Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи потрібна віза в Латвію для росіян і як її отримати в 2019 році?

  1. Чи потрібна віза?
  2. Визначаємо, під яку категорію потрапляє мета поїздки
  3. Оформлення візи в Латвію на запрошення
  4. Чи потрібна віза в Латвію для проходження навчання?
  5. Як отримати дозвіл на ввезення домашньої тварини
  6. Скільки коштує віза в Латвію
  7. Корисна інформація

Якщо подорож пролягає по землях на території Північної Європи, то обов'язково потрібно відвідати один з найкрасивіших міст Прибалтики, а саме столицю Латвії - місто Ригу. Час по-своєму розглядало значення цього місця, і його історія яскраво відбивається на архітектурі міста.

Час по-своєму розглядало значення цього місця, і його історія яскраво відбивається на архітектурі міста

Будучи великим портом ще з часів Російської імперії, це місто овіяний чарівністю, властивим всіх місцях, куди стікаються люди з усього світу морськими шляхами, привносячи в навколишній простір щось своє.

Але провівши час серед столичних жителів, можна не зупинятися на досягнутому, і покататися по всій країні, вбираючи неспішний колорит латвійських пейзажів.

Чи потрібна віза?

Для відвідування підходить шенгенська віза, тому що Латвія входить до Шенгенської зони. Постає питання: чи потрібна віза до Латвії, якщо є шенгенська віза?

Якщо ця країна перша при перетині кордону РФ, то віза в Латвію для росіян оформляється заздалегідь. Документи на візу в Латвію, нічим не відрізняються і їх можна оформити через турагентство, а можна отримати такий документ, як віза в Латвію, самостійно. Для цього необхідно визначити мету поїздки і вибрати відповідну категорію. Вартість візи, анкети на візу в Латвію, які документи ще потрібні отримує латиську візу і правила оформлення - з відповідями на всі ці питання можна ознайомитися нижче. Список документів схожий на список документів для візи до Іспанії .

Визначаємо, під яку категорію потрапляє мета поїздки

Розібратися в цьому досить просто, варто лише чітко знати, з якою метою людина хоче поїхати в країну і оформити візу в Латвію.

У Латвії віза ділиться на три категорії.

  1. Якщо мандрівник слід для того, щоб оглянути визначні пам'ятки, зробити покупки, скористатися послугами санаторно-курортних комплексів, то такий вид поїздки потрапляє під відкриття категорії шенгенська віза Латвії.
  2. Буває так, що людині необхідна пересадка в аеропорту або морському порту країни на інше судно, але у нього немає потреби залишати зону прибуття. В цьому випадку допоможе транзитна віза. Вона дає право перебувати в зоні пересадки 24 години. Але при іншій формі транзиту цей варіант не підходить.
  3. Національна віза в Латвію дає право перебувати в країні більше 90 днів, і відвідувати інші країни, що входять в Шенген. Якщо немає відмітки про територіальному обмеження. Об'єднує в собі поняття:
  • робоча віза в Латвію;
  • документ, що відкриває в'їзд для проходження навчання;
  • тимчасове проживання в країні.

Але віза в Латвію для росіян в 2019 році, незалежно від категорії, має ряд узагальнених документів.

Тому доцільно для початку ознайомитися з ними, а потім додати до списку інші бланки:

  1. Анкета на візу в Латвію є на офіційному сайті Генерального консульства. Візовий центр Латвії надає зразок заповнення анкети. Завантажити її можна, пройшовши за цим посиланням: https://epak.pmlp.gov.lv/NVIS.EService001.WebSite/Default.aspx . Варто знати, що анкети приймаються тільки в електронному вигляді. Однак перед тим, як прийти в консульство, її треба роздрукувати і завірити особистим підписом.
  2. Закордонний паспорт. У вимогах щодо паспорта фігурують такі моменти, як:
  • паспорт повинен бути виданий не більше 10 років тому;
  • у нього є як мінімум 2 чисті сторінки;
  • і термін закінчення його дії більше трьох місяців з дня від'їзду з відвідуваною країни.
  1. Копія внутрішнього паспорта.
  2. Фото на візу в Латвію. До вимог на фото на візу в Латвію варто поставитися вкрай уважно.
  • розмір фотографії: 35 мм на 45 мм, без білого куточка;
  • монохромні не приймають, тільки кольорові;
  • фоном повинен служити світло-сірий або білий колір;
  • враховується також проміжок від верхнього краю до голови, його розмір 6 мм;
  • папір повинна бути матова або глянсова;
  • освітлення повинно бути рівномірним;

Варто зберігати нормальне вираз обличчя - на все кривляння і гримаси консульство відповість з властивим чиновникам почуттям гумору - у в'їзді буде відмовлено. Тому перш ніж робити фотографії, краще порадитися з працівниками ательє, подивитися в дзеркало, і потім сфотографуватися.

  1. Стандартна медична страховка, страхова сума якої дорівнює 30 000 євро. Варто відзначити, що якщо подорож проходить на автомобілі, то на транспортний засіб має бути оформлена грін карта (грінкарту при подачі документів подавати не треба).
  2. Копія документа, що підтверджує бронь в готелі. У разі якщо оформляється віза на запрошення до Латвії, то від запрошуючої сторони має бути письмове підтвердження згоди на проживання.
  3. Зворотний квиток на транспорт, щоб підтвердити дату виїзду з країни і намір її покинути.
  4. Підтверджену виписку з банківського рахунку і довідку 2 ПДФО з місця роботи. Такий документ необхідний для того, щоб показати фінансову спроможність і можливість оплачувати свої витрати при перебуванні в республіці. Сума повинна бути співмірна 60 євро на добу.

Цей список робиться для всіх категорій в'їзних документів, і для імміграції зокрема, на підставі нього подається запит на короткостроковий в'їзд або багаторазовий.

  • короткострокова видається, як правило, на термін, обмежений датами тимчасових термінів відвідування країни;
  • багаторазова (мультивіза) дає право на багаторазові поїздки.

Оформлення візи в Латвію на запрошення

Якщо віза в Латвію на запрошення оформляється, то необхідно додати копію запрошення листи. Запрошення повинно бути оформлено або в консульстві, або завірено у нотаріуса. У документі повинна бути розгорнута інформація як про резидента країни, так і гостя, тобто про те, хто отримує Шенген.

Оформлення гостьового візиту вимагає того, щоб запрошуюча сторона не тільки знала свого гостя по імені і дату його приїзду, а резидент країни реально і пов'язано міг би пояснити, навіщо запрошує людини в гості. Причому при візиті в консульство людини, яка отримує дозвіл на в'їзд, його історія повинна збігатися з версією запрошує. Запрошення можна передавати тільки особисто, з рук в руки.

Тепер варто розглянути докладніше, що необхідно для отримання візи транзиту.

Транзит запитується досить рідко, і то, якщо громадянину з яких-небудь причин не можна в'їжджати в Шенгенську зону, а пересадку необхідно зробити саме в певному місці. Тоді до звичайного списку необхідно додати маршрут, підтверджений наявністю квитків.

Національна вимагає більш широкого кола документів, а саме:

  • крім вищезазначених, потрібно заповнити анкету спеціально для робочого дозволу на в'їзд. Отримати її можна в консульстві;
  • знадобляться дві стандартні фотографії;
  • закордонний паспорт;
  • загальногромадянський паспорт;
  • медичний сертифікат, який свідчить про те, що у потенційного працівника немає хронічних, небезпечних або вірусних захворювань. А також стандартна медична страховка;
  • фінансовий стан має бути відображено в банківській виписці, і доводити те, що до моменту першої виплати у людини є засоби для того, щоб проживати в країні. Також можна пред'явити гарантійний лист від роботодавця, що він бере на себе всі витрати, пов'язані з прибуттям і проживанням необхідного йому співробітника;
  • оригінал трудового контракту з латиським наймачем.

У разі якщо переїзд планується з усією родиною, то це обов'язково вказується, і на сім'ю дають окремі форми для заповнення.

Але варто зауважити, що якщо робота не вимагає постійної присутності, то консульство обмежиться видачею звичайної довгострокового дозвільного документа, замість національного. Так що для попередження виникнення проблем при видачі потрібного документа необхідно бути уважним при заповненні анкетних даних щодо характеру роботи і при підписанні контракту.

Чи потрібна віза в Латвію для проходження навчання?

Чи потрібна віза в Латвію для проходження навчання

На навчання потрібна віза, якщо студент збирається проходити очне / заочне навчання. Якщо ж курс проходить дистанційно, то влада може засумніватися в необхідності видачі тривалого дозволу на в'їзд і проживання, і обмежитися мультивізою.

Для оформлення візи в Латвію для проходження навчання латвійська сторона вимагає схожий комплект, як і для робочої, але контракт роботодавця змінюється на угоду з навчальним закладом. Також потрібно підтвердження фінансової спроможності або завірена навчальним закладом довідка про можливість виплати стипендії.

Відкритим залишається питання: «Як оформити в'їзну дозвіл на дитину для кожного виду поїздки?»

На дітей до 14 років існує стандартний пакет документів.

Зробити візу в Латвію дитині можна, надавши наступні документи:

  • свідоцтво про народження;
  • анкету з фото. Приклад заповнення можна подивитися на сайті консульства;
  • закордонний паспорт батьків або дитини. до досягнення дитиною віку 14 років і отримання ним паспорта , Інформація про дитину повинна бути внесена в паспорт батьків;
  • на дитину повинна бути оформлена окрема медична страховка;
  • фотографії можна надавати зроблені не пізніше півроку;
  • фінансову сторону показують батьки в стандартній формі;
  • для візи до Латвії необхідно сплатити держмито дітям після 6-ти років.

Віза в Латвію в дитячий табір передбачає, що дитина їде з групою або з супроводжуючою особою. Але це вимагає підтвердження. Необхідно заздалегідь подбати, і дати третій особі нотаріально завірений дозвіл на супровід дитини. У дозволі обов'язково повинні стояти всі дані супровідника.

Термін оформлення дитячих дозволів - 7-10 днів.

Як отримати дозвіл на ввезення домашньої тварини

Російсько-латвійський кордон не має карантинних зон для утримання в них домашніх тварин, які перетинають кордон. Крім виняткових випадків або перевезення великої кількості тварин для сільськогосподарських потреб або зоопарків.

Якщо потрібно провезти з собою собаку, кішку, тхора або хом'яка, то дана процедура не буде до них застосована. Але рекомендується звернутися до ветеринарної служби та оформити на тварину паспорт, чипувати його і зробити всі необхідні щеплення. Варто зауважити, що інкубаційний період від дії деяких щеплень протікає 3 тижні. Поки він не пройде, тварина не зможе перетнути кордон.

Скільки коштує віза в Латвію

Для всіх в'їзних документів на шенгенську візу встановлений загальний порядок консульського збору.

Важливий момент! Форма оплати за отримання візи в Латвію в Генеральному консульстві відбувається тільки шляхом безготівкового розрахунку.

Ціна Шенгену становить 35 євро, національна короткострокова обійдеться в 65 євро, а довгострокова - в 90 євро. Але термінова віза в Латвію коштує 70 євро.

Корисна інформація

  1. Візу до Росії в Латвії для нерезидентів в можна оформити в консульському відділі РФ. Віза в Росію для громадян Латвії теж оформлюється в російському посольстві або через турфірму.
  2. Зробити візу в Латвію на підставі запрошення документа можна тільки в разі, якщо латвійська влада переконаються в тому, що резидент країни дійсно є другом або родичем туриста.
  3. Віза потрібна навіть якщо діла не затримають в країні більш, ніж на день - це обов'язковий в'їзний документ.
  4. Перш ніж їхати в країну, варто вивчити її митні правила.
  5. Будь-яке порушення правил і режиму може спричинити відмову в подальшій видачі дозволу на відвідування країни.

Чи потрібна віза?
Чи потрібна віза?
Постає питання: чи потрібна віза до Латвії, якщо є шенгенська віза?
Чи потрібна віза в Латвію для проходження навчання?
Відкритим залишається питання: «Як оформити в'їзну дозвіл на дитину для кожного виду поїздки?

Новости