Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Велика піраміда Хеопса

  1. Матеріал з Cheops.The encyclopedia. Велика піраміда Хеопса - (БП) - піраміда фараона Хеопса ,...
  2. Дата споруди і геометричні розміри
  3. Різниця товщин шарів кладки піраміди
  4. Сучасний стан справ і вигляд після зникнення облицювання
  5. Питання про використання піраміди за призначенням
  6. Блоки і Кар'єри
  7. підстава піраміди
  8. Цікаві факти
  9. джерела

Матеріал з Cheops.The encyclopedia.

Велика піраміда Хеопса - (БП) - піраміда фараона Хеопса , Розташована на плато Гіза близько Каїра, в Єгипті.

Вступ

Власне, вся ця енциклопедія і присвячена Великій Піраміді. Весь окремий конкретний фактичний матеріал дуже докладно викладено в статтях, список яких ви знайдете тут . Розріз піраміди накреслений тут.

Тому в даній статті будуть наведені тільки основні загальні факти і цифри, які стосуються Великий Піраміді в цілому.

Тому в даній статті будуть наведені тільки основні загальні факти і цифри, які стосуються Великий Піраміді в цілому

Дата споруди і геометричні розміри

За загальноприйнятою думкою, Велика Піраміда була побудована в 2560-2580х роках до Нової Ери як усипальниці для царстовавшего в цей час фараона IV династії Хеопса (Хуфу). Незважаючи на деякі труднощі з поясненням можливості будівництва її в необхідні терміни наявної в той час технікою, ця версія проте вважається основною і має досить численні підтвердження у вигляді написів , Виявлених усередині Піраміди і Ями Сонячної Тури при ній.

Піраміда Хеопса - найбільша з єгипетських пірамід.

  • Висота (сьогодні): ≈ 138,75 м
  • Висота (спочатку): ≈ 146,5 м
  • Кут: 51 ° 50 '
  • Довжина бічній грані (спочатку): 230,33 м (за підрахунками) або близько 440 Королівських ліктів
  • Довжина бічній грані (зараз): близько 225 м
  • Довжина сторін підстави піраміди: південь - 230,454 м; північ - 230,253 м; захід - 230,357 м; схід - 230,394 м.
  • Площа підстави (спочатку): ≈ 53 000 м² (5,3 га)
  • Площа піраміди: (спочатку) ≈ 85 500 m²
  • Периметр: 922 м.
  • Загальний обсяг піраміди без вирахування порожнин всередині піраміди (спочатку): ≈ 2,58 млн м
  • Загальний обсяг піраміди, після вирахування всіх відомих порожнин (спочатку): 2,50 млн м³
  • Середній розмір спостережуваних кам'яних блоків чорновий кладки: 1,27 м в ширину і глибину, 71 см - у висоту (по Петрі )
  • Середня маса кам'яних блоків чорновий кладки: 2,5 т
  • Найважчий кам'яний блок чорновий кладки: 15 т
  • Найважчий кам'яний блок (з відомих; гранітний; над входом в камеру Царя ): 90 т
  • Кількість блоків: близько 2,5 млн (за умови, що піраміди не засипного типу)
  • За підрахунками загальна вага піраміди: близько 6,25 млн т (можливо, близько 6 млн тонн за даними мікрогравіметріі)
  • Підстава піраміди спочиває на природному скельному підвищенні висотою в центрі (в районі грота ) Більше 9 м.
  • Матеріали, використані при будівництві (з відомих): вапняк з плато Гіза - чорнова кладка, Турський білий вапняк - стіни внутрішніх приміщень, вентшахти і зовнішня облицювання, граніт Асуанської - передкамера , Камера Царя , розвантажувальні камери (Частково), пробки ; Синайський - саркофаг . Також всередині знайдений і кварцовий пісок .
  • пірамідіон піраміди не знайдений, каменів його кріплення теж.
  • істинний Вхід розташований традиційно, тобто, на північній стороні. Він єдиний з відомих.

Різниця товщин шарів кладки піраміди

Незважаючи на те, що піраміда побудована шарами, товщина шарів різна і варіюється від 60 см до півтора метрів.

Причини цього точно не відомі, існує кілька гіпотез, сама проста говорить про те, що великі блоки укладали в епохи, коли на укладанні cлоёв чорновий кладки з'являлося надмірна кількість робочої сили. Що може бути пов'язано, наприклад, з вивільненням її після завершення якогось трудомісткого етапу зведення якихось складних внутрішніх інфраструктур або сезону заготівлі блоків ітп. Схема вимагає ретельного аналізу.

Сучасний стан справ і вигляд після зникнення облицювання

Велика Піраміда нині має увігнуті всередину межі. Це часто стає приводом для різних теорій і спекуляцій, але слід пам'ятати, що споруда втратила кілька метрів облицювання з кожного боку, і характер розграбування її на камінь не дає підстав вважати, що спочатку межі були плоскими. Можливо, що спостерігається картина - просто наслідок найбільш вигідною видобутку каменю.

Питання про використання піраміди за призначенням

З найдавніших часів гостро було поставлено питання - а чи була використана чи піраміда Хеопса за своїм прямим призначенням? Однозначної відповіді на це питання немає досі. З одного боку, є практично повна впевненість що піраміда була повністю закінчена до кінця будівельниками. З іншого боку, те, що ми бачимо всередині її, наприклад явно не кращої якості саркофаг в Камері Царя, недороблений підлогу в камері Цариці або картина суцільної незавершеності в підземної Камері - все говорить про те, що фараон в цих відомих приміщеннях навряд чи міг бути похований взагалі. Геродот також стверджував, що Хеопс був похований в іншому місці, на острові, з усіх боків оточеному водою. З третього боку, сліди явного злому пробок і заслінок передкамери говорять про те, що піраміда була для чогось ретельно запечатана. Офіційна точка зору науки на цей рахунок говорить про те, що зломщики побували в піраміді не пізніш перших 500-600 років з моменту її побудови. Але що вони знайшли, хто вони були і чи знайшли вони що-небудь взагалі - абсолютно невідомо. В обсязі Великої піраміди обсяг всіх відомих і досліджених приміщень становить менше 1 відсотка, і вже відомо , Що крім досліджених, в ній існує кілька невідомих запечатаних приміщень.

Блоки і Кар'єри

Єгиптологи вважають, що піраміди Гізи побудовані з природного каменю, який добували в трьох кар'єрах [Building the Great Pyramid]. Власне будівництво пірамід виконано з нуммулітові вапняку формації Mokattam. Кар'єри були розташовані в безпосередній близькості від пірамід. Нижні частини пірамід Хефрена і Мікеріна були облицьовані гранітом з Асуанського кар'єра, який знаходиться в Південному Єгипті на відстані 934 кілометри по Нілу (700 кілометрів по прямій). Кілька рядів гранітної облицювання збереглася у піраміди Мікеріна. Середня і верхня частини двох великих пірамід були облицьовані вапняком з Турського кар'єра, який розташований на східному березі Нілу на південь від Каїра на відстані 13-17 кілометрів від пірамід. Кількість дійшли до нас блоків облицювання пірамід (гранітних і вапнякових) відносно невелика. Тому ми можемо просто погодитися з тим, що при будівництві пірамід застосовувався камінь з Турського і Асуанського кар'єрів. Думка ж про те, що піраміди побудовані з нуммулітові вапняку не в повній мірі відповідає дійсності. З твердого вапняку формації Moqattam складені нижні ряди пірамід. Вище переважають блоки з м'якого вапняку, в якому немає нуммулитов. Це принципово. Тобто при описі блоків пірамід в спеціальній літературі як би залишається «за кадром», що більша їх частина вирізана з м'якого вапняку.

Нижні ряди пірамід (приблизно 1-7 / 10 ряди) складені з блоків, вирізаних з твердих вапняків. Перший ряд піраміди Хеопса (товщина 1,5 м) вирізаний з пласта міцного вапняку, що має найбільшу товщину - 1,5 м. У верхніх рядах пірамід переважають блоки, вирізані з м'якого вапняку (або відрізнити від них литі блоки. - твердження вимагає доказів, Supervisor 3:05, 22 травня 2011 року (UTC)). При розробці кар'єру необхідно було виконати одну умову: час, що минув з моменту розкриття м'яких вапняків до нарізування з них будівельних блоків, має бути мінімальним. Тобто м'які вапняки необхідно було нарізати на блоки до того, як вони затвердіють від контакту з повітрям. Крім того, після нарізки блоків з м'якого вапняку необхідно було деякий час для того, щоб вони затверділи і не розсипалися при транспортуванні. Цим вимогам відповідає циклічний характер розробки кар'єру. Розроблявся його ділянку, площа якого приблизно в 1,5 разів перевищувала площу ряду блоків, на якому було зупинено будівництво піраміди. Блоки вирубувалися з пластів твердого та м'якого вапняку і складировались «попластово», тобто по їх вертикальним розмірами. Після виїмки з площі ділянки за все вапняку, починалася його укладання в тіло піраміди. Черговість укладання блоків різної товщини (і відповідно різної ваги) обумовлювалася співвідношенням трудовитрат на їх підйом. Це і забезпечило ранжування рядів блоків по їх товщині.

підстава піраміди

Скельну підставу піраміди Хеопса за сучасними розрахунками займає від 23% обсягу піраміди або близько 600000 кубометрів .Мінімальние цифри отримані при визначенні висоти скелі в перерахунку на середній рівень рівний 12.5 метрам.Но автори дослідження не виключають можливість використання середньої висоти в 20 метров.В будь-якому випадку потрібні нові геологорозвідувальні роботи з уточнення цих данних.Также потрібен перегляд більшості старих робіт з розрахунками використаного каменю при строітельстве.Кроме цього зустрічаються оцінки в 10-12% від обсягів по а піраміди, яке зайняте розчином скріплює блоки.

Цікаві факти

Направлення на північ бічних граней були видеражани настільки точно, що з-за сферичності Землі і колосальності розмірів Піраміди, північна сторона її виявилася на 20 см коротше південній. (Точні розміри піраміди відомі за збереженими ямах опорних кутових каменів)

джерела

http://www.cheops-pyramide.ch/khufu-pyramid/stonecourses-pyramid.html Точні дані товщини шарів кладки по Петрі

[ http://supernovum.ru/public/index.php?doc=171 | Гірничо-геологічний аспект технології будівництва пірамід Гізи]


[ http://hal.archives-ouvertes.fr/docs/00/31/95/86/PDF/PyramidsSR.pdf Geological and Geomorphological study of the original hill at the base of Fourth Dynasty Egyptian monuments.]

Php?

Новости