Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чудове «омолодження»: Пізанська вежа повільно випрямляється :: Репост :: РБК.Стіль

© Frank Bienewald / LightRocket via Getty Images

Автор Олена Фоміна

22 листопада 2018

Пізанська «падаюча» вежа висотою 57 м скоротила кут нахилу на чотири сантиметри за останні 20 років, повідомили вчені з групи спостереження Університету Пізи.

Вчені, що стежать за реставраційними роботами в середньовічному пам'ятнику, оголосили, що стан вежі архітектурного ансамблю на Площі чудес в Пізі значно стабілізувався. Кут нахилу скоротився приблизно на 0,5%, або 4 см, повідомляє BBC .

«Це як якщо б вежа помолодшала на два століття», - пояснила професор Сальваторе Сеттіс.

У 1990 році популярна туристична пам'ятка віком 800 років була закрита для відвідувань через побоювання, що під напором цікавою публіки вона обрушиться. У той час кут нахилу вежі перевищував 4,5 см. Міжнародна спостережна група під керівництвом польського експерта Мішеля Джаміолковскі працювала над стабілізацією вежі з 1993 по 2001 рік. В результаті нахил поправили до 45 см, витративши на це £ 200 мільйонів.

Нахил такий же древній, як і сама вежа, - він почав з'являтися через п'ять років після початку її будівництва в 1173 році. Шар піску і глини, на якому зведено дзвіницю, був м'якше на південній стороні. На той час, як будівельники завершили третій рівень, нестабільна грунт пошкодила фундамент. Будівництво було закінчено в 1360 році, з тих пір нахил вежі тільки збільшувався.

Поки вчені все ще зберігають надію на відновлення і збереження пам'ятки середньовічної архітектури, винаходячи нові способи підтримки конструкції, туристи в Пізі продовжують надавати вежі моральну підтримку.

Новости