Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Бурдж-Халіфа

Перебуваючи в Дубаї складно не помітити величезний хмарочос, який буквально пронизує небо. Ця будівля видно з будь-якого куточка міста і навіть за кілька кілометрів від міста!

Ця будівля видно з будь-якого куточка міста і навіть за кілька кілометрів від міста

Висота хмарочоса складає цілих 828 метрів. Ця споруда відомо на весь світ під назвою Бурдж-Халіфа (Burj Khalifa), що в перекладі означає "Дубайська вежа", однак є й інша офіційна назва споруди. У день відкриття хмарочоса шейх Муххамед бен Рашед Аль Мактум (віце президент ОАЕ і правитель Дубая) повідомив про своє рішення перейменувати велична споруда, присвятивши його президенту ОАЕ шейху Халіфі ібн Заїду ан-Нахайяну.

У день відкриття хмарочоса шейх Муххамед бен Рашед Аль Мактум (віце президент ОАЕ і правитель Дубая) повідомив про своє рішення перейменувати велична споруда, присвятивши його президенту ОАЕ шейху Халіфі ібн Заїду ан-Нахайяну

Будівництво хмарочоса почалося ще в 2004 році. Головним архітектором проекту був призначений американець Едріан Сміт, який раніше вже займався будівництвом подібного роду споруд. Бурдж-Халіфа будувався за принципом "місто в місті". Хмарочос зовсім автономний і ні як не залежить від міста. У будівлі знайшлося місце не тільки під численні офіси і житлові квартири, а й під бульвари, парки та магазинчики!

У будівлі знайшлося місце не тільки під численні офіси і житлові квартири, а й під бульвари, парки та магазинчики

Будівництво найвищого хмарочоса в світі велося досить швидко. Щотижня будівля ставало на 1-2 поверхи вище. Після того як був побудований 160-ий поверх, бетонні роботи припинилися і почалася збірка гігантського 180-метрового шпиля з металевих конструкцій.

Після того як був побудований 160-ий поверх, бетонні роботи припинилися і почалася збірка гігантського 180-метрового шпиля з металевих конструкцій

Будівництво хмарочоса тривало протягом 5-ти років. За цей час на реалізацію такого масштабного проекту було витрачено понад 1,5 млрд. Доларів!

Згідно з проектом під житлові приміщення відведено відразу 108 поверхів: на 37 з них розмістився розкішний готель, а на інших поверхах знаходяться звичайні квартири. Хоча назвати "звичайними" квартири, побудовані в найдорожчому і високому хмарочосі світу, язик не повертається!

Як вже зазначалося вище, хмарочос Бурдж-Халіфа абсолютно автономний. Для забезпечення енергією такого масштабного споруди використовується не менше велика 61-метрова турбіна. Крім того забезпечувати будівлю енергією допомагають численні сонячні панелі, розміщені на стінах вежі.

Незважаючи на свої розміри будівля відмінно спроектовано і захищено, так що в разі виникнення пожежі повна евакуація займає всього близько півгодини!

Незважаючи на свої розміри будівля відмінно спроектовано і захищено, так що в разі виникнення пожежі повна евакуація займає всього близько півгодини

Під час будівництва остаточна висота і кількість поверхів в хмарочосі довгий час не розголошувалося. І справа тут не в тому, щоб зробити проекту додаткову рекламу, а в тому, що будівельники і самі довгий час не знали на якому поверсі будівництво буде завершено.

І справа тут не в тому, щоб зробити проекту додаткову рекламу, а в тому, що будівельники і самі довгий час не знали на якому поверсі будівництво буде завершено

Головним обмежувачем став економічний показник, так як по завершенню будівництва Бурдж-Халіфа належало продати не тільки квартири, але й офісні приміщення. Керівники проекту побоювалися, що приміщення розкішного хмарочоса просто будуть пустувати!

Керівники проекту побоювалися, що приміщення розкішного хмарочоса просто будуть пустувати

Однак все обійшлося. Будівництво хмарочоса завершилося в кінці 2009 року, а вже 4 січня 2010 року відбулося урочисте відкриття Бурдж-Халіфа. Вільні майданчики швидко були розкуплені, а будинок одержав широку популярність серед туристів. Спеціально для останніх була відкрита оглядовий майданчик на 123-124 поверсі, від куди відкривається неймовірно красивий вид. Висота майданчика становить небагато-немало 505 метрів!

Новости