Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

... І згадаєш ти, як прозвучали акорди древніх льодовиків

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

«Головна відмінність між грою на звичайних і крижаних музичних інструментах в тому, що лід - матеріал живий, він постійно змінюється, тому ніколи не знаєш, що від нього можна чекати», - вважає норвезький музикант Тер'є Ісунгсет (Terje Isungset). І йому можна вірити, адже грою на музичних інструментах, виготовлених з льоду, він займається вже понад 10 років!

Перший альбом крижаної музики «Це крижана людина», записаний в крижаному готелі, вийшов у світ в 2002 році, а вже в 2005 році Тер'є заснував власний музичний лейбл «Ол-Айс Рекордс» виключно для запису музики, виконаної на крижаних музичних інструментах. Для них містер Ісунгсет вибирає тільки природний лід природного походження, адже тільки він може правильно і красиво звучати. Музику для останнього альбому Тер'є виконує на інструментах з льоду, взятого з зникаючих льодовиків планети. Щороку музикант проводить фестивалі крижаної музики, активно гастролюючи по всій земній кулі і даруючи людям зачаровують мелодії замерзлої природного вологи. Тер'є збирається приїхати з концертом до Москви. Про це та про багато іншого він погодився розповісти спеціально для «Чіта.Ру».

-Терье, скажіть, будь ласка, кілька слів про себе. Де і коли ви народилися? У вашій родині були музиканти? Як ви прийшли в світ музики?
- Я народився в маленькому норвезької селі, яка називається Гейло або Йейл, де тепер проходять фестивалі моєї крижаної музики. А починав грати разом з батьком, коли мені було вісім років. Він акордеоніст. Разом ми грали на акордеоні та ударних на весіллях і вечірках протягом довгого часу. У мене є двоє братів і сестра, які теж є музикантами. Так що в нашому домі завжди звучала музика. Цілком природно, я вирішив залишитися в цій сфері діяльності, щоб і далі виконувати музику.
Коли мені виповнилося 18 років, я перебрався в Берген - другий за величиною місто Норвегії. Став грати в місцевих групах. Пройшов величезна їх кількість - чотирнадцять, за моїми підрахунками. Багато з них виконували в основному музику в стилі джаз і іншу ритмічну музику. А коли мені було близько 25 років, почав шукати нові шляхи в музиці. Грав на стандартній ударній установці, намагаючись виконувати композиції в різних жанрах і пробуючи різні способи музичного самовираження. Моя ударна установка стала поступово розростатися, поповнившись камінням, дерев'яними виробами, дзвіночками та іншими природними елементами.
На одному з джазових фестивалів в місті Мольте я вирішив попрацювати в індустріальному стилі, створивши композицію для звуків місцевої фабрики з використанням різних музичних матеріалів - дерева, каменю, металу і незабаром вперше спробував лід. Це сталося під час концерту, що проходив усередині замерзлого водоспаду 12 років тому.

- Ви виконуєте тільки композиції, складені спеціально для крижаних інструментів? Чи не пробували грати на них класику, поп-музику або джаз?
Ні. На крижаних інструментах я виконую тільки музику свого власного твору. Це або композиції, написані виключно для льоду, або інші речі, написані мною. Справа в тому, що коли складаєш музику для льоду, вона повинна бути досить гнучкою. Адже не можна бути повністю впевненим у тому, як буде звучати той чи інший музичний фрагмент. Так само, як неможливо скласти музику, скажімо, для фортепіано, якщо ніколи раніше не чув, як воно звучить, не знаючи які ноти і тональну забарвлення можна на ньому отримати.

- У липні цього року у вас був концерт в Санкт-Петербурзі. Як вам сподобалася російська аудиторія?

- Так, це було своєрідне захід, не зовсім концерт. Ми грали на танцювальному фестивалі в Санкт-Петербурзі. І один з танцюристів вирішив вибрати незвичайного виконавця, яким і став я. Я склав крижану музику, яка потім була попередньо записана. Крім того, ми виконували музику на крижаних інструментах на сцені. Вийшла своєрідна комбінація танцювального виступу і концерту.
Ми плануємо організувати концерт крижаної музики в Москві в парку Горького. По-моєму, це далеко від вас?

- Близько семи тисяч кілометрів.

- Що стосується російських слухачів, то у мене не дуже великий досвід спілкування з ними. Крім концерту в Санкт-Петербурзі до нього можна віднести єдиний виступ в Нарьян-Маре. Аудиторія була дуже хороша, і, по-моєму, проявила великий інтерес до моєї музики. Як і до способу виконання різних композицій.

- А як щодо слухачів з інших країн? Де, на ваш погляд, сама ввічлива, уважна і музично освічена аудиторія?

- Ой, про це дуже важко говорити! Іноді, даючи концерти в Сполучених Штатах, я чую, як глядачі голосно кричать, а в Ісландії, наприклад, після виступу можна нічого не почути із залу. Зате після концерту люди підходять до тебе в кафе і кажуть: «Спасибо большое за виступ! Були дуже зворушені вашим концертом! ». Люди реагують дуже по-різному. І якщо тобі голосно кричать на концерті, це ще не означає кращу оцінку твоєї творчості. Як і великі фестивалі з великою кількістю глядачів відрізняються від невеликих виступів з нечисленної аудиторією, яка прийшла послухати тільки тебе.

- Який з ваших крижаних концертів став для вас найбільше запам'ятався і чому?

- Ще один важкий питання! Думаю, що це концерт на Шпіцбергені. Ви напевно чули про цей острів, там адже живуть росіяни? Ми давали там концерт крижаної музики, який вийшов просто чудовим - всього 10 градусів морозу і вітер в березні. Просто фантастика!
Запам'ятався також концерт крижаної музики всередині льодовика в Альпах, на висоті близько трьох тисяч метрів над рівнем моря. Він вийшов просто приголомшливим!
Крім того, згадуються нічні концерти крижаної музики в горах Гейло, що проходили в рамках фестивалю крижаної музики.

Крім того, згадуються нічні концерти крижаної музики в горах Гейло, що проходили в рамках фестивалю крижаної музики

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

- Серед різних крижаних музичних інструментів європейського і скандинавського походження в вашому ансамблі є і уду - крижаний прообраз нігерійського народного інструменту. Що ви можете сказати про подібний поєднанні гарячої африканської думки і її холодного норвезького втілення?

Ідея його створення народилася після участі в численних фестивалях крижаної музики. Захотілося поділитися з людьми, близькими до світу мистецтва в різних країнах - тими, хто висловлює себе в різних творчих стилях, танцях ... А також з представниками різних культур. Одного разу ми отримали запрошення від людей з Гватемали, про культуру якої раніше нічого не знали. Так у нас з'явилася крижана маримба (маримба - клавіатурний ударний музичний інструмент, що складається з укріплених на рамі дерев'яних брусків, по яких ударяють стукалками, родич ксилофона. - прим. Авт.) - традиційний інструмент, на якому грають гватемальці, довжиною 3 метри.
А у бразильців, які дуже музичні і експресивні, ми запозичили уду. Таким чином, намагаємося надати нашій крижаний музиці нового звучання. У звучанні льоду я бачу величезний потенціал, який намагаюся знаходити і використовувати.

- А ви не думали про організацію спільного проекту з іншими норвезькими виконавцями або музикантами, з групи A-ha, наприклад? Ви знайомі один з одним?

- Я не знайомий з музикантами з групи A-ha. Однак працював з їх звукорежисером, який говорив, що соліст не проти спробувати себе в інших музичних жанрах.
Тільки адже крижана музика дуже відрізняється від комерційної. І сам стиль, і ритм її ближче до природи і досить далекий від поп-ритмів. І хоча я не думаю, що з цього може щось вийти, але хто знає? Я відкритий для всього нового і завжди шукаю для себе нові перспективи.

- А ваші крижані музичні інструменти одноразові? Якщо вони раптом стануть на концерті, чи зможете ви створити нові?

- Якщо ми вирішимо влаштувати концерт у вашому куточку Росії - Сибіру, ​​то обов'язково спробуємо зробити нові крижані інструменти. Ми завжди намагаємося виготовляти їх з природного льоду, який знаходимо в тому регіоні, де проходять виступи.
Крім того, я роблю їх в своєму спеціальному сховищі для крижаних інструментів в Норвегії. У нас також є спеціально обладнаний трейлер-рефрижератор, що дозволяє перевозити лід для виготовлення інструментів на місці виступу. Який і стане в нагоді нам у Москві через пару тижнів.

- Тер'є, ви записали вже шість альбомів вашої крижаної музики? Який з них став найбільш успішним в Норвегії і за кордоном?

- Навіть не знаю ... Знаю тільки, що альбом «Голку» (Igloo, 2004) номінувався на кілька музичних нагород. Однак ідея випускати його великим тиражем не входила в наші плани. Що стосується інших країн, на жаль, подібною статистикою я не маю ...

У 2005 році ви заснували звукозаписну компанію «Ол-Айс Рекордс» (All Ice Records) для запису музики, що виконується тільки на крижаних інструментах. А крім Вас хто-небудь записував свої альбоми на цій студії?

Це студія була створена тільки для власного прослуховування та запису. Як звукозаписна компанія вона працює за ліцензією і з іншими студіями. Однак я музикант, а не бізнесмен. Таким чином, щоб зробити простіше для себе, я заснував звукозаписну компанію для запису своєї крижаної музики. Тепер я сам складаю і записую свої твори, і в кінцевому підсумку мені належать всі права на свою музику.

- Ви виступаєте з концертами в Індії, Австралії, Туреччини, які є досить жаркими країнами. Не важко грати там свою крижану музику?

Наприклад, коли я був з концертами в Австралії, там була зима. Температура - близько 0 градусів. Прекрасна погода для виступів! В Індії зими не буває, але для мене це не мало значення, так як у нас в розпорядженні були морозильники. І виступати там було не складно, просто час концерту було дещо обмежено.
Звичайно, в Сибіру виступити було б набагато цікавіше. До того ж я чув про високу якість місцевого льоду. Дуже хотілося б приїхати до вас зі своїми концертами. І можливостей експериментувати з інструментами у вас набагато більше.

- Розкажіть, будь ласка, трохи про вашу групу - тих, хто допомагає вам влаштовувати концерти крижаної музики? Як їх звуть, звідки вони?

- В даний час я виступаю зі співачкою Оленою Німарк (Lena Nymark). Разом ми виконуємо в основному композиції з мого останнього альбому «Зимові пісні». І оскільки я зараз виступаю з програмою, складеною в основному з цього альбому, то найчастіше виступаю саме з нею. Крім того, зі мною часто виступає інша співачка Марі Ківен Брюнволл (Mari Kvien Brunvoll), яка також допомагає мені у виконанні на крижаній гітарі і крижаний арфі. Не так давно разом ми відзначали десятиліття виходу нашого першого альбому крижаної музики. Ліна Німарк зі Швеції, а Марі - з Норвегії.

Що ще ви знаєте про Сибір і Забайкалля? Чи доводилося вам бувати тут? Чи не хотіли б привезти сюди одну зі своїх програм крижаної музики?

- Я ніколи не бував в Сибіру, ​​але з радістю б приїхав туди. І у мене вже є пара запрошень. Залишаються деякі труднощі, пов'язані з дорогою і перельотами. Хоча я завжди думаю про можливість поїздки до Сибіру, ​​особливо, коли пролітав над нею на літаку по дорозі до Японії або Китай.
А одного разу випадково зустрівся зі співачкою Степанидою Борисової (Якутська актриса і співачка, названа в пресі «великої якутської драматичною актрисою і співачкою», Народна артистка Росії, з 1990-х років багато гастролює як фолк-співачка, беручи участь в численних фестивалях етномузики. - прим . авт.) Вона десь майже з Далекого Сходу. Для мене вона уособлює таку шаманістскіе Сибір ...

Тер'є, спасибі вам за цікаву розповідь. На закінчення скажіть, будь ласка, що б ви хотіли побажати молодим самобутнім музикантам із Забайкалля, які шукають свій власний неповторний стиль?

- Найголовніше, на мій погляд, це не припиняти займатися музикою. Для музиканта немає нічого неможливого. Все залежить тільки від вас і від того, що ви дійсно хочете. А музика, як і саме життя людська, воістину геніальна. Довіряйте внутрішнього голосу, і ви знайдете власний шлях!

Андрій Фаріон

2011-12-27 16:45 27 грудня 2011

Де і коли ви народилися?
У вашій родині були музиканти?
Як ви прийшли в світ музики?
Ви виконуєте тільки композиції, складені спеціально для крижаних інструментів?
Чи не пробували грати на них класику, поп-музику або джаз?
Як вам сподобалася російська аудиторія?
По-моєму, це далеко від вас?
А як щодо слухачів з інших країн?
Де, на ваш погляд, сама ввічлива, уважна і музично освічена аудиторія?
Який з ваших крижаних концертів став для вас найбільше запам'ятався і чому?

Новости