Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Навіщо Росії Крим

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

12 березня 2014 року, 7:05 Переглядів:

Вигода. Росія намагається роздобути півострів через власну економічну вигоду. Фото & nbsp; AFP.

Частина кримчан, які є прихильниками приєднання півострова до Росії, кажуть, що чекають від Кремля більш високих зарплат і пенсій, ніж у них зараз, а також вливання мільярдів в розвиток інфраструктури півострова. "Сегодня" опитала експертів, чи дійсно Росія мріє про вкладення грошей в Крим або переслідуються якісь інші цілі.

ФЛОТ І МОРЕ. Більшість експертів упевнені: оскільки РФ не дуже-то вкладає гроші і в свої курорти, а недавно істотну дірку в її бюджеті залишило проведення Олімпіади в Сочі, то і розраховувати на інвестиції в півострів найближчим часом не доводиться. Зате вигода Кремля від поглинання Криму очевидна.

"По-перше, Росія перестане платити Україні за базування в Севастополі кораблів ЧФ", - говорить президент Украналітцентра Олександр Охрименко. Нагадаємо: за Харківськими угодами 2010, зараз за свій флот у Криму Росія нам платить $ 100 млн в рік. Також Кремль зможе скасувати знижку для України на газ ($ 100 за 1000 куб. М), нагадує Охрименко - а це дозволить РФ виграти ще близько $ 30 млн щорічно, навіть якщо ціна газу залишиться колишньою. "Разом з Кримом до Росії відійдуть і територіальні води. А значить, не доведеться платити $ 14-15 млн на рік за прохід суден через Керч-Єнікальський протоку", - говорить Охріменко.

ГАЗ І ТРУБИ. Ще одна важлива вигода, про яку говорять експерти - поклади нафти і газу, якими багатий шельф Чорного моря. За різними експертними оцінками, територіальні води України в районі шельфу містять мінімум 300 млрд кубометрів газу. Природно, таке "придане" збільшує привабливість півострова в очах Кремля, навіть з урахуванням неякісної інфраструктури і мільярдних боргів перед українським бюджетом. "У Криму багато нафтогазових родовищ. Росії, безсумнівно, це дуже вигідно. Але в розробку потрібно вкладати чималі гроші", - сказав нам незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін.

Крім цього, нова територія дозволить Росії заощадити до $ 5 млрд на будівництво газопроводу "Південний потік", який зараз йде в обхід України до Європи. "Проект передбачає прокладку його по дну Чорного моря через територіальні води Туреччини, за що туркам обіцяна знижка на газ, - пояснює експерт енергоринку Валентин Землянський. - Пустивши трубу через Крим, росіяни вбивають трьох зайців: економлять на будівництві, продають туркам газ за повною вартістю , і забезпечують газопостачання Криму, куди зараз газ йде з України ".

Разом: Росія зможе заощадити $ 145 млн плюс роздобути мільярдні бариші в перспективі розробки газових родовищ.

"Кремлю доведеться домовлятися"

Вигода Криму від приєднання до Росії виглядає туманно. Зараз, як заявив екс-прем'єр Криму Сергій Куніцин, Крим отримує із загальної енергосистеми України 85% електроенергії, з Дніпра - 90% питної води. З материкової країни півострів отримує і половину газу. І ніякої технологічної можливості отримати все це з РФ в обхід України немає, каже екс-чиновник. Тому, щоб зберегти на півострові стабільність, Кремлю все одно доведеться домовлятися з Києвом.

"Російські пенсії - це казки і типова пропаганда"

На думку експертів, від приєднання до Російської Федерації Крим навряд чи виграє, тому що РФ немає причин витрачатися на півострів. Досить подивитися на політику Москви по відношенню до російських регіонах і згадати стару приказку: "Багата Москва і бідна Росія".

МІЛЬЯРДІВ НЕ БУДЕ. "Те, що жителям Криму обіцяють такі ж пенсії та зарплати, як у Росії (вони нібито виростуть в 1,5-2 рази. - Авт.), Типова пропаганда, - упевнений економіст Віктор Лисицький. - Зараз, за ​​даними Мінсоцполітики, на кримських пенсіонерів в рік витрачають близько мільярда гривень з держбюджету. Якщо ці пенсії зростуть удвічі, це вже два мільярди, і їх треба десь взяти. Що стосується зарплат бюджетників, то в Москві і в регіонах зарплати лікарів і вчителів відрізняються в рази - саме тому, що кожен суб'єкт федерації "тягне ніжки по одежинці", а Москва особливо не по огает. Для Криму виключення не зроблять - але ж 100% податків, що збираються в Криму, не вистачає навіть на нинішні зарплати бюджетників, не кажучи вже про збільшення ".

Згоден з цим і директор Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Олег Устенко. Він упевнений: мільярдних російських інвестицій до Криму не буде, тому що зайвих грошей у РФ зараз немає. "Через санкції західних країн, які неминуче будуть через анексії Криму, Росія не зможе давати Криму великі дотації. Не менш $ 1 млрд піде на переклад банківської системи з безготівкової гривні на рубль, заміну табличок на держустановах, печаток і бланків. Складно буде перейти на рубль і технічно, адже Україна навряд чи погодиться співпрацювати в питаннях оцінки балансу грошових коштів в республіці ", - вважає Устенко.

ТУРИЗМ, ЯК В АБХАЗІЇ. Є "приманка", що кримський півострів стане туристичним центром, популярним серед росіян, які зараз вважають за краще відпочивати в Туреччині. "Але на будівництво в Криму 5-зіркових готелів за держрахунок, щоб заманити туди любителів закордону, навряд чи можна розраховувати - на це немає грошей. Приватний бізнес в Крим прийде теж нескоро, враховуючи спірне статус території і побоюючись за збереження і окупність капіталів. Тому конкурувати з Туреччиною Крим навряд чи зможе навіть років через десять ", - вважає Устенко.

політолог Вадим Карасьов ще більш песимістичний. На його думку, якщо Крим відділиться, він перетвориться в нову Абхазію, Південну Осетію або Придністров'я - депресивну територію з невизнаним статусом. Вони також провели референдуми за приєднання до Росії, але на жаль - лише розгубили привабливість серед туристів з-за постійної політичної нестабільності.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Навіщо Росії Крим". інші Новини політики дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости