Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Альтернатива Буковелю: Скільки коштує відпочинок на гірськолижних курортах Словаччини

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі

112.ua

Популярність словацьких гірськолижних курортів Ясна і Таранське Ломница серед українців зростає. Поряд з нашим Буковелем і болгарським Банско вони вважаються одними з кращих в країнах Східної Європи. Словацьке консульство лояльне до українських туристів, а самі центри катання розташовані недалеко - на відстані 200-250 кілометрів від кордону України. За тиждень на крутих схилах треба бути готовим заплатити не менше 900-1000 євро з людини

Кількість українців, які їздять до Словаччини на гірськолижні курорти, щороку зростає приблизно на 10-15%. Чим вона приваблює наших співвітчизників? В першу чергу - своїм вдалим місцем розташування. Два основних і популярних серед українців гірськолижних центру - Високі Татри (Штребське Плесо, Татранська Ломніца, Старий Смоковець) і Низькі Татри (Ясна) - розташовані на сході країни, на відстані приблизно 200-250 кілометрів від українського кордону в Ужгороді.

Два основних і популярних серед українців гірськолижних центру - Високі Татри (Штребське Плесо, Татранська Ломніца, Старий Смоковець) і Низькі Татри (Ясна) - розташовані на сході країни, на відстані приблизно 200-250 кілометрів від українського кордону в Ужгороді

Фото з відкритих джерел

Основна маса туристів добираються до центрів катання наземним транспортом: поїздом до Ужгорода, а далі - автобусом. Як правило, автобуси проходять митницю в окремій черзі, тому час проходження українсько-словацького кордону відносно невелика і складає не більше двох годин. Вартість проїзду в одну сторону обійдеться в 400 грн з людини. Частина туристів подорожують на автомобілях, але в цьому випадку на пункті пропуску доведеться провести не менше п'яти годин. Ще один спосіб - долетіти рейсом Чеських авіаліній до Кошице, а потім - на місцевій електричці до міста Попрада (Високі Татри) або Ліптовського Мікулаша (Низькі Татри). Сумарно це обійдеться в 3 тис. Грн з людини в одну сторону. Ще один варіант - прилетіти літаком авіакомпанії WizzAir в Братиславу (близько 1 тис. Грн з людини в одну сторону), але потім близько чотирьох годин до курорту доведеться добиратися електричкою (близько 400 грн в одну сторону).

Туристична село в Татрах 112.ua

Новини по темі

Новини по темі

Лояльне до українських туристів і консульство Словаччини в Україні, яке часто видає мандрівникам шенгенські мультивізи. Це також є однією з причин, по якій любителі гірськолижних спусків віддають перевагу саме цій країні.

високі Татри

Найближче - на відстані 200 кілометрів до кордону України - розташовані курорти Високих Татр, які між собою об'єднує електричка. За півгодини їзди від гірськолижного підйомника можна дістатися до невеликого міста Попрада, в якому розташовані бари, ресторани і магазини відомих торгових марок, включаючи H & M.

За півгодини їзди від гірськолижного підйомника можна дістатися до невеликого міста Попрада, в якому розташовані бари, ресторани і магазини відомих торгових марок, включаючи H & M

Карта курорту Смоковець Фото з відкритих джерел

Найпростіший курорт - Старий Смоковець, де розташовані переважно "сині траси" (для початківців лижників), тоді як більш просунутим лижникам на курорті зайнятися практично нічим. Набагато більш просунутий центр - Штребське Плесо. На "сині траси" тут ведуть тільки бугельні підйомники, а на кріселці можна дістатися до простої і широкою червоною траси або до вершини. Набагато більше варіантів для катання можна знайти в найпопулярнішому курорті в регіоні - Татранській Ломниці, де розташовано сім трас. Але всі вони досить протяжні і в процесі спуску дозволяють переїжджати зі схилу на схил, наприклад, почати спуск на можна "синьому" ділянці, проїхати через "червону трасу", а потім знову повернутися на "синю". Крісельні підйомники тут з підігрівом і обладнані спеціальним ковпаком, який захищає лижників від сильного снігу та вітру.

Карта курорту Штребське плесо Фото з відкритих джерел

Новини по темі

Новини по темі

Перевага Татранської Ломниці і в близькості до самого відомому польському курорту Закопане, який знаходиться з іншого боку гори на відстані близько 80 кілометрів від Татранської Ломниці. Але на відміну від словацьких курортів, польські центри катання розташовані на відстані один від одного. Тому добиратися з однієї гори до іншої можливе лише на спеціальному автобусі, який їздить по Закопане і стоїть в еквіваленті 1 євро з людини. Але це незручно з лижами і в спеціальних черевиках.

Але це незручно з лижами і в спеціальних черевиках

112.ua

ясні схили

Найпопулярнішим і розвиненим курортом Словаччини є Низькі Татри з центром в Ясне. Він знаходиться на відстані близько 60 кілометрів від Високих Татр в сторону країн Західної Європи. Цей центр катання, який розрахований на лижників різного рівня, активно розвивається: щорічно відкриваються нові траси і будуються нові підйомники. Зараз на курорті, розташованому біля підніжжя гори Хопок (висота - 2024 м над рівнем моря), нараховує близько 50 кілометрів трас.

Всього на курорті три основні зупинки, від яких на підйомниках можна дістатися до трас. Найперша - Лучки, яка веде на єдину "синю" трасу № 14. Друга зупинка (поруч знаходиться готель Ski Zahradky) - місце для досвідчених лижників, оскільки з цього місця починаються "червоні" траси (найпростіша серед них - № 11), а також одна синя (№ 5, протяжністю понад 3 км). Остання зупинка (біля готелю "Гранд Ясна") передбачена для тих, хто ще не дуже впевнено стоїть на лижах. Саме тут і розташована найпростіша "синя" траса № 13 під назвою "Білий шлях" протяжністю близько 800 метрів.

Пейзажі Низьких Татр (с) Сергій Забуранний

На вершину - гору Хопок - можна піднятися на спеціальних кабінах, звідки на північну частину (на ній розташована велика частина курорту) вниз веде "червона" траса, а на південь - "чорна". Але потрапити на вершину, де знаходиться кафе, оглядовий майданчик і невеликий пам'ятний знак, можуть навіть новачки і ті, хто не катається на лижах. На кабіні можна потім спуститися вниз, а потім - на крісельних підйомниках до однієї з зупинок транспорту.

Додаткові витрати

Гірськолижний відпочинок - недешеве задоволення. Наприклад, вартість тижневого проживання в одному з курортів обійдеться в середньому в 400 євро в тиждень зі сніданками. Середня вартість обіду в одному з кафе на схилах становить 8-10 євро з людини. Вартість глінтвейну складає 3-4 євро, гарячого чаю - 2 євро, гарячого шоколаду з вершками - 3,5 євро, пива - 2,2-2,5 євро за склянку. Але найвищі витрати займає безпосередньо катання. Вартість денного ski-pass в залежності від курорту складає 35-39 євро в день, тоді як орендувати лижі, черевики і палиці біля схилу можна за 16-17 євро в день. Наприклад, в Ліптовському Мікулаші ціни нижчі і складають близько 10 євро за весь комплекс в день.

(С) Сергій Забуранний

Новини по темі

Новини по темі

Готелі, які розташовані безпосередньо під горою Хопок, не можуть запропонувати великої різноманітності вечірнього дозвілля. Кілька трас традиційно відкривають для вечірнього катання, яке триває з 18:00 до 21:00, у багатьох готелях є більярд, бар і басейн. Справа в тому, що всі курорти Словаччини розташовані в природоохоронних зонах, тому за кожне вирубане дерево бізнесменам доводиться чимало заплатити.

Одне з найцікавіших місць для вечірнього проводження - відправитися в аквапарк Татраландія, який вважається найбільшим на території Словаччини. Популярністю користуються словацькі термальні джерела. Для тих, хто хоче зробити перерву в катанні, є пропозиції. З вокзалу Попрада або Ліптовського Мікулаша можна відправитися на екскурсію в Кошице, Братиславу або Відень. Територією країни курсують швидкісні поїзди, а купити квитки можна як на державний, так і на приватний поїзд (квитки продає представник компанії в залі вокзалу). Місцеві електрички по класу обслуговування схожі на поїзди Інтерсіті і ходять в найбільші міста країни кожні півгодини-годину.

Андрій Корнєєв

Чим вона приваблює наших співвітчизників?

Новости