Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Климатообразующие чинники »mozok.click

Згадайте, які чинники формують клімат місцевості.

В якому кліматичному поясі розташована Україна?

Загальна характеристика КЛІМАТУ. Територія України знаходиться в помірному кліматичному поясі, в області помірно континентального клімату. І тільки на вузькій смузі Південного берега Криму сформувався клімат, подібний субтропічного середземноморського типу. У той же час помірно континентальний клімат має суттєві відмінності основних показників (температури повітря та кількості опадів) в різних частинах України. Над її рівнинною частиною континентальність клімату зростає з північного заходу на південний схід. В цьому напрямку середні температури літніх місяців підвищуються, зимових - знижуються, а також зменшується кількість опадів.

В Українських Карпатах і Кримських горах формуються особливі кліматичні умови, пов'язані зі значними перепадами висот. З підняттям вгору середньомісячні температури знижуються в будь-який час року, а кількість опадів в цілому збільшується.

Як вам відомо, клімат будь-якої місцевості формують такі чинники: 1) кількість сонячної енергії, що надходить на земну поверхню; 2) циркуляція атмосфери; 3) характер підстильної поверхні. Розглянемо їх вплив на клімат України.

Розглянемо їх вплив на клімат України

РОЗПОДІЛ СОНЯЧНОЇ ЕНЕРГІЇ. Сонячна енергія (тепло і світло, що випромінюються Сонцем) є основним «двигуном», «запускають» атмосферні процеси. Кількість сонячної енергії (радіації), що досягає земної поверхні, висловлюють в кілокалорії на 1 см2 (ккал / см2) або мегаджоулях на 1 м2 (МДж / м2) за одиницю часу. Вона змінюється протягом доби і року, що пов'язано зі змінами висоти Сонця над горизонтом і тривалістю дня (рис. 84).

84)



Як ви вже знаєте, висота Сонця, або кут падіння сонячних променів, залежить від географічної широти місцевості і положення Землі щодо Сонця в конкретний момент її річного і добового обертання. Україна розташована в середніх широтах в помірному поясі

освітленості, де полуденна висота Сонця завжди менше 90 ° і щодоби відбувається зміна дня і ночі. У той же час і висота Сонця, і тривалість дня суттєво змінюються протягом року, тому в Україні чітко виражені пори року. На півдні територія України за рік отримує більше сонячної енергії, ніж на півночі, тому що полуденна висота Сонця на півдні щодня вища, ніж на півночі. Основна частина сонячної енергії надходить з травня по вересень, коли збільшується тривалість сонячного сяйва.

На земну поверхню надходять пряма сонячна енергія у вигляді променів безпосередньо від Сонця і частина розсіяної сонячної енергії - тієї, що розсіюється водяною парою, пилом, газами, а також хмарами в атмосфері. Пряма і розсіяна енергія, яка надходить на земну поверхню, називається сумарною сонячною енергією (рис. 85).

Сумарна енергія розподіляється на земній поверхні не строго зонально, так як її надходження залежить від хмарності і прозорості атмосфери. Тому західні території України, де спостерігається більше хмарних днів, отримують протягом року менше сумарної сонячної енергії, ніж східні на тих же широтах. Річна кількість сумарної сонячної енергії в межах України збільшується з 3 500 МДж / м2 в північних районах до 5 200 МДж / м2 на півдні Криму (рис. 86). Частина сонячної енергії поглинається поверхнею Землі, а частина нею відбивається. Поглинена енергія - це і є тепло, яке надійшло на земну поверхню. Від його кількості залежить нагрівання грунту, верхніх шарів гірських порід і води, а від них нагрівається повітря.


ВПЛИВ підстильної поверхні. Підстилаюча поверхню впливає на кліматичні умови території насамперед внаслідок поглинання і перетворення сонячної енергії. Ґрунти, рослинність, сніг, вода неоднаково її поглинають і відображають. Наприклад, покрита снігом поверхня відбиває понад 90% всієї сумарної сонячної енергії, що надійшла до неї, а поглинає лише 10%. Здатність земної поверхні відображати сонячну енергію характеризує показник альбедо - відношення відбитої енергії до сумарної. Найменший його показник характерний для водойм і зораного чорнозему (10%), найбільший - для снігу. Влітку в зонах лісів і лісостепу альбедо становить до 19%, в степу - до 17%.

Запам'ятайте

Клімат майже на всій території України помірно континентальний, а на Південному березі Криму - близький до субтропічного середземноморського. Річна кількість сонячної енергії зумовлює зміну теплових умов на території України з півночі на південь.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Під впливом яких чинників формується клімат України?

2. Які типи клімату сформувалися в нашій країні?

3. В якому напрямку і чому зростає континентальність клімату в Україні?

4. Чому в Україні чітко виражені пори року?

5. Поясніть, чому південні райони України за рік отримують більше сонячної енергії, ніж північні.

6 *. Як подстилающая поверхню впливає на поглинання і перетворення сонячної енергії? Що таке альбедо?

Властивості повітряних МАС. На розподіл і перерозподіл тепла і вологи впливає циркуляція атмосфери - переміщення повітряних мас різних типів.

Повітряні маси, що визначають кліматичні умови в Україні, мають як «місцеве» походження, так і надходять здалеку - з регіонів, віддалених на тисячі кілометрів. Загалом упродовж року над територією України панують помірні морські повітряні маси з Атлантичного океану. Вони надходять із заходу і північного заходу завдяки постійним західним вітрам. Взимку надходження повітряних мас з Атлантики супроводжується потеплінням, влітку - деяким похолоданням. Крім того, це повітря завжди несе вологу. Його вплив особливо відчутно на заході і північному заході України. З просуванням на схід і південний схід воно поступово перетворюється (трансформується) в континентальну. Завдяки цьому фактору клімат в Україні змінюється не тільки з півночі на південь, а й із заходу на схід. Помірні континентальні повітряні маси, що надходять в Україну, формуються над центральними районами Євразії. Вони завжди сухі і приносять взимку холодну погоду, а влітку - жарку. Найвідчутніше їх вплив на сході і півдні країни.

Періодично в Україну проникають сухі і холодні арктичні повітряні маси, з якими пов'язані різке зниження температури повітря взимку, пізні весняні та ранні осінні заморозки. Сухі та спекотні тропічні повітряні маси, іноді посту-паюющіе з пустельних районів Африки чи Південно-Західної Азії, приносять спекотну погоду влітку, теплу і погожу - восени.

Сухі та спекотні тропічні повітряні маси, іноді посту-паюющіе з пустельних районів Африки чи Південно-Західної Азії, приносять спекотну погоду влітку, теплу і погожу - восени

Атмосферний фронт. Зміна повітряних мас з різними властивостями (насамперед температурними) спричиняє за собою проходження через територію України атмосферних фронтів. Атмосферний фронт - це перехідна зона між теплими і холодними повітряними масами, яка під невеликим кутом нахилена до земної поверхні в бік холодного повітря (рис. 87).

87)

Залежно від того, яке повітря активніше - теплий або холодний, - таким буде і фронт. Теплий атмосферний фронт формується при настанні теплого повітря. При цьому тепле повітря, як більш легкий, напливає на холодне, поступово витісняючи його. Холодний атмосферний фронт переміщається в сторону теплого повітря. Холодне повітря в ньому приходить на зміну теплому, підпливаючи під нього. І в теплому, і в холодному фронтах утворюються хмари, з яких випадають опади.

ЦИКЛОНИ і антициклонів. Атмосферна циркуляція в Україні визначається також частою зміною циклонів і антициклонів - величезних атмосферних вихорів діаметром у кілька тисяч кілометрів і висотою кілька тисяч метрів. Як ви вже знаєте, в центрі циклону формується область зниженого атмосферного тиску, в якій циркулюють висхідні потоки повітря. Вона замкнута кільцем підвищеного тиску, тому вітри в циклонах дмуть від периферії до центру, відхиляючись в Північній півкулі проти годинникової стрілки (рис. 88, а). Більшість циклонів виникають над Північною Атлантикою, Середземномор'ям або Баренцовим морем. Вони досить швидко переміщаються над територією України, формуючи протягом декількох діб нестійку хмарну і вітряну погоду з великою кількістю опадів.

В антициклоні в центрі утворюється замкнута область підвищеного атмосферного тиску з спадними потоками повітря. Вітри дмуть від центру до країв за годинниковою стрілкою. На територію України антициклони приходять зі сходу, півночі або тропічної частини Атлантичного океану. Вони малорухливі, над територією України затримуються на тривалий час, викликаючи безхмарну суху погоду: влітку спекотну, взимку холодну. За рік над територією країни буває майже 45 циклонів і понад 35 антициклонів. Однак за кількістю днів різко переважає антициклональна погода.

У теплий період року виникає місцева циркуляція: бризи - на берегах Чорного та Азовського морів, водосховищ, озер, лиманів, великих річок; гірничо-долинні вітри -в Карпатах і Кримських горах.


ВПЛИВ РЕЛЬЄФУ. На формування клімату впливає рельєф поверхні і віддаленість території від океану. Равнинность території України сприяє вільному проникненню і поширенню над нею помірних

морських і континентальних мас, а також арктичних. У той же час значна протяжність України із заходу на схід обумовлює трансформацію морських повітряних мас в континентальні з просуванням на схід. Бар'єрами на шляху переміщення повітряних мас стають Українські Карпати та Кримські гори.

Вони перешкоджають проникненню холодного арктичного або помірного континентального повітря на Закарпатті та Південному берегу Криму. Тому температура повітря взимку в степовому Криму може бути на 20 ° С нижче, ніж на Південному березі. В горах температури повітря нижче, ніж на прилеглих рівнинах. Вологе повітря затримується на навітряних схилах гір. Гори посилюють висхідні руху повітря, над ними формується велика хмарність і випадає більше опадів, ніж на рівнині. І навіть над невисокими Донецької і Приазовської височинами річна сума атмосферних опадів, кількість гроз і туманів більше в порівнянні з оточуючими районами.

Запам'ятайте

Протягом року над територією України панують помірні повітряні маси: морські (з Атлантичного океану) і континентальні; в її межі проникають арктичні і тропічні континентальні повітряні маси. Атмосферна циркуляція в Україні визначається частим проходженням теплих і холодних атмосферних фронтів, циклонів і антициклонів. Через ослаблення впливу західного переносу повітря континенталь-ність клімату на рівнинній частині України зростає з північного заходу на південний схід.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

1. Які повітряні маси є панівними на території України?

2. Як зміниться погода взимку з проникненням на територію України арктичних повітряних мас?

3. Що таке атмосферні фронти? Яку погоду вони формують?

4. Яку погоду приносить на територію України циклон?

5. Яку погоду в нашій країні формують антициклони?

6. Як рельєф впливає на клімат?

Це матеріал підручника Географія 8 клас Бойко


В якому кліматичному поясі розташована Україна?
1. Під впливом яких чинників формується клімат України?
2. Які типи клімату сформувалися в нашій країні?
3. В якому напрямку і чому зростає континентальність клімату в Україні?
4. Чому в Україні чітко виражені пори року?
Як подстилающая поверхню впливає на поглинання і перетворення сонячної енергії?
Що таке альбедо?
1. Які повітряні маси є панівними на території України?
2. Як зміниться погода взимку з проникненням на територію України арктичних повітряних мас?
3. Що таке атмосферні фронти?

Новости