Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Огляд ринку чаю України - TeaTerra

  1. виробництво
  2. імпорт
  3. експорт
  4. Основні гравці

Чай - один з найдавніших, а також найпопулярніший в світі напій (після води). І, мабуть, кращий для втамування спраги. Родина чаю - Китай. Сама назва «чай» походить від китайського «ча», що означає «молодий листочок».
Чай - один з найдавніших, а також найпопулярніший в світі напій (після води)
У Росії чай вперше з'явився в 1638 році. Він був присланий в подарунок царю Михайлу Федоровичу, засновнику династії Романових. Але спочатку чай вживали в якості лікувального напою. У число повсякденних напоїв на території нашої країни чай увійшов в XIX столітті. Привозили його переважно з Китаю.

На сьогоднішній день чай є звичною частиною щоденного раціону. Подібне пристрасть можна пояснити кліматичними особливостями нашої країни (Чай - сезонний товар. Як і для всіх ринків гарячих напоїв, найвищий сезон для ринку чаю припадає на зимовий період). Чай - природний енергетик. Так, нещодавно Асоціація дієтологів США включила чорний і зелений чаї до переліку найважливіших функціональних продуктів харчування, серед тих, які підтримують здоров'я нашої шкіри і забезпечують належний водний баланс організму.

За типом чайної рослини виділяють три різновиди чаю:

  • китайський різновид (китайський, японський, в'єтнамський, індонезійський, грузинський та ін.);
  • ассамських різновид (індійський, цейлонський, кенійський і ін.);
  • камбоджійська різновид (вирощується в деяких районах Індокитаю).

На сьогодні чай вирощують близько 37 країн. Основні виробники: Китай, Індія, Кенія, Шрі Ланка. На ці 4 країни припадає понад 50% від загального обсягу виробництва чаю. Хоча на даному ринку з'являються і нові сильні гравці: Індонезія, В'єтнам, деякі африканські країни.

Основними видами чаю є: чорний чай, зелений чай, мате та інші види. Основні постачальники чорного чаю в Україні: Шрі-Ланка, Індія, Індонезія; зеленого - Китай, Шрі-Ланка; мате - Аргентина і Бразилія.

В Україні в структурі імпорту за 2005-2010 рр. близько 84% становить чорний чай. Питома вага зеленого чаю - близько 16%. У структурі експорту за 2005-2010 рр. спостерігається тенденція зменшення частки чорного чаю і збільшення частки експорту зеленого чаю на 14%.

Ціна за 1 т імпортованого на територію України чаю з 2005 по 2010 рр. збільшилася в 2 рази, в середньому збільшуючись на 15% в рік. Найбільший стрибок у 35% спостерігався в 2009 році. У той час як в 2010 році зростання цін склало всього 4%.

З упаковок найбільш популярні картонна і фільтр-пакети. Причому, в 2011 році обсяг ввезеного пакетованого чаю в Україну значно збільшується відносно попередніх років. (Відповідно до стандарту Британського інституту стандартів «ВS 6008: Метод приготування чайного настою», пакетик повинен містити 2 г чайного листя для заварювання однієї чашки чаю (200 мл)).

Найбільше п'ють чай в Києві. В цілому, в територіальному розрізі переважає споживання чаю в Південно-Східній Україні: Харківській, Дніпропетровській, Одеській областях, а також м.Севастополі. Це історично склалася закономірність, тому що Західна Україна більш тяжіє до взаємозамінними напою - кава.

виробництво

На території України чай не вирощують. Все виробництво чаю в Україні - це розфасовка і упаковка імпортованої сировини.

В цілому, обсяг виробництва чаю в Україні з 2005 по 2010 рр. збільшився майже вдвічі. Зниження рівня виробництва спостерігалося лише в 2008 році. Це пов'язано не тільки з кризовими явищами у світовій економіці, а й зі зміною загальносвітових тенденцій ринку чаю. У 2009 і 2010 році спостерігалося значне зростання виробництва чаю в Україні (на 27% і 29% відповідно).

У 2011 році зберігається тенденція 2010 року. За 9 місяців 2011 року обсяг виробництва чаю в Україні виріс на 3% щодо 9 місяців 2010 року. Найбільший темп приросту в 16% щодо показників аналогічного періоду 2010 року відповідає квітня.

У 2010 році на ринку України присутні 18 виробників чаю. Найбільший виробник - ТОВ «Ексімтрейд», на частку якого припадає 30% від загального обсягу виробництва чаю на території України в 2010 році. Друге місце займає спільне українсько-британське ТОВ «Українська чайна фабрика - Ахмад Ті», з часткою на ринку 21%. Також до українських виробників чаю зі значною часткою на ринку належать: СП ТОВ «СолоМія», ТОВ «Майский чай», ТОВ «Добриня-Дар», і ТОВ «Мономах».

імпорт

Український ринок чаю повністю залежить від імпортних поставок. Тенденції імпорту в цілому повторюють тенденції виробництва, і до 2008 року характеризуються постійним приростом. З 2005 по 2010 рр. обсяг ввезеного чаю на територію України збільшився на 32% (натуральний показник). У той же час, ціновий показник імпорту чаю збільшився майже на 81% в 2010 році, щодо рівня 2005 року. Найбільший приріст цінового показника спостерігався в 2008 році (27% щодо аналогічного показника 2007 року). 2008 рік ознаменувався корекцією загальносвітових тенденцій ринку чаю. За даними Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (Food and Agriculture Organization, FAO), споживання чаю в світі зросло в 2008 році до 3,85 млн. Тонн (темп приросту 4,8% відносно даних за попередній період), а виробництво збільшилося всього на 1,2% - до 3,78 млн. тонн.

У 2009 році тенденція перевищення попиту над пропозицією збереглася. Цей рік запам'ятався досягненням історичного максимуму ціни на світовому ринку чаю - 3,75 долара за кілограм на найбільших в світі чайних торгах в кенійському місті Момбаса. Це сталося на тлі скорочення обсягів виробництва чаю на 10%, спровокованого посухою в найбільших країнах-виробниках: Індії, Шрі-Ланці, Кенії. У 2010 році обсяг імпорту повернувся на докризовий рівень, в той час як ціновий показник залишився нижче рівня 2008 року. Це пов'язано з перевагою українців в сторону більш низького цінового сегмента чаю під час кризи.

Це пов'язано з перевагою українців в сторону більш низького цінового сегмента чаю під час кризи

Всього налічується близько 40 країн, що поставляють чай в Україну. Основна частка імпорту належить Шрі-Ланці. У 2010 році частка імпорту чаю з цієї країни склала 34% від загального обсягу поставок чаю на територію України. Друге місце займає Російська Федерація. Це країна не вирощує чай, але тут знаходяться великі фасувальні фабрики. Також значну питому вагу (від 5 до 11%) в обсязі імпорту чаю в Україну належить Китаю, Індії, США, В'єтнаму.

Також значну питому вагу (від 5 до 11%) в обсязі імпорту чаю в Україну належить Китаю, Індії, США, В'єтнаму

експорт

Україна займається переробкою імпортованої сировини та постачанням чаю за кордон. Частка експорту невисока і складає близько 1% від обсягу імпорту чаю.

До 2008 року спостерігалося стабільне зростання обсягів експорту. Найбільший темп приросту (48%) спостерігався в 2008 році. Після чого в 2009 році пішов спад експорту на 60%, що пов'язано із загальносвітовими тенденціями ринку чаю. У 2010 році обсяг експорту чаю збільшився, однак докризового рівня не досяг.

У 2010 році обсяг експорту чаю збільшився, однак докризового рівня не досяг

Основними імпортерами чаю з України є довколишні країни: Молдова, Російська Федерація, Білорусь. Основний напрямок експорту чаю за межі України - Молдова. Частка поставок до Молдови в 2010 році склала 73% від загального обсягу експорту. Другим за значимістю імпортером чаю з України є Російська Федерація (з питомою вагою в 21% від загального обсягу експорту чаю всіх видів).

Другим за значимістю імпортером чаю з України є Російська Федерація (з питомою вагою в 21% від загального обсягу експорту чаю всіх видів)

У першому півріччі 2011 року імпорт чаю на територію України скоротився на 14% щодо аналогічних показників за 2010 рік. Обсяг виробництва показав невелике зростання, близько 4%, відносно даних за перше півріччя 2010 року. Обсяг же експорту збільшився майже вдвічі.

Обсяг же експорту збільшився майже вдвічі

Чай і кава є взаємозамінними напоями зі схожими властивостями. В Україні в 2010 році рівень споживання чаю був трохи меншим відносно рівня споживання кави (47% до 53%). З точки зору споживання цих напоїв в регіональному розрізі, лідерські позиції впевнено займає Київ. Так, в 2010 році частка Києва в загальному обсязі споживання чаю на території України склала 12% (аналізуючи показники споживання чаю на 100 чол. Населення регіону). Друге місце займає Харківська область з показником 9% від загального обсягу споживання. Третє місце ділять Дніпропетровська та Одеська області (по 7% від загального обсягу споживання чаю в Україні в 2010 році).

Третє місце ділять Дніпропетровська та Одеська області (по 7% від загального обсягу споживання чаю в Україні в 2010 році)

Основні гравці

Найбільшим гравцем ринку чаю в Україні є ТОВ «Юнілівер-Україна». ТОВ «Юнілівер-Україна» - це представництво в Україні транснаціональної англо-голландської компанії Unilever. З 2001 року ТОВ «Юнілівер-Україна» входить до складу так званого функціонального об'єднання «Unilever RUB» (Росія, Україна, Білорусь). На ринку чаю в Україні компанія представлена ​​наступними брендами: Lipton, Brooke Bond і Бесіда.

Наступна за величиною компанія українського ринку чаю - ТОВ «Ексімтрейд», яка входить до складу торгово-виробничого холдингу «Орімі Трейд Україна». На сьогоднішній день асортимент чаю «Орімі Трейд Україна» представлено торговими марками: «Принцеса Нурі», «Принцеса Ява», «Принцеса Канді», «Принцеса Гіта». А також дана компанія - єдиний представник в Україні преміальних англійських торгових марок чаю «Greenfield» і «TESS». ТОВ «Ексімтрейд» є найбільшим українським виробником чаю.

Ще одним виробником чаю на території України виступає спільне українсько-британське підприємство «Українська чайна фабрика Ахмад Ті», ексклюзивним партнером якого в Україні є українсько-кіпрське підприємство «Піраміда» (дистриб'ютор торгових марок Ahmad Tea, Grace !, ТЕТ). Чай Ахмад Ті продається на ринках більш ніж 70 країн світу на 5 континентах. На українському ринку чай Ахмад Ті з'явився в 1994 році, а в 1999 році в Харкові була відкрита одна з чайних фабрик Ahmad Tea London, яка фасує чай Ахмад Ті для українських споживачів.

До українським виробникам чаю відноситься і українсько-англійське спільне підприємство ТОВ «СолоМія», що входять до групи компаній концерну Stoik. Компанія була створена в 1998 році і була першим сертифікованим виробництвом чаю в Україні. На сьогоднішній день ТОВ «СолоМія» займається фасуванням чаю торгових марок «Batik», «Аскольд» і «Домашній чай», а також виробництвом паперу для порційних чайних пакетів.

Значне місце на ринку чаю України займають чаї російської компанії «Май» ( «Майский чай», «Лисма», CURTIS), зареєстрованої в Росії в 1991 році. На ринках України та Молдови компанія представлена ​​підприємством з іноземними інвестиціями ТОВ «Майский чай», що є дочірньою структурою компанії «Май».

Один з досить великих виробників чаю в Україні - ВАТ «Мономах». Компанія представлена ​​на ринку України з 1991 року. На сьогоднішній день чайно-кавова фабрика ТОВ «Мономах» виробляє в місяць більше 300 т продукції. А крім основної діяльності займається виробництвом нейлонових пакетиків-пірамідок. На ринку України компанія представлена ​​торговими марками «Мономах», «Три слона», «Fruits», а також займається виробництвом продукції під приватними торговими марками (Private Label).
Прогнози і перспективи

2011 рік характеризується позитивною динамікою виробництва та експорту чаю. Однак, обсяги українського ринку чаю за останні кілька років змінювалися зовсім небагато, що свідчить про насичення ринку. До того ж, основні світові бренди вже представлені на українському ринку чаю. А поява нових гравців з великою ймовірністю характеризується непостійністю і локальностью, ніж можливістю істотного перерозподілу ринку.

Щодо цін на чай, тут значною складовою є не стільки інфляційне збільшення вартості і подорожчання логістики, скільки світова динаміка ціни чайного листа.

Чай високої якості вирощують тільки 4 країни: Шрі-Ланка, Індія, Кенія та Китай. Саме ці країни і формують ціну на чай на світових ринках. З одного боку, несприятливі кліматичні умови і політико-економічна нестабільність країн-імпортерів можуть спровокувати дефіцит ринку чаю і, отже, збільшення його вартості (як це сталося в 2008 році). З іншого боку, зниження поставок з однієї країни (наприклад, прогнозований дефіцит поставок з Індії у II кварталі 2011 рр. - 100 тис. Т) компенсується збільшенням імпорту з інших країн (Кенії, Шрі-Ланки) і дає можливість виходу на світовий ринок нових гравців з відносним збереженням стабільності цін на чай.

Криза торкнулася і переваги українців в сторону більш дешевого і зручного пакетованого чаю, частка якого має тенденцію до постійного збільшення (особливо в 2011 році). На це негайно реагують асортиментні лінійки основних п'яти гравців чайного ринку України. Саме в цьому сегменті з'являється найбільше новинок, в т.ч. і сегмента преміум. До таких можна віднести чай Curtis (компанія «Май») і Grace! (Компанія «Піраміда»). Хоча на сьогоднішній день в основному чаї в пакетах відносяться саме до економ і середньоціновому сегментах, проте в подальшому ця тенденція може змінитися.

Що стосується виду чаю, то в цьому питанні зберігається домінування чорного чаю над зеленим.

Матеріал підготовлений з використанням даних Держкомстату, ІАА «Союз-Інформ», ділової преси України.
джерело: http://www.souz-inform.com.ua


Новости