Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу? на порталі Паблік Тревел Хабаровськ

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?

У своїй розповіді я постараюся зосередитися не на описі кубинських красот, а на всякі дрібниці і радах, які стануть у пригоді тим, хто вперше зібрався відправитися на Варадеро.

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?

1. ЩО ВЗЯТИ З СОБОЮ

Кубинське сонечко відрізняється від ласкавого азіатського, згоріти на ньому можна за лічені години, тому сонцезахисні креми і засоби від алергії (може початися дерматит) будуть дуже доречними.

Ми відпочивали на початку березня. Днем сонце пекло нереально, а ввечері починав дути досить холодний вітер, тому парочка теплих кофтинок не завадить. Якщо ви збираєтеся зупинитися в готелі, комарів і інших гадів там труять, і відповідні спреї навряд чи стануть в нагоді.

Гроші краще брати в євро (в березні 1 євро можна було обміняти на 1,2 кука)

аеропортові збори
В аеропорту Вам необхідно сплатити аеропортовий збір - 25CUC (орієнтовно близько 33 доларів США / чол ... відкладіть ці гроші заздалегідь).
В АЕРОПОРТУ КУБИ
Після прибуття в а / п «Хосе Марті» (Гавана) перед прикордонним контролем Вам необхідно заповнити імміграційний листок.
Просимо звернути увагу, що Ви повинні обов'язково перепідтвердити зворотний виліт (навіть якщо на авіаквитках варто ОК). Зробіть це самі. Зателефонувавши в офіс «Аерофлоту» або «Cubana Aviacion». Ви можете попросити про цю послугу співробітника, який буде Вас зустрічати в Гавані.
МИТНІ ПРАВИЛА
- Сигари: Ви можете вивести 50 сигар без сертифіката, але на інші необхідно мати сертифікат про придбання в магазині. Загальна вартість сигар не повинна перевищувати 2,000 cuc. - Ром: до 2 літрів (3 пляшки по 750 гр.) - Картини: Необхідно мати сертифікат про придбання на картини, що мають розміри більше 30 см x 30 см. - Опудала тварин: необхідно мати сертифікат. - Корали: У чистому вигляді вивозити заборонено. На вироби з білих коралів сертифікат не потрібен. На вироби з чорних коралів, сертифікат необходім.Авіакомпаніі мають право не допускати до польоту осіб, які перебувають у нетверезому стані.

Повідомляємо Вам, що з 13 травня 2019 року починає діяти Постанова Уряду РФ №398 від 29 квітня 2019 року "Про визнання таким, що втратив чинність, пункту 7 постанови Кабінету Міністрів України від 31 грудня 2005 № 866« Про маркування алкогольної продукції акцизними марками ». у зв'язку з цим ввезення будь-якої алкогольної продукції на територію Російської Федерації з-за кордону заборонений. Виняток складе алкогольна продукція, придбана в аеропортах в магазинах безмитної торгівлі Duty Free.
ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ
Республіка Куба знаходиться в Карибському морі між Північною і Південною Америкою. У кубинський архіпелаг входить острів Куба - найбільший в Антильской гряді, острів Хувентуд (о. Молоді, колишній о. Пинос) і 4195 дрібних островів і острівців. Столиця - Гавана.Крупнейшіе міста: Сантьяго-де-Куба, Байамо, Камагуей, Ольгин, Санта-Клара, Гуантанамо, Санкті-Спірітус, Матансос.
ТРАНСПОРТ
Автобус. Автобус називається на Кубі gua-gua (ва-ва), це основний міський транспорт. Є автобуси і на далекі відстані. Автобус зупиняється через кожні чотири квартали, шофер оголосить Вам Вашу зупинку, якщо Ви його про це попросите. У годину пік міські автобуси забиті повністю, маршрути на них не позначені, а увійти в автобус буває дуже важко. Розклад руху немає. Вибирайте завжди «сидячий» автобус, де число пасажирів чітко обмежена кількістю місць. У провінції вантажівки часто використовуються як автобуси. Вартість проїзду 1 - 2 песо. Щоб подорожувати по острову на автобусі, треба заздалегідь купити квиток і не дуже прискіпуватися до зазначеної на квитку дату.
Таксі. Не плутайте таксі для туристів (з радіотелефоном і кондиціонером, за долари) з таксі для кубинців за песо, які дуже важко зловити. Для туристів ціни не вказані.
Велосипед. По місту багато переміщуються на велосипедах. Ви можете взяти велосипед напрокат в готелях Capri і Riviera (1cuc в годину) або у місцевого жителя за 1cuc в день. Залишати велосипед на вулиці не можна. При всіх проблемах з велосипедом (спущена шина, прокол, що не відрегульоване сидіння і т.д.) звертайтеся в невеликі майстерні Pocheria.
ГРОШІ
Грошова одиниця країни - песо (CUС).
З 08.11.04 на Кубі припинено ходіння дол США. Оплата здійснюється тільки валютою - конвертованим песо. Орієнтовний курс 1 дол = 0,81 CUC, 1 євро = 1,01 CUC. У ходу кредитні картки VISA, EUROCARD, MASTERCARD та ін. Крім «American Express». Єдине обмеження - вони не повинні бути видані американськими банками. Картки VISA ELECTRON, CIRRUS \ MAESTRO не приймають, гроші за них можна отримати тільки в одному відділенні банку в Гавані. При цьому треба враховувати, що електронна система банку часто дає збої і отримання грошей може виявитися проблематичним.
ЧАС
Місцевий час відстає від московського на 8 годин.
КЛІМАТ
Середньорічна температура на Кубі +29 С. На острові практично тільки дві пори року: сезон дощів (з травня по серпень) і сухий сезон (з вересня по квітень).
МОВА
Офіційна мова - іспанська. Деякі кубинці в містах говорять російською, англійською та французькою.
РЕЛІГІЯ
Основна релігія Куби - римське католицтво. Католики - 33%, протестанти-п'ятидесятники - 1%, атеїсти - 56%.
Чайові
На Кубі прийнято платити в розмірі 10% від вартості послуг. Носильникові, покоївки в готелі дають 1 CUC.
ЕЛЕКТРИКА
На Кубі напруга в мережі - 110 вольт, 60 Гц. Вилки і розетки європейським стандартам не відповідають - необхідний адаптер. У сучасних готелях напруга 220V.
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБУВАННЯ В КРАЇНІ
БЕЗПЕКА. Куба - безпечна країна, але тим не менш, бути обережним необхідно, особливо в старій частині Гавани в нічний і вечірній час. Крім того просимо Вас врахувати, що жоден готель не несе відповідальність за Вашу безпеку і збереження Вашого багажу, якщо Ви приводите сторонніх людей в сой номер.
ЗДОРОВ'Я. Укуси небезпечних комах і тварин на Кубі Вам практично не загрожують. Але просимо врахувати, що купання на необладнаному пляжі небезпечно для Вашого здоров'я. Дно моря на диких пляжах всипане гострими коралами і морськими їжаками. Крім того серед коралів часто ховаються мурени. Особливу небезпеку можуть представляти медузи, яких іноді прибиває вітром на мілководді. Акули та інші великі риби не страшні, тому що пляжі захищені кораловими рифами, що не прохідними для великих риб. Найсерйознішу небезпеку на Кубі представляє сонце. Сильні сонячні опіки можна легко отримати навіть в похмуру погоду, тому ОБОВ'ЯЗКОВО використовуйте креми з високим фактором захисту.
КУХНЯ
Основу раціону кубинців складають рис і чорна квасоля (по-кубинських moroz y cristianos), свинина і курчата. Кубинці не дуже полюбляють овочі, але обожнюють фрукти, їх величезна кількість і вони завжди свіжі. Дуже смачні манго і банани. Печені банани (platanos) в кубинській кухні йдуть ще від африканських рабів. Fufu - це банани, змішані з іншими інгредієнтами. Чатінос - легка закуска до аперитиву, також готується на базі платанос. Якщо Ви замовляєте фруктові соки, вимагайте, щоб вони були свіжоприготовленими. Якщо Ваші кошти обмежені, в закусочних (mesas suecas) Вам запропонують комплексний обід за фіксованою ціною, страви Ви виберете самі. Дуже популярно морозиво Coppelia. Є багато маленьких ресторанчиків прямо на дому у кубинців, де можна поїсти приблизно за 4cuc. Говорячи про кухню, не можна обійти увагою кави по-кубинських, який кубинці п'ють у величезних кількостях протягом усього дня. Кава по-кубинських дуже міцний і солодкий. У містах багато кафе, а також casas de infusiones, де можна покуштувати різні настої, відвари і інші напої. У всі напої кубинці кладуть велику кількість цукру. Найпопулярнішим алкогольним напоєм є ром. Найзнаменитіша марка рому - Havana Club. Існує три сорти: Carta Oro (золотою), Carta Blanca (білий) і Anejo (старий), які розрізняються по витримці. Улюблений ром кубинців - Anejo (близько 8cuc за пляшку).
РОЗВАГИ
Багато центри знаходяться в готелях. Щовечора з 21.30 до 22.45 майже в кожному готелі проходить розважальна програма. Дискотек на Варадеро багато, найпопулярніші: в готелі Bellamar, в готелі Tuxpan, Сuatro Palmas, Riu de Las Morlas.
ОРЕНДА АВТОМОБІЛІВ
У багатьох місцях можна взяти в оренду автомобіль від «Олдс-мобіля» до відкритого джипа, мопед або велосипед. Вартість прокату в середньому від 45cuc на добу, а ось вартість бензину майже в два рази вище європейського рівня. Це пов'язано з торговим ембарго, накладеним США. Ставлення поліції до туристів вельми доброзичливе, т. К. Вони є основним і єдиним припливом готівкової валюти в республіку. На курорті працюють таксі як іномарки (2 cuc за 1,5 - 2 км), так і наші рідні «Жигулі» і «Москвичі» (вартість послуг приблизно в 2 рази нижче).
ТЕЛЕФОНИ
Для міжнародного дзвінка потрібно купити у адміністратора в готелі картку за 10 - 25 U $ і скористатися спеціальним телефонним апаратом, який є в кожному готелі. Використовуються автомати, що працюють як на монетах, так і на картках (діють тільки в деяких готелях Гавани: Melia Cohiba, Havana Libre Nacional). З номера: 88 + 7 + код міста За картці: 119 + 7 + код міста + номер
ПРИ ВИНИКНЕННЯ ПРОБЛЕМ
• Посольство Росії в Республіці Куба: Гавана, Мірамар, 5 авеню № 6402, між вулицями 62 і 66. Тел: (537) 33-1085, (537) 33-1749
Консульський відділ: Консульський відділ Тел: (537) 24-1074, 24-1086, 24-1749
Поліція - 116. Швидка допомога - 40-50-93, 40-50-95. Поліклініка для іноземних туристів. Відкрита 24 години на добу. Тел. 6-21-22. Аптека - 6-27-72, 6-26-36. Стоматологічна клініка - 6-27-67

2. ПЕРЕЛІТ

Летіли Аерофлотом з Шереметьєво до Гавани. Звідти до Варадеро на автобусі близько 3-х годин їзди. З огляду на, що рейс був з двогодинною затримкою, сам політ (13 годин), трансфер і заселення, в дорозі проводиш близько доби. Важко, тому тим, хто збирається в подорож з дитиною, раджу грунтовно подумати.

Важко, тому тим, хто збирається в подорож з дитиною, раджу грунтовно подумати

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?

3. Варадеро

Варадеро - резервація, на території якої «живуть» практично одні туристи. З точки зору безпеки - це добре, можна спокійно гуляти навіть вночі, ніхто не пристає. З іншого боку, щоб побачити справжнє життя кубинців і відчути країну, потрібно виїхати за межі курорту.

З іншого боку, щоб побачити справжнє життя кубинців і відчути країну, потрібно виїхати за межі курорту

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?

4. ЕКСКУРСІЇ

Раджу взяти з собою права і орендувати машину (хоча б на добу), так вийде набагато дешевше, ніж купувати екскурсії. Ми брали машину на 3 дні, їздили в Гавану і блізлежайшіе міста. Чесно кажучи, особливого захоплення місцева архітектура та мешканці у мене не викликали. Більше сподобалася кубинська природа, в деяких місцях настільки красиво, що просто неможливо проїхати мимо і не зупинитися.

Більше сподобалася кубинська природа, в деяких місцях настільки красиво, що просто неможливо проїхати мимо і не зупинитися

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?

Єдина екскурсія, яку ми купували у гіда (до речі, ціни скрізь однакові - близько 150 кукув за дорослого, так що не варто вигадувати і шукати, де дешевше), - подорож на острів Кайо-Ларго. Острів просто чудовий, такого дрібного білого пісочку я ще ніде не бачила! Дістатися до Кайо- Ларго можна на літаку або на вертольоті.

Ми летіли на літаку - маленькому, типу кукурузника, тільки з двома гвинтами. Вражень - купа, поки летіли, я встигла раз 5 попрощатися з життям))) Зворотний політ пройшов більш спокійно, і я змогла в повній мірі оцінити кубинські пейзажі з висоти пташиного польоту. По прильоту туристів доставляють до причалу, потім везуть на яхті (або катамарані). По дорозі кілька зупинок - купання в Карибському морі з маскою (рибок не дуже багато, були розчаровані), острів Сирен та острів ігуан (вони зовсім ручні, можна погладити). По прибуттю нас чекав обід (нічого особливого, тому раджу, якщо будуть пропонувати, поїсти під час плавання - у нас готували омарів, 10 куків штука).

По прибуттю нас чекав обід (нічого особливого, тому раджу, якщо будуть пропонувати, поїсти під час плавання - у нас готували омарів, 10 куків штука)

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?

5. ХАРЧУВАННЯ

Якщо ви не збираєтеся щодня їздити по Кубі, раціональніше зупинити свій вибір на готелі з харчуванням за типом «Все включено». У Варадеро не так вже й багато ресторанчиків, а ціни в них залишають бажати кращого ... Обов'язково спробуйте національні напої - мохіто і Пинаколада !!!

Коли і куди. Найкраще місце - Варадеро. Піщано коса, відрізана від решти світу серйозним блок-постом на дорозі. Рай на землі. Але є ще острів Кай Ларго. Це дійсно Рай. Можна поселитися в Варадеро і злітати на Кай Ларго на деньок на аеротаксі. Довше не раджу - нудьга, відпочинок для пенсіонерів. Східне узбережжя (Сантьяго) - портове місто з усіма принадами. Перед вибором часу відвідин острова пропоную ознайомитися з картою температур і норм опадів. Серйозно може підірвати відпочинок тайфун (вони в Карибах явище часте) і просто тропічні зливи - сезон'с ...
2) Як туди потрапити задешево і класно розміститися. Відповідь проста - купити тур через авіакомпанію Кубана. Представництво авіакомпанії знаходиться в довгій будівлі між Жовтневої і Добринінський площами - повинен знати, там багато різних авіакомпаній.
Переваги: З тих пір, як (прим. В січні 1998 року) авіакомпанію зняли з обслуговування на всіх російських аеропортах, Аерофлот виділив їм квоту. Буквально це означає те, що, купуючи квиток в Кубані, ти витрачаєш на 10-20% грошей менше, а летиш регулярним рейсом Аерофлоту на Іл-96 з усіма наслідками, що випливають. До того ж, пані в представництві Куба працюють розумні (російські), які розуміють душу російського хлопця, в умовах найжорстокішої боротьби за споживача пропонують практично самому змоделювати свій відпочинок на Кубі. Вибору готелю, в будь-якому поєднанні екскурсій, місць перебування і т.д. - вобщем, конструктор «зроби сам». Для ледачих - на першу вимогу пропонують готовий випробуваний на шкурах численних попередників варіант. Про те, що правильний вибір готелю в Варадеро - 50% успіху в любовні пригоди, я дізнався вже будучи на місці.

6. Покупки

Любителів шопінгу чекає розчарування. В якості сувенірів можна купити різні вироби з дерева (їх продають на кожному розі). Ну і, природно, знамениті гаванські сигари і ром «Гавана клуб» (більше сподобався семирічний). За вивезення рому і сигар існують обмеження (1,5 літра рому і 25 сигар на людину), але, якщо на пару трійку пляшок більше, - ніхто не помітить (перевірено).

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?

На що хочеться звернути особливу увагу - при вильоті, під час зважування багажу ОДИН валізу (або сумка) повинен важити не більше 25 кг. Тобто, якщо вас двоє і на кожного належить по 25 кг багажу, беріть дві сумки !!! Доводити, що на двох належить 50 кг, вони просто лежать в одному валізі - марно. Загалом, при вильоті за надмірну вагу нас оштрафували на 100 євро ((Було дуже прикро, тому що це була остання грошик, призначена для того, щоб скрасити проведення часу в аеропорту. Ще й рейс затримали майже на 2 години ... так що ми відлітали з Куби в страшному настрої.

Особисто моя думка, Куба - країна, в якій варто побувати хоча б раз. Вдруге їхати бажання немає, але в Варадеро нам зустрілися кілька туристів, які настільки полюбили Кубу, що приїжджають туди який рік поспіль. Що ж, скільки людей, стільки й думок ...

Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?
Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?
Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?
Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?
Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?
Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?
Що потрібно знати перед поїздкою на Кубу?

Новости