Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відвідування хмарочоса Burj Khalifa (Бурдж Халіфа). 124 поверх.

Спеціально для «Бурдж Дубай» була розроблена особлива марка бетону, який витримує температуру до +50 ° C

Спеціально для «Бурдж Дубай» була розроблена особлива марка бетону, який витримує температуру до +50 ° C. Заливали його тільки вночі, а в розчин додавали лід. У будівлі встановлені 57 ліфтів вартістю $ 36 млн. При цьому тільки службовий ліфт піднімається з першого поверху на останній. Мешканцям та гостям хмарочоса доводиться переміщатися між поверхами з пересадками.

А ось те, що відкривається перед очима за скляними стінами довго описувати не стану. Досить буде сказати, що це нереально здорово! Ну і подивитися на фотографії, зрозуміло. Картинка дуже схожа на картинку за бортом літака.

Картинка дуже схожа на картинку за бортом літака

У підніжжя хмарочоса в штучному озері площею 12 га знаходиться музичний фонтан Дубай . Фонтан висвітлюють 6600 джерел світла і 50 кольорових прожекторів. Довжина фонтану становить 275 м, а висота струменів досягає 150 метрів. Фонтан має музичний супровід із сучасних арабських і світових музичних творів.

Вдосталь надивившись на всі боки можна переходити до другої частини поверху. Вона закрита, більше за розміром, і із кондиціонерами. Але, так само має скляні стіни. У цій частині можна побачити іншу сторону міста, і навіть скористатися електронним біноклем (за додаткову плату, яку вам запропонують при купівлі квитків).

До речі, вежа «Бурдж Халіфа» проектувалася як «місто в місті» - з власними газонами, бульварами і парками. Загальна вартість споруди - близько 1,5 млрд дол. Проект хмарочоса був розроблений американським архітектурним бюро Skidmore, Owings and Merrill, яке також проектувало Вілліс-тауер в Чикаго, Всесвітній торговий центр 1 в Нью-Йорку і багато інших відомих будівлі.

Проект хмарочоса був розроблений американським архітектурним бюро Skidmore, Owings and Merrill, яке також проектувало Вілліс-тауер в Чикаго, Всесвітній торговий центр 1 в Нью-Йорку і багато інших відомих будівлі

«Бурдж-Халіфа» спочатку планувався як найвища будівля в світі. Коли хмарочос ще будувався, його проектна висота трималася в таємниці. Це було зроблено на той випадок, якщо десь буде запроектований хмарочос більшої висоти - тоді в проект дубайської башти могли б внести коригування.

«Бурдж Халіфа» - ключовий елемент нового ділового центру в Дубаї. Усередині комплексу розміщені готель, квартири, офіси і торгові центри. Будівля має 3 окремі входи: вхід в готель, вхід в апартаменти і вхід в офісні приміщення. Готель Armani і офіси фірми займають поверхи з 1 по 39 (за винятком 17 і 18 поверхів, це технічні поверхи). Дизайн готелю був розроблений самим Джорджо Армані. 900 квартир займають поверхи з 44 по 72 і з 77 по 108. Сотий поверх повністю належить індійському мільярдерові Б. Р. Шетті, на сотому поверсі розташовані 3 квартири, кожна площею приблизно 500 м². Офісні приміщення займають поверхи з 111 по 121, з 125 по 135 і з 139 по 154.

На 43 і 76 поверхах розташовані тренажерні зали, басейни оглядові майданчики з джакузі. Найвища оглядовий майданчик знаходиться на 124 поверсі на висоті 505 метрів. На 122 поверсі знаходиться ресторан Атмосфера ( «At.mosphere») на 80 місць - ресторан, розташований на найбільшій висоті в світі. Штучна вежа над основною будівлею несе, крім декоративної функції, ще й комунікаційну, оскільки обладнана необхідними телекомунікаційною технікою.

Повітря всередині будівлі не тільки охолоджується, а й ароматизируется завдяки спеціальним мембран. Цей аромат був створений спеціально для Бурдж-Халіфа. Ароматний і свіже повітря подається через спеціальні грати в полу.Стекла не пропускають пил і відштовхують сонячне проміння, дозволяючи підтримувати оптимальну температуру в приміщенні. Площа поверхні будівлі приблизно дорівнює площі 17 футбольних полів. Скло Бурдж-Халіфа щодня миють, але на мийку всій поверхні потрібно близько трьох місяців.

Скло Бурдж-Халіфа щодня миють, але на мийку всій поверхні потрібно близько трьох місяців

Цікавий факт: 15, грудня 2011 року в прокат вийшов фільм «Місія нездійсненна 4». Цей фільм став дебютним для хмарочоса - вежа вперше показана в кінотеатрах у фільмі художнього жанру. Тут же проходить один з головних епізодів фільму. При вході навіть організована міні-виставка «Місії нездійсненна» з автографом Тома Круза.

У закритій частині оглядового майданчика є невеликий магазинчик з сувенірами, де можна придбати футболки, брелоки і дуже кумедний 3D пазл у вигляді самої вежі. А для любителів золота встановлений цілий автомат, який за чималі гроші видає золоті монети і кулони з зображенням вежі.

Ось, загалом то і все. Перебування на оглядовому поверсі часом не обмежена. Можна тусуватися тут хоч цілу годину. Інша справа, що робити-то тут особливо нічого. На фотографії у вас піде хвилин 15-20 максимум. І коли ейфорія спаде - спускаємося вниз. Як тільки ліфт зупиняється, вам вказують дорогу до виходу. Але перш ніж вийти з будівлі ви проходите через музей.

Тут розповідають про тих людей, які коштували цей об'єкт. Про архітекторів, дизайнерів і простих робітників. Будівництво хмарочоса почалося в 2004 році і йшло зі швидкістю 1-2 поверху в тиждень. Щодня на будівництві було задіяно до 12 000 робітників. На його створення пішло близько 320 тис. М³ бетону та понад 60 тис. Тонн сталевої арматури. Бетонні роботи були завершені після зведення 160 поверху, далі йшла збірка 180-метрового шпиля з металевих конструкцій.

Бетонні роботи були завершені після зведення 160 поверху, далі йшла збірка 180-метрового шпиля з металевих конструкцій

Новости