Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вислобрюхі в'єтнамські поросята: догляд за свинями, розведення і раціон харчування

  1. Хто такі вислобрюхие поросята
  2. Галерея: вислобрюхие в'єтнамські поросята (25 фото)
  3. Догляд за поросятами в'єтнамської породи
  4. прогулянки
  5. Годування в'єтнамських поросят
  6. Раціон в'єтнамської свині взимку
  7. Розведення в'єтнамських свиней

З недавніх пір в сільському господарстві з'явилася своєрідна «мода» на незвичні породи тварин З недавніх пір в сільському господарстві з'явилася своєрідна «мода» на незвичні породи тварин. Однією з таких екзотичних різновидів стала в'єтнамська вислобрюхая свінья.Свое назву порода отримала завдяки незвичайному зовнішньому вигляду, а саме обвисли жівоту.В Канаду порося потрапив з В'єтнаму, тому інша назва його в'єтнамська свиня. В Європейські господарства ця свинка приїхала з Азії. Сталося це не так давно, в кінці минулого століття. Проте порода вже стабільно прижилася на вітчизняних фермах.

Хто такі вислобрюхие поросята

Селекціонери поставили собі за мету збільшити продуктивність і співвідношення м'язової маси Селекціонери поставили собі за мету збільшити продуктивність і співвідношення м'язової маси. Експеримент вдався, що посприяло поширенню породи серед фермерських угідь.

Одним з плюсів змісту породи є те, що догляд за в'єтнамськими поросятами не вимагає значних зусиль і витрат. Хрюші відмінно себе почувають в звичайних умовах утримання і не дуже вимогливі.

Роботу фермера спрощує сильний імунітет вислобрюхих свиней. Завдяки високій опірності, організм тварини з легкістю витримує практично будь-які умови вітчизняної погоди.

Галерея: вислобрюхие в'єтнамські поросята (25 фото)

Купівля в'єтнамського поросяти

Від звичних порід в'єтнамські свинки відрізняються доброзичливим темпераментом Від звичних порід в'єтнамські свинки відрізняються доброзичливим темпераментом. Навіть в період догляду за поросятами свині не проявляють агресії, що є безсумнівним плюсом при їх розведенні. Вирощування породи не вимагає особливих навичок.

Розведення свиней починається з покупки поросят. Є кілька моментів, на які необхідно звернути увагу при виборі тварин:

  • Не варто купувати парочку з одного приплоду. Близькоспоріднені зв'язку не тільки погіршують якість генетичного матеріалу, а й сприяють розвитку мутацій;
  • Якщо на фермі присутній тільки один хряк, існує велика ймовірність «спорідненості» куплених поросят;
  • При покупці необхідно дізнатися вагу порося і швидкість його росту;
  • Необхідно «познайомитися» з батьками поросят. Якщо малюки з'явилися на світ недавно, свиноматка буде втомленою і з помітною втратою у вазі;
  • Поросята повинні бути активними і грайливими, з хорошим апетитом. Зовнішні дані дитинчат теж повинні радувати: тільце збите, шерстяний покрив рівний, мускулатура виражена;
  • Необхідно поцікавитися, яким кормом харчується порося . Це потрібно для того, щоб перехід на постійний раціон здійснився плавно і без стресу для малюка.

Догляд за поросятами в'єтнамської породи

Приміщення для поросят

Для утримання в'єтнамських вислобрюхих поросят використовують цегляні свинарники Для утримання в'єтнамських вислобрюхих поросят використовують цегляні свинарники. Пол можна залити бетоном. Наявність дерев'яних помостів спростить прибирання, а також дозволить свинкам не мерзнуть взимку. Вирощування поголів'я з можливістю вигулу має більше плюсів, ніж «ув'язнення» в стійлі.

В'єтнамська порода відрізняється високою активністю. Це необхідно враховувати при виборі «інвентарю» - він повинен бути міцним.

Для свиноматки необхідно площу близько 4 кв.метрів. Хряк поміститься на території в 3 кв. метра.

Порода добре переносить холоду, але взимку необхідно підключати опалення. Це особливо актуально для свиноматок з поросятами. Температура в свинарнику не повинна падати нижче +20 градусів за Цельсієм.

прогулянки

У вигулі поросят є незаперечні плюси. «Вільні» свині відрізняються міцним здоров'ям, активністю, більшою масою і міцним здоров'ям.

Для прогулянок необхідно підготувати майданчик з розрахунком 1 сотка для однієї особини. Також на території слід вирити поглиблення і періодично доливати в нього воду. Поросята будуть раді прийняти «грязьову» ванну. Така купіль рятує тварин від атак комах і палючого сонця. У загоні також варто облаштувати навіс для дощової погоди.

Наступне питання після споруди свинарника - чим годувати в'єтнамських свиней.

Годування в'єтнамських поросят

Купуючи поросят, кожен власник задається питанням, чим годувати в'єтнамських поросят в домашніх умовах Купуючи поросят, кожен власник задається питанням, чим годувати в'єтнамських поросят в домашніх умовах. Від якості раціону безпосередньо залежить, як скоро тварина досягне дорослого віку, разом з тим стаючи готовим продовжувати свій рід.

Варто зазначити, що кількість споживаної їжі грає не менш важливу роль, ніж якість меню. Вислобрюхі поросята не повинні ходити голодними, але і перегодовування їм теж шкодить. Найкращим режимом буде два прийоми їжі на добу - вранці і ввечері.

Особливістю вислобрюхих свиней є висока активність і невеликий розмір шлунка, тому раціон звичайних білих свиней для в'єтнамської породи не підходить. Наприклад, буряк і корми з високим вмістом клітковини для азіатських свиней небажані. Солома також є занадто грубою їжею.

Раціон годівлі в'єтнамських поросят найкраще складати з зерна і комбікорми. Один з інгредієнтів змішують з висівками і ділять суміш порційно. Кожній свинці дістається близько 700 грам корму. Правильно буде, якщо поросята зможуть їсти з окремих ємностей.

Як зернових найкраще використовувати ячмінь. Підійде також пшениця. До основної складової додають кукурудзу, овес або горох. Відсоток такої добавки не повинен перевищувати 10% всього обсягу, щоб не допустити утворення великої кількості сала. Грубуваті корми попередньо подрібнюють для кращого засвоєння.

В якості вітамінної прикормки використовують овочі та фрукти В якості вітамінної прикормки використовують овочі та фрукти. Кращим варіантом вважається яблуко, груша, гарбуз. З трав корисно пригощати свиней конюшиною і люцерною. У теплу пору року трави можна давати в сирому вигляді.

Серед інших добавок варто відзначити риб'ячий жир. Дві столові ложки рідкої добавки вливають в відро кормів. Курс «жирної» підгодівлі становить десять днів, після чого необхідно зробити такий же за тривалістю перерву.

У літній період основу раціону поросят повинна становити рослинність. Необхідно подрібнювати молоду ганчір'я, додавати більше овочів, а ось комбікорм слід додавати в невеликих кількостях - не більш ніж 30%.

Корми не слід сильно розбавляти водою. Суху їжу порося пережовує більш ретельно, а значить, вона засвоїться краще.

Зернові культури для меню в'єтнамської свині необхідно подрібнювати Зернові культури для меню в'єтнамської свині необхідно подрібнювати. Порося не може ретельно розжовувати дрібні зернятка. Це призводить до того, що велика частина їжі просто виходить не перевареної. Для економії слід годувати поросят кормами середнього помелу. Денна норма зернових для одного поросяти становить 300 грам.

Для молодих особин, а також годуючих свиноматок існують свої правила годування. Це стосується вітамінних підгодовувань. Необхідно додавати в раціон курячі яйця, молочну сироватку і розбавлене молоко.

Вітамінізовані корми не слід обробляти термічно. При варінні «згоряє» більшість вітамінів, що робить недоцільним використання вітамінізованого харчування.

Також необхідно підібрати вітамінні підкормки з амінокислотами.

При якісному догляді і правильному раціоні порося виростає до центнера всього за 10 місяців. Пропорція сала збільшується, якщо тварина знаходиться в загоні без доступу до прогулянок. Для того щоб свиня обзавелася м'ясом, необхідно забезпечити їй вільний доступ до вигулу і траві. Також слід годувати домашніх в'єтнамських свиней великою кількістю свіжої рослинності.

За весь період годування однієї особини в'єтнамської породи потрібно близько 270 кілограм зерна, що робить зміст породи цілком рентабельним.

Якість м'яса, як і його кількість, залежить о т правильно підібраного раціону. Найкращим співвідношенням вважається:

  • Ячмінь і пшениця - 70%;
  • Суміш вівса і гороху - 20%;
  • Кукурудза - 10%;

Раціон в'єтнамської свині взимку

Питання про зимовий раціоні часто задають ті, хто займається вирощуванням в'єтнамських свиней Питання про зимовий раціоні часто задають ті, хто займається вирощуванням в'єтнамських свиней. У домашніх умовах готуються суміші, аналогічні «літнім». Увага приділяється живильної складової.

Годування в'єтнамських свиней в домашніх умовах в зимовий період відрізняється від меню в літню пору року: в першу чергу необхідно збільшити вітамінний прикорм. Це потрібно для підтримки імунітету поросят.

Доступ до свіжої зелені в холодну пору року обмежений, тому необхідно підгодовувати свиню запасених сушеними травами. Та ж люцерна і конюшина заповнять запас вітамінів в раціоні в'єтнамської свині.

Годування в'єтнамських свиней в зимовий період необхідно проводити частіше. З двох прийомів їжі необхідно перейти н а триразове харчування. Також варто переглянути склад раціону. Кількість комбікормів поступово збільшують. Крім того, готують суміші на основі висівок.

Сушені стебла кукурудзи і сіно є невід'ємною частиною раціону домашніх в'єтнамських свинок. П'ята частина корми повинна складатися з зерна, каштанів і жолудів. Премікси, а також добавки мінерального напрямки послужать відмінною складовою годування в зимовий період.

Розведення в'єтнамських свиней

У розведенні вислобрюхих свиней є безліч плюсів:

  • Свиноматка здатна призводить малюків щороку. В одному виводку зазвичай знаходиться від шести до вісімнадцяти дитинчат. Доглядає за потомством ретельно і відповідально;
  • Вже у віці півроку порося вважається статевозрілим, що прискорює розведення поголів'я;
  • Рослинна меню підходить для породи найкраще. Годувати тварин в літній час просто;
  • З кожним наступним приплодом поросята стають міцнішими і масивніше;
  • Швидкий приріст у вазі;
  • Смакові якості м'яса, невисокий вміст жиру;
  • Розведення свиней даної породи швидко окупає вкладені в нього кошти.

Новости