Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розміщення населення по території Землі

4. Розміщення населення по території Землі

1. Нерівномірність розміщення населення.

2. Відмінності в щільності населення регіонів і країн.

3. Фактори, що визначають розміщення населення.

4. Райони найбільшої концентрації населення.

тести для самоконтролю за темою "Розміщення населення по території Землі"

1. Населення Землі розміщено вкрай нерівномірно. 70% населення живе за все на 7% території суші.

У Східній півкулі зосереджено 80% всього населення, в Північній півкулі - 0,9%. При цьому основна маса людей живе в межах помірного, субтропічного і субекваторіального кліматичних поясів. 15% території суші абсолютно не освоєні людьми - це області з екстремальними природними умовами.

2. Головним показником, що характеризує розміщення населення, є щільність населення. Середня щільність населення Землі - 40 чол. / Км2. Однак нерівномірність розміщення населення в різних регіонах і країнах світу величезна. Показник щільності населення коливається від десятих часток до 2000 чол. / Км2.

Щільність населення Зарубіжної Європи і Азії становить понад 100 чол. / Км2, в Північній і Південній Америці - близько 20 чол. / Км2, а в Австралії і Океанії - не більше 4 чол. / Км2.

Порівняння щільності населення окремих країн дозволяє виділити три групи країн:

  • країни з дуже високою щільністю населення - понад 200 чол. / км2 (Бельгія, Нідерланди, Великобританія, Ізраїль, Ліван, Бангладеш, Республіка Корея, Сальвадор);
  • країни з щільністю населення, близькою до середньо-світовому показнику - приблизно 40 чол. / км2 (Ірландія, Ірак, Малайзія, Марокко, Туніс, Мексика, Еквадор);
  • країни з низькою щільністю населення - менше 2 чол. / км2 (Монголія, Лівія, Намібія, Австралія, Гренландія).
4
перейти на інтерактивну карту щільності населення світу

Нерівномірність розміщення населення може спостерігатися і в межах окремої країни. Яскравими прикладами можуть служити Єгипет (найбільш заселена долина р. Ніл), Китай і Австралія (заселена східна частина країни), Канада (заселений південь країни), Росія (найбільш заселена європейська частина країни). В Індонезії щільність населення на о. Ява становить 2000 чол. / Км2, а в районах інших островів - до 3 чол. / Км2.

3. Нерівномірність розміщення населення на Землі пояснюється рядом факторів.

  • Вплив природного фактора проявляється:
    • в слабкій освоєння територій з несприятливими для людини природними умовами (пустелі, тундри, тропічні ліси, полярні області);
    • в проживанні основної частини населення на висоті до 1000 м над рівнем моря (при цьому 56% населення зосереджено на рівнинах з висотою до 200 м, 24% - до 500 м над рівнем моря);
    • в концентрації населення поблизу морського узбережжя (понад 50% населення живе в межах 200 км від побережжя морів і океанів);
    • у високій освоєння територій з родючими грунтами і сприятливими агроклиматическими умовами (субтропічний, субекваторіальний і південь помірного кліматичного поясу).
  • Вплив історичних особливостей заселення суші проявляється в тому, що, на думку вчених, заселення Землі відбувалося з територій, де формувався людина сучасного виду, Південно-Західної Азії, Північної Африки і Південної Європи, по Старому Світу, потім в Америку і Австралію. Час заселення серйозно вплинуло на чисельність населення регіонів.
  • Відмінності в сучасній демографічної ситуації пов'язані з природним приростом населення окремих країн. Яскравий приклад - Бангладеш з високим рівнем народжуваності. Щільність населення цієї країни в даний час складає більше 750 чол. / Км2.
  • Вплив соціально-економічних умов пов'язано з розміщенням промислових зон, транспортних шляхів, освоєнням великих родовищ корисних копалин, що сприяють концентрації населення.

4. В даний час в світі можна виділити кілька районів найбільшої концентрації населення. До них відносяться:

  • Східна Азія (східне узбережжя Китаю, Японія, КНДР, Республіка Корея), де проживає близько 1 млрд чол .;
  • Південна Азія (Індія, Бангладеш, Шрі-Ланка, Пакистан), де проживає близько 1 млрд чол .;
  • Південно-Східна Азія (Індонезія, Філіппіни, Таїланд, Малайзія), де проживає понад 300 млн чол .;
  • Зарубіжна Європа, де проживає близько 500 млн. Чол .;
  • Північний схід США, де проживає близько 100 млн. Чол.

ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ

1. Чому роль природних умов у розміщенні населення поступово слабшає?

З розвитком продуктивних сил суспільства людина отримала можливість освоювати нові території. Це і ліси, і болота, і посушливі ділянки, і зона вічної мерзлоти. Освоєння територій спричинило за собою розселення на них людей. Сучасний рівень розвитку науки і техніки дозволяє людям розвивати промислове і сільськогосподарське виробництво в регіонах, раніше необжитих, будувати нові міста і транспортні шляхи.

2. Для якого регіону світу характерно розміщення великої частки населення в високогірному поясі?

Для Південної Америки. У високогірному поясі Анд (вище 2000 м) проживає 11% всього населення регіону.

1. Чому роль природних умов у розміщенні населення поступово слабшає?
2. Для якого регіону світу характерно розміщення великої частки населення в високогірному поясі?

Новости