Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Mosaiikki

PАМ - профспілка, що об'єднує працівників сфери обслуговування.
Членами є, наприклад, продавці, офіціанти, адміністратори,
охоронці, прибиральниці, кухарі. РАМ нараховує 220 000 членів.
Серед них приблизно 5 000 іммігрантів. Вони говорять не менш ніж на 50 мовах.

Якщо ви працюєте або працювали на постійній чи тимчасовій роботі, перед вами вставали питання: Чи варто вступати в профспілку? Які переваги у членів профспілки?

Хочу розповісти вам про своє невеликому досвіді. Я вступила в професійний союз PAM в перший же тиждень своєї роботи на субсидувати зарплату і ось уже на протязі 7 років є його членом. Членські внески, які плачу, складають 1,5% від місячної зарплати - не дуже велика сума. А мій чоловік не став вступати до профспілки. Він вирішив вступити в касу по безробіттю, де платять один раз на рік певну суму, приблизно близько 70 євро на рік. Робота у нього здебільшого була тимчасовою, 3-6 місяців на рік, тому вигода у внесках була мінімальною, адже профспілкові внески не треба платити, коли стаєш безробітним. З іншого боку для членів профспілки пропонуються різні пільги. Три роки тому я брала сімейну профспілкову путівку на 5 днів, і ми з задоволенням відпочили в спа-готелі «Ківітіппу» на березі метеоритного озера. Після цієї поїздки я вмовила свого чоловіка теж вступити до профспілки.

Найголовніше, коли вступаєш до профспілки, маєш право отримувати консультації в переговорах про трудові відносини і зарплати, допомогу довіреної особи на підприємстві, юридичну і законодавчу допомогу, а також соціальне забезпечення по безробіттю. Отримуючи профспілковий журнал, можна щомісяця дізнаватися багато цікавого і корисного. Саме з журналу я дізналася, як вигідно зі знижками проводити відпустку в центрах відпочинку і отримувати хороші знижки в готелях і в морських круїзах. Також знижки і пільги надаються при страховці, в банках, при підписці на пресу, на паливо, автомобільні покришки, при придбанні очок і багато іншого. Часто можна отримати так звані «культурні гроші» - купони, що дають знижку в розмірі декількох євро при купівлі квитків для відвідування театрів, концертів або фізкультурних закладів. Треба тільки стежити за новинами свого відділення в інтернеті або, читаючи профспілкову пресу.

Ось, наприклад, у весняному номері журналу PАМ прочитала про традиційний весняний круїзі в Таллінн і написала заявку на двох. Нам прийшов позитивну відповідь.

Нам прийшов позитивну відповідь

весняний круїз

Поїздка до Таллінна була організована для членів профспілки PАМ, що працюють в Центральній Фінляндії. Пощастило першим ста записалися. Вартість путівки всього 35 євро, в неї входили поїздка на автобусі від Ювяскюля до Гельсінкі і назад, ночівля в двомісній каюті на кораблі, сніданок і обід. Якщо самому купувати, ціна була б більш ста євро на людину.

На кораблі ми слухали живу музику і караоке, згадавши минулі часи, танцювали до першої години ночі. Підйом був ранній, адже вже о пів на восьму автобус з пристані повіз нас в трактир Kochi Aidad - «Комори Коха» на сніданок.

Трактир розташований в старовинній будівлі колишніх портових складів, побудованих в 1867-1877 роках. Свою назву «Комори Коха» він отримав за прізвищем першого власника будівель - сім'ї Кохов. У нинішньому вигляді ресторан був відкритий в травні 2012 року. Якщо будете в Таллінні, раджу відвідати. На двох поверхах і просторій терасі без праці може розміститися 200 осіб. Дерев'яні столи та лавки, та й весь інтер'єр дихають історією. Смачні страви естонської і міжнародної кухні, а також зварене в знаходиться тут же пивоварні пиво різних сортів варто спробувати!

Наша поїздка відбулася в кінці травня, але погода була літня, і ми з задоволенням гуляли по Старому Таллінну, милувалися середньовічними вежами і старовинними церквами, плутали по вуличках Коротка і Довга нога, Святого духа і Привидів. Ратуша з флюгером «Старий Томас», собор Олександра Невського, замок на пагорбі Тоомпеа ... Зайшли в Ратушскую аптеку - одну з найстаріших, що діють аптек в Європі. Кажуть, що в старі часи тут пропонували ліки від нещасливого кохання і депресії.

Кажуть, що в старі часи тут пропонували ліки від нещасливого кохання і депресії

Статут, вирішили відпочити в невеликому сквері, розташованому недалеко від старого міста. Місце виявилося дуже романтичним, так звана Гірка поцілунків або Поцілуйко. Вважається, що якщо поцілуватися саме тут, то спільне життя буде довгим і щасливим. На Гірці поцілунків не так давно (у 2007 році) були встановлені кілька скульптур на цю тему: «До поцілунку» і «Після поцілунку» (автор Таун Кангра). Буйно цвіли каштани і бузок, а поруч, в невеликому кіоску, продавали каву і чудові пиріжки. Правда, важко було вибрати з близько двадцяти видів ті, що хочеться найбільше.

Часу вистачило і на те, щоб пройтися по магазинах і на побіжне знайомство з сучасною частиною Таллінна.

Обід на кораблі в буфеті-ресторані був дуже до речі після довгого, насиченого враженнями дня. Насолоджуючись їжею, ми обмінювалися враженнями про поїздку з сусідами по столу, такими ж мандрівниками, як і ми. А в кінці обіду представник профспілки вручив кожному з нас по два купона вартістю по 5 євро на відвідування театру - ще одна пільга від профспілки.

Допомога при безробітті

Криза все ще дає про себе знати і безробітним може стати кожен. Ось і у члена нашої сім'ї закінчився строковий трудовий договір, довелося звернутися за допомогою з безробіття в профспілку. Заповнений бланк заяви на розрахунок допомоги краще подавати в місцеве відділення профспілки, якщо щось незрозуміло, там завжди допоможуть, але можна послати і поштою в Гельсінкі. Рішення приймали близько двох тижнів. Час власної відповідальності в цей раз не призначили, так як воно вже було призначено 11 місяців тому при попередньому зверненні за допомогою, але і надбавки до посібника протягом перших 20 днів, на жаль, теж уже не було.

А для того, щоб не виникло враження про недоцільність членства в профспілці або касі, хочу сказати, що добове посібник нарахували на 11 євро більше, ніж допомога, яка сплачує КELА, хоча заробітна плата була мінімальною.

У трудовому житті Фінляндії профспілки займають тверді позиції. Близько 80 відсотків фінів складаються членами своїх профспілок. Для фіна членство в профспілці само собою зрозуміле справа. Тому тим, хто працює, я теж раджу стати членом профспілки або каси взаємодопомоги безробітних.

Текст і фото: Наталія Савела

Переклад на фінську мову: Тііа Мойланом

Переклад на фінську мову: Тііа Мойланом

наверх


Якщо ви працюєте або працювали на постійній чи тимчасовій роботі, перед вами вставали питання: Чи варто вступати в профспілку?
Які переваги у членів профспілки?

Новости