Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Російські авіаперевізники в очікуванні нового злету

  1. Таблиця 1. Прогноз показників повітряного і залізничного транспорту
  2. Макроекономічні показники будуть сприяти зростанню пасажирських авіаперевезень
  3. Рентабельність авіакомпаній знаходиться під тиском
  4. Малюнок 1. Зміна цін на гас в другому півріччі 2017 року багато в чому було визначено динамікою рублевої...
  5. Курс на Єгипет
  6. Позитивний ефект чемпіонату світу буде обмеженим
  • У 2018 році обсяг пасажирських авіаперевезень може оновити рекорд і досягти 131 млн чоловік. Сприяти цьому будуть позитивна макроекономічна кон'юнктура, проведення чемпіонату світу з футболу і очікуване відновлення регулярного повітряного сполучення з Єгиптом. Сукупний пасажиропотік на міжнародних і внутрішніх напрямках, за нашими прогнозами, збільшиться на 5,5%.
  • Зростання кредитування населення продовжить стимулювати ринок пасажирських перевезень, хоча реальні наявні доходи значно не підвищаться. Стабільний курс національної валюти (в діапазоні 58-63 руб. За дол.) І збереження поточного рівня безробіття підтримають попит населення на транспортні послуги. Завдяки позитивному макроекономічному фону ринок може показати приріст на 2,4%.
  • Конкуренція не дозволить авіакомпаніям повністю перекласти зростання витрат на пасажирів. У 2017 році основні статті витрат авіаперевізників (паливо, аеропортові послуги, оплата праці) істотно зросли, проте повністю врахувати ці витрати у вартості перевезень вони не можуть. Причина - висока цінова конкуренція. За нашими попередніми оцінками, така ситуація може призвести до зниження на 5-7 п. П. В порівнянні з рівнем минулого року середній по галузі рентабельності по EBITDA, яка складе 5-8%. Падіння рентабельності негативно відіб'ється на рівні боргового навантаження в галузі в цілому, що погіршить кредитоспроможність російських авіаперевізників.
  • Помітним джерелом зростання пасажирських перевезень може стати відкриття авіасполучення між Росією і Єгиптом, але тільки після того як відновляться польоти в основні курортні міста країни. Відновлення турпотоку за цим напрямком здатне підтримати ринок авіаперевезень. У 2018 році він може вирости ще приблизно на 1,9%.
  • Чемпіонат світу з футболу матиме обмежений вплив на галузь, позитивний ефект від його проведення буде короткостроковим. Додатковий приріст в сегментах повітряних перевезень і пасажирських перевезень в поїздах далекого прямування складе близько 1,3% і 0,5-0,7% відповідно. Ми вважаємо, що спеціально побудовані спортивні об'єкти і реконструйована транспортна інфраструктура не будуть сприяти значному збільшенню пасажиропотоку в наступні роки.
  • Таблиця 1. Прогноз показників повітряного і залізничного транспорту

    1 Міжнародні повітряні лінії
    2 Внутрішні повітряні лінії
    3 Пасажиро-кілометр
    4 Оцінка АКРА
    Джерело: АКРА, Росавіація, РЖД

    Макроекономічні показники будуть сприяти зростанню пасажирських авіаперевезень

    Див. Наступні підготовлені АКРА прогнози:

    - макроекономічний прогноз «Низька інфляція в Росії змусить державу і бізнес шукати нові форми гнучкості» від 9 жовтня 2017 роки;

    - банківський прогноз «Посилення операційного середовища не дозволить російським банкам наростити чистий прибуток» від 26 лютого 2018 року.

    За нашими оцінками, в 2018 році ринок пасажирських авіаперевезень виросте на 5,5%. Майже наполовину (+ 2,4%) - за рахунок сприятливого макроекономічного фону. Крім того, позитивно на обсязі перевезень можуть відбитися очікуване відновлення регулярного авіасполучення з Єгиптом і проведення в Росії чемпіонату світу з футболу. Два останніх фактора в сукупності можуть забезпечити додатковий приріст ринку на 3,1%.

    З макроекономічної точки зору динаміка доходів населення і зміна курсу рубля - ключові фактори, що впливають на ринок авіаперевезень. У період з 2018 по 2022 рік АКРА прогнозує щорічне збільшення реальних наявних доходів і зростання реальних зарплат на рівні 1,0-1,5% і 1,5-3,0% відповідно. Але так як в 2017 році реальні наявні доходи не підвищувалися, значний ефект на ринок зробили суттєві темпи зростання обсягів кредитування населення банками. Згідно з прогнозом АКРА, з 2018-го по 2021-й даний сегмент банківського ринку продовжить розвиватися високими темпами, додаючи в середньому 11% на рік. Основний внесок внесуть іпотека і споживче кредитування (останнє може сприяти збільшенню витрат населення на туристичні поїздки).

    У 2017 році підтримку пасажиропотоком зробило не тільки відновлення авіасполучення з Туреччиною. З кінця 2016-го почалося зміцнення курсу рубля: середньорічний курс долара до рубля знизився з 67 руб. за дол. в 2016-му до 58 руб. за дол. за підсумками 2017 го. Обсяг перевезень на міжнародних напрямках особливо чутливий до курсу рубля (туристи в таких поїздках розплачуються валютою). Крім того, валютна складова в операційних витратах авіакомпаній в цьому сегменті вище, оскільки витрати на аеропортове обслуговування також номіновані у валюті. Ослаблення рубля призводить до перерозподілу пасажиропотоку з міжнародних напрямків на внутрішні, що частково згладжує для авіакомпаній негативний ефект від ослаблення рубля. З 2018 го по 2022-й ми допускаємо поступове ослаблення рубля і прогнозуємо коливання середньорічного курсу долара в межах 58-63 руб. за дол.

    Прогноз підготовлений відповідно до Спільними принципами прогнозування соціально-економічних показників АКРА .

    Важливим фактором, що впливає на внутрішні російські пасажирські перевезення, як і раніше залишиться динаміка ринку праці. Ми очікуємо збереження поточного рівня безробіття і допускаємо його коливання в межах 5,2-5,5%. Однак прогнозоване нами на горизонті
    2018-2022 років зниження чисельності економічно активного населення (в діапазоні від -0,5 до -0,7% щорічно) може надати на обсяг перевезень певний стримуючий ефект. Його наслідки будуть особливо відчутні для сфери приміського сполучення. Зберегти позитивні темпи приросту в цьому сегменті допоможе сприятлива макроекономічна кон'юнктура.

    Рентабельність авіакомпаній знаходиться під тиском

    RASK - виручка авіакомпанії від перевезень в розрахунку на один крісло-кілометр (ккм) граничного пасажирообороту.

    Істотному підйому авіаринку в 2017 році сприяло зниження вартості перевезень. За попередніми оцінками АКРА, зниження середнього по галузі показника RASK (revenue per available seat kilometer) склало 6-9%. У сегменті залізничного пасажирського транспорту далекого прямування, навпаки, спостерігалося зростання вартості перевезень - за деякими напрямками в минулому році продовжилося перетікання пасажирів на користь авіаційного сегмента. Динаміка тарифу на залізничному транспорті багато в чому визначається індексацією витрат на інфраструктуру, що закладається у вартість проїзду, однак на 2018 рік було прийнято рішення не індексувати як витрати на інфраструктуру, так і тарифи для пасажирів. У наступні роки динаміка вартості авіаперевезень залишиться на рівні, порівнянному з залізничними перевезеннями, тому передумов для подальшого значного перетоку пасажирів ми не бачимо. Знову активізувати процес зможе обнулення ПДВ в сегменті внутрішніх російських авіаперевезень з поточних 10%, але АКРА оцінює ймовірність такого сценарію як невисоку.

    Індекс МАУ розраховується Санкт-Петербурзької міжнародної товарно-сировинної біржі (СПбМТСБ) і відображає динаміку цін палива для реактивних двигунів в аеропортах Московського авіаційного вузла.

    Динаміка вартості перевезень продовжить визначати не тільки баланс між повітряним і залізничним транспортом, а й загальні тенденції розвитку ринку авіаперевезень. При цьому на вартість значний вплив надаватимуть кілька факторів. По-перше, помітне зростання цін на гас, який почався в 2017 році. Так, індекс МАУ за минулий рік збільшився на 25% (в січні-лютому поточного року спостерігалася його невелика корекція). Така динаміка цін на паливо пояснюється зміною рублевої ціни на нафту. Ми розраховуємо, що в подальшому кореляція між гривневими цінами на нафту і цінами на гас збережеться. За нашим прогнозом, з 2018-го по 2022-й середньорічне зростання ціни на гас можливий в діапазоні 2-4%.

    Малюнок 1. Зміна цін на гас в другому півріччі 2017 року багато в чому було визначено динамікою рублевої ціни на нафту

    Джерело: розрахунки АКРА, СПбМТСБ

    По-друге, зміни в регулюванні аеропортової інфраструктури, які можуть привести до додаткового зростання операційних витрат. Частина тарифів аеропортів МАУ (Московського авіаційного вузла) вже дерегулювати, що стало позначатися на витратах авіакомпаній. Крім цього, обговорюються плани Мінтрансу щодо уніфікації зборів на аеропортові послуги для іноземних і російських авіаперевізників, що також може привести до збільшення витрат російських авіакомпаній.

    У 2017 році спостерігався перехід льотного персоналу з російських авіакомпаній в іноземні. Причина - різниця в рівні зарплати. Прагнучи зупинити цей процес, перевізники збільшують витрати на оплату праці. За оцінками АКРА, в прогнозний період в середньому по ринку витрати авіакомпаній на заробітну плату в розрахунку на один пасажиро-кілометр можуть збільшитися на 10%. Додатковими ризиками для галузі можуть стати переоцінка потенційного зростання ринку і відповідне розширення провізних потужностей. Їх надлишок і неефективне використання повітряного флоту негативно відіб'ються на рентабельності.

    Між авіакомпаніями загострена цінова конкуренція, тому повністю перекласти зростання витрат на пасажирів їм не вдасться. Ми очікуємо, що в результаті рентабельність по сегменту знизиться. Згідно з нашими попередніми оцінками, рентабельність по EBITDA російських авіакомпаній за підсумками 2017 року може виявитися на 5-7 п. П. Нижче рівня минулого року і складе 5-8%. Зниження негативно відіб'ється на рівні боргового навантаження в цілому по галузі, що погіршить кредитоспроможність російських авіаперевізників.

    За оцінками АКРА, макроекономічні передумови і динаміка вартості перевезень приведуть в 2018 році до приросту загального пасажиропотоку авіакомпаній на 2,4% (зокрема, на міжнародних повітряних лініях - на 3%, на внутрішніх повітряних лініях - 1,5%). При цьому в сегменті залізничних перевезень в поїздах далекого прямування пасажиропотік значно не зміниться.

    Курс на Єгипет

    На обсяг перевезень у 2017 році істотно вплинуло відновлення авіасполучення з Туреччиною. Згідно з даними Ростуризму, за дев'ять місяців 2017 року кількість поїздок росіян в цю країну склало майже 4 млн, повернувшись практично до рівня 2014 го. Пряме авіаційне сполучення між Росією і Єгиптом було призупинено з кінця 2015 року. У 2014-му і 2015-му на Єгипет доводилося 2,8 і 2,2 млн поїздок відповідно. У 2018 року обмеження стали поступово знімати. Прямий переліт поки можливий тільки в Каїр, тоді як ключовими з точки зору туристичного потоку є Хургада і Шарм-ель-Шейх. Відновлення прямого сполучення з цими містами здатне в короткі терміни повернути пасажиропотік з даного туристичного напрямку до рівня 2014 року. Проте необхідно враховувати, що такого відкладеного попиту, як у 2017 році з Туреччиною, вже немає. У 2017 році багато туристів, які віддають перевагу відпустку в Єгипті, проводили його в Туреччині, Болгарії та в інших країнах, відпочинок в яких традиційно вважається найдешевшим. При сприятливому сценарії єгипетський пасажиропотік забере частину у інших напрямків, що кілька згладить зростання пасажирських перевезень у разі повноцінного відновлення авіасполучення з країною.

    За нашими оцінками, в разі відновлення з середини цього року авіасполучення (прямих рейсів) з курортними містами Єгипту додатковий приріст пасажиропотоку в 2018 році може скласти 1,9%. З 2019 по 2020 рік пасажиропотік у цьому напрямку буде поступово збільшуватися, але вже не зробить істотного впливу на динаміку ринку.

    Позитивний ефект чемпіонату світу буде обмеженим

    У 2018 році в Росії пройде чемпіонат світу з футболу. Настільки масштабний захід приверне до міст проведення матчів велика кількість уболівальників. Особливу увагу було приділено не тільки підготовці спортивних об'єктів, а й розвитку транспортної інфраструктури: збільшені потужності значного числа аеропортів, в Ростові-на-Дону введений в експлуатацію новий аеропорт «Платов».

    Розвиток транспортної інфраструктури виправдано: під час проведення турніру пасажиропотік буде істотно перевищувати максимальні ємності, на які були розраховані багато повітряні гавані. Однак після завершення чемпіонату значного збільшення туристичного потоку в більшості міст ми не очікуємо. В результаті оновлені потужності виявляться надмірними, а витрати на їх утримання можуть негативно відбитися на рентабельності аеропортів.

    За нашими оцінками, на матчі чемпіонату світу в Росії може приїхати близько 400 тис. Іноземних уболівальників. АКРА прогнозує збільшення обсягу авіаперевезень на міжнародних напрямках на 1,9%.

    Переміщення уболівальників між містами позитивно відіб'ється на обсязі перевезень на внутрішніх напрямках. Багато міст, в яких будуть проводитися матчі турніру, досить віддалені один від одного, що зумовить додатковий попит на внутрішні російські авіаперельоти. За оцінками АКРА, цей фактор може привести в 2018 році до зростання сегмента внутрішніх авіаперевезень ще на 1%. Переміщення уболівальників на відстані 500-800 км стимулюватиме пасажиропотік на залізничному транспорті далекого прямування. За нашими прогнозами, даний сегмент може додати ще до 0,5-0,7%.

    Ажіотажний попит на перельоти в міста проведення матчів здатний позитивно вплинути на фінансові показники авіакомпаній. Але оскільки ФАС особливу увагу приділяє моніторингу цін на авіаперельоти і планує не допустити їх суттєвого збільшення, позитивний ефект може бути дуже обмеженим.

Новости