Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відвідувачам «Аврори» запропонували пройти тест на наркотики «БНК

Сьогодні відвідувачі сиктивкарського торгового центру «Аврора» зіткнулися з незвичайною пропозицією - перевіритися на наркотики. Спеціальні тест-смужки разом з агітаційними матеріалами лунали співробітниками МВС і наркоконтролю в рамках міжвідомчої акції «Діти Північно-Заходу». У деяких відвідувачів ці тести викликали непідробний інтерес, а один молодий чоловік навіть погодився пройти перевірку на місці.

У деяких відвідувачів ці тести викликали непідробний інтерес, а один молодий чоловік навіть погодився пройти перевірку на місці

Фото Кирила Затрутін

Акція «Діти Північно-Заходу» проводиться в Комі з 5 по 15 листопада і носить антинаркотичний характер. Вчора в її рамках наркоборца і співробітники МВС вже роздали партію тест-смужок і пам'яток для батьків про те, як визначити у дитини ознаки наркоманії і як захистити його від неї.

Власне тести, як пояснив журналістам головний дитячий та підлітковий нарколог МОЗ Комі Андрій Нікітін, теж призначалися для батьків, щоб ті могли в разі чого перевірити своє чадо або хоча б знали, що такі існують в природі. За його словами, їх можна придбати в аптеці рублів за 250. Правда, «аптечні» тести призначені для визначення трьох наркотичних сполук в сечі. Ті ж «смужки», що лунали в торговому центрі, визначають відразу п'ять сполук: марихуану, метамфетамін, дезоморфін, амфетамін і бензодиазепин.

Напередодні в «Місті майстрів», де проходила аналогічна акція, всі ці матеріали, як пояснили її учасники, розійшлися на ура. Однак в «Аврорі» відвідувачі не поспішали підходити до столу з розкладеними на ньому плакатами, брошурами, пам'ятками і тестами. Мабуть, лякалися оточили його фотокореспондентів і операторів.

Організаторам заходу вдавалося привернути увагу лише деяких перехожих. Два працівника торгового центру на пропозицію підійти ближче лише посміялися, не зрушивши з місця. А що проходила поруч дівчинка, побачивши плакати із зображенням шприців і дивні предмети в пачках, поцікавилася у своєї мами:

- Вони що, наркотиками тут торгують?

Тоді організатори акції вирішили змінити тактику і перемістили стіл ближче до виходу і середині коридору. Так, що відвідувачам проігнорувати її стало важче.

- Не проходьте повз! - зазивала їх представниця регіонального управління Федеральної служби з контролю за оборотом наркотиків.

- Хочете пройти тест на вагітність для хлопців? - намагався гумором привернути увагу представників чоловічої статі співробітник прес-служби регіонального МВС Антон Капустін.

Відвідувачі стали активніше проявляти інтерес до акції. Серед тих, кому до рук потрапили агітаційні матеріали, було чимало школярів.

- У школі розповісте, ніж на канікулах займалися! - сказала слідом двом отримав пам'ятку хлопчикам старший інспектор відділу у справах неповнолітніх УМВС по Сиктивкар Світлана Мокрецова. Після чого уточнила: - Яку корисну інформацію для себе почерпнули.

Один молодий чоловік сам попросив антинаркотичний плакат - по всій видимості, з метою пропаганди здорового способу життя. Але найбільше молодь цікавили тести. Організатори акції не відмовляли і навіть пропонували передати їх знайомим. Був серед відвідувачів і такий, який, отримавши на руки тест, незабаром повернувся «за добавкою».

Оскільки для застосування «смужок» був необхідний контакт з сечею, ніхто не поспішав їх використовувати. Однак за наполяганням однієї журналістки знайшовся охочий пройти перевірку на місці. Хлопець пішов на п'ять хвилин в туалет торгового центру, після чого з тріумфом повернувся.

- Панове, я зробив процедуру сечовипускання на ці «смужки»! - урочисто заявив він.

До того моменту нарколог Нікітін вже пішов, і перевірити результат деякий час ніхто не брався. Взяти в руку тест-смужки зважилася співробітниця наркоконтролю.

- Ви - смілива жінка! - оцінив її вчинок «випробуваний».

- В органах працюють не гидливі люди! - не без гордості відповіла вона.

Після чого, подивившись на дві смужки на тесті, визначила: в сечі «пацієнта» наркотичних сполук (у всякому разі, перерахованих вище) не виявлено.

Хочете пройти тест на вагітність для хлопців?

Новости