Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

МЗС: угоди з РФ по Азову і Керченській протоці стали формальним поразкою України

У МЗС України заявляють, що суд ООН більше року буде виносити рішення щодо юрисдикції розгляду позову України до РФ за порушення Конвенції з морського права. У МЗС України заявляють, що суд ООН більше року буде виносити рішення щодо юрисдикції розгляду позову України до РФ за порушення Конвенції з морського права

Трибунал ООН розглядає позов України до РФ за порушення Конвенції з морського права / фото УНІАН

Підписання документів по акваторії Азовського моря і Керченської протоки з Росією стало формальним поразкою України, хоча насправді концепція "внутрішніх вод" ніколи не була реалізована, а єдиним працюючим елементом була взаємна навігація в акваторії Азова.

Про це в своїй статті для ZN.UA пишуть заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль та радник голови української дипломатії Тарас Качка.

Всі інші суверенних прав залишилися індивідуальними і реалізовуються кожною стороною у своїй частині Азова. І міжнародно-правовою базою для реалізації цих прав була саме Конвенція ООН з морського права. Тобто "внутрішніх вод двох держав" і спільного суверенітету двох держав в акваторії Азовського моря ніколи як такого не було.

Відзначається, що Росія начебто добилася свого тільки після відвертої загрози силою на Тузлі, і Україна підписала документи про те, що Азовське море і Керченську протоку "історично є внутрішніми водами України і Російської Федерації" або "внутрішніми водами двох держав".

Автори статті додають, що в рамках роботи над делімітацією кордону боку навіть визнали берегову лінію один одного і про порушення суверенних прав України, визначених Конвенцією ООН з морського права - від мису Киз-Аул до мису Хроні і в Керченській протоці від мису Хроні до кінцевої точки суходільної межі - в частині акваторії Азова Київ говорить в справі проти Москви.

Читайте також Україна посилить військову присутність в Азові: прикордонників озброять новітнім ракетною зброєю

Відзначається, що Міжнародний трибунал ООН з морського права більш рік буде виносити рішення щодо правових підстав розглядати позов України до Росії за порушення нею Конвенції з морського права по суті.

Вони нагадали, що Україна в 2016 році ініціювала судовий розгляд порушень морського права з боку РФ, а в серпні цього року арбітраж вирішив розділити процес на дві складові - юрисдикційну і по суті.

«У відповідності зі стандартним правилом процедури, РФ ще в травні подала свої заперечення по юрисдикції і, звичайно ж, один з пунктів в запереченнях - Азовське море і Керченську протоку мають статус внутрішніх вод, а тому арбітри не мають юрисдикції вирішувати справи про порушення українських прав з боку Росії », - відзначили Зеркаль та Качка.

Вони переконані, що для відповіді на питання, чи має суд юрисдикцію розглядати позов України, «арбітри ретельно будуть вивчити природу наших двосторонніх договорів».

«Правові позиції арбітра з цього питання будуть найкращим показником для того, як надалі розвивати правові відносини з РФ про статус Азова і Керченської протоки. Рішення про юрисдикції можна очікувати в межах 12-15 місяців », - повідомили Зеркаль та Качка.

Вони переконані, що РФ не відмовилася від своєї позиції.

«Навіть формально - заперечення проти юрисдикції трибуналу з морського права означає одне: на думку Росії, немає іншого шляху, окрім як політичні домовленості на правах сильного», - йдеться в статті.

Автори публікації підкреслюють, що українська сторона повинна «ретельно готувати позицію по юрисдикції і захищати інтереси України всіма правомірними способами».

«Правомірність нашої позиції дозволяє говорити про надання підтримки нашим Збройним силам, про посилення дипломатичного та санкцій тиску проти Росії», - заявили дипломати.

Як повідомляв УНІАН 14 вересня 2016 року Україна ініціювала спір з РФ про порушення нею Конвенції ООН з морського права.

У заяві МЗС зазначалося, що офіційний Київ готовий довести в арбітражі, що Росія зухвало порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами в своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до Криму морських зонах, в тому числі правом на природні ресурси континентального шельфу.

19 лютого 2018 року Україна надала в Міжнародний трибунал меморандум, який містить виклад всіх обставин, на які спирається позиція України, а також їх юридичне обґрунтування.

У МЗС вважають необгрунтованими заперечення РФ щодо юрисдикції Арбітражу розглядати позов про порушення Росією Конвенції з морського права.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Новости