Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

InterNevod: Академія: Вирощування райдужної форелі

(Джерело: Іванов А.П. Рибництво в природних водоймах. М .: Агропромиздат, 1988)

Виробничий процес в форелеве озерному господарстві починають з формування маточного стада з завезеної заплідненої ікри з уже діючого господарства. Вирощування і подальше утримання виробників форелі здійснюють в матковій озері.
При формуванні маточного стада особливу увагу приділяють підбору виробників. Хороші, швидкорослі особини форелі дають і хороше потомство, а від цього багато в чому залежить ефективність роботи господарства. Найкращими виробниками вважаються великі вгодовані форелі з гарним екстер'єром, які швидко реагують на зовнішні подразнення, здорові і не мають зовнішніх дефектів (викривлених хребтів, недорозвинених зябрових кришок і ін.). Виробники повинні мати в достатній кількості біологічно повноцінну їжу, що забезпечує нормальний розвиток статевих продуктів форелі. У разі нестачі природної їжі можна підгодовувати риб гранульованим кормом, розробленим ВНІІПРХ. Цей корм дають виробникам на додаток до природної їжі в кількості 1-2% маси риби.
При вирощуванні виробників форелі, крім їжі, велике значення має щільність посадки. Ремонтний молодняк треба утримувати при щільності не більше 1 шт / м2, а більшу рибу (400 г і вище) при щільності 1-2 шт. на 10-15 м2. Маточне озеро має бути проточним (500-1500 л / с на 1 га), так як це сприяє розвитку статевих продуктів.
Виробників форелі відловлюють з маточного озера в нерестовий період, відбираючи самців і самок з добре вираженими статевими продуктами, і садять їх в земляні або бетоновані садки розміром 10-15Х2-3Х1,5 м. На 1 м, 2 садка садять 25-30 виробників окремо по підлозі. При відсутності в господарстві стаціонарних кошів можна використовувати ділянки швидкоплинних річок і струмків, які перегороджують дерев'яними гратами і споруджують таким шляхом руслових садки.
У садках у форелі регулярно перевіряють ступінь зрілості статевих продуктів. Зрілих виробників відбирають і способом відціджування беруть у них ікру і сперму. Ікру форелі запліднюють сухим способом. Для запліднення ікри від 2-5 самок досить сперми від одного самця, проте сперму беруть від кількох самців, так як це позитивно впливає на результати запліднення і якість потомства.
Запліднену, відмиту і набряклу ікру прораховують об'ємним або ваговим способом і поміщають в ті ж інкубаційні апарати, які застосовуються для інкубації ікри лососів. Норми завантаження ікри форелі в ці апарати такі ж, як і для ікри лососів.
Умови режиму інкубації ікри форелі і догляду за нею в основному ідентичні з такими, які дотримуються на лососевих риб у заводах. Оптимальний температурний режим інкубації ікри форелі-від 2 до 10 ╟С. Відхід ікри форелі за період інкубації зазвичай не перевищує 2-5%.
Виклюнувшіеся передличинки провалюються через сітчасті осередки рамок і лежать перші дні нерухомо на дні апарату, харчуючись за рахунок запасів жовткового мішка. Після завершення вилуплення предличинок, яке триває протягом 3 5 діб, рамки виймають з апарату. Передличинки, що лежать на його дні, негативно реагують на світло, тому їх містять в затемненні.
Через 15-20 діб після вилуплення предличинок жовтковий мішок у них розсмоктується на 2/3 і вони стають личинками, які починають активно плавати і споживати зовнішню їжу. В цей час личинок потрібно поступово привчати до світла і годувати не рідше 4 разів на день пастоподібною або гранульованим кормом. Через 5 діб після початку годування личинок пересаджують з апаратів в лотки або бетонні прямокутні або круглі басейни (на 1 и2 садять до 10-15 тис. Прим.), Де і вирощують при температурі води 10-15 ╟С до повного розсмоктування жовткового мішка і перетворення в мальків, яких, в свою чергу, пересаджують в озеро-розплідник. Кормовий раціон при вирощуванні личинок в лотках і басейнах складається з гранульованого корму або з пастообразной суміші, приготовленої з кров'яної, тутової, рибного борошна з додаванням вітамінів. У кормовий раціон замість кров'яної муки часто вводять селезінку. При відсутності в господарстві лотків і басейнів зариблення озера-розплідника виробляють личинками, які перейшли на змішане харчування.
Молодь вирощують в озері-розпліднику на природній кормовій базі до осені, коли вона досягає маси 10 м Рибопродуктивність озера-розплідника при вирощуванні сеголетков форелі становить 40 кг / га. Відхід молоді за період вирощування дорівнює 40-50%.
Восени молодь пересаджують з озера-розплідника в нагульні озеро, де вирощують товарну форель на природній кормовій базі до маси 0,3-0,4 кг. Промисловий повернення цієї форелі від сеголетка дорівнює 30-40%. Отримана господарствами товарна продукція форелі становить 20-30 кг / га.

Новости