Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Кращі музеї Риму

  1. Сикстинська капела
  2. станці Рафаеля
  3. Музей Пія-Климента
  4. Григоріанський Єгипетський музей
  5. Ватиканська Пінакотека
  6. Галерея географічних карт
  7. зал колісниці
  8. Палаццо консерваторів (Palazzo dei conservatori)
  9. Палаццо Нуово (Palazzo Nuovo)
  10. Галерея Боргезе
  11. Галерея Доріа-Памфілі (Galleria Doria Pamphilj)
  12. Національна галерея стародавнього мистецтва (Galleria Nazionale d 'Arte Antica)
  13. Палац Барберіні (Palazzo Barberini)
  14. Палаццо Корсини (Palazzo Corsini)
  15. Галерея Спаду (Galleria Spada)
  16. Академія святого Луки (Accademia di San Luca)
  17. Вілла Фарнезина (Villa Farnesina)
  18. Національний римський музей (Museo Nazionale Romano)
  19. Палаццо Массімо алле Терме (Palazzo Massimo alle Terme)
  20. Терми Діоклетіана (Terme di Diocleziano)
  21. Палаццо Альтемпс (Palazzo Altemps)
  22. Крипта Бальби (Crypta Balbi)
  23. Музей Палатіна (Museo Palatino)
  24. Національний музей Замку Святого Ангела (Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo)
  25. Музей Палацу Венеції (Museo Nazionale del Palazzo di Venezia)
  26. Національний етруська музей на вілла Джулія (Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia)
  27. Музей Рима (Museo di Roma)
  28. Музей стін (Museo delle Mura)
  29. Археологічна зона «Місто води» (Area archeologica «La città dell 'Acqua»)
  30. Музей Наполеона (Museo Napoleonico)
  31. Історичний музей карабіньеров (Museo Storico dell'Arma dei Carabinieri)
  32. MACRO - Римський музей сучасного мистецтва (Il MACRO - Museo d'Arte Contemporanea di Roma)
  33. Національний музей мистецтв XXI століття / MAXXI
  34. Музей пасти (Museo Nazionale delle Paste Alimentari)
  35. Музей Леонардо да Вінчі (Museo Leonardo da Vinci)
  36. Національний музей музичних інструментів (Museo Nazionale degli Strumenti Musicali)
  37. Старовинна аптека-музей (Antica Spezieria di Santa Maria della Scala)
  38. Центр Монтемартіні (La Centrale Montemartini)
  39. Театральний музей Буркард (Museo Teatrale del Burcardo)

Рим не випадково називають музеєм під відкритим небом: він сповнений пам'яток різних епох і прекрасних старовинних споруд. А якщо заглянути в деякі з цих споруд, можна виявити всередині справжні скарбниці шедеврів мистецтва та історичних артефактів. Адже в багатьох величних палацах Рима «причаїлися» цікаві музеї з багатющими колекціями експонатів. Ще б! Адже Рим протягом більш ніж двох тисячоліть "збирав" свої історичні та культурні коштовності. У Римі є й уславлені музеї, про які знає весь світ, а є і незвичайні, менш відомі, про які чули всі. І ті, і інші, дарують мандрівникам масу яскравих вражень і відкриттів. А щоб ви могли легше зорієнтуватися в цьому музейному достатку, ми підготували корисну добірку. Отже, ось вони, найцікавіші музеї Риму!

Музеї Ватикану

Капітолійські музеї

Художні музеї та галереї Риму

Музеї, присвячені античного мистецтва

Історичні музеї Риму

Музеї сучасного мистецтва

Тематичні і незвичайні музеї Риму

Мабуть, найвідомішим в Римі є комплекс музеїв на території Ватикану - Musei Vaticani. Ватиканське зібрання творів мистецтва та історичних експонатів - справжня скарбниця світової культури. Велику колекцію можна вивчати довго - вона представлена ​​в 54 залах! Ось найвідоміші і популярні серед них:

Сикстинська капела

Містить масштабне творіння Мікеланджело - фрески, які він протягом чотирьох років, з 1508 по 1512 створював під стелею колишньої домової церкви

станці Рафаеля

Чотири приміщення, які 25-річний Рафаель почав розписувати в 1508 році, а закінчив в 1517-м, а також зал розпису, який його учні виконали за ескізами майстра вже після його смерті. Дивовижні фрески, на яких серед персонажів можна побачити Аристотеля, Сократа, Платона і навіть самого Рафаеля.

Музей Пія-Климента

Варто відвідати хоча б для того, щоб побачити практично хрестоматійні статуї Аполлона Бельведерського, Персея (з мечем і відрубаною головою Медузи в руці) і скульптурну групу «Лаокоон і сини», на якій жрець бога Аполлона разом з синами борються зі зміями.

Григоріанський Єгипетський музей

Колекція єгипетських старожитностей, знайдених при розкопках в Римі, або придбаних в XIX в приватних колекціях. У дев'яти залах розмістилися саркофаги, мумії, статуї і стели з ієрогліфами, а також ритуальні судини, предмети побуту і зборів давньоримської бронзової і глиняної скульптури і мусульманської і християнської кераміки XI-XIV століть, привезені з Єгипту.

Ватиканська Пінакотека

Галерея з полотнами на релігійні теми видатних майстрів живопису минулого, в основному - великих італійців - Караваджо, Рафаеля, Тиціана, Тінторетто, Філіппо Ліппі, Фра Анжеліко. Протягом століть їх роботи прикрашали виключно папські покої, поки в 1902 році збори картин не було відкрито для публічного перегляду.

Галерея географічних карт

Розташована в західному крилі палацу Бельведер, з'явилася в 1578-1580 роки. Стіни і стеля 120-метрового коридору, ширина якого 6 метрів, прикрашають 40 карт, на яких відображені колишні володіння католицької церкви, найважливіші регіони Італії того періоду, а також карти ряду міст - Венеції, Генуї, Авіньйона.

зал колісниці

Крім мармурової римської колісниці, датованій першим століттям до н.е. і відреставрованої в 1788 році, тут можна помилуватися зборами античного мистецтва - саркофагами, статуями атлетів.

Читайте також:

Ватикан самостійно: що потрібно знати туристам

Режим роботи: з понеділка по суботу - 9.00-18.00 (вхід і каси - до 16.00);
З 6 травня по 29 липня і з 2 вересня по 28 жовтня музеї також відкриті вночі в п'ятницю (19.00-23.00, вхід до 21.30).
Закрито по неділях, за винятком останнього воскресіння місяця (з 9.00 до 12.30 вхід безкоштовний!)
сайт: www.museivaticani.va
Купити квиток онлайн, щоб пройти без черги (час відвідування резервується заздалегідь) можна на офіційному сайті Ватикану . Правда, інформація доступна тільки англійською або італійською мовою. Бронювання російською мовою доступно через сервіс Ticketbar .

Найстаріший в світі публічний музей. Його історія починається ще в 1471 році, коли папа Сикст IV подарував «народу Рімa» збори античної бронзи, яке перш за розміщувалося під стінами папської резиденції - Латеранського палацу.

Капітолійські музеї розміщуються в двох прекрасних палацах, які є частиною архітектурного комплексу Капітолійської площі. Проектував її великий Мікеланджело. Палаци розташовані один навпроти одного, утворюючи гармонійний ансамбль: це Новий палац і Палац консерваторів.

Палаццо консерваторів (Palazzo dei conservatori)

Ренесансний палац середини XV століття є важливою частиною архітектурного комплексу Капітолійської площі і частиною музейного комплексу Капітолійських музеїв (Musei Capitolini). Назва палацу пов'язано з тим, що колись в ньому засідав сенат і судді ( «консерватори»). Серед найбільш відомих творів, що зберігаються в цьому палаці - «Вмираючий галл», «Капітолійська вовчиця», «Хлопчик, що виймає скалку», «Голова медузи» Джанлоренцо Берніні, оригінал статуї Марка Аврелія і багато інших.

Частиною музею є Капітолійська пінакотека, в якій зберігаються шедеври Тиціана, Тінторетто, Гвідо Рені, Караваджо, Рубенса, Веронезе та інших майстрів. А у внутрішньому дворі палаццо можна побачити фрагменти гігантської статуї ( «колоса») Костянтина Великого.

Палаццо Нуово (Palazzo Nuovo)

Так званий «Новий палац» розташовується навпроти Палацу Консерваторів. Він побудований значно пізніше, в XVI-XVII ст. як симетричне відображення Двору консерваторів. У ньому також розташовується експозиція Капітолійських музеїв і зберігаються шедеври античної скульптури, в тому числі знаменита «Венера Капітолійська», статуї Амура і Психеї, відпочиваючого сатира та інші.

Режим роботи: 9.30-19.30 (каса закривається на годину раніше). Закрито 1 січня, 1 травня і 25 грудня.

сайт: www.museicapitolini.org

Придбати квиток онлайн: http://ticket.museiincomuneroma.it/musei-capitolini/?lang=ru

Галерея Боргезе

Один з найцікавіших музеїв Рима, розташований на території прекрасної Вілли Боргезе, що розкинулася на пагорбі Пінчо. Історія музею, як і всієї вілли, пов'язана з ім'ям кардинала Шипионе Боргезе, який ще в 17 столітті розбив тут прекрасний парк, побудував будинок галереї і заклав основу художнього зібрання. На початку XX століття і парк, і фамільна колекція Боргезе стали належати місту.

Галерея Боргезе в Римі знаменита шедеврами Караваджо, Рафаеля, Тиціана, Корреджо, Веронезе, Белліні та інших італійських художників XVI-XVII століть. Також тут можна побачити чудові скульптурні роботи Берніні і полотна голландських, фламандських, французьких, німецьких та іспанських майстрів.

Для відвідування галереї потрібне попереднє бронювання. Відвідати цей музей «експромтом» не вийде! Забронювати квитки можна на офіційному сайті http://www.gebart.it/ (Бронювання англійською або італійською мовою) або через сервіс Ticketbar (Доступний російською мовою).

Офіційний сайт Галереї Боргезе: http://galleriaborghese.beniculturali.it

Режим роботи: Вт.-Нд. 9.00 - 19.00 (вхід кожні дві години, останній - о 17.00), сб. - вихідний.

Крім того, на території великої Вілли Боргезе знаходиться відразу кілька визначних пам'яток Риму:

  • Однойменний великий парк на пагорбі Пінчо в англійському стилі, з невеликим зоопарком і ігровими майданчиками для дітей.
  • Театр «Глобус», збудований у 2003 році за зразком однойменного шекспірівського театру в Лондоні.
  • Національна галерея сучасного мистецтва. Колекція з більш ніж 5000 творів живопису і скульптури, що відносяться до різних епох.
  • Музей Карло Білотті - спочатку заміський будинок, а після розважальний павільйон. Нині, з 2006 року, тут розміщується збори предметів сучасного мистецтва, яке підприємець і колекціонер Карло Білотті подарував місту.
  • Будинок-музей П'єтро Каноніка - колишній «пташник» вілли Боргезе - місце, де розводили качок, страусів та павичів. Містить велику колекцію скульптур і живописних робіт італійського скульптора, художника і композитора П'єтро Каноніка. Тут же розмістилися колишні житлові приміщення і бібліотека в 2200 томів, які також можна відвідати.
  • Національний етруська музей на Вілла Джулія (про нього див. Нижче).

Галерея Доріа-Памфілі (Galleria Doria Pamphilj)

Галерея Доріа-Памфілі (Galleria Doria Pamphilj)

В Галереї Доріа-Памфілі представлено одне з найбільших в Римі приватних зібрань творів мистецтва. Зокрема, тут можна побачити полотна Рафаеля, Тиціана, Веласкеса і Караваджо. Галерея розташована в однойменному палаці, який примітний ще й своїм внутрішнім оздобленням - історичними інтер'єрами, завдяки яким гості галереї немов переносяться в минулі епохи.

Галерея Доріа Памфілі входить в маршрут нашої безкоштовної аудіоекскурсія " Прогулянка по епохах ".

Режим роботи: 9.00 - 19.00 (квиткова каса закривається о 18.00).

сайт: http://www.doriapamphilj.it/roma/en/

Національна галерея стародавнього мистецтва (Galleria Nazionale d 'Arte Antica)

Експозиції Національної галереї старовинного мистецтва розташовані в двох чудових палацах Рима: Палаццо Барберіні і Палаццо Корсини.

Палац Барберіні (Palazzo Barberini)

Палац Барберіні (Palazzo Barberini)

В одному з найрозкішніших палаців римської аристократії, побудованому в XVII столітті для папи Урбана VIII Барберіні, сьогодні знаходиться Національна галерея стародавнього мистецтва, де виставлені роботи Ліппі, Тиціана, Караваджо, Рафаеля, Тінторетто і багатьох інших італійських художників. Також тут розташовується Італійський інститут нумізматики.

Детальніше про Палаці Барберіні ми розповідаємо в аудіоекскурсія « Монументальний і затишний Рим »

Адреса: via delle Quattro Fontane, 13.

Режим роботи: Вт.-Нд. 8.30-19.00 (квиткова каса закривається на годину раніше), нд. - вихідний.
У першу неділю кожного місяця вхід до музею безкоштовний (відвідування тимчасових виставок оплачується окремо).

Сайт: http://www.barberinicorsini.org/en/

Палаццо Корсини (Palazzo Corsini)

Палаццо Корсини (Palazzo Corsini)

Сьогодні в цьому прекрасному ренесансному палаці XV століття також розміщується експозиція Національної галереї старовинного мистецтва (інша частина експозиції знаходиться в Палаццо Барберіні). Зведений в XV столітті, палац був перебудований в XVIII столітті архітектором Фердінандо Фуга.

Адреса: via della Lungara, 10

Режим роботи: ср.-пн. 8.30-19.00 (квиткова каса закривається на годину раніше), пн. - вихідний.
У першу неділю кожного місяця вхід до музею безкоштовний (відвідування тимчасових виставок оплачується окремо).

Сайт: http://www.barberinicorsini.org/en/

Галерея Спаду (Galleria Spada)

Палаццо Спаду - палац середини XVI століття - отримав свою назву за прізвищем одного зі своїх власників, кардинала Бернардіно Спаду. Кардинал не лише розширив і відреставрував палац, а й розмістив в ньому прекрасну художню колекцію. І сьогодні тут розміщується Галерея Спаду, в якій можна побачити творіння таких майстрів як Доменікіно, Гверчино, Караччи, Рені, Тиціана та інших, а також помилуватися вишуканим оздобленням старовинного палацу.

Режим роботи: пн.-вс. 8.30-19.30, сб. - вихідний. Квиткова каса закривається на 30 хвилин раніше.

Адреса: Vicolo del Polverone, 15 / b

сайт: http://galleriaspada.beniculturali.it

Академія святого Луки (Accademia di San Luca)

Академія святого Луки (Accademia di San Luca)

Академія святого Луки - так називалося об'єднання художників, відкрите в кінці 16 століття в будівлі Palazzo Carpegna. Палац цей був побудований раніше в 16 столітті і значно перебудований архітектором Франческо Борроміні. В Галереї Національної Академії святого Луки можна побачити прекрасне зібрання живописних, графічних і скульптурних робіт XVII-XVIII століть, створених і подарованих прославленими учнями і членами Академії (однієї з найстаріших в Європі!)

Розповідь про Академію святого Луки входить в нашу аудіоекскурсію « серце Рима ».

Адреса: Piazza dell'Accademia di San Luca, 77

Режим роботи: пн.-сб. 10.00-12.30, нд. вихідний. C 6 по 31 серпня музей закритий.

Вхід безкоштовний!

сайт: www.accademiasanluca.eu

Вілла Фарнезина (Villa Farnesina)

Ця прекрасна ренесансна вілла, побудована на самому початку XVI століття, коли-то була резиденцією знатного римського сімейства Кіджі. Сімейство було не тільки дуже багатим, але і дружити з відомим живописцем Рафаелем. А тому вілла Фарнезина відома своїми чудовими фресками Рафаеля.

Адреса: Via della Lungara, 230

Режим роботи: пн.-сб. 9.00 - 14.00 (вхід до 13.40), в сб. і свята не працює (виняток - друга нд. місяця, відкрито з 9.00 до 17.00).

сайт: http://www.villafarnesina.it/?lang=en

Національний римський музей (Museo Nazionale Romano)

Це комплекс з чотирьох музеїв, присвячених періоду античного Риму. Включає одне з найбагатших зібрань скульптур того періоду.

Палаццо Массімо алле Терме (Palazzo Massimo alle Terme)

Фактично штаб-квартира Національного римського музею. Містить багаті колекції стародавнього мистецтва - скульптура, живопис, мозаїки, ювелірні прикраси, а також найбільше в Італії збори монет періоду античності і середньовіччя. Один із залів присвячений мумії, яка була знайдена в багато прикрашеному саркофазі під час розкопок на давньоримської Кассіевой дорозі.

У музеї, розташованому в палаці Palazzo Massimo alle Terme, зберігається одна з найбільших колекцій античного класичного мистецтва в світі.

Адреса: Largo di Villa Peretti, 2.

Режим роботи: Вт.-Нд. 9.00 - 19.45, сб. вихідний. 1 травня: 14-20.00
Каса закривається на годину раніше.

У першу неділю кожного місяця вхід безкоштовний!

сайт: http://archeoroma.beniculturali.it/musei/museo-nazionale-romano-palazzo-massimo

Терми Діоклетіана (Terme di Diocleziano)

Були побудовані в період з 298 по 305 роки. У цьому колись величезному комплексі площею понад 13 га і місткістю близько 3200 чоловік можна було не тільки помитися, а й почитати сувої в бібліотеці, зайнятися фізкультурою і спортом, помилуватися зборами статуй і картин, розслабитися в тиші зимових садів. Доступна вся ця розкіш була буквально всім вільним римлянам, навіть найостаннішим біднякам.

Нині збереглася частина руїн по сусідству з площею Республіки. На місці основного залу і частково прямо в стінах колишніх лазень в XIV столітті була зведена Санта Марія дельї Анджелі е деї Мартірі (вважається, що автором проекту церкви став Мікеланджело). Інший зал (той, в якому імовірно грали в м'яч) також в XIV столітті перебудували в церкву Сан-Бернардо-алле Терме. А в деяких приміщеннях розташувалися експозиції Національного римського музею, де представлено античне мистецтво.

Адреса: Viale Enrico De Nicola, 79

Режим роботи: Вт.-Нд. 9.00 - 19.30 (вхід до 18.30). ПН. - вихідний (за винятком особливих подій).

Сайт: http://archeoroma.beniculturali.it/en/museums/national-roman-museum-baths-diocletian

Палаццо Альтемпс (Palazzo Altemps)

Палаццо Альтемпс (Palazzo Altemps)

Прекрасне палаццо, побудоване за проектом Мартіна Лонгі, являє собою зразок резиденції римської аристократії з приватним театром, каплицею, чудесним внутрішнім двориком, прекрасної вежею-бельведером і великою колекцією художніх цінностей. Сьогодні в палаццо розташовується частина колекції Національного Музею Риму. Тут можна помилуватися античними скульптурами, що належали аристократичним сім'ям Людовизи, Маттеї, Дель Драго і іншим представникам римської знаті. Серед них: статуя юного безбородого бога війни Ареса і скульптурна група Галл, що вбиває свою дружину і себе (відомий також як «Галл Людовізі» або як «Самогубство Галата»).

Палаццо Альтемпс входить в маршрут екскурсії « серце Рима »З аудіогідом Travelry!

Адреса: Piazza di Sant'Apollinare, 46

Режим роботи: Вт.-Нд. 9.00 - 19.45, сб. вихідний. Каса закривається на годину раніше.

сайт: http://archeoroma.beniculturali.it/en/museums/national-roman-museum-palazzo-altemps

Крипта Бальби (Crypta Balbi)

Музей відкритий в 2001 році. У його підвалі (куди доступ здійснюється тільки з гідом в складі групи) можна бачити частину руїн колишнього театру, який в I столітті н.е. побудував полководець Луцій Корнелій Бальба. На поверхах вище розмістилися різні археологічні знахідки, а також колекції, що розповідають про історію розвитку стародавнього Риму.

Адреса: via delle Botteghe Oscure, 31

Режим роботи: Вт.-Нд. 9.00 - 19.45, сб. вихідний. Каса закривається на годину раніше.

сайт: http://archeoroma.beniculturali.it/en/museums/national-roman-museum-crypta-balbi

Відвідування всіх чотирьох комплексів, що входять до складу Національного римського музею, можливо за єдиним квитком, який дійсний протягом 3 днів. Квиток можна придбати онлайн на офіційному сайті (Англійською або італійською мовою) або через сервіс Ticketbar (Доступно бронювання російською, але варто трохи дорожче).

Музей Палатіна (Museo Palatino)

Музей Палатіна (Museo Palatino)

У XVII столітті в верхній частині пагорба, на руїнах Палацу Августа, був побудований монастир. А тепер в цій будівлі розташовується Музей Палатин. У ньому можна дізнатися багатющу історію Палатинского пагорба, побачити дивовижні знахідки археологів, мармурові статуї, барельєфи і елементи декору, що колись прикрашали величні будівлі Палатіна.

Режим роботи археологічного комплексу Палатіна можна уточнити тут .

Якщо Вас цікавить античність, читайте також статтю:

Пам'ятки Стародавнього Риму

Національний музей Замку Святого Ангела (Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo)

Поряд з Колізеєм, замок Святого Ангела - одна з головних визначних пам'яток Риму. Його побудували ще в 135 році як мавзолей для спочинку імператора Адріана і членів його сім'ї. Надалі він перебудовувався, зміцнювався і був то потужною фортецею, то папською резиденцією, а то і в'язницею (зокрема, в катівнях Сант-Анджело провів 6 років Джордано Бруно).

Назва замку Святого Ангела пов'язаний з легендою: в 590 році, в розпал чуми, коли римляни йшли хресним ходом з чудотворною іконою Богородиці (про неї ми, до речі, розповідаємо в аудіоекскурсія «Шедеври і реліквії»), на його вершині побачили Архангела Михайла з оголеним мечем. Це бачення розцінили як знак швидкого закінчення епідемії. І дійсно, мор скоро припинився.

І дійсно, мор скоро припинився

З 1901 року замок перетворений в Національний музей. Окрім цікавої колекції зброї, картин, унікальних фресок, а також різноманітних тематичних виставок, замок цікавий сам по собі - хоча б завдяки його дивовижну історію. Крім того, тераса замку є відмінною оглядовим майданчиком з прекрасним видом на стародавнє місто.

Цікава розповідь про Замку Ангела можна послухати в нашій екскурсії з аудіогідом « Ватикан і Замок Ангела »

Адреса: Lungotevere Castello, 50

Режим роботи музею: 9.00-19.30 (каса закривається на годину раніше).

сайт: http://castelsantangelo.beniculturali.it

Купити квиток онлайн: www.tosc.it

Музей Палацу Венеції (Museo Nazionale del Palazzo di Venezia)

Музей Палацу Венеції (Museo Nazionale del Palazzo di Venezia)

У Музеї Палацу Венеції можна побачити багату колекцію предметів і творів прикладного мистецтва Середніх століть, Ренесансу і пізніших епох: бронзових, мармурових, срібних виробів, ювелірних прикрас, кераміки, фарфору, елементів декору, а також мальовничих картин і старовинної зброї та обладунків. Загалом, це можливість зануритися в життя італійської знаті минулих епох. Вхід в музей розташований з боку вулиці Plebiscito.

Дізнайтеся про історію цього старовинного палаццо в безкоштовній аудіоекскурсія « Прогулянка по епохах »

Адреса: Via del Plebiscito, 118

Режим роботи: з вівторка по неділю 8.30 - 19.30, сб. - вихідний. Квиткова каса закривається на годину раніше, ніж сам музей.

Офіційний сайт музею: www.museopalazzovenezia.beniculturali.it ,

Бронювання квитків: www.gebart.it вхід до музею безкоштовний!

Національний етруська музей на вілла Джулія (Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia)

Якщо вам цікаво спадщина етрусків (стародавні сусіди римлян) і їх вплив на римську культуру, яке було величезним, відвідайте Національний Етруська Музей на Вілла Джулія. Вілла була побудована для папи Юлія III в середині XVI століття. А сьогодні на її території зберігається велика і цікава колекція рідкісних речей, що відносяться до культури і побуті етрусків.

Музей розташовується на території Вілли Боргезе.

Адреса: Piazzale di Villa Giulia, 9.

Режим роботи: Вт.-Нд. 8.30-19.30 (каса закривається на годину раніше); зб. вихідний.
сайт: www.villagiulia.beniculturali.it

Музей Рима (Museo di Roma)

Цей музей народився з бажання міської влади зберегти зникаючий Рим - той, що відступав під натиском різних перебудов і знесення цілих кварталів старого міста. Музей Рим відкрився в 1930 році в стінах колишньої панталони фабрики. У 1952 році переїхав на своє нинішнє місце - в Палаццо Браскі (Palazzo Braschi). Для відвідувачів зібрана багата експозиція, яка розповідає про Рим, починаючи з часів Раннього Середньовіччя і аж до початку XIX століття.

Адреса: Piazza di S. Pantaleo, 10

Режим роботи: вт-нд .: 10.00 - 19.00; 24 і 31 грудня: 10.00 - 14.00. Каса закривається на годину раніше.

сайт: http://en.museodiroma.it/

Музей стін (Museo delle Mura)

Музей стін (Museo delle Mura)

Для тих, кому цікава сива давнина, а також інженерні досягнення древніх римлян. Розташований на першому і другому поверхах Воріт Сан-Себастьяна - найбільших збережених воріт античного Риму, які височіють на самому початку Аппиевой дороги. Експозиція всередині стіни розповідає детальну історію будівництва стін в Римі і прилеглих до нього районах і дає можливість подивитися на частину фортечних укріплень зсередини. Вхід вільний.

Адреса: Via di Porta San Sebastiano, 18

Режим роботи: вт-вс .: 9.00 - 14.00 (вхід припиняється за півгодини до закриття). ПН. вихідний.
сайт: http://en.museodellemuraroma.it/

Археологічна зона «Місто води» (Area archeologica «La città dell 'Acqua»)

Справжній шматочок Стародавнього Риму в самому серці міста. Підземна археологічна зона Вікус Капраріус (Vicus Carparius) знаходиться недалеко від фонтану Треві , Під кінотеатром, на глибині 9 метрів. Фактично це частина вузької вулички, з одного боку якої розташувався басейн для збору води, куди стікала вода з акведука, а з іншого варто інсула - колись 12-метрове триповерхова будівля, прообраз багатоквартирних багатоповерхових будинків.

До речі, в екскурсії з аудіогідом « імперський Рим »Ми розповідаємо багато цікавого про пристрій давньоримських« багатоповерхівок »-інсул і про цікавих особливостях повсякденному житті древніх римлян.

Адреса: Vicolo del Puttarello 25

Режим роботи: вт.-пт. 11:00 - 17:30, сб.-нд. 11:00 - 19:00.

сайт: https://vicuscaprarius.com

Музей Наполеона (Museo Napoleonico)

Експозиція, що розмістилася в палаці Прімолі, розповідає про відомих і прихованих сторонах життя французького імператора і полководця. У колекції багато особистих речей Бонапарта і його сім'ї, меблі, нагороди, зброя, порцеляна - не просто музей однієї людини, а практично розповідь про цілу епоху.

Адреса: Piazza di Ponte Umberto I, 1

Режим роботи: 10.00 - 18.00 (каса закривається на півгодини раніше)

сайт: http://www.museonapoleonico.it/

Історичний музей карабіньеров (Museo Storico dell'Arma dei Carabinieri)

Музей, присвячений історії італійської державної поліції - славним карабінерів.

Адреса: Piazza Del Risorgimento, 46

Режим роботи: 9.00-13.00

сайт: http://www.carabinieri.it/MuseoStorico/

MACRO - Римський музей сучасного мистецтва (Il MACRO - Museo d'Arte Contemporanea di Roma)

Навіть дивно побачити в стародавній столиці стародавньої цивілізації музей сучасного мистецтва. Настільки міцно Рим асоціюється з античними руїнами і старовинними будівлями. Але римляни вирішили заповнити цю прогалину, і відкрили відразу два музеї сучасного мистецтва.

Музей MACRO - перший з них. Він відкрив свої перші шість залів у вересні 1999 року, а офіційно відкрився в жовтні 2002 року. Є муніципальним музеєм і присвячений роботам деяких з найбільш шанованих сучасних італійських художників. Розміщується в двох будівлях - колишньої пивоварної фабрики в кварталі Салар і колишньої бойні в кварталі Тестаччо.

Адреса: Via Nizza 138

Режим роботи: 10.30-19.30 (каса закривається на годину раніше)

сайт: http://www.museomacro.org/

Національний музей мистецтв XXI століття / MAXXI

Національний музей мистецтв XXI століття / MAXXI

Ще один музей, повністю присвячений сучасному мистецтву, відчинив свої двері в 2010 році. Будівництво значного будівлі на віа Гвідо Рені, автором проекту якого стала ирако-британський архітектор і дизайнер Заха Хадід, обійшлося в 150 млн. Євро. Постійні колекції музею безперервно поповнюються новими шедеврами сучасного мистецтва з усього світу. Тут представлено все - фотографії, картини, скульптура, арт-інсталяції.

Адреса: Via Guido Reni, 4 A

Режим роботи: вт.-пт., нд. 11.00 - 19.00, сб. 11.00 - 22.00

Сайт: http://www.maxxi.art/en/other-languages/?language=ru

Музей пасти (Museo Nazionale delle Paste Alimentari)

Музей пасти (Museo Nazionale delle Paste Alimentari)

Ми ж в Італії, де макарони не просто їжа, а ціле мистецтво! У 11 залах експозиції, що розмістилася неподалік від фонтану Треві, розповідається про всі секрети історії та виготовлення знаменитої пасти. Тут же можна побачити еволюцію машин, за допомогою яких готували це практично національне італійське блюдо.

Музей тимчасово закритий на реновацію!

Адреса: Piazza Scanderbeg, 117

Режим роботи: 9.30 - 17.30

сайт: www.museodellapasta.it

Музей Леонардо да Вінчі (Museo Leonardo da Vinci)

Музей, що розкриває різноманітні грані обдарувань генія епохи Ренесансу - Леонардо да Вінчі. Експозиція знайомить відвідувачів з винаходами, які колись накидав у своїх кресленнях Леонардо. Експонати - від прототипу автомобіля до кулемета, катапульти і танка - можна випробувати в дії. Є тут і велосипед, і водолазний костюм, а також літальний апарат, парашут і ще чимало цікавих речей. І, звичайно, репродукції найзнаменитіших його полотен.

Адреса: Via della Conciliazione, 19

Режим роботи: 9.00-19.30

Сайт: http://www.leonardodavincimuseo.com/en/

Національний музей музичних інструментів (Museo Nazionale degli Strumenti Musicali)

Національний музей музичних інструментів (Museo Nazionale degli Strumenti Musicali)

Тематичний музей з багатющою і цікавої колекцією музичних інструментів різних епох: від античних, знайдених в результаті розкопок (деякі з них навіть працюють!) До експонатів XIX століття. Тут і інструменти, на яких музицировали в аристократичних палацах в XVII і XVIII столітті, і ті, що використовувалися в храму, на парадах, під час військових походів. Серед унікальних експонатів - оригінальна арфа Барберіні. У музеї можна побачити не тільки європейські інструменти, а й східні, азіатські.

сайт: http://www.museostrumentimusicali.beniculturali.it/

Адреса: Piazza Santa Croce in Gerusalemme, 9 / A
Режим роботи: вт-нд. 9.00 - 19.00, сб. - вихідний. Квиткова каса закривається о 18.30.

Старовинна аптека-музей (Antica Spezieria di Santa Maria della Scala)

В самому серці римського Трастевере розташувалася старовинна аптека, історія якої налічує близько 400 років! Сучасних ліків тут сьогодні не купити, але зате можна зануритися в атмосферу минулих епох, відвідати аптеку, послугами якої користувалися римські папи і аристократи з роду Медічі і Фарнезе, а також побачити, якими засобами і ліками вони лікувалися. З XVI століття і до цього дня аптека належить монастирю кармелітів. З середини XX століття вона є музеєм. Щоб відвідати це дивовижне і незвичайне місце, необхідно заздалегідь зателефонувати і домовитися про візит.

Адреса: Piazza della Scala 23.

Телефон: +39 06 5806233

Центр Монтемартіні (La Centrale Montemartini)

Нестандартне збори античного мистецтва, оскільки воно розміщене в будівлі колишньої електростанції Монтемартіні. Артефакти з запасників музеїв Капітолійського пагорба тут виставлені прямо поруч з обладнанням, яке дісталося «у спадок» від електростанції. Стародавній Рим в інтер'єрах машинного залу, котельні або колонного залу виглядає незвично, контрастуючи на тлі індустріальної стилістики.

Адреса: via Ostiense 106

Редіме роботи: 9.00-19.00 (каса закривається на півгодини раніше)

сайт: http://www.centralemontemartini.org/

Театральний музей Буркард (Museo Teatrale del Burcardo)

Прекрасне збори для всіх шанувальників театру. Костюми, елементи декорацій, фотографії, афіші, ляльки-маріонетки і ще багато всього цікавого з життя театру.

Музей тимчасово закритий у зв'язку з переїздом на нову адресу (вказано нижче).

Адреса: Viale della Letteratura, 24

сайт: http://www.burcardo.org/

Порада від Travelry:

Творіння багатьох прославлених майстрів, шедеври живопису і скульптури можна абсолютно безкоштовно, без поспіху і музейної суєти побачити в багатьох римських церквах. Щоб дізнатися, де «ховаються» найбільш цікаві твори мистецтва, читайте статтю:

Найцікавіші церкви Риму

It/musei-capitolini/?
It/?
Art/en/other-languages/?

Новости