Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Червона поляна гірськолижний курорт Росії

Презентація гірськолижних курортів "Червона Поляна"

Червона Поляна - овіяний легендами старовинне містечко на висоті 600 метрів над рівнем моря, між мальовничих південних відрогів Великого Кавказького хребта, сотні років тому відомий як Ейаткуадж (адиг. Iатк'уадж, «Поселення Ейета»), в середині XIX століття - як Кбаада і Ахчіпсу, а в кінці XIX - початку XX ст. - як Романовський (на честь імператорського прізвища). У Червоній Поляні знаходиться південний «вхід» в Кавказький біосферний заповідник - об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Після того, як було прийнято рішення провести тут змагання Зимових Олімпійських Ігор 2014 року, Червона Поляна отримала новий імпульс до розвитку і перетворилася буквально на очах, ставши цілорічним гірськокліматичним курортом світового рівня. В долині річки Мзимти з'явилися нові готелі, автомобільні траси і розв'язки, канатні дороги, лижні спуски, спортивні об'єкти, кафе, ресторани, бари, розважальні центри з кінотеатрами, аквапарками, магазинами, боулінгами, більярдними, цілих два залізничні вокзали - і багато іншого.

  • Карта-схема Червоної Поляни

    Карта-схема Червоної Поляни

  • Червона Поляна ввечері

    Червона Поляна ввечері

  • Вокзал «Роза Хутір»

    Вокзал «Червона Поляна»

З листопада по травень тут - роздолля для гірськолижників, сноубордистів і прихильників інших екстремальних видів зимового спорту. Сюди прагнуть не тільки росіяни, а й туристи з усього світу. На схилах долини прокладено близько 150 км лижних трас всіх рівнів складності, працюють кілька десятків підйомників різних типів - гондольні, крісельні, бугельні, є хороші ділянки для внетрассового катання - в тому числі «хели скі», коли лижників десантується на схил з вертольота; розвинена інфраструктура après ski (тобто чим можна зайнятися «після лиж»).

У літній же час на курорти Червоної Поляни приїжджають любителі альпійських лугів, гірських походів, велосипедисти, скелелази, рафтери, а деякі відкривають тут і купальний сезон - адже в горах облаштовані пляжі у штучних озер і підігріваються басейнів, в які так приємно зануритися, повернувшись з крекінгового маршруту. Крім того, цілий рік приймають гостей SPA-готелі, банні комплекси, кафе з приголомшливими видами, проводяться екскурсії по олімпійських об'єктів.

У географічному сенсі Червона Поляна є єдиною квазі-міську агломерацію, сучасний курортний, інфраструктурний та діловий центр якої знаходиться в населеному пункті Естосадок, а історичний та адміністративний центр - в селищі міського типу Червона Поляна. Агломерація включає кілька житлових районів, об'єднаних автомобільними трасами з автобусними маршрутами, залізної і канатними дорогами:

  • Червона Поляна (центр);
  • Естонка (стара частина села Естосадок);
  • Лівобережний Естосадок (район транспортного хабу «Есто-Садок»);
  • Горки Місто (540) Нижній (відноситься до ГТК «Гірська Карусель»);
  • Горки Місто (960) Верхній (відноситься до ГТК «Гірська Карусель»);
  • Роза-Долина (відноситься до ГТК «Роза Хутір»);
  • Роза-Плато (відноситься до ГТК «Роза Хутір»);
  • Альпіка (район транспортного хабу «Червона Поляна», відноситься до ГТК «Альпіка-Сервіс»);
  • Газпром - Долина р. Лаура (відноситься до ГТЦ ВАТ «Газпром»);
  • Плато Лаура (відноситься до ГТЦ ВАТ «Газпром»).

Краснополянський селищна округ Адлерского району міста-курорту Сочі включає, крім цього, ще три населених пункти, розташованих нижче по долині р. Мзимта. Це села:

- Кепша у верхній частині красивого ущелини Ахцу, яке називають «воротами Червоної Поляни»;

- Чвіжепсе, що славиться своїми мінеральними водами;

- Медовеевка, що зберігає давні традиції бджільництва.

Ряд готелів, притулків, ресторанів, баз і зон відпочинку та інших рекреаційних об'єктів розташовані також в горах, за межами житлових районів.

Гірськолижні курорти, залізничні вокзали і канатні дороги знаходяться на території, адміністративно відноситься до села Естосадок, хоча назвати це селом вже навряд чи можна. Навіть стара частина Естосадка сильно змінилася - для його жителів було збудовано сучасний житловий фонд, укладено нове, асфальтове покриття вулиць, проведені системи централізованого водопостачання, каналізації, електро- та газопостачання.


Гірськолижні комплекси Червоної Поляни:

СТК "Гірська Карусель" і Горки Місто

На сьогоднішній день СТК «Гірська Карусель» - це комплекс сучасних гірськолижних трас і канатних доріг гондольного і крісельного типів. Комплекс має великі зони катання на висотах від 960 до 2300 м., А також 3 пересадочні «щаблі» на висотах 960, 1450 і 2200 м над рівнем моря.

Особливістю комплексу є не тільки різноманітність рівня складності трас, а й найтриваліший сезон катання, який може тривати до середини травня. У літній період «Гірська карусель» приваблює туристів можливістю побачити з висоти пташиного польоту все краси Кавказького хребта і відчути в повній мірі чистоту і свіжість гірського повітря.

ГТЦ ВАТ Газпром і Грандготель Поляна

Гірськолижний комплекс ВАТ «Газпром» має в своєму розпорядженні 8-ю гірськолижними трасами різних рівнів складності, 3 з яких висвітлені - для катання у вечірній час; канатними дорогами загальною протяжністю близько 5 км. Серед них є спуски для початківців і для професіоналів гірськолижного спорту. Для новачків на гірськолижному курорті організована школа лижників. Навчання катання на гірських лижах і сноуборді, польотам на параплані проводиться професійними інструкторами. Гірськолижний курорт пропонує великий вибір засобів розміщення.

Суспільно-культурний центр "Галактика" на Газпромі (Аквапарк, боулінг, каток, кінотеатр, дитячі майданчики, ресторани і магазини)

Гірськолижний комплекс "Альпіка"

«Альпіка-Сервіс» - родоначальник гірських лиж в Червоній Поляні, був відкритий ще в 1993 році. Комплекс має в своєму розпорядженні обладнаними трасами, загальною довжиною в 25 км.

Перший і поки єдиний комплекс, де можна втілити в реальність мрії про внетрассовом катанні (фрирайде), зимових походах (беккантрі). Знаменитий він також і тим, що схили «Альпіка-Сервіс» мають найбільший перепад висот в Росії - 1698 м (з 2238 м до 540 м). Завдяки цьому «Альпіка-Сервіс» входить в першу десятку гірськолижних курортів світу з великими перепадами висот.

клімат

  • На клімат Червоної галявини впливають навколишні гори і близькість моря, тому його називають гірничо-морським, м'яким, помірним. Погода в Червоній галявині сприятлива з переважанням сонячних днів, що забезпечує комфортний відпочинок протягом усього року.

    Зима в Червоній галявині м'яка, сонячна і сніжна. Середня температура в зимові місяці коливається від 0 до -5 градусів. Нижче -10 градусів стовпчик термометра опускається рідко. Однак тут все ж холодніше, ніж, наприклад, в Сочі. Найхолодніший місяць - січень, а самий сніжний - лютий, коли кількість опадів досягає 500 мм. Стійкий сніговий покрив курорту формується в кінці грудня і тримається до кінця березня, на верхніх схилах - з кінця листопада і до початку червня. Висота покриву може досягати 1,5 м., А високо в горах - до 6-7 м.

    Літо на курорті триває з середини травня і до вересня. Воно тепле, сонячне і в основному безвітряне. Середня температура повітря коливається від +24 до +28 градусів. Буває жарко, але спека тут переноситься набагато легше, ніж на узбережжі, що можна пояснити меншою вологістю повітря і наявністю лісових масивів, що оточують курорт. У цю пору року в Червоній галявині можуть йти зливи, але вони рідко мають затяжний характер. Середня кількість опадів на місяць влітку - 100-120 мм.

Розваги

  • З кожним роком кількість бажаючих відпочити на Червоній Поляні збільшується, а це значить, що і різноманітних розваг повинно бути багато. Наприклад, незабутні враження відпочиваючим принесе незвичайний атракціон зорбінг, який стає все популярнішим. Сенс полягає в спуску людини в круглому прозорій кулі (зорбі) з високої гори, звідки куля скочується на рівнину. Це абсолютно безпечно і не вимагає додаткової підготовки. Крім цього, цілий рік в Червоній галявині можна грати в пейнтбол. Тут для цього передбачена спеціально обладнаний майданчик. Неодмінний атрибут практично кожного готелю в Червоній галявині - більярд, представлений тут різними видами. Також серед відпочиваючих користується популярністю боулінг, який є в багатьох готелях. Ну, а для тих, хто любить більш спокійний відпочинок, курорт пропонує відновити сили після важкого дня в лазнях і саунах Червоної Поляни, які порадують незвичайними способами ширяння, різними видами масажу і SPA-процедур.

екскурсії

  • Кавказький державний природний біосферний заповідник

    Екскурсії, піші та кінні маршрути, вертолітні прогулянки, вольєрний комплекс, мотузковий парк, проживання в заповіднику.

    SkyPark AJ Hacket Sochi

    Банджі-джампінг, тролів, мега-гойдалки, найдовший у світі підвісний міст.

Новости