Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як оскаржити дії держвиконавця

Звертаючись до суду за захистом своїх прав і свобод, громадяни часом витрачають всі сили на доведення правоти в суді і на отримання рішення на свою користь Звертаючись до суду за захистом своїх прав і свобод, громадяни часом витрачають всі сили на доведення правоти в суді і на отримання рішення на свою користь. Однак, маючи на руках таке довгоочікуване законне рішення суду, не поспішайте радіти і планувати, куди витратите виграну в судовій суперечці суму. На цьому етапі ваші проблеми можуть тільки початися. Виконання рішень суду - процедура довга, часом дорога, нервова і не завжди успішна.

Згідно ЗУ «Про виконавче провадження», примусове виконання рішень суду покладається на Державну виконавчу службу (ДВС), яка входить в систему органів Мін'юсту України. Таким чином, бачимо, що законодавство не дає альтернативи у виборі органів виконання судових рішень і навіть обмежує громадян у діях, не даючи можливості іншим організаціям і установам займатися виконанням судових рішень. Звернемо увагу, що виконавча служба приймає до виконання більшість рішень суду, і, крім цього, в ГІС надходять виконавчі написи нотаріусів, рішення міжнародних судів та інші виконавчі документи. Господа, якщо ми говоримо про завантаженість суддів, то що ж можна сказати про виконавців, у яких в провадженні знаходиться одночасно в три-чотири рази більше справ? Тож не дивно, що, приходячи в ГІС, люди стикаються з багатьма проблемами, про які раніше і не підозрювали.

Чому пропадають судові рішення

В ідеалі, тобто  відповідно до законодавства, державний виконавець зобов'язаний провести виконавчі дії по виконанню рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а по виконанню рішення немайнового характеру - у двомісячний строк В ідеалі, тобто відповідно до законодавства, державний виконавець зобов'язаний провести виконавчі дії по виконанню рішення протягом шести місяців з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, а по виконанню рішення немайнового характеру - у двомісячний строк. На практиці все інакше. Рідкісне справа в ГІС закривається за півроку, а якщо мова йде про дрібну сумі стягується штрафу або боргу по розписці - то складуються вони на полицях виконавчої служби і лежать там роками. Беручи до уваги, що по деяких справах виконавці можуть закрити провадження по причині закінчення терміну, передбаченого для даного виду стягнення, то картина стає ще цікавіше. Виходить, що справа надійшла до ГІС до примусового виконання, за час, передбачений для цього законом, ніхто з виконавців не захотів прийняти необхідних заходів, після чого справу закрили через закінчення терміну для виконання. І таких справ - безліч. Однак це ще не найгірший варіант, тому що іноді справи просто губляться. Хоча, в іншому, якщо ви виступаєте боржником у справі, де, наприклад, вас оштрафували за перевищення швидкості, то втрачений справу про виконавче провадження чи вас засмутить.

Причина втрати справ в ГІС криється не в недбалості виконавців і навіть не в сильній завантаженості співробітників. Втрачаються справи, в першу чергу, через велику плинність кадрів на посадах державних виконавців, що, в свою чергу, відбувається і через сильну завантаженість, і через смішно малі зарплати. Так уже склалося, що зазвичай посади державних виконавців незмінно розбирали студенти-заочники або молодші спеціалісти юридичних навчальних закладів. Але, на жаль, часи, коли юристи-проходили «школу життя» в ГІС, поступово відходять у минуле. Бо студенти-юристи сьогодні зовсім не ті трудоголіки, готові за копійки виконувати важку роботу з ранку до ночі. Вони, безумовно, хочуть отримати практику в правовій сфері, нові знання і досвід, за якими іноді і по сей день приходять працювати у виконавчу службу, але рідко хто затримується там довше, ніж на місяць-два. Ось і виходить, що попередній виконавець так втомився від своєї роботи, що забув передати частину справ своєму наступнику перед відходом з посади, а той - своєму. І так кожен раз. А якщо справа все ж не губиться, і рішення навіть вдається виконати під чуйним керівництвом кредитора у тій самій справі, то за час, поки виходить це зробити, змінюється кілька державних виконавців, кожного з яких доводиться вводити в курс, навчати і контролювати.

Право на захист

Природно, подібні заворушення і проблеми викликають невдоволення всіх осіб, що мають справу з ГІС Природно, подібні заворушення і проблеми викликають невдоволення всіх осіб, що мають справу з ГІС. Закономірно виникає бажання поскаржитися і питання - куди? Відповідно до ЗУ «Про виконавче провадження», скарга на дії держвиконавця може подаватися або начальнику відповідного виконавчого органу, якому безпосередньо підпорядковується держвиконавець, або в суд. Причому якщо мова йде про оскарження дій керівного органу ДВС, то звертатися до нього ж зі скаргою буде якось нерозумно. Залишається тільки суд, але питання - який?

З вибором підсудності цього виду скарг до сих пір існують неясності. Виходячи з виду скарги на дії державного службовця, її повинен розглядати адміністративний суд. Це положення закріплене КАСУ, де ст. 181 прямо передбачена можливість оскаржити рішення ГІС в адміністративний суд. Ця норма вступає в колізію з ст. 85 ЗУ «Про виконавче провадження», де сказано, що скарга у виконавчому провадженні по виконанню судових рішень на дії (бездіяльність) державного виконавця або начальника органу ДВС подається до суду, який видав виконавчий документ.

Ось і виходить, що теоретично законодавець надав громадянам право вибору суду для оскарження дій або бездіяльності державних виконавців. Однак на практиці виходить інакше. ВАСУ, розглядаючи позови в касаційному порядку про оскарження дій ДВС, приймає рішення, в яких посилається на ст. 85 ЗУ «Про виконавче провадження», вказуючи, що подібні позови повинні розглядатися тільки судами, які видавали виконавчий документ. Тобто дії / бездіяльності ДВС в порядку адміністративного судочинства оскарженню підлягають лише в тому випадку, якщо виконується рішення належить адміністративному суду. В інших випадках адміністративні суди скарги на державну виконавчу службу розглядати не будуть, тому слід завжди скаржитися в суд, який видавав виконавчий документ, - він точно не відмовить у прийнятті скарги до розгляду через непідсудність.

замість висновку

Говорячи про суб'єктів, уповноважених законом розглядати «жалібні» суперечки щодо ГІС, аргументом на користь розгляду таких скарг судами, які видали виконавчий документ, виступає певний зв'язок процесу виконання судового рішення зі справою, за якою суд забезпечив захист порушених прав Говорячи про суб'єктів, уповноважених законом розглядати «жалібні» суперечки щодо ГІС, аргументом на користь розгляду таких скарг судами, які видали виконавчий документ, виступає певний зв'язок процесу виконання судового рішення зі справою, за якою суд забезпечив захист порушених прав. Хоча логіка ця тільки на перший погляд здається розумною. Невже законодавець настільки засумнівався в компетентності адміністративних судів і визнав, що вони не зможуть розібратися у виконанні судових рішень, які виніс інший суд? Незважаючи на існування статті 181 КАСУ, практика розгляду скарг на дії державних виконавців щодо виконання рішень господарських та цивільних спорів, а також додаткове законодавче регулювання сьогодні повністю відсутня.

нота Бене

Слідкуйте за термінами!

Важливим практичним моментом оскаржень виступають терміни, передбачені Законом. Якщо державний виконавець виніс постанову про припинення виконавчого провадження, з яким ви категорично не згодні, то оскаржити таку постанову можна тільки протягом 10 днів з моменту винесення. Чи варто говорити, що зазвичай про існування подібних документів сторонам у справі стає відомо набагато пізніше, ніж через 10 днів?

Звичайно, оскарження можливо і в такому випадку, пославшись на відсутність повідомлення про припинення виконавчого провадження, проте не кожен суд вважатиме пропуск строку об'єктивною причиною. І навіть їли терміни відновлять, при подачі скарги варто кілька разів обдумати, чи варто «шкурка вичинки», адже навіть якщо вам вдасться відновити пропущений строк оскарження, то на практиці все згаяний час постанова мала юридичну силу, що могло спричинити за собою будь-які наслідки. Якщо в постанові було зазначено, наприклад, про зняття арешту з майна, то з усіма угодами з цим майном, які пішли за зняттям арешту, ніхто звернути не зможе.

Інфосправка

Способи мотивації працівників Державної виконавчої служби

На практиці проблеми з ГІС кожен намагається вирішити по-своєму: хтось скаржиться, а хтось намагається «подружитися» з держслужбовцями, щоб про його справі не забули і поспішили провести необхідні дії по примусовому виконанню рішення суду На практиці проблеми з ГІС кожен намагається вирішити по-своєму: хтось скаржиться, а хтось намагається «подружитися» з держслужбовцями, щоб про його справі не забули і поспішили провести необхідні дії по примусовому виконанню рішення суду. Отже, способи мотивувати виконавців можна звести до наступного.

1. Бонус за законом. Можна нагадати виконавцю про існування ст. 47 ЗУ «Про виконавче провадження», відповідно до якої виконавець може особисто отримати чималі бонуси за проведення своєї роботи «реально, своєчасно і законно». Отже, за рахунок стягнутих коштів з боржника у справі, держвиконавець отримує в якості винагороди 2% від стягненої суми або вартості майна, але не більше 510 грн. , А за виконавчим документом немайнового характеру - не більш 85 грн. А якщо держвиконавець «законно і своєчасно» забезпечив виконання рішення суду про примусове виселення боржника, то він отримує нагороду за рахунок кредитора в розмірі 2% від стягненої суми або вартості майна (ціни реалізації майна, на яке було звернено стягнення), але не більше 5100 грн.

2. Аванс для швидкодії. Якщо державний виконавець аргументує свою бездіяльність відсутністю коштів на проведення необхідних дій, ви завжди можете офіційно і на законних підставах профінансувати цю процедуру. Дійшовши згоди зі своїм виконавцем щодо розміру фінансування, вам залишається тільки покласти грошики на депозитний рахунок відповідного органу ДВС з призначенням платежу: «авансування витрат на виконавче провадження». Сплачена вами сума в такому випадку повинна бути повернута за рахунок боржника.

3. Скарга до суду. Якщо ви пригрозіть виконавцю поскаржитися начальству або в суд, то це практично завжди безрезультатно, тому що виконавці не дорожать своєю посадою. Набагато ефективніше оскаржити дії (бездіяльності) начальника ДВС, про що можна повідомити при особистій бесіді, коли інші засоби мотивації вже випробувані. Якщо ви знайдете серйозні правові аргументи, за якими діяння керівника ДІЗ можна буде оскаржити в суді, цілком ймовірно, що просте м'яке попередження про подачу скарги в суд виявиться ефективним.

джерело

Господа, якщо ми говоримо про завантаженість суддів, то що ж можна сказати про виконавців, у яких в провадженні знаходиться одночасно в три-чотири рази більше справ?
Закономірно виникає бажання поскаржитися і питання - куди?
Залишається тільки суд, але питання - який?
Невже законодавець настільки засумнівався в компетентності адміністративних судів і визнав, що вони не зможуть розібратися у виконанні судових рішень, які виніс інший суд?
Чи варто говорити, що зазвичай про існування подібних документів сторонам у справі стає відомо набагато пізніше, ніж через 10 днів?

Новости