Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Зростання цін на алкоголь не скорочує його продажу в РК - пити стали втричі більше

Тим часом від 20 до 50 відсотків алкогольного ринку представлено нелегальної горілкою сумнівного якості, стверджують експерти.

За рік ціни на горілку в Казахстані зросли на 16,4 відсотка, передає Today.kz з посиланням на energyprom.kz . Найбільше за цей алкогольний напій платять столичні жителі - 3 215 тенге за літр, найменша ціна зафіксована в Павлодарі, де вартість літра становить 2 116 тенге.

Незважаючи на зрослі ціни, казахстанці не стали менше купувати спиртне. Навпаки, аналітики зафіксували збільшення попиту на алкоголь, особливо в січні-лютому 2018 року. У цей період реалізація горілки виросла відразу на 30 відсотків, вина - на 28,4 відсотка, пива - на 39,7 відсотка.

Статистика представлена ​​на основі даних по офіційно ввезеної або виготовленої в Казахстані алкогольної продукції. У той же час є і обсяги "сірого" ринку, з урахуванням якого підрахувати споживання алкоголю в країні не представляється можливим. Згідно зі статистичними розбіжностей в балансах в 2016 році, кожна п'ята пляшка в РК могла ставитися до незаконного імпорту або виробництва. Експерти ж оцінюють обсяги нелегальної продукції ще менш оптимістично. Так, аналітики Euromonitor International оцінили обсяги нелегальної горілки в 50,3 відсотка від загального обсягу ринку в 2016 році.

За інформацією голови Комітету держприбутків МФ РК Ардак Тенгебаева, в минулому році були проведені перевірки по 13 заводам етилового спирту та горілки, а також по 84 оптовим реалізаторам алкогольної продукції. За підсумками перевірок порушено 217 кримінальних справ, припинено діяльність 47 підпільних цехів. З незаконного обігу вилучено понад 3,5 мільйона підроблених обліково-контрольних марок, 8,7 мільйона пляшок необлікованої алкогольної продукції і близько 346 тисяч літрів спирту.

Тим часом виробники спиртних напоїв протягом останнього року працюють, нарощуючи обсяги. Випуск коньяку, наприклад, тільки за перший квартал поточного року збільшено до 2,7 мільйона літрів, або на 16,8 відсотка. Виробництво горілки збільшилася на 5,6 відсотка - до 6,9 мільйона літрів, лікерів - відразу на 27,5 відсотка, або до 636,5 тисячі літрів.

Виробництво вина в період першого кварталу року збільшилася на 10,8 відсотка - до 10 мільйонів літрів, пива - на 7,8 відсотка, або до 112,5 мільйона літрів.

За підсумками квітня 2018 року горілка обходилася казаха в 2 565,7 тенге за літр. Це на 16,4 відсотка більше, ніж роком раніше.

Найдорожче горілка коштувала в Астані, де ціна на цей продукт підскочила на 11,9 відсотка за рік і склала 3 215 тенге. В першу п'ятірку міст з найвищою ціною на горілку увійшли також Шимкент, Актау, Уральськ і Жезказган.

В першу п'ятірку міст з найвищою ціною на горілку увійшли також Шимкент, Актау, Уральськ і Жезказган

Нагадаємо, 14 березня 2018 року в Казахстані було підписано постанову про підвищенні мінімальних роздрібних цін на міцний алкоголь. Так, роздрібна ціна на горілку і міцні лікеро-горілчані вироби встановлена ​​не нижче 1 900 тенге за літр.

У 2017 році мінімальна роздрібна ціна на горілку і міцний алкоголь складала 1 700 тенге.

Новости