Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Експерти пояснили слова Путіна про пенсійну реформу

Грошей на підвищення пенсій владі не знайти без підвищення віку, навіть якщо це не подобається президенту Володимиру Путіну

Сергій Ніколаєв / ТАСС

У п'ятницю президент Росії Володимир Путін нарешті порушив своє тривале мовчання з приводу підвищення пенсійного віку. Питання «чутливий», сказав він, і жоден із запропонованих варіантів йому не подобається, але треба думати «про перспективу». Остаточні параметри реформи, за його словами, стануть зрозумілі після дискусії: треба спиратися на економічні оцінки.

Втручання Путіна вважалося шансом на врегулювання пенсійного кризи, говорить політолог Михайло Виноградов: чекали, що президент висловиться в кінці серпня - початку вересня, і «дострокова» реакція стала сенсацією. Але слова президента суперечливі: він одночасно заявив, що підвищення пенсійного віку можна уникнути і що цього уникнути не можна, зауважує політолог Аббас Галлямов.

Отримати пояснення представника президента Дмитра Пєскова не вдалося - він у відпустці. Але опитані «Відомостями» чиновники і експерти солідарні: трактувати заяву Путіна як сигнал до пом'якшення реформи не варто. З слів президента випливає, що він підтримав уряд, вважає співробітник апарату Білого дому, та й прийняття законопроекту в першому читанні говорить про те, що реформа поки буде йти по урядовому варіанту.

Реформу пом'якшать - так належить за жанром, але зараз обговорюються тільки незначні послаблення: збереження пенсійного віку матерям з 3-4 дітьми, зниження на пару років стажу, що дає право вийти на пенсію на два роки раніше (пропонується 45 і 40 років для чоловіків і жінок відповідно), говорить експерт, знайомий з ходом обговорення в уряді. Судячи з усього, закон приймуть з невеликими пом'якшеннями, про які піде торг з Мінфіном, вважає ще один чиновник. Більш серйозних послаблень Мінфін не захоче, оскільки в такому випадку бюджет може не потягнути вже обіцяну надбавку до пенсії в 1000 руб., Продовжує він: це можливо тільки при жорсткому варіанті реформи. Індексація страхових пенсій непрацюючим пенсіонерам у середньому на 1000 руб. щорічно буде забезпечена як раз при поетапному підвищенні пенсійного віку до 65 і 63 років для чоловіків і жінок відповідно починаючи з 2019 р підтвердив представник Мінпраці.

В уряді м'якший варіант реформи поки не обговорюється, говорить федеральний чиновник. Свою версію законопроекту уряд вніс, лаконічна представник прем'єра Наталія Тімакова. Представник соціального віце-прем'єра Тетяни Голікової не відповіли в вихідні на питання «Ведомостей», а Мінфіну - переадресував до Мінпраці.

Збільшувати пенсії на 1000 руб. щорічно обіцяв прем'єр Дмитро Медведєв. За словами міністра праці Максима Топіліна, в останні роки пенсії індексувалися менш ніж на 500 руб., А при підвищенні віку середня пенсія до 2024 р досягне 20 000 руб. (Цитата по Reuters).

За даними Росстату, в 2017 р середня призначена пенсія становила 13 304 руб., Або 34% від нарахованої зарплати.

Грошей на підвищення пенсій владі не знайти без підвищення віку, навіть якщо це не подобається президенту Володимиру Путіну   Сергій Ніколаєв / ТАСС   У п'ятницю президент Росії Володимир Путін нарешті порушив своє тривале мовчання з приводу підвищення пенсійного віку

Навіть при запропонованих урядом параметрах реформи для індексації пенсій на 1000 руб. доведеться збільшувати пенсійний трансферт з федерального бюджету в 2019-2020 рр., зауважує експерт, який бере участь в обговоренні реформи. Під внесених Мінфіном у Держдуму «Основні напрями бюджетної, податкової і митно-тарифної політики на 2019-2021 рр.» Трансферт на обов'язкове пенсійне страхування в наступному році збільшено до 1,106 трлн руб. з запланованих раніше 641 млрд руб. Але вказується, що міністерство «перерозподілив кошти» між трансфертами, тому на скільки реально збільшаться вливання в ПФР, поки сказати складно.

Ефект від реформи для бюджету буде знижений сплеском звернень за пенсіями по інвалідності, попереджає чиновник, знайомий з обговоренням реформи. Уряд такого сплеску не чекає, зазначає представник Мінпраці: в передпенсійному та ранньому пенсійному віці частка інвалідів лише починає рости, а значно збільшується вже серед людей 70 років і старше. Але, як правило, після прийняття законів, що впливають на соціальний захист, частка інвалідів пенсійного віку зростає, вказували експерти РАНХиГС.

Через те що чверть населення Росії - пенсіонери, складно гарантувати їм високий рівень життя, писали економісти Альфа-банку: річні витрати Пенсійного фонду - приблизно 8% ВВП, як і в середньому по світу, але пенсійні доходи росіян припадає лише 34% від допенсійного проти 54% в світі. Надбавка забезпечить пенсіонерам зростання реальних доходів приблизно на 3,5% - «чутливо, але не кардинально», зауважує директор Інституту соціальної політики Вищої школи економіки Лілія Овчарова. Зате опинитися за межею бідності можуть не відбулися пенсіонери, позбавлені доходу у вигляді пенсії, вважає вона: якщо не вжити додаткових заходів, наприклад збільшення допомоги по безробіттю, кількість бідних після підвищення пенсійного віку буде зростати на 100 000 чоловік в рік.

Агресивно підвищувати пенсії сьогоднішнім пенсіонерам за рахунок підвищення віку не саме раціональне рішення, хоча, можливо, це і єдиний зрозумілий населенню аргумент на користь реформи, вважає заступник директора Інституту соціального аналізу і прогнозування РАНХиГС Юрій Горліна. Все-таки основні постраждалі від підвищення - ті, кого воно безпосередньо торкнеться, їх і потрібно в першу чергу заохочувати, продовжує він.

Ситуація після заяви Путіна склалася двозначна, говорить Виноградов: загострення пристрастей не знято, еліти дезорієнтовані, ні прихильники, ні противники пенсійної реформи не підсилили свої позиції. У будь-якому випадку заява Путіна підштовхне зростання протестних настроїв, вважає Галлямов: люди відчують, що доля реформи ще не вирішена, боротьба має сенс. Владі буде складніше мобілізувати лідерів громадської думки на підтримку реформи, продовжує він, ті зможуть відмовлятися зі словами: «Я згоден з президентом, і реформа мені теж не подобається».

У підготовці статті брали участь Ольга Чуракова, Олена Мухаметшин, Єлизавета Базанова

Новости