Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Свято повноліття: «церемонія дорослих людей»

  1. Церемонія вступу до лав дорослих
  2. Церемонія під снігопадом
  3. Тобі двадцять? Можеш пити і курити!

Сейдзін-Сікі - урочиста церемонія святкування повноліття, в якій беруть участь всі, хто в минулому році відзначив свій двадцятий день народження. Церемонія проводиться у виставкових комплексах, будинках культури або муніципальних клубах. Місцева влада розсилають учасникам офіційні запрошення. Новоспечені повнолітні надягають ошатні кімоно, які приємно урізноманітнюють навколишній зимовий пейзаж.

Церемонія вступу до лав дорослих

Щороку в другий понеділок січня на вулицях японських міст, особливо там, де розташовані будинки культури і муніципальні клуби, можна побачити святково одягнену молодь. Ці дівчата і юнаки в кімоно і хакама або в класичних ділових костюмах готуються взяти участь в Сейдзін-Сікі - церемонії святкування повноліття. Сейдзін-Сікі символізує для двадцятирічних завершення дитинства, відхід з під опіки батьків, вступ у доросле життя і здобуття незалежності. Кожен, кому виповнюється двадцять років між Другого квітня попереднього і першим квітня року, що наступив, отримує персональне запрошення на церемонію від регіональних, муніципальних та інших місцевих властей, які влаштовують в цей день святкові заходи, урочисті збори і вітання, уявлення, вечірки, а також дарують винуватцям торжества пам'ятні подарунки.

Звичай відзначати перехід від дитинства до статусу дорослого вперше з'явився в епоху Нара (710-794). Саме тоді в Японії поширився ритуал «дорослішання», гемпуку, який хлопчики проходили після досягнення п'ятнадцяти років. Церемонії вступу на повноліття існували і у племен Папуа-Нової Гвінеї, і в багатьох інших місцях, але в західній, європейській культурі практично не існує обрядів, схожих на японську церемонію Сейдзін-Сікі.

Останнім часом все частіше з'являються новини про те, як новоспечені повнолітні, втративши від радості голову, роблять незвичайні вчинки. Спроба зробити початок дорослого життя винятковим і незабутнім нерідко досягає зворотного цілі і обертається великими неприємностями.

Церемонія під снігопадом

Снігопад на Церемонію повноліття, Токіо, 2013 рік (© Jiji) Снігопад на Церемонію повноліття, Токіо, 2013 рік (© Jiji)

Церемонія Сейдзін-Сікі зазвичай проводиться в День повноліття, який є державним святом і відзначається у другий понеділок січня. У 2016 році це свято припаде на 11 січня.

Дівчата в цей день, як правило, вбираються в фурісоде (кімоно з довгими рукавами) і укладають волосся в ефектну традиційну зачіску. Молоді люди здебільшого одягнені в ділові костюми, але деякі вважають за краще в цей день надіти традиційне плаття - хаорі-хакама. Найчастіше церемонія проходить в таких місцях, як виставкові комплекси, концертні зали або будинку культури, але іноді в якості святкового майданчика вибираються прилеглі тематичні парки - так, наприклад, муніципалітет міста Ураясу (префектура Тіба) проводить Сейдзін-Сікі в токійському Діснейленді.

Дивно, але чомусь саме в День повноліття раз у раз трапляються рясні снігопади, тому під час вибору святкового вбрання краще завчасно поцікавитися прогнозом погоди на цей день.

Тобі двадцять? Можеш пити і курити!

Відповідно до четвертої статті цивільного кодексу Японії «особа, яка досягла віку 20 років, вважається повнолітнім», тобто двадцятирічний чоловік - доросла, повноцінний член суспільства, якому тепер дозволено робити те, що раніше було заборонено по молодості років.

Учасники церемонії повноліття в концертному залі Сібуя-Кокайдо, січень 2015 року Учасники церемонії повноліття в концертному залі Сібуя-Кокайдо, січень 2015 року

Згідно із законом неповнолітнім не можна курити і розпивати алкогольні напої. Отже, коли людині виповнюється двадцять, з нього знімаються обидва цих заборони. Також він отримує можливість грати на тоталізаторах кінських перегонів і човнових гонок - адже азартні ігри раніше були для нього недоступні, за винятком автоматів патинко , В які можна грати вже з 18 років.

Крім того, з двадцяти років можна приєднатися до національного пенсійного фонду або одружитися без згоди батьків. Але, як це зазвичай буває, разом з правами додаються і обов'язки: людина зобов'язана нести повну відповідальність за свої дії і бути готовим прийняти покарання, якщо зробив щось протизаконне. Що ж стосується виборів, то в червні минулого року був прийнятий закон, який наказував би зниження мінімального віку для участі в голосуванні з 20 до 18 років. Закон вступить в силу в 2016 році. Взагалі, останнім часом все частіше піднімається питання про перенесення повноліття на 18 років. Так що, можливо, недалекий той день, коли в Сейдзін-Сікі почнуть брати участь вісімнадцятирічні.

Фотографія до заголовку: Учасники церемонії повноліття в концертному залі Сібуя-Кокайдо, січень 2015 року

▼ Читайте також

Тобі двадцять?

Новости