Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

чеське пиво

  1. Історія і традиції
  2. Марки чеського пива
  3. Сорти пива в Чехії
  4. Пивні ресторани Праги
  5. Pivovarský dům
  6. Klášterní Pivovar Strahov
  7. První Pivní Tramway
  8. Výtopna
  9. Кращі марки пива на думку автора
  10. Bernard
  11. Budweiser Budvar
  12. Velkopopovický Kozel
  13. Krušovice
  14. Master
  15. Pilsner Urquell
  16. Staropramen
  17. Скільки коштує пиво в Празі
  18. Цікаві факти
  19. екскурсії
  20. Як в Чехії п'ють пиво?

Як багато хто знає, Чехія славиться місцевими алкогольними напоями, і, мабуть, найпопулярніший з них - пиво. Що не говори, а цей хмільний напій тут варити вміють. За враженнями туристи рвуться до столиці, тому я розповім, яке пиво можна покуштувати саме в Празі і де це зробити. Як багато хто знає, Чехія славиться місцевими алкогольними напоями, і, мабуть, найпопулярніший з них - пиво

Що стосується Чехії в цілому: я думаю, ви без зусиль знайдете все або майже всі перераховані марки пива в інших містах країни.

Історія і традиції

Пиво на території Чехії варили ще кельти. Таким чином цей напій щільно увійшов в історію країни. У XII столітті пиво отримало таку популярність, що його приготуванням займалися майже в кожному будинку. Чого таїти, я і сама після відвідин Праги підшукувала рецепти «для чайників». Великі цеху і заводи з'явилися вже в XIV-XV століттях, а в 1842 році в Пільзене було зварено пиво нового типу - «Пильзнер», що стало в деякому роді законодавцем моди цього напою.

Марки чеського пива

Найменувань пива в Чехії налічується близько шести десятків, тому не будемо перераховувати їх всі. Крім того, маленькі пивоварні Праги та інших міст варять хмільний напій і не розливають його в пляшки, що збільшує кількість торгових марок, напевно, до декількох сотень.

Крім того, маленькі пивоварні Праги та інших міст варять хмільний напій і не розливають його в пляшки, що збільшує кількість торгових марок, напевно, до декількох сотень

Швидше за все, багато хто чув або бачили такі назви: Бернард, Будвар, Велкопоповицький Козел, Златопрамен, Крушовіце, Пілснер, Старопрамен. Якщо так, то знайте: все це чеська рецептура, хоча розлітається продукція цих компаній по багатьом країнам світу. Але смак розливного пива і пляшкового дуже різний, так як останнім додаються консерванти для довгого зберігання. Тому намагайтеся обов'язково пробувати напій в першому виді. Найцікавіші марки пива, а також свої рекомендації, я все ж опишу, але нижче.

Сорти пива в Чехії

На перший погляд може здатися, що пиво, як ні вари, буде схожим. Це дуже глибока помилка. У Чехії пиво ділиться на 11 підгруп за механізмом виготовлення сусла, вмістом алкоголю і варіанту бродіння. Крім того, у сусла є такий показник, як щільність - величина, яка вимірюється у будь-якої рідини в порівнянні з водою. По суті, це концентрація сухих речовин у початковому суслі, які і додають напою смакові якості. Вимірюється цей показник у відсотках. Чим більше щільність, тим більш насиченим і яскравіше смак пива.

Розглянемо класифікацію цього хмільного напою, щоб знати, з чим маємо справу.

По групах пиво буває таким:

  1. Světlá - світле, виготовлено в основному з однойменного солоду.
  2. Polotmavá - напівтемне, зроблено з темного, карамельного солоду, змішаного зі світлим.
  3. Tmavá - темне, приготоване без змішування з іншими солодом.
  4. Ř ezaná - пиво, отримане шляхом змішування світлого і темного вже готового напою.

По підгрупах ж вищеперелічене ділиться таким чином:

  • stolni - столове пиво, зварене в основному з ячмінного солоду, з початковою щільністю сусла до 6%;
  • výčepní - аналогічно попередньому, але з щільністю 7-10%;
  • ležáky - такий же ячмінний солод, але щільність становить 11-12%;
  • speciální - аналогічно, щільність вище або дорівнює 13%;
  • portery - темне пиво з щільністю 18% і вище;
  • se sníženým obsahem alkoholu - пиво зі спеціально зниженим вмістом алкоголю до 1,2% від обсягу або нижче;
  • pšeničná - пшеничне, воно ж біле пиво, однойменний солод повинен становити не менше третини обсягу напою;
  • kvasnicová - пиво, приготоване за допомогою додавання додаткового сусла в готове пиво;
  • nealkoholická - безалкогольне, з міцністю не вище 0,5 °;
  • ochucená - ароматизоване, зі смаком фруктів, трав, меду або алкогольних напоїв;
  • z jiných obilovin - пиво, на третину або більше складається із зернових, відмінних від ячменю чи пшениці.

Крім того, існує класифікація за способом бродіння: верхового і низового. До першого відносять:

  • англійські сорти - ель, стаут;
  • німецькі - пшеничне, Альтбір;
  • бельгійські, наприклад, траппістів;
  • Портер.

Пиво, що отримується другим методом, називається лагер. До нього можна віднести такі підвиди:

  • Пилс;
  • бік;
  • Марція;
  • пиво баварського типу.

Не думаю, що такі подробиці зацікавлять більшість, тому залишимо їх для естетів. Бажають без праці можуть знайти опис і в Інтернеті.

Також є класифікація за місцем виробництва.

Пивні ресторани Праги

Випити пиво в Празі можна майже на кожному кроці: вуличні кіоски, бари, ресторани - все вони розташовуються у великій кількості в місцях проживання туристів.

Якщо вас не цікавить місцева кухня або антураж, то великої різниці, де скуштувати цей напій, немає. Я ж розповім про деяких незвичайних закладах.

Pivovarský dům

Цей ресторан славиться незвичайними видами пива: кропив'яне, зі смаком шампанського або банана, Вишневе, ванільне. Я зайшла сюди спробувати ці напої, скажімо, для розширення кругозору. Чи не сказала б з упевненістю, що ці варіанти дуже смачні, скоріше, своєрідні. Але покуштувати подібного пива з чистої цікавості я б порадила всім зацікавленим туристам.

Адреса: Lípová 15.

Час роботи: 11.00-23.30.

Klášterní Pivovar Strahov

Цей ресторан знаходиться поблизу Празького Граду , При Строговском монастирі. Так-так, не дивуйтеся, досить багато монастирів мають свої пивоварні. Залежно від пори року тут можна покуштувати різні напої. У постійному меню присутня бурштинове і темне нефільтроване пиво, а до свят, Великодня та Різдва, варять особливі сорти: напівтемне різдвяне і пшеничне нефільтроване. Тут же можна покуштувати і незвичайні десерти: вафлі з тіста на пиві, а також морозиво на цьому хмільному напої.

Адреса: Strahovské nádvoří 301, Praha 1.

Час роботи: 10.00-22.00.

První Pivní Tramway

Це старе трамвайне депо, стилізоване під вагончик однойменного виду транспорту. Тут дуже затишно і цікаво. Подають в цьому ресторанчику рідкісні сорти справжнього чеського пива, наприклад, Conrad Výčepní, Baronka Premium, Permon Xmas Ale та інші.

Адреса: Na Chodovci 1.

Час роботи: 17.00-00.00.

Výtopna

У центрі міста, прямо на Вацлавській площі, поруч з будівлею Національного музею, розташована цікава пивна-депо. Це ціле шоу: по залу їздить паровозик з вагончиками і доставляє за столики напої.

Тобто для замовлення до вас підходить офіціант, записує, що і в якій кількості потрібно принести за який стіл. А далі склянки й пляшки під'їжджають по кільцевій дорозі і зупиняються біля вас. Правда під вечір буває складно потрапити в це закладу: всі місця можуть бути зайняті. Тому потрібно або приходити днем, або забронювати столик заздалегідь. Обов'язково відвідайте цей заклад! Багато туристів роблять знімки і знімають на відео незвичайних ресторанних офіціантів-доставщиків. Що й казати, ідея досить оригінальна.

Адреса: Palác Fénix, Václavské nám. 802/56, 110 00 Praha - Nové Město.

Години роботи: 11.00-01.00 по п'ятницях і суботах, 11.00-00.00 в інші дні.

Кращі марки пива на думку автора

Смаки і переваги, як мовиться у відомій приказці, у всіх різні. Але якщо ви не знаєте, з чого почати, насмілюся дати свої рекомендації і короткі описи.

Bernard

Ця торгова марка налічує близько 12 видів пива. Мені особливо сподобався JANTAROVÝ LEŽÁK ( бурштиновий лагер), ČERNÝ LEŽÁK (Чорний лагер). Ležáky, він же лагер - це, як я вже говорила, тип пива, що утворюється при низовому бродінні. Для нього характерно те, що остаточне дозрівання напою відбувається в процесі зберігання. Крім смачного алкогольного пива компанія випускає безалкогольне напівтемне, світле, а також зі смаком сливи і вишні. Фруктові смаки саме цього виробника я не пробувала. Але аналогічні алкогольні варіанти інший торгової марки мені здалися дуже смачними. Крім того, деякі пляшки мають багаторазово закривається пробку.

Budweiser Budvar

Завод виробляє пиво з 1895 року, проте в Чеське-Будейовіце воно вариться вже близько 750 років. Є як темний, так і світлі лагер. А для справжніх цінителів виробляють Kroužkovaný ležák (окольцьований). Цей сорт пива вариться також, як і класичний: виготовляється сусло, в нього додається хміль, дріжджі, після чого починається процес бродіння. Так як Budweiser - це лагер, все пиво вирушає на дозрівання в спеціальні приміщення. А ось для виготовлення Kroužkovaný ležák з'являється особливість: при наповненні кегов (металевих ємностей для перевезення або зберігання пива) додають ще порцію нових дріжджів і екстракт хмелю. Через це напій дозріває безпосередньо в тарі. І для любителів міцніших напоїв є спеціальне пиво з фортецею 7,6 °.

Velkopopovický Kozel

Є володарем почесного знака «Чеське пиво» ​​завдяки збереженню традицій і технологій виробництва. Не дивуйтеся, такої честі удостоїлися далеко не всі місцеві пивоварні. Цей виробник випускає напій трьох видів: світлий, напівтемний, темний і преміум. Чула не від однієї людини, що це пиво найсмачніше з тих, що виробляють в Росії.

Krušovice

Це один з найстаріших пивоварень в Чехії, що виробляє продукцію приблизно з початку XVI століття. Компанія випускає наступні види пива:

  • Krušovická 10 °;
  • Krušovická 12 °;
  • Černé (чорне);
  • Mušketýr (мушкетер);
  • Malvaz (напівтемне);
  • Krušovice Imperial (імперіал);
  • Krušovice Jubilejní Ležák (юбілйний лагер);
  • Krušovice Pšeničné (пшеничне).

Я проїжджала повз заводів Крушовіце, розташованих поблизу великих ячмінних полів, - виглядає це дуже вражаюче.

Master

Це темне, солодке, дуже щільне пиво. Як було написано в Інтернеті, продається багато де в Празі, але особисто мені довелося постаратися, щоб його знайти. До недавнього часу компанія пишалася тим, що пиво подається тільки на розлив, в спеціальних келихах об'ємом 0,4 л. Цей факт робив напій більш унікальним і престижним. Але я точно бачила пляшки Master в безмитне зоні аеропорту. Хоча, може бути, це виняток зроблено спеціально для виїжджаючих.

Pilsner Urquell

Це світле, дуже популярне пиво. Під даним торговим найменуванням відкрито багато літніх кафешок і пабів в Празі. Для пива цієї марки характерний виражений хмільний смак, а також фруктові відтінки.

Staropramen

Завдяки спеціальному виду дріжджів, пиво володіє незвичайним ароматом і свіжим смаком. Крім того, після розливання в стакани напій тримає щільну шапку піни. Видів напою ця компанія виробляє досить багато:

Скільки коштує пиво в Празі

У Чехії пиво часом варто навіть менше, ніж мінеральна вода, що робить цю країну ще більш популярною для туристів. У ресторанах і барах півлітра розливного пива обійдуться вам в 30-35 чеських крон. А в пивоварнях з напоєм місцевого виробництва трохи дорожче - 40-50 крон.

У магазинах ціни зазвичай варіюються сильніше. Найдешевше пиво я бачила за 8 крон, навіть за сучасним курсом це просто копійки. Верхня ж межа може досягати і стогни крон, тому що в Чехію, як і в інші країни, теж привозять імпортні сорти: лондонські, бельгійські, німецькі та інші.

Цікаві факти

Пиво в Празі можна випити не тільки в пивних і ресторанах, але і вдома, купивши його попередньо в магазині. Продається хмільний напій в скляних пляшках і алюмінієвих банках. Що цікаво, скляну тару можна здати. На ціннику вказано дві ціни: саме пиво і заставу, тобто вартість упаковки.

У великих супермаркетах, наприклад, Kaufland, Albert, є спеціальні конвеєри для прийому пляшок. Туди можна принести порожню тару, викласти на стрічку, а автоматична система визначить, чи приймається така форма. За підсумком ви роздруковуєте чек, і їм можна оплатити частину рахунку в цьому супермаркеті. Наприклад, здали пляшок на 20 чеських крон, а сума покупок вийшла на 200 крон. Пред'явивши чек, оплачуєте тільки 280 крон. Перекласти суму за здані пляшки в готівку не можна. Краще купувати щось відразу, так як кілька разів я забувала на касі пред'являти чек.

екскурсії

На багато пивоварні заводи проводять екскурсії, в які включені дегустації напоїв.

Є різні варіанти відвідування: організовані і немає. Перші влаштовують спеціальні екскурсійні компанії, представників яких можна знайти в місцях скупчення туристів: на Староміської площі, Карловому мосту, острові Кампа і інших. У призначений час вас і інших учасників забирає автобус і везе прямо до заводу, а після заходу доставляє назад. Вартість, звичайно, не маленька, прядка тисячі чеських крон, але для цікавляться має бути вельми цікаво. Плюс такого типу екскурсій в тому, що можна дістати російськомовного гіда.

Можна знайти "культурно-пивні" екскурсії. Це відбувається при об'єднанні відвідування визначних пам'яток і пивоварень:

  • замок Конопіште і Велке Поповіце;
  • Карлові Вари і пивоварня Крушовіце;
  • Замок Кршивоклат і обід на пивоварні Бероунскій ведмідь і так далі. Подібних поєднань досить багато, не буду їх все перераховувати.

Крім пошуку спеціальних екскурсійних наметів можна скористатися наступними варіантами:

  • Багато готелів організовують екскурсії, до якому можна приєднатися, навіть не проживаючи там. Якщо ви вже живете в одній з подібних, досить домовитися на стійці реєстрації. Також можна зайти в найближчі готелі або готелі в центрі міста і поцікавитися там. Відвідавши десяток або менше місць, думаю, ви знайдете підходящий варіант.
  • Інтернет, де можна знайти буквально все.

Неорганізовані екскурсії - варіант більш економічний. Пивоварні заводи, як правило, розташовуються усередині або поблизу міст, до яких ходять автобуси або поїзда. Квиток на транспорт можна придбати за сотню крон. Далі одиночних туристів три рази в день сбирают в групи по мовам: чеська, англійська, німецька. Така екскурсія обійдеться в 300-500 крон, більш точна ціна залежить від заводу і кількості дегустованого пива.

Як в Чехії п'ють пиво?

Як в Чехії п'ють пиво

Звичайно ж, під дивовижні холодні або гарячі блюда. Але не плутайте, пиво в Чехії не закушують, так як воно вже увібрало в себе все найнеобхідніше. Смаком хмільного напою потрібно насолоджуватися. Тобто їжа тут вживається самостійно, а не на додаток до пива.

Крім того, що цей напій можна вживати традиційним способом, існують і деякі оригінальні варіанти. Так, наприклад, деякі чехи запивають місцевий лікер Becherovka світлими сортами пива. Аналогічним способом можна вживати Fernet Stock, Slivovice і інший міцний алкоголь. Але для цього використовують не великі стопки, а спеціальні маленькі чарочки місткістю 20 мл.

Є й варіанти додавати різний алкоголь прямо в кухоль з пивом. Так "кинувши" стопку м'ятного лікеру в келих, вийде коктейль "Магічний очей". Але, як кажуть випробували це люди, наслідки вранці можуть бути не найприємніші.

Не так давно у чехів з'явилася традиція змішувати пиво з соком. Але все ж таки повторюся, що смаком хмільного напою прийнято насолоджуватися, тому подібні маніпуляції досі вважаються поганим тоном в багатьох барах.

Як в Чехії п'ють пиво?

Новости