Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи з'явиться в Празі «Чортове колесо»?

Лондонське око, Фото: Мілас Боуман, CC BY-SA 2 Лондонське око, Фото: Мілас Боуман, CC BY-SA 2.0 Рада адміністрації Праги 5 затвердив 1 липня план будівництва колеса також на набережній празького району Сміхов. Атракціон вистій в 60 метрів повинен вирости поруч із Залізничним мостом на місці дитячого майданчика і скейт-парку.

Староста Праги 5 Радек Клима намагався затвердити проект ще в минулому році, але в іншій частині району Сміхов. На його думку, дана частина Праги не може похвалитися будь-якої значимої пам'яткою, тому споруда колеса огляду буде вигідним у всіх відносинах і стане туристичним магнітом нарівні з Празьким Градом і Празьким зоопарком, які в нинішньому році були названі найбільш відвідуваними пам'ятками чеської столиці. План установки атракціону, однак, викликав хвилю критики ще до прийняття рішення.

Противники «Колеса» назвали його «мегаломанськими» і «фантасмагоричних», критиці піддалося і розташування атракціону на місці дитячого майданчика. Обурення також викликала низька, на думку опозиції, ціна, за яку адміністрації Праги 5 намір орендувати земельну ділянку фірмі, що зводить колесо - 56 000 крон (2 000 євро) на місяць. Передбачається, що колесо огляду надасть фірма Dutch Wheals, забезпечивши таким атракціоном Париж і Сіетл.

Празький район Сміхов, Фото: Мілош Турек, Чеське радіо - Радіо Прага   До проекту скептично поставилися і в Інституті охорони пам'яток - висота колеса в кілька разів перевищує рівень прилеглої будівлі, до того ж місце, виділене на будівництво, знаходиться в зоні охорони пам'яток Празький район Сміхов, Фото: Мілош Турек, Чеське радіо - Радіо Прага До проекту скептично поставилися і в Інституті охорони пам'яток - висота колеса в кілька разів перевищує рівень прилеглої будівлі, до того ж місце, виділене на будівництво, знаходиться в зоні охорони пам'яток. У той же час, колесо огляду не є будівлею, а всього лише конструкцією, яку в будь-який момент можна демонтувати.

Проект, поки що, знаходиться в стадії прийняття рішення про надання земельної ділянки будівельникам атракціону. Остаточно стане відомо, чи буде Чортове колесо підніматися над Прагою чи ні, коли фірмі вдасться отримати дозвіл на будівництво і узгодження проекту з регламентом районного планування. Отримання цих дозволів, за словами старости Праги 5, в компетенції будівельної компанії.

Новости