Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

The300Spartans »Виноград і вино в Стародавньому Римі

опублікував Spartan | Дата 23 березня, 2016

Розвиток виноробства в Стародавньому Римі почалося в 6-7 столітті до н.е. і, що не дивно, з греків. Саме греки привезли перші виноградні лози на італійські землі. Римляни швидко освоїли процес і почали об'єднуватися в одну загальну державу, в якому вино було головним напоєм.

Вони успішно вирощували більше 80 різних сортів винограду та імпортували напій в кожен куточок Римської імперії. Одним з найпопулярніших було солодке червоне вино (vinum dulce). Серед вишуканих вин присутні і білі - фалернське і цекубское. Уже в ті далекі часи італійці знали, як освітлювати вино за допомогою спеціальних методів зберігання.

Краще винні сорти Стародавнього Риму активно культивують і в наші дні:

- червоний Санджовезе, якого в центральній Італії називають королем винограду;

- один з найдавніших Альяніко був завезений ще греками. Вино цього сорту має насичений і глибоким кольором;

- для виготовлення першокласного вина в Стародавньому Римі вирощували білий Мускат, який в наслідок поширився по всьому світу;

- Москато - це ще один найдавніший сорт білого винограду, лози якого і сьогодні дарують відмінний продукт.

В цілому налічувалося понад 185 різновидів виробленого вина.

Римляни цінували якісне і витримане вино. В середньому потрібно близько 15 років для дозрівання вишуканого вина, але деякі сорти зберігалися в підвалах і більш тривалий час. Для «масового» напою достатнім терміном витримки вважалося 3-4 роки. Дату розливу записували на стінках амфор, і кращою рекомендацією була стерлася запис.

У Римі, як і в Греції, вино практично не вживалося в чистому вигляді. Вживання вина в чистому вигляді, на «порожній» шлунок і до повного сп'яніння - вважалося ознаками алкоголізму і божевілля. У вино додавали не тільки воду (прісну і морську), а й мед, прянощі і трави. Римлянам належить винахід особливого способу вживання вина: великі амфори з албанським вином підвішували біля камінів, де напій випарюють, перетворюючись в порошок. Перед вживанням його розбавляли теплою водою і проціджували.

Вино входило в щоденний раціон кожного жителя, і навіть рабів. Правда, останнім діставалися тільки низькосортні екземпляри. Підкоривши Європу, італійці привезли вино і в ті краї, після чого виноробство почало розвиватися і в майбутньому Франції, Німеччини та Іспанії. Після розпаду Римської імперії виноробство прийшло в занепад. Тільки завдяки використанню напою в обрядах католицької церкви, виноробству вдалося вистояти. І тільки в 15 столітті італійські вина почали новий етап відродження.

Переглядів: 0

Новости