Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найвищий рівень життя в якій країні

  1. Про критерії
  2. Так все-таки де живуть найщасливіші люди?
  3. Ложка дьогтю
  4. Цікаві факти про Норвегію

Ви можете собі уявити, що є такі країни, в яких люди абсолютно щасливі і всім задоволені? У них хороший дохід, немає бідних і багатих, високий рівень освіти, вони займаються бізнесом і задоволені пристроєм країни. І немає, це не міф про комунізм, такі країни дійсно існують. А про ту, де люди абсолютно щасливі, TravelAsk і розповість.

Про критерії

Справа в тому, що протягом останнього десятиліття британський аналітичний центр The Legatum Institute щорічно складає рейтинг країн The Legatum Prosperity Index. Але цей рейтинг базується не на сухій статистиці і рівні ВВП, а на вимірюванні процвітання життя і благополуччя населення конкретної країни. За основу вони беруть такі чинники:

- дохід на душу населення, а також задоволена, власне, ця душа своїм доходом;

- безпека;

- можливість і легкість ведення бізнесу і приватного підприємництва;

- якість і рівень освіти та медицини;

- наскільки ефективно управління країною, знову ж таки, на думку громадян;

- співчуття: тобто чи може громадянин покластися на свого сусіда або просто незнайомця;

- свобода самовираження.

Ви можете собі уявити, що є такі країни, в яких люди абсолютно щасливі і всім задоволені

Як бачите, рівень життя - це не просто рівень накопичених матеріальних благ, немає. Це рівень життя кожної людини, а саме відчуття радості від повсякденного життя, почуття безпеки, а також відчуття і бачення світлих перспектив майбутнього, причому не тільки для себе, але і для своїх дітей і онуків. Ви все ще не вірите, що таке може бути?)

Так все-таки де живуть найщасливіші люди?

Вже протягом кількох років в рейтингу Legatum лідирує Норвегія. Це не тільки красива країна, знаменита своїми казковими фіордами, тут живуть люди, які задоволені всім перерахованим вище. Причому задоволені 95% всього населення.

Причому задоволені 95% всього населення

Особливо зріс рівень життя норвежців, коли в 1960 роках в країні знайшли поклади нафти. І ось держава оголосила ці поклади надбанням країни, і тепер всі доходи від природних ресурсів розподіляються між громадянами. Звичайно, не потрібно розуміти все в буквальному сенсі: просто у кожного норвежця є рахунок, на який він отримує таку премію за те, що він норвежець. В країні немає сильного розшарування на бідних і багатих, а всі живуть добре. Тут практично немає безробіття, а також один з найнижчих рівнів інфляції. Та й тривалістю життя норвежці теж можуть похвалитися: чоловіки живуть в середньому до 80 років, а жінки - до 83 років. А крім цього в державі практикуються різні житлові та медичні програми, є безкоштовні курси іноземної мови, хороші виплати по народженню дитини, а також по безробіттю.

А крім цього в державі практикуються різні житлові та медичні програми, є безкоштовні курси іноземної мови, хороші виплати по народженню дитини, а також по безробіттю

Ложка дьогтю

Однак в будь-якій країні є свої мінуси, навіть там, де практично немає соціального розшарування. Тому не варто забувати, що в Норвегії дуже високі податки (приблизно третина від заробітної плати), в тому числі і на розкіш: тобто якщо людина багато заробляє, то податок у нього підвищений. Ну і вся в життя в цілому дуже дорога в порівнянні з іншими країнами Європи: продукти (більшість імпортують з інших країн, тому ціна така висока), оренда житла, бензин. Ну і для іммігрантів тут все досить складно. Звичайно, якщо ти дуже хороший фахівець, то дороги всюди відкриті.

Звичайно, якщо ти дуже хороший фахівець, то дороги всюди відкриті

Цікаві факти про Норвегію

Факт №1. На освіту країна витрачає в три рази більше, а на медицину - в чотири, ніж на оборону.

Факт №2. З першого класу школярам викладають англійську, екологію і мистецтво.

Факт №3. Населення Норвегії налічує всього лише близько 5 мільйонів чоловік. Це одна з найбільш малонаселених країн Європи.

Факт №4. Місто, в якому проживають понад 30 тисяч осіб, вважається в Норвегії великим.

Факт №5. У 80% норвежців є човна або катера.

Факт №6. Один з найпоширеніших видів транспорту - велосипед. Може, причина в високих податках, але зате це одна з найчистіших країн.

Факт №7. У Норвегії дуже мінлива погода. У них навіть є приказка: «Не подобається наша погода? Зачекайте 15 хвилин ».

Факт №8. У країні дуже дбайливо ставляться до природи. Тому тут все в первозданному стані. Так, зовсім недавно норвежці звернулися з проханням захистити їх природні пам'ятки від напливу туристів.

Факт №9. Норвегією править король.

Факт №10. У Норвегії дуже багато риби, і для її лову не потрібна ліцензія. Однак цим активно користуються європейці: деякі приїжджають сюди аж на кілька тижнів на рефрижераторах, щоб забезпечити себе рибою на півроку вперед.

Факт №11. У Норвегії не прийнято викидати банки і пляшки, їх здають в спеціальні автомати, за це можна отримати гроші.

Факт №12. Саме тут найпротяжніші фіорди.

Факт №13. У Норвегії 37-годинний робочий тиждень.

Факт №14. У Норвегії знаходиться найпівнічніша точка Європи - Нордкап. Це скеля, з якої в гарну погоду можна побачити льодовики Арктики.

Факт №15. Середня процентна ставка по кредиту в Норвегії - 3-4 відсотки річних.

Факт №16. У країні дуже високий рівень народжуваності, один з найвищих в Європі. Вся справа в тому, що уряд зробив ставку не на народжуваність, а на якість життя дитини. Тому заводити кілька дітей тут норма. Вважається, що успішна сім'я може дозволити собі утримувати трьох дітей.

Факт №17. Протяжність всіх тунелів Норвегії теж б'є рекорди серед інших європейських країн. Є навіть тунель, який проходить на глибині 300 метрів під водою.

Факт №18. Один з улюблених персонажів Норвегії - троль. Саме звідси тролі прийшли в фантастику і фентезі. У країні дуже багато географічних об'єктів, де фігурує слово «троль» (дорога, ущелині, мова тролів і ін.).

Ви все ще не вірите, що таке може бути?
Так все-таки де живуть найщасливіші люди?
У них навіть є приказка: «Не подобається наша погода?

Новости