Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Йеті в комплекті: як гірськолижні курорти країни підготувалися до нового сезону

У Росії починається гірськолижний сезон - попередній продаж турів вже стартувала. ТАСС підготував огляд готовності до сезону популярних серед гірськолижників місць.

ЧЕРВОНА ПОЛЯНА (СОЧІ)

ЧЕРВОНА ПОЛЯНА (СОЧІ)

Відпочиваючі на гірськолижному курорті "Горки Місто" в Червоній галявині

© Артур Лебедєв / ТАСС

Відпочили в минулому сезоні *: 1,3 млн осіб.

Очікується в новому сезоні *: до 1,5 млн осіб.

Сезон відкривається *: 20 листопада.

Гірськолижний курорт "Красная Поляна" - один з наймолодших, при цьому саме тут завдяки підготовці до Олімпіади 2014 року побудована найсучасніша гірськолижна та готельна інфраструктура.

На схилах хребта Аибга розташовані три великих гірськолижних комплексу: "Роза Хутір", "Горки Місто" і "Газпром Червона Поляна". Загальна протяжність трас комплексу "Роза Хутір" - 77 км. Перепад висот на трасах - +1534 метра, кількість підйомників - 21.

Перепад висот на трасах - +1534 метра, кількість підйомників - 21

На канатній дорозі гірничо-туристичного центру "Газпром" в Червоній Поляні, Сочі

© Сергій Бобильов / ТАСС

На курорті "Горки Місто" представлений цілий комплекс сучасних гірськолижних трас і канатних доріг гондольного і крісельного типу, органічно вписалися в зону північного схилу гори Аибга. Інфраструктура гірничо-туристичного центру "Газпром" є комплексом канатних доріг і гірськолижних трас світового рівня.

Тут працює 13 сучасних канатних доріг, в тому числі одна з найдовших у світі (більше 5000 м), одна кабіна якої розрахована на перевезення 30 осіб. Загальна протяжність трас для любителів сноуборду і гірських лиж, складністю від зелених до чорних, становить 23 км. У цьому році введено в експлуатацію кілька готелів, завдяки чому номерний фонд гірського курорту під Сочі виріс на 30%.

Відкриття сезону катання на лижах у Червоній Поляні завжди залежить від погоди. Перший сніг на вершинах хребта Аибга, де розташовані гірські комплекси, в цьому році випав вже 23 вересня. Траси починають готувати до прийому туристів, коли глибина сніжного покриву досягне метра, а на висоті більше 2 тис. М над рівнем моря температура повітря знизиться до мінусових позначок.

Шерегеше (КЕМЕРОВСЬКА ОБЛАСТЬ)

Шерегеше (КЕМЕРОВСЬКА ОБЛАСТЬ)

Вид на селище Шерегеш біля підніжжя гори Зеленої в Таштагольском районі

© Дмитро Феоктистов / ТАСС

Відпочили в минулому сезоні: близько 1 млн осіб.

Очікується в новому сезоні: немає даних.

Сезон відкривається: в 20-х числах листопада.

Кузбаський курорт навесні 2013 року потрапив в Книгу рекордів Гіннесса за наймасовіший спуск лижників та сноубордистів у купальниках з гори. Цієї весни тут встановили російський рекорд за таким спуску. Зараз тут 59 готелів, 18 гірськолижних підйомників, 19 гірськолижних трас, 62 ресторану і кафе. До нового сезону на трасі Кузедеєво - Мундибаш - Таштагол ввели ділянку протяжністю 14,5 км в обхід селища Каз. Раніше дорога частково проходила в умовах обмеженого простору вулицями Каза, крім того, на виході з нього розташовується склад вибухових речовин рудника. Тепер майже 2 тис. Автомобілів зможуть проїжджати по новому ділянці щодоби, при цьому час у дорозі скоротиться на 20 хвилин.

"Фішка сезону" - для самих маленьких відвідувачів курорту. Вони зможуть побувати в резиденції йєті. Снігова людина - своєрідний символ Гірської Шорії. Резиденція являє собою печеру в два поверхи, всередині якої знаходиться кілька залів.

Наприклад, майстерня, де дітей навчать ліпити сувеніри, сушити і обпалювати їх в каміні, скарбниця мінералів і крижана кімната з фігурами з льоду.

У переходах з одного залу в інший відвідувачі зможуть подивитися наскальні малюнки - петрогліфи. Весь цей час гостей буде супроводжувати екскурсовод, який розповість про легенди Гірської Шорії.

Але головною подією для дітей стане зустріч зі сніговою людиною - вони зможуть поспілкуватися з ним, розповісти свої мрії та побажання.

Печера йєті - це лише частина великого парку, який відкриється цілком влітку наступного року. Діти зможуть змагатися на смузі перешкод, брати участь в імпровізованих розкопках і навіть знайти кістки мамонта.

З весни минулого року повітря Гірської Шорії і Азасської печери можна в буквальному сенсі забрати з собою. Місцеве підприємство налагодило випуск залізних баночок, в які компресором нагнітається повітря. Сама ємність невелика - буквально в пів-долоні, розміром з баночку ікри або паштету.

Домбай (Карачаєво-Черкесії)

Домбай (Карачаєво-Черкесії)

На території гірськолижного курорту "Домбай"

© Сергій Фадеічев / ТАСС

Відпочили в минулому сезоні: понад 200 тис. Чоловік.

Очікується в новому сезоні: утримання та підвищення показника.

Сезон відкривається: в листопаді-грудні, в залежності від погодних умов.

Один з найстаріших гірськолижних курортів Росії. Центром масового туризму і альпінізму він почав ставати на початку минулого століття. Перший альптабір на Домбайской галявині був побудований в 1934 році. Тут знаходиться найвища вершина Західного Кавказу Домбай-Ульген (4048 м), що дала назву курорту. Назва вершини перекладається з карачаївського мови як "місце, де загинув зубр". Зі схилів гори Мусса-Ачитара висотою понад 3,2 тис. М, де знаходиться більшість гірськолижних трас курорту, відкривається один з найкрасивіших гірських видів на Кавказі.

Гірськолижна інфраструктура "Домбая" сьогодні представлена ​​шістьма гірськолижними трасами загальною протяжністю понад 20 км, дев'ятьма гондольний, крісельними і маятниковими канатними дорогами, вісьмома бугельні підйомники.

До майбутнього зимового сезону на курорті планується відкрити ще дві сучасні гірськолижні траси, розраховані на середній рівень підготовки, загальною протяжністю близько 11 км, удосконалюються і розширюються вже наявні траси.

Розвивається інфраструктура самого селища: будуються нові пункти громадського харчування, пункти прокату гірськолижного спорядження, ведеться газифікація Домбая. Введено в експлуатацію новий водопровід, що дозволило повністю зняти проблему водопостачання курорту.


ЕЛЬБРУС І Чегет (Кабардино-Балкарія)

Туристично-рекреаційний комплекс "Ельбрус"

© Володимир Смирнов / ТАСС

Відпочили в минулому сезоні: понад 168 тис. Чоловік.

Очікується в новому сезоні: понад 180 тис. Чоловік.

Сезон відкривається: в залежності від снігу і погодних умов.

У новому лижному сезоні в Приельбруссі з'явиться перший локальний туроператор для залучення туристів на Ельбрус (найвищу точку Європи - 5642 м) - Elbrus Adventures. Він запропонує відпочиваючим всі види активного відпочинку: від сходжень до гірськолижних турів по системі "все включено".

Для комфорту туристів тут вперше запрацюють інформаційний центр і зона для катання дітей. У туристично-інформаційному центрі відпочиваючі зможуть отримати вичерпну інформацію не тільки про районі Приельбрусся, а й про відпочинок в Кабардино-Балкарії в цілому, про наявність місць в готелях, канатних дорогах, погоді і багато іншого.

Курорт "Ельбрус" знаходиться під управлінням акціонерного товариства "Курорти Північного Кавказу", яке тільки в минулому році направило на розвиток курорту понад 1 млрд рублів, а саме Приельбруссі користується популярністю у гірськолижників більше 30 років.

Поляна Чегет в Приельбруссі - невеликий гірськолижний курортний район на висоті 2100 м над рівнем моря біля підніжжя гірського схилу Чегет, який знаменитий своїми чорними трасами. Сам схил користується попитом у любителів фрірайду (спуск з природних височин і гір поза підготовленими трасами - прим. ТАСС).

Готелі на Чегет утворюють цілий туристичний селище з обширною інфраструктурою: пункти прокату спорядження, ресторани і кафе, нічні клуби, банні комплекси та сауни. До вершини піднімаються дві крісельні канатні дороги. Основна перевага готелів на галявині Чегет - близькість до обох станціях канатних доріг.

Архиз (Карачаєво-Черкесії)

Готель "Вертикаль" на території всесезонного туристично-рекреаційного комплексу "Архиз"

© Сергій Фадеічев / ТАСС

Відпочили в минулому сезоні: 130 тис. Осіб.

Очікується в новому сезоні: 150-160 тис. Відвідувань.

Сезон відкривається: в листопаді, за умови мінусової температури (мінус три - мінус п'ять градусів).

"Архиз" - новий всесезонний гірський курорт в 10 км від однойменного курортного селища. У цьому році він визнаний кращим молодим курортом Росії. З 2011 року "Архиз" будувався з нуля в рамках державно-приватного партнерства і в тестовому режимі почав працювати в грудні 2013 року.

Курорт - стартовий майданчик Північнокавказького туристичного кластера, створюваного на півдні Росії під управлінням компанії "Курорти Північного Кавказу" (КСК). Проект курорту передбачає будівництво чотирьох туристичних селищ, де з'явиться 69 підйомників і будуть обладнані гірськолижні траси загальною протяжністю понад 270 км.

У минулому році тут здали перші об'єкти інфраструктури другий туристичної села курорту - "Місячна галявина". Побудували крісельну канатну дорогу висотою понад 2,2 тис. М і пропускною спроможністю понад 2 тис. Осіб на годину, проклали три траси загальною протяжністю 6,9 км. Пропускна здатність трьох підйомників, два з яких функціонують в селищі Романтик, тепер 6,6 тис. Осіб на годину, а загальна протяжність трас збільшилася майже вдвічі - до 14,5 км.

Номерний фонд трьох готелів Романтика становить 420 місць. На "Архиз" можна буде скористатися екскурсією на ратраках (вартість - 5 тис. Рублів). Діти 2006 року народження зможуть безкоштовно кататися і отримувати гірськолижне обладнання в прокат.

"Архиз", хоча і продовжує будуватися, вже сьогодні вважається одним з найпопулярніших місць відпочинку на Північному Кавказі.

Белокурихи (Алтайського КРАЙ)

Відпочили в минулому сезоні 67 860 чоловік.

Очікується в новому сезоні: зростання зимового турпотоку на 5%.

Сезон відкривається: немає даних.

Гірськолижне напрямок одержав в Белокурихе активний розвиток в 70-х роках XX століття, але неофіційно: сюди приїжджали відомі лижники того часу. Друге дихання гірськолижний курорт отримав з початку 2000-х років.

"Белокуриха-2" - новий курорт в передгір'ях Алтайського краю. Вперше за останні 25 років в Росії заплановано будівництво великого курортного комплексу з нуля. Тут буде використовуватися весь потенціал лікувальних ресурсів Алтайського краю, в тому числі мінеральні радонові термальні лужні крем'янисті води Іскрівського родовища. Проектна вартість курорту - 10 млрд рублів.

На сьогодні в Белокурихе є чотири гірськолижні траси від 800 м до 2 км, траса одного з санаторних комплексів ( "Благодать") сертифікована, на ній можна проводити змагання міжнародного та російського рівня.

Так, тут проходять етап Кубка Росії, Кубок губернатора Алтайського краю, першості регіону.

Завершується будівництво гірськолижної траси для гостей на території займанщини "Лісова казка", що належить одному з санаторіїв ( "Росія"), нове будівництво гірськолижної траси планується на "Белокурихе-2".


Хібіни (МУРМАНСЬКА ОБЛАСТЬ)

Хібіни (МУРМАНСЬКА ОБЛАСТЬ)

Відпочили в минулому сезоні: 150 тис. Осіб.

Очікується в новому сезоні: немає даних.

Сезон відкривається: на кожному схилі в різний час. В цьому році дати не визначені.

Розташований поруч з Кіровському Мурманської області в горах Хібіни, найбільших за полярним колом в Росії. Популярний і серед російських спортсменів і туристів, і серед іноземців. Тут кілька трас, часто проводяться змагання різного рівня. Працює спортивна школа олімпійського резерву з гірських лиж.

"Хібіни" виділяються в першу чергу тривалістю сезону. Вони розташовані за полярним колом, кататися на лижах тут можна 8-9 місяців на рік при невеликій висоті над рівнем моря.

Ще одна родзинка курорту - створювана щороку під Кіровському "Снігова село". У минулий сезон над її створенням працювали близько 40 скульпторів та 15 будівельників, на будівництво села пішло 10 тис. Кубометрів штучного снігу. "Снігова село" займає 2 тис. Кв. м. Вона являє собою безліч приміщень, повністю побудованих зі снігу та льоду і оформлених в єдиному стилі. Село встигла стати одним з головних туристичних брендів регіону і претендує на місце в Книзі рекордів Гіннесса як найбільше штучне будова зі снігу.

Останні роки в Хибинах розвиваються гірськолижні туристичні комплекси "Великий Відвар" і "Кукісвумчорр". У 2016 році відкрито схил Town Hill. Сукупна потужність гірськолижних комплексів дозволяє Кіровську конкурувати з популярними російськими та скандинавськими гірськолижними курортами.

Розвивається і туристична інфраструктура Кіровська. За минулий рік і перше півріччя нинішнього з'явилося шість нових готелів і гостьових будинків, 13 об'єктів громадського харчування.

"ГІРСЬКЕ ПОВІТРЯ" (САХАЛІН)

Підйомник спортивно-туристичного комплексу "Гірське повітря

© Юрій Смітюк / ТАСС

Відпочили в минулому сезоні: 60 тис. Чоловік.

Очікується в новому сезоні: немає даних.

Сезон відкривається: в грудні.

В даний час інфраструктура комплексу включає 14 трас протяжністю 23 км, гондольний-крісельну дорогу і два бугелі. До нового сезону готові дві нові підвісні канатні дороги, нова чотирикілометрова траса на північному схилі і розширений спуск на південному схилі гори Більшовик.

Протяжність дороги "Південь" - 1,6 тис. М, "Північ" - 900 м. На них будуть використовуватися сучасні чотиримісні відчіплюватися крісла з захисними екранами.

Починається освоєння прилеглих до курорту гір. До кінця року буде підписаний контракт на будівництво двох підйомників і двох гірськолижних трас на горі Червоної, але випробувати їх можна буде тільки в 2017 році.

Найближчим часом туроператор "Гірське повітря" починає продаж гірськолижних турів. До бронювання будуть доступні тури з вильотом з Благовещенська, Владивостока і Хабаровська. Згодом будуть додані тури з вильотом з інших міст РФ.


ГОРА морозна (КАМЧАТКА)

Відпочили в минулому сезоні: 80 тис. Чоловік.

Очікується в новому сезоні: 160 тис. Осіб.

Сезон відкривається: 1 грудня.

Єдина на Камчатці канатна дорога крісельного типу, введена на горі Морозною навесні 2016 року, в майбутньому сезоні дозволить прийняти в два рази більше відпочиваючих і спортсменів. Решта чотири підйомника на Морозною бугельного типу.

Будівництво нових підйомників тут поки не планується, увагу буде сконцентровано на схилах, що входять у відання найстарішої на Камчатці спортивної школи "Едельвейс".

Вона базується в Петропавловську-Камчатському на Петровській сопці і включає схили двох гірськолижних баз з трьома окремими канатними дорогами - двома на базі "Едельвейс" та однієї на базі "Червона сопка".

Всього на "Едельвейсі" планується побудувати п'ять доріг, правда, точні терміни початку будівництва поки невідомі.

Традиційно сезон на Камчатці починається в грудні і завершується в травні. Але вже в червні починають працювати заміські гірськолижні бази на схилах вулканів Козельський і Вілючинську. Сніг там лежить аж до серпня.


Губах (ПЕРМСКИЙ КРАЙ)

Відпочили в минулому сезоні: 40 тис. Чоловік.

Очікується в новому сезоні: 50-60 тис. Чоловік.

Сезон відкривається: в кінці листопада - перших числах грудня.

Комплекс "Губаха" порадує туристів новими готельними номерами, трасами і кафе на горі Хрестовій. У цьому сезоні у підніжжя гори з'явиться новий гостьовий будинок, розрахований на 160 місць: перший поверх буде відведено для любителів гірських лиж, які вважають за краще відпочивати всією сім'єю, на другому поверсі розмістяться восьмимісні номери. Ще одна новинка цього року - кафе на вершині гори, в якому відвідувачі зможуть погрітися і перекусити.

Гірськолижний центр зданий на 25 років у концесію - це особливий вид оренди, в договорі якого, крім обов'язкових платежів, обговорені та умови розвитку. У зв'язку з цим кілька зміниться цінова політика, в середньому чек абонемента виросте на 10-15%.

"По реконструкції основних будівель і споруд вже готуються проекти. На гірськолижному центрі з'являться нові сучасні крісельні підйомники (але не в цьому сезоні - прим. ТАСС). Завдяки всім змінам кількість відвідувачів центру збільшиться, що принесе додаткові відрахування до бюджету Губахи", - говорить концесіонер, гендиректор ТОВ "Парк ім. Горького" Рашид Габдуллін.

Зараз, за ​​словами директора горнолижку, в центрі 18 трас протяжністю від 80 до 2600 м з максимальним перепадом висот 310 м, чотири бугельні витяги, сноупарк, фрірайд-парк, сноутьюб. Траси щодня обробляються ратраками, при необхідності використовується штучне засніження. Вечірньої пори включається штучне освітлення.

На території центру знаходяться готель, лазня, дві столові, фітобар, Apress Ski Bar "Полярна станція", дитяча кімната, безкоштовні парковки.

* - дані надані адміністраціями курортів

Новости