Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Прісноводний або річкові перли

Сьогодні на світовому ринку основну нішу прісноводних перлів займає культивовані, тобто вирощений в річках і озерах. Величезна частка перлів надходить до нас з Китаю, щорічно поставляє на ринок десятки тонн перлин.

Прісноводний перли росте навіть на залитих водою невикористовуваних рисових полях в Китаї. Там склався комфортний мікроклімат для молюсків, де вони можуть швидко розмножуватися і вирощувати прекрасні перлини.

Річкові перли видобувають з річкових, озерних устриць. Живуть вони в основному в чистих водах річок з не дуже сильною течією. Розмір річкових молюсків досягає 18 сантиметрів у довжину, мають вагу до 300 грам, їх вік іноді доходить до 50 років.

Молюски, які мешкають в прісній воді, відносяться до сімейства Unionidae Молюски, які мешкають в прісній воді, відносяться до сімейства Unionidae. Відомий представник цього сімейства в Європі - Margaritifera margaritifera - цінується як виробник перлів, крім того з його раковини виробляють красиві гудзики. Вважається, що ці дивовижні істоти можуть дуже швидко адаптуватися до нового середовища при зміні кліматичних, фізичних, біологічних і навіть хімічних умов. Вони є довгожителями, і в природних умовах деякі особини іноді доживають до 250 років.

Річкові перлини на відміну від морських не мають ядра, тобто їх вирощують без'ядерною методом.

У мантію молюска підсаджують шматочок чужої тканини, яка починає обволікає шарами перламутру. Цей спосіб називають без'ядерною, так як в морському перлах для цих цілей використовується спеціальне ядро-кулька. Саме тому річкові перли має більш товстий, ніж морський, шар перламутру.

Без'ядерний спосіб дає можливість підсадити молюски кілька запалів і отримати від однієї жемчужніци відразу кілька прекрасних дорогоцінних каменів. Одна річкова устриця здатна одночасно виростити 12-16 перлин. У міру зростання перлини потрібно перевертати, щоб вони не стали плоскими. Незважаючи на це, ідеально круглі становлять маленький відсоток від загальної кількості річкових перлів і цінуються вони набагато дорожче.

За 1,5 року річкова перлина виростає до 3 міліметрів. За 3 роки вона може стати розміром 7 міліметрів. Більше ніж 7 міліметрів річкові перлини виростуть, тільки якщо пройде ще 4 роки (всього 7 років). Дуже рідко вони бувають більше 10 міліметрів, і ціна їх в цьому випадку сильно зростає.

Річкові перли дуже популярний завдяки різноманітності відтінків, форми і розміру. Перлини мають діаметр від 2 до 8 мм, їх середній розмір - 4-6 мм.

Твердий перламутр цих перлів більш матовий і не має такого сильного блиску, як морський, але він вважається більш міцним і стійким до стирання, що зовсім непогано для прикрас. Колір трохи нерівний і може трохи переходити з одного відтінку в інший.

Прісноводний перли буває самих різних кольорів, але тони ці трохи приглушені. Зустрічаються такі відтінки: білий, кремовий, рожево-оранжевий, фіолетовий, колір шампанського, блідо-фіолетовий, коричневий.

Річкові перлини частіше бувають неправильної форми Річкові перлини частіше бувають неправильної форми. Форми прісноводних перлів різні - краплі, овали, незвичайні форми (бароковий перли). Дуже рідкісні ідеально круглі великі перлини. Так як ціна річкових перлів менше, ніж у морського, це дозволяє створювати прекрасні, доступні за ціною прикраси.

Повернутися до списку статей

Новости