Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вибухи в Таїланді і ісламський сепаратизм

Євген Бєлєнький - Бангкок, спеціально для РІА Новини України

Експерти-криміналісти таїландської поліції, що працюють з речовими доказами у справі про серію вибухів і підпалів на курортах півдня Таїланду в минулі четвер і п'ятницю, сумніваються в офіційній "політичної" версії події і вказують на те, що вибухові і запальні пристрої, використані в серії атак, ідентичні пристроїв, які регулярно використовують ісламські бойовики-сепаратисти, які діють на "крайньому півдні" країни , повідомляє в понеділок інтернет-версія газети "Кхом Чат лик" з посиланням на високопоставленого офіцера поліції.

У минулі четвер і п'ятницю на курортах півдня Таїланду відбулося 8 вибухів , В результаті яких загинули 4 людини і були поранені 35 осіб, в тому числі 10 іноземних туристів. Одночасно відбулися 4 підпали, викликаних вибуховими запальними пристроями. В результаті пожеж було знищено власність на суму не менше 4 мільйонів доларів. У п'ятницю, а потім в суботу та неділю поліцейські сапери знайшли та знешкодили в тих же курортних зонах ще сім розірвалися вибухових і три запальних пристрою.

У трьох провінціях південного Таїланду, розташованих на кордоні з Малайзією, з 2004 року йде протистояння сил безпеки і ісламських бойовиків-сепаратистів, етнічних малайців, що вимагають відділення "мусульманських" провінцій від переважно буддійського Таїланду і відновлення напівнезалежною султанату Паттані, землі якого увійшли до складу Сіаму (Таїланду) в перше десятиліття XX століття. За 12 років конфлікту на "крайньому півдні" в результаті терактів і перестрілок загинули більше 6,5 тисяч осіб, більшість загиблих складають цивільні особи. Часто мішенями терактів бойовиків стають вчителі світських державних шкіл і буддійські ченці.

"Все запалювальні пристрої, і більшість вибухових, як розірвалися і викликали пожежі, так і не розірвалися і знайдені пізніше, ідентичні пристроїв, з якими силам безпеки доводиться постійно стикатися на" крайньому півдні ", - заявив помічник начальника Головного управління національної поліції Таїланду генерал-лейтенант поліції Сучат Тхірасават після наради з експертами-криміналістами, проведеного в неділю в одному з районів, що постраждали від вибухів і підпалів, в провінції Сурат Тані.

Євген Бєлєнький - Бангкок, спеціально для РІА Новини України    Експерти-криміналісти таїландської поліції, що працюють з речовими доказами у справі   про серію вибухів і підпалів на курортах   півдня Таїланду в минулі четвер і п'ятницю, сумніваються в офіційній політичної версії події і вказують на те, що вибухові і запальні пристрої, використані в серії атак, ідентичні пристроїв, які регулярно використовують ісламські бойовики-сепаратисти, які діють на крайньому півдні країни , повідомляє в понеділок інтернет-версія газети Кхом Чат лик з посиланням на високопоставленого офіцера поліції

LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Тайський солдат з собакою на території туристичного курорту після серії терактів в Таїланді.

Експерти зробили висновок, що матеріали і тактика "подвійних вибухів" , Коли друга бомба вибухає неподалік від першої в момент появи на місці події саперів і слідчих сил безпеки, використані у всіх атаках в четвер і п'ятницю, відповідають "почерку" сепаратистів півдня країни. Крім того, всі пристрої працювали на принципі дистанційного підриву за допомогою модіцфіцірованних мобільних телефонів, і в деяких зі збережених телефонів були таїландські, а малайзійські сім-карти, як і в деяких вибухові пристрої, знешкоджених на "крайньому півдні".

Крім того, всі пристрої працювали на принципі дистанційного підриву за допомогою модіцфіцірованних мобільних телефонів, і в деяких зі збережених телефонів були таїландські, а малайзійські сім-карти, як і в деяких вибухові пристрої, знешкоджених на крайньому півдні

REUTERS / Michaela Rehle

За словами генерала, політичні мотиви і в цьому випадку можуть зберігатися, так як основна організація бойовиків, БРН (Барісан Революсі Насіональ), не визнала результати референдуму 7 серпня, яким було схвалено створена під контролем військових нова конституція Таїланду.

Заяви експертів, на які посилається генерал Тхірасават, суперечать прийнятій офіційною версією "політичного" характеру події.

Раніше керівництво країни і, зокрема, вище керівництво поліції, виступило із заявами про те, що серію атак на курорти півдня країни організували не міжнародні терористи і не ісламські бойовики півдня Таїланду, а влада Таїланду політики, незадоволені результатами референдуму.

У висловлюваннях керівників таїландського уряду в суботу та неділю звучали фрази про те, що за всіма вибухами "стоїть одна людина, який віддавав накази", і що ця людина - політик, який сподівався на те, що урядовий варіант конституції не буде прийнятий і підтриманий на референдумі, і розчарований цим.

Теракти в Таїланді

У жодному виступі не називалося ім'я передбачуваного організатора вибухів, проте більшість прихильників військового уряду, який прийшов до влади в 2014 році в результаті державного перевороту проти демократично обраного кабінету прем'єр-міністра Йінглак Чинават, побачило в цій людині лідера і натхненника опозиції Таїланду, що знаходиться зараз в еміграції колишнього прем'єр-міністра і старшого брата Йінглак, Таксіна Чинавата, який теж був повалений з поста прем'єра військовими в 2006 році. У тайскоязичних соціальних мережах в суботу та неділю з'явилася така кількість прямих заяв про "авторство" Чинавата, що Ноппхадон Паттхама, один з лідерів основної опозиційної партії, створеної Чінваватом, і особистий адвокат сім'ї Чинават, в неділю пригрозив подати в суд за наклеп на всіх, хто висловлював в Інтернеті подібну думку.

Прочінаватовское рух "червоних сорочок", проти якого в соцмережах теж були "висунуті" звинувачення в організації вибухів, також зробила подібну заяву.

У п'ятницю ввечері в таїландському інтернеті з'явилася інформація про те, що хтось ще за добу виклав в мережу детальний план серії вибухів і підпалів, із зазначенням точного часу і місця кожного інциденту. Представники національної поліції тоді ж заявили в ефірі телебачення, що "мали розвіддані про те, що відбудеться серія атак, але не знали точного часу".

У четвер вдень, за кілька годин до перших вибухів, газета "Тхаі Рат" опублікувала написану на день раніше обозревательскую колонку, в якій уряд зазнав критики за відмову від визнання тероризмом дій сепаратистів в трьох південних провінціях і, відповідно, "слабке" участь країни в міжнародних контртерористичних зусиллях. У тій же колонці говорилося про різке загострення останнім часом конфронтації між буддистами і мусульманами на півдні країни і появі "радикально налаштованої групи буддистів", що пропонує за кожного вбитого бойовиками на півдні буддійського ченця спалювати одну мечеть в іншій частині країни. Мусульмани, переважно етнічні малайці, складають 4,7% всього 67-мільйонного населення Таїланду, однак в останні 10 -15 років громади мусульман виникли в самих різних частинах країни, в тому числі в Бангкоку і навіть в північних провінціях - Чиангмае і Чіанграй. Саме в Чиангмае, за інформацією газетного оглядача, вже відбувся не став надбанням ЗМІ інцидент з підпалом мечеті. У відповідь на заяви "радикальних буддистів", йдеться в колонці, представники БРН заявили, що в разі підпалу мечетей вони перенесуть свої "акції залякування" з живуть в умовах особливого режиму безпеки провінцій Наратіват, Ялла і Паттані в туристичні зони південних і центральних провінцій.

Новости