Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як добувають перли в Арабських Еміратах

Перли і прикраси з перлів, були відомі людству дуже давно - протягом шести тисячоліть, це один з найбільш ранніх дорогоцінних каменів. Перли здавна був предметом торгівлі і багатства, їм володіли тільки знатні і заможні люди, тому що був час, коли перли був дорожчим за навіть золота. Саме тому дивитися як створюють штучні перли під час поїздки в Арабські Емірати хотілося обов'язково подивитися. Для цього ми всією групою вирушили до музею перлів, розташований в еміраті Рас аль-Хайм, там де ми і проживали. Весь процес "виробництва" штучних перлів представлений на відео.

Зверніть увагу на розповідь перекладача і дії майстра. Китайці першими в 18 столітті навчилися вирощувати штучні перлини і виявили що чужорідні тіла, які потрапляють в м'які тканини раковини, з часом покриваються численними шарами перламутру. Спеціальною лопаткою, майстри відкривали стулки молюсків - перлових і за допомогою бамбукової палички поміщали всередину кульки з глини, шматочки міді або дерева, після чого раковину занурювали у водойму. Через певний час витягували з устриць, предмети які мали вигляд справжнього перлів. З тих пір технологія виробництва перлів, практично не змінилася і саме вона дозволяє вирощувати найбільш якісні перли.

Ось і процес закладки "болванки" в раковину для отримання штучних перлів, він буде готовий приблизно через 2 роки:

Вчора перли вирощують в спеціальних, так званих садках-інкубаторах або «фермах», де створені спеціальні водойми певної глибини і температури води. У нас була невелика екскурсія на човні, де власник перловою ферми показав "ферму" в якій знаходяться устриці.

Водойми регулярно очищають, після чого збагачують середовище проживання корисними для жемчужниц продуктами харчування. Така процедура сприяє їх оздоровленню, біологи точно знають, що якість перлів безпосередньо залежить від здоров'я молюска. Ці спеціальні плантації оснащені високотехнологічними лабораторіями, а весь виробничий процес контролюють кваліфіковані фахівці, що дозволяє контролювати кількість і якість, виробленого продукту. Прямо на човні був проведений процес розтину устриці і на світло була витягнута симпатична перлина.

Прямо на човні був проведений процес розтину устриці і на світло була витягнута симпатична перлина

Після цього всіх на човні пригостили "арабською кавою" (прозора рідина в склянці) і традиційним арабським ласощами - фініком з горіхом.

Для закріплення матеріалу про устрицях ми вирушили в прекрасний італійський ресторан, яким володіє та ж компанія що і устричної фермою, де можна було спробувати прекрасних устриць. Зрозуміло вони були вже без перлів, почасти ресторан - це спосіб реалізувати устриць після вилучення перлів, так би мовити, побічний бізнес.

Зрозуміло вони були вже без перлів, почасти ресторан - це спосіб реалізувати устриць після вилучення перлів, так би мовити, побічний бізнес

В черговий раз дякую Наталі Турс за організований тур в Рас аль-Хайм. До речі, агент з цієї компанії відмінно нас супроводжував і розповідав про Арабських Еміратах дійсно цікаві речі.

Чергова порція цікавих фактів про ОАЕ:

  • 55 тисяч доларів виплачується якщо збити людину випадково на дорозі (з 2011 року) - так званий "кров'яний" викуп. Цікаво що життя збитої жінки варто в два рази дешевше
  • За збитого на дорозі верблюда потрібно виплачувати откупной штраф: якщо біговій, то 100 000 доларів США, якщо звичайний, то від 13 до 20 тисяч доларів, в залежності від його стану: віку, статі
  • Гроші за порушення видаються нема на руки родичам постраждалих, а виплачуються суду в обмін на паспорт
  • У кожній лікарні ОАЕ в штаті є поліцейський, який оглядає характер травм надходять
  • В ОАЕ жодної атомної електростанції, тільки теплові електростанції, в 2017 році планується відкриття першої АЕС
  • Дубайське метро було відкрито 9.09.2009 о 9:09, відоме своїм відсутністю машиністів, існує жіночий вагон і "золотий" вагон з підвищеним комфортом

Новости