Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ОАЕ - найбільший в світі виробник фініків

Відомо, що дикі фініки використовувалися предками арабів ще 5-7 тис років назад

Відомо, що дикі фініки використовувалися предками арабів ще 5-7 тис років назад. В'ялені, сушені та свіжі фініки, багаті мінеральними речовинами і цукром, були основною раціону бедуїнів. Але фінікові плоди цінуються не тільки як продукт харчування. Араби вважають їх ліками.

«Їжте фініки, - врятуєте зуби», кажуть в народі. Вважається, що завдяки багатому вмісту магнезії в фініках, їх включення в харчовий раціон дозволяє уберегтися від раку. Зміцнюючи зоровий і слуховий нерви, фініки сприяють збереженню зору і слуху. У них міститься багато заліза, фосфору, мінеральних солей і всі вітаміни груп «А» і «Б».

Вчені стверджують, що десяти фініків досить для забезпечення щоденних потреб організму в магнезії, міді, срібла, половини потреб в залозі, чверті потреб в кальції і Поташі.

Вчені стверджують, що десяти фініків досить для забезпечення щоденних потреб організму в магнезії, міді, срібла, половини потреб в залозі, чверті потреб в кальції і Поташі

Вирощуванням фініків в промислових масштабах еміратци зайнялися на початку 70-х років за указом президента країни шейха Заїда Аль Нахайяна. З тих пір кількість фінікових пальм збільшилася в кілька разів і тепер на місцевих фінікових фермах щорічно вирощують близько 800 тис тонн пустельних фруктів. В даний час тут живе понад 20% всіх фінікових пальм світу, а це понад 40 млн. Дерев. Серед них переважає 10 різновидів: фарад, лулу, Натан, кхасаб, Барні, кхласс, шашіл, абу Маан і джібірі. Ці види найбільш стійкі до жаркого клімату і солоній воді.

Ці види найбільш стійкі до жаркого клімату і солоній воді

В Еміратах ведеться планомірна робота по створенню пальмових гаїв, розплідників, є інститут в місті Аль-Айні, де шляхом клонування виводяться найбільш родючі і швидкозростаючі сорти, стійкі до головного ворога дерева - червоною пальмової молі, а також інших захворювань. Сьогодні з фініків і соку пальми роблять джеми, мед, печиво, соки, пульпу для кондитерських виробів, корм для худоби. В Еміратах навіть налагоджений випуск фінікового «шампанського» - безалкогольного газованого соку. Його виготовляють на найбільшій в країні фабриці з виробництва готових продуктів з фініків в м Аль-Айні.

Його виготовляють на найбільшій в країні фабриці з виробництва готових продуктів з фініків в м Аль-Айні

У 2002 році ОАЕ були обрані центром Всесвітньої організації фінікових пальм, що об'єднує 26 країн світу. Емірати стали піонерами в проведенні науково-дослідних робіт в області пальмоводства. Останнім досягненням стало отримання солестійких пальм, що дозволить розширити ареал поширення цього дерева. У країні налічується близько 42 млн пальм, що дають 6 відсотків світового виробництва фініків.

Читайте додатково по темі «ОАЕ - найбільший в світі виробник фініків»:


Новости