Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Вчора з працею відмовився від спирту». Як пілоти білоруської кругосветки летять над Сибіром

Одна поломка, п'ять тисяч кілометрів, БАМ з висоти. Білоруси Олександр Центер і Андрій Борисевич вже чотири дні летять навколо світу . Пілоти записали відповіді на питання TUT.BY на шляху до міста Братськ і розповіли, як їм летітся.

Білоруські пілоти вже кілька днів летять на малому літаку навколо землі. Матеріали про це можна почитати на сторінці спецпроекту TUT.BY «Кругосветка» . Про свої пригоди пілоти розповідають на сторінках Facebook , в Instagram . За польотом можна стежити в режимі реального часу на сайті кругосветки letim.by.

пілоти стартували з аеродрому Липки в Мінську 18 серпня. У Москві, на аеродромі Остафьево, білорусам довелося трохи затриматися - потрібно було відремонтувати передню стійку шасі.

У Москві, на аеродромі Остафьево, білорусам довелося трохи затриматися - потрібно було відремонтувати передню стійку шасі

- У шасі літака два колеса і переднє, третє, - пояснює Олександр Центер. - Ось це, переднє колесо, слабкіше, ніж основні. Воно на себе приймає удар, коли літак вже котиться після посадки на основних класах, поступово навантажуючи переднє. Є спеціальний циліндр, амортизатор, який пом'якшує удар по нерівностях. Витекла рідина, так що циліндр перестав амортизувати. Це означає, що при прийдешньої посадці на нерівну поверхню були б дуже жорсткі удари. Тому в Остафьево ми напружили своїх знайомих, які швидко роздобули необхідний ремонтний комплект.

Несправність пілоти називають типовий, вночі два інженера за 4,5 години під наглядом Олександра Центер привели в порядок стійку шасі.

- Недосипання вже відчуваєте?

- В середньому ми спимо годин по п'ять - поки цього вистачає. Сподіваємося, що де-небудь зіткнемося з такою погодою, яка змусить нас посидіти на аеродромі, і крім як спати, робити буде нічого, - посміхається Олександр Центер.

- Чи не наврочити! - сміється Андрій Борисевич. - Якщо що, я вважаю за краще, щоб це було в США, а не в Тинді, наприклад. А взагалі ми вчора обговорювали, що тут насолоджуємося. Хоч ми і летимо по тисячі миль в день (близько 1600 кілометрів. - Прим. TUT.BY), по 8,5 години, як вчора, але, в принципі, крім заклепки на лівій сідниці, яка заважає мені жити, все інше прекрасно . Гарна погода.

Поки найбільша ділянка шляху, який пілоти летіли без посадки, - 5,5 години на ділянці від Уфи до Омська.

- На вильоті з Омська були якісь напружені авіадиспетчери, - згадує Олександр Центер.

- А мені погода не сподобалася. Низька рвана хмарність на висоті 150 метрів, траса по верхівках дерев. Звичайно, на вертольоті так літати круто, але на літаку - не дуже комфортно. Хоча все було безпечно, мінімальна висота була витримана, - додає Андрій Борисевич.

Пілоти дякують російських авіаторів, які допомагають всім, що потрібно. Наприклад, вразила зустріч на аеродромі Первушин в Уфі.

- Маленькі аеродроми, як правило, не обладнані нічними вогнями приземлення і посадки, просто тому що там сідають в основному невеликі літаки, а вони не літають вночі. А тут ми впали як сніг на голову, прилетіли на годину пізніше, ніж планували, так що вже були глибокі-глибокі сутінки з переходом в ніч. Хлопці, які нас зустрічали, зробили штучне освітлення, - розповідає пілот Андрій Борисевич. - Вигнали дві машини, направили фари на посадочні знаки - такі пірамідки на початку смуги. І в кінці смуги поставили машину з проблисковим помаранчевим маячком, щоб ми бачили центральну лінію аеродрому. Ідеально все вийшло: Саша виконував захід на посадку, і ми зайшли рівно безпосередньо, з першої ж спроби.

Пілоти намагаються більшість посадок робити в невеликих аеропортах.

- Це приватні аеродроми або аеродроми а-ля ДОСААФ. Справа в тому, що посадки в міжнародних великих аеропортах завжди пов'язані з організаційними складнощами, вони не вміють працювати з маленькими повітряними судами. Тому всюди по маршруту ми намагаємося знаходити друзів, однодумців, у яких є аеродроми, майданчики, куди не так складно доставити паливо.

- Як взагалі в російських аеропортах реагують на білоруську «Цессна», яка летить навколосвітню подорож?

- Ліфчики і чепчики ніхто не підкидає в повітря! - сміється Олександр Центер. - Схоже, що на цих аеродромах такі, як ми, періодично з'являються. Кажуть: так, ось Сотников літав (російський пілот Максим Сотников. - Прим. TUT.BY), канадці літали. Демонстрацій з приводу нашого прильоту нету, але реакція абсолютно доброзичлива, позитивна ... Я насилу відмовився від спирту, який нам пропонували.

Пілоти в один голос хвалять природу Сибіру.

- Частина шляху, яку ми зараз летимо (в районі Братська і Іркутська. - Прим. TUT.BY), - самий мальовничий шматок. Рівнинна частина Росії мені більш звична, а ось тайга, озера, річки всі ці нескінченні - все це дуже цікаво, - розповідає Андрій Борисевич.

- Так, зараз найкрасивіший ділянку шляху. Погода мільйон на мільйон, цікавий рельєф: невеликі гори, які переходять в долини, ущелини, скелі. Ось ми зараз летимо уздовж БАМу: Тайшет, Іркутськ, Братськ ... Дуже красиві місця.

Ніч з 21 на 22 серпня пілоти провели в Іркутську. Сьогодні вони планують відпочити перед наступним, складним ділянкою маршруту над сходом Росії. Місцеві авіатори обіцяють детальніше показати з вертольота озеро Байкал, поки «Цессна» буде відпочивати на аеродромі.

Ви можете розпитати у пілотів про їх кругосветке! Залишайте питання на форумі під статтею, а також в акаунтах TUT.BY на Facebook , Vkontakte , в Одноклассниках . Пілоти вийдуть в прямий ефір у найближчі дні (в перерахованих соцмережах, а також на каналі TUT.BY на Youtube.com ) І дадуть відповідь на найцікавіші питання. Автору кращого обіцяють листівку з далекої Аляски!

Недосипання вже відчуваєте?
Як взагалі в російських аеропортах реагують на білоруську «Цессна», яка летить навколосвітню подорож?

Новости