Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Грозний на вихідні

  1. грізне гостинність
  2. Їжа: просто і смачно
  3. Майбутній історичний центр
  4. Знайомства: проспект Путіна, чергу, весілля
  5. Міф про алкоголь
  6. Вранці - ринок і шашлик

Грозний зовсім не схожий на типове провінційне російське місто - він інший, з характером. Подивитися місто можна за один день, але краще провести в ньому вікенд: приїхати в суботу в першій половині дня, переночувати і виїхати в неділю. Головна визначна пам'ятка Грозного - це не хмарочоси, парки і музеї, а люди і їжа. Місцеві жителі виглядають досить грізно, але виявилися вельми приємними, так само і з їжею - нарочито проста, але при цьому смачна і запам'ятовується.

грізне гостинність

Ідеш уздовж жвавої вулиці, повз пролітають десятки автомобілів, і раптом один з них різко пригальмовує і їде поруч зі швидкістю кроку. «Ну все, зараз мене вкрадуть! Говорили мені, візьми з собою спідницю і хустку. Так, стоп, я ж не одна », - рояться в голові думки. І, мабуть, не тільки в моїй - у всіх членів нашої туристичної групи проскакує холодок в очах. Тим часом повільно, ніби півжиття пройшло, відкривається вікно і з машини визирають троє хлопців з чорними бородами: « Ви ж туристи? Ласкаво просимо! »Посміхнулися кожен в усі 32 зуба, швиденько закрили вікно і моментально зникли десь за горизонтом.

Мабуть, це найстрашніше, що ми бачили в Грозному.

Незважаючи на те що в чеченській столиці досить готелів, є модні хостели і практикують каучсерфінг, до туристів тут поки не звикли. У місті проблеми з сервісом та інфраструктурою. Будете сміятися, але в Грозному, наприклад, немає банальних громадських туалетів. Тут можуть організувати величезний галасливий фестиваль і не поставити жодної «синьої кабінки» - доведеться шукати кафе і проситися до вбиральні (яку в Грозному називають, до речі, «санітарної кімнатою»).

Ще одна особливість Грозного - повільність. Це не Москва і не Пітер, де всі кудись поспішають, тут не їдять і не відпочивають поспіхом. Замовлення в ресторані або кафе візьмуть не відразу, принесуть хвилин через 30 салат, потім ще довго будуть нести гаряче. Загалом, на обід з двох страв з чаєм і тістечком треба закладати мінімум дві години.

Їжа: просто і смачно

Самі грозненці вважають національну кухню чимось зовсім простим і не стануть рекомендувати її туристам. А дарма. Чеченська кухня - це всього чотири страви, які, як і сам народ, аскетичні, суворі і в той же час чарівні.

Спробувати їх можна практично у всіх ресторанах міста. В першу чергу це жіжіг-галнаш - галушки з простого тесту і варене м'ясо. До всього цього подають соусницю з бульйоном, куди щедро накришити цибулю або часник. М'ясо і галушки умочують в бульйон, а потім поїдають.

Є ще Сискан - пісні кукурудзяні булочки, їх їдять з сирним кремом; і чепалгаш - коржі, дуже схожі на дагестанський чуду або балкарські хичіни, але робляться вони з сиром, яйцем і зеленню. І, звичайно, місцевий десерт - хінгалш. Це теж коржик, але з солодкою гарбузом і з дуже-дуже тонкого тіста. Перед подачею хінгалш посипають цукровою пудрою.

Майбутній історичний центр

Отже, після обіду можна сміливо вирушати на прогулянку по центру міста. Він був відбудований буквально 20 років тому, з «історичного» там лише православний храм Михайла Архангела - він стоїть недалеко від комплексу висоток «Грозний-Сіті». Його побудували в кінці XIX століття, але в 1990-х, під час військових дій, будівля була сильно пошкоджена. У 2005-му храм відновили, заново розписали куполи і облаштували прилеглу територію. Зараз у внутрішньому дворику розбитий невеликий сад з фонтаном і привільно гуляють коти і павичі.

Після варто піти в мечеть Серце Чечні - головний символ сучасного Грозного. Вона розташована також недалеко від «Сіті» - але рухатися треба в протилежну сторону. Жінок туди пускають, але тільки в плаття і хустці. Якщо ви одягнені не по правилам - праворуч від входу є кабінка-гардероб, де вам дадуть безрозмірне ситцеве плаття в квіточку або в горошок і хустку. А після огляду інтер'єру можна прогулятися в парку навколо мечеті.

Потім обов'язково варто перейти дорогу і заглянути в двори, щоб подивитися на непарадний місто. Так що йдіть НЕ по проспекту Путіна, а поверніть на сусідню вуличку. Насправді там теж все досить чисто і доглянуто.

Після прогулянки саме час повернутися до хмарочосів і піднятися на оглядовий майданчик в бізнес-центрі «Грозний-Сіті». Працює майданчик тільки по вихідним. Квитки продаються на ресепшен на першому поверсі - платите 100 рублів і піднімаєтеся на ліфті на 29 поверх. Тепер виходите на балкон і піднімайтеся по сходах на саму оглядовий майданчик.

Тут стає зрозумілою логіка вигадливих вигинів доріжок у скверах навколо висотного комплексу - вони складаються в традиційні візерунки, звідси ж можна розглянути і приватний сектор, і багатоквартирні будинки, велика частина яких, в тому числі і хрущовки, облицьовані керамогранітом, і резиденцію глави регіону.

Правда, фотографувати можна тільки протилежну від резиденції сторону міста. З туристами на майданчик обов'язково піднімається чоловік у штатському, він попереджає, що знімати не можна, і може досить грубо попросити видалити знімок, якщо помітить недобре.

Знайомства: проспект Путіна, чергу, весілля

Увечері суботи головна вулиця міста, проспект Путіна, стає пішохідною. Молодь компаніями походжає туди-сюди. Дівчата вигулюють кращі наряди і заглядають в кондитерські, а хлопці розглядають дівчат, потягуючи каву біля мобільної кав'ярні.

Знайомитися на вулицях в Грозному можна, але місцеві хлопці намагаються підходити до дівчат, які гуляють не одні, а з подругами або родичками - так прийнято.

Ще один спосіб познайомитися - зняти готівку. На проспекті є пара банкоматів, і під вечір до них вишиковується довга черга з дівчат і молодих людей. У місті немає клубів і дискотек, так що черга стає місцем, де можна неформально поспілкуватися. Дівчата стріляють очима, хлопці сиплють компліментами, тільки ось туристу там робити нічого - замучать питаннями про враження.

До речі, про дівчат. У місті зовсім не обов'язково ходити в довгій сукні і хустці. Тут досить багато жінок і дівчат, хто носить вузькі джинси і навіть короткі спідниці. Інша справа, що такий образ провокує місцевих чоловіків - вони буквально в'ються слідом, присвистують і просять дати номер телефону. Враження не з приємних. Але якщо сказати «Я заміжня» - вибачаться і відстануть.

Головне ж розвага молоді - весілля. Там можна знайомитися, а якщо весілля «в європейському стилі», то і танцювати до упаду. Ну, а найважливіше, що на торжество не потрібно запрошення. Так що якщо бачите весілля - сміливо підходьте, візьмуть як рідного. Справа в тому, що весілля для чеченця - свято, де панує радість і забуваються всі образи. Навіть кровного ворога візьмуть з розпростертими обіймами - так було сотні років тому, так залишається і зараз. Ну, а якщо весілля традиційна чеченська, туристу точно варто туди заглянути і побачити весь національний колорит свята.

Міф про алкоголь

Після прогулянки по місту можна відправитися на вечерю - знову до хмарочосів, в п'ятизірковий готель «Грозний», це сусідня з бізнес-центром вежа. Там на 32-му поверсі розташований бар і ресторан «Купол» - єдине місце в місті, де можна легально купити алкоголь. Більше ні в одному ресторані або кафе міста вина туристові не наллють.

Ціни на алкоголь московські, на їжу, втім, теж - зате з ресторану відкривається прекрасний вид на місто. А ще тут легко можна зустріти зірок, які приїхали до Грозного з гастролями - майже всі вони зупиняються в цьому готелі, як і гравці «Терека» (недавно футбольний клуб став носити ім'я «Ахмат»).

Офіційно в Чечні немає сухого закону, але власники ресторанів і магазинів свідомо не купують ліцензію на алкоголь. Згідно з ісламом заробіток від алкоголю вважається гріховним. Проте в місті є «Стрічка» - гіпермаркет федеральної мережі, де можна купити будь-який алкоголь, але тільки з 8 до 10 ранку: в республіці діє обмеження на продаж алкогольних напоїв.

Все це аж ніяк не означає, що в Чечні не п'ють. Деякі їздять за вином в сусідні Дагестан і Інгушетію, крім того, на вулицях міста запросто можна зустріти таксиста-бутлегера, у якого в багажнику зовсім випадково знайдеться пиво або щось міцніше - за відповідною ціною.

Вранці - ринок і шашлик

Переночувати можна в одному з численних готелів. Пристойний номер з усіма зручностями і сніданком можна зняти за 2-3 тисячі рублів на двох.

А вранці обов'язково варто сходити на місцевий ринок «Беркат». Там можна купити все: від будматеріалів до пучка редиски. Шукати на ринку потрібно домашній сир (За смаком він нагадує бринзу), сушене м'ясо, яке використовують для приготування бульйонів для того ж жіжіг-галнаша, і копчену рибу. І звичайно, варто звернути увагу на фрукти і овочі з місцевих господарств: помідори, яблука і полуницю. Коштують вони так само, як імпортні, але на смак куди краще.

Зробивши покупки і нагулявши апетит, беріть таксі і вирушайте на вулицю Південну. Там буквально стінка в стінку працюють десятки шашличних. Їх так багато, що власникам не вистачило красивих назв. От і стоять один навпроти одного «Марьям» і «Марьям-2», «Соковитий і потужний» і «Соковитий і потужний - 2».

Не варто заходити в першу-ліпшу шашлична, краще пройтися, подивитися на інтер'єри, ознайомитися з цінами і асортиментом і вже потім робити вибір. Але в цілому, добре готують всюди. В середньому порція шашлику обійдеться в 300 рублів. Вино, знову ж таки, не продають, але дозволяють приносити з собою. Хороший ситний обід стане відмінним завершенням візиту в Грозний.

Олександра Захарова

Новости