Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Корм для свиней для швидкого зростання

  1. Особливості підбору комбікорми
  2. Як приготувати корм в домашніх умовах
  3. Особливості відгодівлі в'єтнамських свиней

Вирощування свиней в домашніх умовах досить поширене заняття в сільській місцевості. Сьогодні - цей процес покликаний не тільки забезпечити сім'ю м'ясними продуктами, а й грошовими коштами. Тому питання про раціональне годівлі свиней для їх швидкого зростання завжди актуальний, особливо для новачків.

Потрібно чітко розуміти яка порода свиней відгодовується, щоб правильно підібрати потрібний раціон. Позначимо, що є м'ясні та сальні види, особливу увагу приділимо вирощування в домашніх умовах в'єтнамських свиней.

Для того щоб при мінімальних витратах повчити хороший результат, потрібно використовувати поживні та збалансовані корми. Їх купують на спеціальних комбікормових заводах або в точках продажу, а також виготовляють своїми руками в домашніх умовах, правильно комбінуючи склад.

Їх купують на спеціальних комбікормових заводах або в точках продажу, а також виготовляють своїми руками в домашніх умовах, правильно комбінуючи склад

Особливості підбору комбікорми

Звичайно, багато досвідчених фермери рекомендують для прискореного зростання використовувати комбіновані корми приготовлені промисловим способом. Адже в них повністю передбачена добова норма поживних речовин потрібна поросяті для нормального розвитку і хорошого набору маси. Але, на жаль, їх вартість не так вже мала, тому багато хто готує корм самостійно, використовуючи компоненти, які входять до складу комбікорму. Але про це трохи пізніше. Зараз розглянемо як правильно підібрати комбінований сухий корм. Перш за все звертаємо увагу на наступні моменти:

  • вік поголів'я (поросята, свиноматки, дорослі свині);
  • породу (для в'єтнамських потрібен дещо інший тип харчування);
  • якість корму (термін придатності, виробник).

Застосування для відгодівлі комбінованих кормів - це більш раціональний спосіб за короткий час виростити поголів'я.

Існує кілька його видів:

  • сухий розсипний;
  • гранульований;
  • рідкий;
  • вологий.

Найчастіше використовують гранульований вид, тільки давати свиням його потрібно невеликими порціями, щоб контролювати норму і його псування.

Застосування вологого корму також має свої особливості. Його дають разом з чистою водою в співвідношенні один до півтора одиницям. Такий відгодівлю застосовують при малих поголів'я, оскільки до звичайного догляду за свинями, додається і регулярне чищення годівниць. Але в домашніх умовах такий корм користується популярністю, оскільки сприяє швидкому набору маси.

Згідно віковим особливостям тварин, комбікорм ділять на:

  • предстартерний;
  • стартовий;
  • ростовой;
  • фінішний.

У перші кілька днів життя маленьких поросят годують виключно материнським молоком або його замінником, а через тиждень починають потихеньку підгодовувати предстартерний комбікормом. Їм відгодовують протягом півтора місяців. За цей час поросята отримують максимальну кількість корисних речовин для подальшого зростання. Потім їх переводять на інші корми, відповідно до віку.

Правильно підібрані комбікорми дозволяють протягом шести місяців виростити порося масою близько ста п'ятдесяти кілограм.

Але такий відгодівлю вимагає спочатку великих фінансових вкладень, оскільки стоять збалансовані комбікорми не дешево. Однак, якщо можливості купувати корм немає, його можна приготувати своїми руками.

Як приготувати корм в домашніх умовах

Якщо можливості придбати комбікорм для швидкого зростання поголів'я свиней немає, але є бажання підійти до відгодівлі з усією серйозністю і раціональністю, то можна його приготувати своїми руками. Головне запастися терпінням і підібрати правильний склад.

Всі виготовлені самостійно корми подрібнюються на спеціальних зернодробарка, в яких використовуються сітки з різними отворами, оскільки маленьких поросят годують дрібнішим кормом, ніж дорослих. До складу будь-якого домашнього харчування в обов'язковому порядку входять подрібнені зернові культури. Інші компоненти, такі як овочі, фрукти, трава - дрібно ріжуть.

До складу обов'язково включають м'ясо-кісткове борошно, сіль в невеликих кількостях, спеціальні премікси, вітаміни і мінеральні добавки для поліпшення росту.

Приготування домашнього харчування вимагає значно більшого часу, ніж відгодівлю комбікормами, оскільки його не можна заготовити про запас. Він завжди повинен бути свіжим, можна зробити тільки лише запаси подрібнених зернових.

Наступний момент, харчування маленьких поросят відрізняється від дорослих. Їм дають вологі мішанки, до складу яких включають подрібнене зерно, дріжджі, жир, крейда, м'ясо-кісткове борошно, сіль, відварну картоплю, залишки хліба, спеціальні стимулятори, які покращують зростання і прискорюють набір ваги, при цьому вони не повинні містити гормональних препаратів.

Коли свині підростають до складу харчування для них слід додавати премікси, зерно більш грубого помелу.

Самостійно можна приготувати відгодівельний комбікорм за таким рецептом:

  • чотириста грамів ячменю (середній помел);
  • триста грам вівса (дрібний помел);
  • сто шістдесят грам люцернового борошна;
  • сто двадцять м'ясо-кісткового;
  • вісімдесят грам соняшникової макухи (макуха);
  • двадцять грам крейди;
  • десять - кухонної солі.

Всі компоненти змішуються, після чого додаються вітаміни і премікси, з розрахунку сто грам на один кілограм підготовленого складу.

Годують тварин мешанками, для цього сухий корм розводять сироваткою або водою.

Маленьких поросят потрібно годувати не менше п'яти разів на день, дорослим же досить двох разового харчування.

При цьому добові норми залежать від віку тварин. І можуть бути від двохсот грам для поросяти і до шести кілограм для свиноматки. В середньому ж в добу для окорм однієї свині потрібно близько чотирьох кілограмів.

В середньому ж в добу для окорм однієї свині потрібно близько чотирьох кілограмів

Особливості відгодівлі в'єтнамських свиней

В'єтнамських вислобрюхих свинок вважають зовсім не вибагливими тваринами, які можуть харчуватися будь підніжної їжею. Насправді це не зовсім так. Так, вони всеїдні, але для того щоб швидко виростити повноцінних в'єтнамських вислобрюхих їм також потрібен спеціальний збалансований раціон.

Особливість в'єтнамських свинок в тому, що вони відносяться до м'ясних порід і при цьому дуже вигідні в економічному плані.

Основу раціону в'єтнамських свиней повинні складати соковиті корми. Вони з величезним задоволенням поглинають різні овочі - морква, картопля, капусту, буряк, огірки, також вживають гарбуз, кабачки, різну бадилля і опале фрукти (яблука, груші, сливи, абрикоси). Зелена трава - просто невід'ємна частина їхнього раціону, до складу якого повинні входити і зернові культури середнього помелу.

Маленьких в'єтнамських поросят починають підгодовувати на сьомий день. Їм дають рідкий корм, до складу якого входить ячмінна і вівсяна крупа. З неї варять кашу на молоці, якою годують поросят в теплому вигляді. Також малюки потребують і в смажених зернах ячменю чи пшениці, про них вони чешуть ясна. У міру дорослішання поросят їм в раціон вводять різні трави і овочі з фруктами.

Приготування корму для дорослих «в'єтнамок» має ґрунтуватися на різноманітності, тоді вони будуть швидко набирати у вазі. У літню пору року свиням дають в основному соковиту їжу, а на зернові припадати всього лише двадцять відсотків від загальної маси добової норми. Перевищувати дане співвідношення не варто, оскільки буде порушений якісний склад м'яса, туші почнуть запливати жиром, а це протиприродно для даної породи.

Поросят на відгодівлі можна годувати промисловим комбікормом, відповідно до віку або ж готувати його самостійно. До його складу повинні входити відварні ячмінь, пшениця або жито.

В'єтнамської породи протипоказані овес і кукурудза, оскільки вони провокують ожиріння у свинок.

Взимку до звичайного раціону додають сіно, жолуді, каштани, готують мішанки з висівок, дають вітаміни, мінеральні добавки та премікси.

Влітку годують свиней двічі на добу, в зимовий період - тричі.

Правильно організований режим харчування і збалансований корм, дозволяють за короткий час отримати максимальний результат, який виправдає і матеріальні і трудові витрати.

Новости