Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ринок виїзного туризму в 2017 році може вирости на 57%

  1. ЯК змінює картину ЛІДЕРІВ ВИЇЗНОГО ТУРИЗМУ З 2013 РОКУ
  2. 2017 рік: ФАКТИ ТА ПРОГНОЗИ

Аналітична служба АТОР оцінила динаміку виїзного турпотоку з Росії в 2013-2017 роках і зробила попередній прогноз за підсумками цього року, виявивши лідируючі напрямки і підрахувавши їх обсяги.

Як відомо, виїзний туризм з Росії в цілому носить переважно «пляжний» характер, тому левова частка турпотоку припадає на літо і близькі пляжні безвізові напрямки, взимку також лідирують безвізові країни пляжного туризму Азії. Тому з закінченням третього кварталу з'являється можливість з великою часткою точності спрогнозувати туристичні підсумки року в сегменті виїзного туризму і визначити лідируючі напрямки.

Для того, щоб виявити закономірності розвитку ринку і тенденції, що характеризують вихід обсягів турпотоку на популярних напрямках на докризові показники або віддалення від них, Аналітична служба АТОР досліджувала відкриті дані туристичних відомств іноземних держав, Росстату, а також дані ФСБ з Єдиної міжвідомчої інформаційно-статистичної системи (ЕМІСС). Динаміка туристичного потоку за виїзними напрямками аналізувалася в ретроспективі - за період 2013-2017 років.

ЯК змінює картину ЛІДЕРІВ ВИЇЗНОГО ТУРИЗМУ З 2013 РОКУ

Перед тим, як перейти до прогнозів за річними показниками лідируючих напрямків виїзного туризму в 2017 році, варто згадати, як виглядали рейтинги ТОП-10 найпопулярніших пляжних виїзних напрямків до кризи (2013), а також кризові в 2014,15 і 16 рр .

У 2013 році, як і сьогодні, безумовним лідером виїзного туристичного ринку була Туреччина (рис. 1). Вона разом з Єгиптом займала майже 50% в ТОП-10 провідних пляжних напрямків.

Вона разом з Єгиптом займала майже 50% в ТОП-10 провідних пляжних напрямків

Майже три чверті сукупного обсягу турпотоку в докризовому ТОП-10 займали п'ять країн - Туреччина, Єгипет, Таїланд, Іспанія і Греція (рис.2).

2)

В цілому, за кордон на відпочинок тільки по 10 провідним пляжним напрямками вирушило 14,3 млн росіян.

Наступний, 2014 рік, виявився не таким успішним. Почали позначатися комплексно стагнація в економіці і геополітичні проблеми, що призвели до зростання валютних курсів.

У ТОП-10 не відбувається кардинальних змін (рис. 3), але вже відзначається незначне зниження турпотоку за деякими з провідних напрямків: по Іспанії, Ізраїлю, Болгарії, проте воно компенсується різким зростанням дешевого Єгипту.

3), але вже відзначається незначне зниження турпотоку за деякими з провідних напрямків: по Іспанії, Ізраїлю, Болгарії, проте воно компенсується різким зростанням дешевого Єгипту

Підросли в цьому році Туреччина і Греція. За 10 провідним пляжним напрямками в цьому році вирушило на відпочинок 14,25 млн російських туристів.

2015 рік став роком глибокої кризи виїзного туризму (рис. 4). Практично всі виїзні напрямки демонструють досить істотне (від 10 до 100%) падіння турпотоку. У ТОП-10 Ізраїль замінив В'єтнам (проте, теж знизив обсяг російського турпотоку в порівнянні з 2014 роком). В кінці року, після трагедії з російським лайнером, було закрито авіасполучення з Єгиптом, який в наступні два роки не з'явиться в списку найбільш популярних напрямків.

Всього у 2015 році по 10 провідним пляжним напрямками вирушило на відпочинок 10,12 млн туристів - на 39% менше, ніж роком раніше.

У 2016 році картина лідерів виїзного туризму кардинально змінюється (рис.5). До закритого Єгипту додається закрита через міждержавного конфлікту Туреччина, ринок втрачає два найголовніших напрямки, в минулому році забезпечували половину всіх туристів на ТОП-10 найбільш популярних напрямках.

До закритого Єгипту додається закрита через міждержавного конфлікту Туреччина, ринок втрачає два найголовніших напрямки, в минулому році забезпечували половину всіх туристів на ТОП-10 найбільш популярних напрямках

У підсумку, всього в цьому році, незважаючи на почалася стабілізацію економічної обстановки в Росії, ринок виїзного туризму падає практично в два рази в порівнянні з докризовим 2013 роком і ще на третину в порівнянні з кризовим 2015-му. Зокрема, сумарна кількість туристів, які виїхали за рік по 10 найпопулярнішим пляжним напрямками, падає до цифри 7,4 млн.

Картина лідируючих в ТОП-10 напрямків виглядає так, як представлено на рис. 6. Видно, як в число лідерів на ринку висунувся Таїланд, різко підросли Туніс і В'єтнам, додали в порівнянні з попереднім роком Іспанія та Кіпр. Четверта позиція Туреччини в цьому рейтингу говорить про її твердих позиціях у масового російського туриста - навіть з урахуванням практично повністю пропущеного сезону сюди все ж приїхало 0,8 млн осіб - трохи менше, ніж у відкриту весь сезон Грецію.

2017 рік: ФАКТИ ТА ПРОГНОЗИ

Повернення Туреччини в 2017 році стало одним з найбільш істотних факторів, що визначили розклад сил на ринку виїзного туризму в цьому році. Другим за значимістю визначальним фактором стала відносна стабілізація економіки в Росії і зростання цін на внутрішньому ринку, що призвело до зростання потоку на виїзних напрямках.

При цьому політика турецьких готельєрів та ціни на рівні 2015 року та нижче зіграли свою роль. У цьому сенсі показовими є підсумки літа (рис.6). Туреччина прогнозовано випередила своїх найближчих «конкурентів» у 4 з гаком рази за кількістю туристів з Російської Федерації (3,9 млн чоловік тільки за II і III квартали). У ТОП літніх напрямків (на рис.6) слідом за нею увійшли також (по спадаючій обсягів турпотоку): Греція, Іспанія, Кіпр, Італія, Болгарія, Таїланд, Туніс, Чорногорія, ОАЕ, В'єтнам і Ізраїль.

6) слідом за нею увійшли також (по спадаючій обсягів турпотоку): Греція, Іспанія, Кіпр, Італія, Болгарія, Таїланд, Туніс, Чорногорія, ОАЕ, В'єтнам і Ізраїль

Як бачимо, в числі «літніх» лідерів є і чотири азіатські держави, що традиційно вважаються «зимовими» - Таїланд (7 місце за обсягами турпотоку), ОАЕ (10 місце), а також прикінцеві річний рейтинг В'єтнам і Ізраїль. Це свідчить про те, що вони все більше стають в Росії «цілорічними», але, зрозуміло, із збереженням сезонності.

Якщо підвести фактичні підсумки виїзного турпотоку за трьома кварталами цього року і екстраполювати на 4 квартал усереднені дані останніх кварталів 2014 і 2016 років, загальна картина лідерів цього року в виїзному туризмі буде виглядати так, як на рис.7. У лідерах Туреччина, далі йдуть Таїланд, Іспанія, Кіпр, Греція і Італія з приблизно рівними обсягами, які як мінімум вчетверо менше турецьких.

З представленої картини видно, що Туреччина, перевищивши прогнозні оцінки початку і середини року (спочатку аналітики говорили про 3,5-3,7 млн ​​туристів з Росії), частково відтягнула туристичний потік з інших популярних напрямків (Таїланд, Кіпр, Греція).

Всього ж по 10 найбільш популярним пляжним напрямками в 2017 році (рис. 8) відправиться на відпочинок 11,62 млн осіб - це на 57% більше, ніж рік тому і на 15% більше, ніж у 2015 році. Але це все ще на 18,8% менше, ніж в 2013-му році.

Хоча ринок виїзного туризму в Росії в 2017 році в цілому не зміг повернутися до «докризових» показниками, він, без сумніву, демонструє пожвавлення і зростання в порівнянні з 2015 і 2016 роками. Фактично, з провідною десятки цього року обсяги турпотоку 2013 року змогли подолати лише Туреччина і Кіпр, а також «нові» напряму в особі Тунісу і В'єтнаму. Інші європейські напрямки все ще не досягли колишніх показників.

Повернутися назад

Новости