Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В аеропорту Стамбула сталася серія вибухів

В аеропорту Стамбула стався теракт

Osman Orsal / REUTERS

У міжнародному аеропорту імені Ататюрка в Стамбулі сталися вибухи і перестрілка. Президент Реджеп Тайіп Ердоган після екстреної наради з міністрами назвав інцидент терактом. Він різко засудив терористів, які вбили невинних людей в священний місяць Рамадан, і заявив, що для них немає ніяких цінностей, в тому числі релігійних. Президент закликав Захід об'єднатися в боротьбі з терором. як передає турецька телекомпанія CNN, він сподівається, що те, що трапилося в Стамбулі стане поворотним моментом в боротьбі всіх країн з терором, що західні країни, парламенти та ЗМІ побачать, що для терористів немає різниці між Стамбулом, Лондоном і Чикаго і що пора спільно дати терору жорстку відповідь.

Загинули 36 осіб, заявив прем'єр-міністр Туреччини Біна Йилдирим. як передає CNN, він послався на попередні дані. Загинув 31 чоловік, поранено 147, пише Daily Sabah з посиланням на дані Мін'юсту. Губернатор Стамбула Васіп Шахін раніше заявляв, що жертвами трьох вибухів стали щонайменше 28 людей. його слова призводить Hurryiet. За словами чиновника, напад на міжнародний термінал аеропорту здійснили три смертники. Вони підірвалися в різних місцях. Міністр юстиції Бекір Бозгад раніше, що як мінімум один терорист відкрив вогонь з автомата Калашникова, а потім підірвав себе, передавав канал СNN. Мінімум шестеро поранених знаходяться в критичному стані, повідомляє Daily Sabah з посиланням на медичне джерело. Це ж видання, посилаючись на неназваних експертів в сфері безпеки, повідомило, що вибухи в Стамбулі за багатьма ознаками схожі на теракт в аеропорту Брюсселя.

Турецький чиновник на умовах анонімності повідомив Reuters, що було мінімум два вибухи. Очевидці повідомляли про два вибухи і перестрілки, а також про те, що вибухи були чутні на парковці. У соцмережах і ЗМІ з'явилися фотографії з місця, на яких видно дим, що обвалився стельова плитка навколо автомобілів, що лежить на підлозі автомат. Служба охорони аеропорту стріляла в двох підозрюваних, які перебували перед рамками металошукачів на вході в термінал, повідомив Daily Sabah джерело в уряді Туреччини. Після цього підозрювані підірвали себе. HaberTurk повідомляв, що нападники нібито кидали гранати. Журналіст газети Hurriyet Абдулкадир Сельва, посилаючись на свої джерела, повідомив, що терористів могло бути семеро, повідомляє CNN.

Вибухи сталися і в міжнародному терміналі, і в терміналі для внутрішніх рейсів, і на парковці, повідомляє Daily Sabah.

Найпопулярніші галереї

Дороги до аеропорту були перекриті. В аеропорт було дозволено проїжджати тільки автомобілям швидкої допомоги. Що знаходилися поблизу від місця теракту таксисти допомагали надавати першу допомогу пораненим. Аеропорт перестав приймати рейси, повідомляє Bloomberg з посиланням на адміністрацію аеропортів Туреччини. Прямують до Стамбулу літаки перенаправлялись в інші аеропорти. Вильоти рейсів були скасовані. Приблизно через дві години після перших повідомлень про вибухи Reuters повідомило, що поліція проводить повну евакуацію з аеропорту.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що відомство уточнює дані про можливих постраждалих під час вибуху в стамбульському аеропорту.

"Ми уточнюємо інформацію про те, чи могли постраждати в результаті інциденту в Стамбулі російські громадяни", - сказав ТАСС прес-аташе посольства Росії в Анкарі Ігор Мітяков.

В аеропорт Ататюрка з Москви літають Turkish Airlines (з «Внуково») і « Аерофлот »(З« Шереметьєво »). Літак «Аерофлоту» - Airbus A320 - в 21.19 мск вилетів до Стамбулу з Москви, за даними онлайн-табло «Аерофлоту», і повинен приземлитися в Стамбулі в 0.54 за місцевим часом. Літак Turkish Airlines прилетів в Стамбул з Москви о 19.12 за місцевим часом, за даними онлайн-табло «Внуково». Представник «Аерофлоту» заявив «Відомостям», що вилетів увечері у вівторок в Стамбул рейс повертається в «Шереметьєво». Рейс "Аерофлоту" в Стамбул в середу скасовано. Рішення про подальші дії будуть прийматися в міру надходження інформації, заявили в авіакомпанії.

Турецький регулятор мовлення на вимогу прем'єр-міністра тимчасово заборонив освітлення того, що сталося в аеропорту Ататюрка. Про це повідомляє телеканал CNN Turk. Мовлення ЗМІ обмежувалося владою, наприклад, після теракту 12 січня на площі Султанхамет в Стамбулі. Тоді загинули 10 людей, ще 15 були поранені. В організації теракту звинуватили сирійського терориста-смертника.

Йилдирим також розпорядився про створення кризової комісії при МВС, повідомляє Hurriyet. видання відзначає , Що теракт в Стамбулі стався буквально на наступний день після того, як Туреччина зробила певні кроки по налагодженню відносин з Росією і Ізраїлем. 27 червня стало відомо, що Анкара принесла вибачення за збитий в листопаді російський Су-24, а прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков на наступний день повідомив, що 29 червня днем ​​Путін подзвонить Ердогану. Також 27 червня Туреччина домовилася про налагодження відносин з Ізраїлем, які зіпсувалися після інциденту з «флотилією свободи», яку ізраїльтяни не пустили в Газу.

За останні гучні теракти в ряді великих міст Туреччини брала на себе відповідальність угруповання «Яструби свободи Курдистану» (Teyrêbazên Azadiya Kurdistan, TAK), яка неодноразово заявляла про те, що не пов'язана з Робочою партією Курдистану (РПК). Наприклад, саме TAK оголосила про свою причетність до вибуху в Стамбулі, який прогримів 7 червня жертвами якого стали більше десяти осіб. Також «Яструби свободи Курдистану» взяли на себе відповідальність за теракт в Анкарі в лютому цього року - тоді в результаті вибуху загинули 28 осіб.

Також «Яструби свободи Курдистану» взяли на себе відповідальність за теракт в Анкарі в лютому цього року - тоді в результаті вибуху загинули 28 осіб

Також влада Туреччини неодноразово звинувачували угруповання «Ісламська держава» (діяльність цієї організації заборонена в Росії) в терактах на території країни. Так, Анкара оголосила, що скоїв теракт в березні на головній торговій вулиці Стамбула - Істікляль - злочинець був бойовиком «Ісламської держави» турецького походження.

У поліції Туреччини вважають, що теракт організувало ІГ, повідомляє Reuters з посиланням на турецьке агентство Dogan і його джерела. Про ймовірну причетність ІГ до вибухів в аеропорту заявив і прем'єр Туреччини, передає CNN. Ніяких аргументів на користь цієї версії він, втім, не привів. Телеканал «Аль-Арабія» з посиланням на турецький джерело заперечує : Ще рано говорити про відповідальність ІГ.

Посольство США в травні попередило американських громадян про можливості найближчим часом терактів у Туреччині. «Іноземні і американські туристи очевидно є метою міжнародних і місцевих терористичних організацій і ймовірність теракту без попередження, як і раніше викликає стурбованість», - говорилося в заяві дипмісії.

Новости