Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Відпочинок з дітьми самостоятельно.Собор святого Петра в Римі - рекомендації по відвідуванню з дітьми

Собор святого Петра в Римі (Basilica di San Pietro) насправді розташований на території Ватикану, папського суверенної держави Собор святого Петра в Римі (Basilica di San Pietro) насправді розташований на території Ватикану, папського суверенної держави. Один цей факт вже може налаштувати вашої дитини на те, що йому належить побачити щось незвичайне. Вам варто запланувати цілий день на екскурсії в цьому районі, але в даній статті будуть дані тільки рекомендації щодо відвідування Собору Св.Петра.

Постарайтеся почати прогулянку рано ранок м - в цей час ще мало туристів, і прокидається Рим просто прекрасний. Площа перед собором - Пьяцца Сан-Петро (Piazza San Pietro) - величезна, овальної форми, з двох сторін утворена півкругами колон (284 колони). У центрі її - Єгипетський обеліск із рожевого граніту заввишки 25,5 м, що датується 1835 роком до н.е., привезений в Рим за наказом Калігули і встановлений тут татом Сикстом V.
Постарайтеся почати прогулянку рано ранок м - в цей час ще мало туристів, і прокидається Рим просто прекрасний Якщо ви відвідуєте Рим взимку, то в центрі площі можна побачити вбрану ялинку і «різдвяний вертеп» - сценку народження немовляти Христа.

З центрального портика п'ять порталів ведуть всередину будівлі. Центральні бронзові двері зроблені ще для попередньої Констанініанской базиліки Св.Петра майстром Філарете приблизно в 1440 роках. Зверніть увагу дітей на те, як автори «підписували» свої вироби - внизу центральної двері праворуч сам майстер Філарета зобразив себе сидячим на ослику в оточенні робочих.

Стоячи на площі, складно відразу оцінити грандіозність цього собору, оплоту католицизму в світі. Але увійшовши всередину, він вразить вас своєю масштабністю і красою. Довжина базиліки становить 211,6 м. Висота, на якій розташований хрест, що увінчує купол - 138 м.
Цікаво, що для порівняння на підлозі центрального нефа є мітки розмірів інших найбільших соборів світу (порівняйте - Собор святого Павла в Лондоні - 158,1м, Собор Дуомо в Мілані - 134,92 м і ін.).

Щоб не пропустити нічого важливого, краще скористатися одним з путівників по Риму, в яких зазвичай детально розповідається про що зберігаються тут шедеврах Щоб не пропустити нічого важливого, краще скористатися одним з путівників по Риму, в яких зазвичай детально розповідається про що зберігаються тут шедеврах. Згадаємо тільки основне: в першій капелі правого нефа - мармурова «П'єта» Мікеланджело, статуя захищена склом (також зверніть увагу дітей на підпис скульптора - вона на стрічці, що оперізує Мадонну).
В кінці центрального нефа в останнього стовпа справа - статуя Св.Петра (XIIIвека), яка вважається чудодійною - паломники намагаються торкнутися її ноги. У храмі зберігаються безліч християнських реліквій - голова апостола Андрія, шматочок хреста, на якому був розіп'ятий Христос, плат Вероніки та ін. - але вони вмуровані в пілони під куполом і витягуються тільки по великих святах. Тому просто походіть по Собору, проникніться його духом - тут все навколо свято.

У центру залу розташований ще один шедевр - балдахін висотою 29 метрів, зроблений на замовлення папи Урбана VIII У центру залу розташований ще один шедевр - балдахін висотою 29 метрів, зроблений на замовлення папи Урбана VIII. Так як багато тата були з відомого роду Барберіні (на гербі якого було зображено бджоли), спробуйте знайти з дітьми все зображення бджілок на предметах навколо - так ви дізнаєтеся, що в базиліці було виконано на їхнє замовлення.

Собор Святого Петра в Римі - це не тільки центральний зал. Під ним розташовується крипта або Священні гроти, де можна побачити залишки стародавньої базиліки і поховання священнослужителів, в тому числі і папи Іоанна Павла II. Вхід в Священні гроти праворуч від основного залу.

Але дітям, швидше за все, буде цікавіше забратися на купол собору святого Петра. Що ж, це цілком можливо. Зробити це можна двома способами - на ліфті або по сходах, каса розташована праворуч від входу - треба вийти з собору.
Піднявшись нагору, ви опинитеся на балконі, що оперізує купол собору всередині (для відвідувачів зазвичай доступна половина балкона). Весь інтер'єр собору буде перед вами як на долоні.

Однак це тільки половина шляху - друга тільки пішки Однак це тільки половина шляху - друга тільки пішки! Якщо ваша дитина не зовсім малий і ви відчуваєте себе непогано, то друга половина маршруту приведе вас на самий купол назовні. Увага - сходинки дуже вузькі і незручні, забиратися високо, тому добре зважте свої можливості (з досвіду автора сайту це одна з найважчих сходів в відвіданих соборах Європи). Але зате вид вам відкриється зверху просто дивовижний - можливо, це буде найкращий вид Риму, який згадується після поїздки.

Спускаючись потім вниз, можна буде відпочити в кафе, розташованому на даху будівлі. І обов'язково зайдіть тут же в сувенірний магазин - це одне з найкращих місць для покупки сувенірів в Римі!

Собор св.Петра в Римі відкритий щодня 7.00-18.00, влітку 7.00 - 19.00. Вхід в Священні гроти закривається на годину раніше.
Огляд купола 8.00-17.00, квітень-вересень 8.00-18.00

Всі відвідувачі проходять спочатку через пункт огляду праворуч від входу, тому подбайте заздалегідь, щоб у вас не було з собою колючо-ріжучих предметів. Якщо на вулиці спекотно і ви одягнені дуже відкрито, захопіть з собою щось прикриває плечі і коліна - ви відвідуєте діючу базиліку.

Собор святого Петра в Римі - історія
Собор святого Петра в Римі - історія   За часів Стародавнього Риму на місці собору і прилеглої площі знаходився цирк За часів Стародавнього Риму на місці собору і прилеглої площі знаходився цирк. При правлінні Нерона на його арені в муках зраджували християн смерті. У 67 році сюди був приведений і розп'ятий апостол Петро. На його прохання кара не уподібнили Христової і розіп'яли вниз головою. Римський Єпископ св. Климент і найвірніші учні Петра зняли тіло апостола з хреста і поховали в печері, розташованому неподалік.

На згадку про це на початку IV століття імператор Костянтин розпорядився про будівництво на святому місці церкви. Відповідальним за будівельні роботи, був призначений папа Сильвестр I. Будівництво тривало кілька десятків років і закінчилося в 349 році. Церква була названа на честь імператора як ініціатора - Константинова базиліка.

Після того як пірати пограбували храм, папа Лев IV прийняв рішення оточити церкву і сусідні будівлі стіною з метою оборони. Так виник Ватикан. За своє тисячолітнє існування Константинова Базиліка зруйнувалася. Реставрація коштувала величезні кошти і вважалася невиправданим проектом.

Папа Юлій II на початку 16 століття наказав побудувати на її місці нову церкву Папа Юлій II на початку 16 століття наказав побудувати на її місці нову церкву. Новий собор мав затьмарити не тільки язичницькі храми, а й християнські церкви, що сприяло поширенню католицизму та його впливу, а також зміцненню папської держави. У будівництві і проектуванні собору брали участь по черзі майже всі знамениті архітектори Італії. У 1506 році проект належав Донато Браманте, якого прозвали Майстром руйнівником після знищення колишньої базиліки.

Будівництво храму тривало понад 100 років. За весь цей час проект багаторазово уточнювався і доповнювався. Будівництвом в різний час керували Мікеланджело, Рафаель. На початку XVII століття проект був радикально змінений за допомогою Папи Павла V, архітектором Карло Мадерно, який тоді очолював будівництво.

У центрі над могилою апостола знаходиться головний вівтар, який був спроектований Мікеланджело. Служити месу переднім, дозволено тільки Папі Римському, тому він і називається папським. Під бронзовим балдахіном трохи позаду стоїть трон, виготовлений зі слонової кістки і дерева. Освячення собору відбулося в 1626 році, до 1300-річного ювілею першої базиліки.

Лоренцо Берніні є автором більшої частини деталей інтер'єру витриманих в стилі бароко Лоренцо Берніні є автором більшої частини деталей інтер'єру витриманих в стилі бароко. Йому також належить проект просторому майдані перед храмом. Вона була створена в 1656-1667 рр. і є найвидатнішим твором світової містобудівної практики. Площа вміщує величезну кількість віруючих, які приходять сюди для участі в релігійних святах і щоб отримати папське благословення. Велична колонада прикрашає вхід в папську резиденцію. За 11 років були створені Лоренцо Берніні 140 статуй святих і 284 колони.
Всі фото - автора сайту @

Новости