Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Міста і країни, які опиняться під водою швидше за всіх (фото)

Рівень світового океану зростає набагато швидше, ніж здається

Вважалося, що підйом рівня океану в останні 20 років сповільнилося. Однак нове дослідження геодезистів Університету Тасманії показало, що ці розрахунки неправильні. Група вчених на чолі з Крістофером Уотсоном опублікувала в журналі Nature Climate Change цифри, згідно з якими ніякого уповільнення в дійсності немає - рівень моря росте набагато швидше, ніж вважалося раніше. Попередні дослідження показували, що рівень океану з 1993 року щорічно підвищувався приблизно на 3,2 мм в рік, проте в дійсності ця цифра може бути занижена через недосконалість методики оцінки, стверджують вчені.

Це означає, що під загрозою затоплення опиниться безліч географічних пунктів. «Російська планета» склала рейтинг найбільш значущих місць, які можуть піти під воду вже в цьому столітті. Серед них - красиві острови, а також великі міста: на жаль, наша цивілізація розвивалася багато в чому завдяки мореплавання, і багато розкішні мегаполіси знаходяться саме на березі океанів і морів, на невеликій висоті над рівнем моря.

1. Мальдіви

Розташовані в теплих водах Індійського океану острова, які багато мандрівників сприймають, як земний рай, мають середню висоту над рівнем моря в 1,5 метра. Це означає, що приблизно до 2100 року їх населення, що живе в основному на узбережжі, змушене буде покинути рідні домівки. Острови мають коралове походження, і глибина океану навколо них невисока: коли атоли сховаються під водою, вони будуть видні з повітря як великі мілини. Разом з архіпелагом загине і його виключно багатий тваринний світ.

2. Бангладеш

Бангладеш

У цій країні повені служать політичним фактором: зазвичай за ними слід голод (так як вода губить не тільки людей, а й посіви), а це веде до криз довіри до влади. Так було в 1974 році, коли з-за катастрофічної повені, в якому загинуло 2 тис. Чоловік і 1 млн отримали поранення, а ще кілька мільйонів залишилися без даху над головою, уряд був змушений вводити воєнний стан. Найбільше повінь сталося відносно недавно - у вересні 1998 року через розлив Гангу, Брахмапутри і Мегхни виявилися затоплені близько 300 тис. Будинків. Через підвищення рівня світового океану дослідники прогнозують зростання акваторії річок і затоплення морських узбереж Бангладешу. До кінця століття половина країни виявиться дном «моря» глибиною всього в один метр. Звичайно, це буде скоріше не море, а болото, вкрите заростями дерев і чагарників.

3. Новий Орлеан

Родина джазу знаходиться нижче рівня моря: за різними кварталах міста цифра варіюється від 1,5 до 3 метрів. Рятують місто дамби, зведені після того, як в 1965 році був прийнятий закон «Про боротьбу з повенями» (Flood Control Act). Однак дамби виявилися не настільки надійним захистом, як вважали будували їх інженери. 29 серпня 2005 року через ураган «Катріна» вода пробила проломи в одній з них, в той час як хвилі змогли перебратися через ряд інших. В результаті більше 80% площі міста опинилося під водою. Якщо рівень моря зросте, вже через кілька десятиліть місто стане легкою жертвою для ураганів, які можуть бути навіть в 1,5-2 рази слабкіше «Катріни».

4. Нью-Йорк

Нью-Йорк

Подібно новому Орлеану, цей американський мегаполіс не вперше в нашій своєї історії страждав від ураганів: у 2012 році ураган «Сенді» забрав життя 185 місцевих жителів. Деякі частини міста пішли під воду. Через вісім місяців після катастрофи мер міста Майкл Блумберг представив план щодо захисту Нью-Йорка від стихійних лих вартістю 19,5 млрд доларів, одним з головних елементів якого має стати зміцнення берегових ліній. Якщо масштабний проект не буде здійснений, вже до 2080 року під водою можуть опинитися Лонг-Айленд і нижня частина долини річки Гудзон.

5. Бангкок

Бангкок наполовину порожній або наполовину повний? Згідно найбільш песимістичним експертними оцінками, частина столиці Таїланду піде під воду вже в 2030-х роках: крім зростання рівня океану, над загибеллю міста трудяться ерозії берега. Врятувати місто могла б гігантська дамба вздовж Сіамської затоки. Але якщо у випадку з Нью-Йорком або Новим Орлеаном є надія на спорудження подібних гігантських дамб, то особливості політичної ситуації в країні, швидше за все, не дозволять провести нацпроект з порятунку міста. Зараз понад мільйон будинків, 90% з яких - житлові, знаходяться в зоні ризику, швидше за все, з часом їх перші поверхи почне періодично заливати.

6. Майамі

Майамі

Ще один красивий американське місто, знаменитий своїми пляжами, може стати жертвою хвиль Атлантики. Заснування міста сформовано вапняковими породами, які добре пропускають воду, а значить, спорудження дамб, яке могло б допомогти Нью-Йорку, тут виявиться абсолютно марним. Можливо, що до кінця століття місту доведеться перемістити жителів деяких кварталів в більш високі місця: мегаполіс як би «відповзе» подалі і вище від лінії океану.

7. Венеція

Один з найромантичніших міст світу зникне в хвилях, якщо рівень світового океану підніметься «хоча б» на один метр. У 2008 році місто вже постраждав від потужних повеней: збиток від пошкоджень будівель склав десятки мільйонів доларів. Як зазначали раніше фахівці Всесвітнього фонду дикої природи, Італія в цілому може позбутися багатьох своїх пляжів, курортів і унікальної прибережної флори і фауни. Близько 60% італійців живе поблизу морських узбереж, і прибережна ерозія за останню чверть століття привела до зникнення 42% пляжів країни.

8. Амстердам

Амстердам

Це місто і так був відвойований у природи: третина його представляє штучну насип, яка споруджувалася на протязі декількох століть. Сама назва міста, до речі, відображає цей факт - воно перекладається як «амстельская дамба», «дамба на річці Амстел». Можливо, настав час повертати борги природі: якщо вода підніметься на два метри, місто майже повністю піде під воду. Це може статися до середини наступного століття, але навіть в нинішньому столітті велика частина міста може опинитися у владі хвиль.

9. Шанхай

Назва цього міста буквально означає «на море», і таке розташування таїть в собі певну небезпеку. Середня висота міста над рівнем моря досить велика - 6,5 метрів, але на його території є «низини», і кількість проживаючих в них городян склало б честь великому європейському місту - приблизно 5,5 млн осіб. Ускладнює ситуацію і те, що в місті майже немає системи захисту від повеней: влада лише нещодавно стали замислюватися про її необхідність. В цілому ж, Шанхай - далеко не єдине місто КНР, якому загрожує зростання рівня світового океану: великі території таких міст, як Гуанчжоу або Гонконг, розташовані нижче рівня моря.

10. Гамбург

Гамбург

Через кліматичні зміни місто, що є другим за величиною в Німеччині, в останні кілька років змушений вирішувати проблему штормових припливів, підвищення рівня моря і надзвичайною спеки. Незважаючи на те, що системи захисту від повеней мають тут довгу традицію - перші дамби споруджувалися ще в середні століття, їх розвиток може не встигнути за зростанням рівня моря. Зараз низькі місця міста, що примикають до Ельби, захищені безперервної дамбою висотою в 14,5 м по обидва боки річки. Якщо клімат на планеті буде продовжувати змінюватися з такою ж швидкістю, що і зараз, ця потужна дамба може перестати служити надійним прикриттям для міста.

Новости