Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Свій в дошку, або Як вибрати сноуборд?

  1. фрістайл
  2. фрірайд
  3. Швидкісний спуск
  4. універсальний сноуборд
  5. сюжет

Нещодавно помітили тенденцію: як новачки, так і професіонали, від малого до великого, дихаючи свіжим повітрям, підкорюють одну за одною гірськолижні майданчики області - гори Уктус, Вовчиха, Білу ... Тим більше що свіже повітря, великі швидкості і чимала фізичне навантаження ще нікому не йшли на шкоду. Помітивши безліч з'явилися на гірничо-лижних комплексах любителів сноуборду, «ОГ» з'ясувала, як знайти «свою дошку».

Перше, з чим потрібно визначитися - бажаний стиль катання, рівень володіння дошкою і ... зростання. Довжина дошки повинна бути на 15-20 сантиметрів менше зростання власника. Якщо людина володіє нестандартною фігурою, схильний до повноти або високий на зріст, дошка повинна бути довше стандартної. За рівнем володіння дошки бувають для початківців, прогресуючих і професіоналів. Що стосується стилів катання, більшість сучасних сноубордів розраховані для чотирьох основних напрямків: фрірайд, фрістайл, швидкісний спуск і універсальний стиль.

фрістайл

Основу цього технічного та видовищного стилю складають трюки, виконані в халф-пайп (сніжної напівтрубі), парку і на трамплінах. Сноуборд для фрістайлу коротше і легше інших, щоб їм було легше управляти на утрамбованном снігу. Кріплення для черевиків розташовані симетрично, оскільки в цьому стилі сноубордист їде як в «своїй» стійці (провідною ногою вперед), так і навпаки. Форма дошки зазвичай «Twin Tip» - тобто симетрична по обидва боки. Жорсткість носової і хвостової частин однакова. Для легкості виконання трюків дошки роблять з урахуванням максимального ступеня гнучкості.

Ціна питання (середня): від 5 до 18 тисяч. в будь-якому стилі катання залежить від марки виробника, моделі, рівня володіння і ... сезону. Як у високій моді - чим новіше дошка, тим вона дорожча. При цьому сноуборд з «минулорічної колекції» може коштувати значно дешевше.

фрірайд

Найбільш поширений стиль серед сноубордистів на увазі катання поза підготовленими трасами, не "зациклюючись» на ефектних трюках. Найчастіше для фрірайду вибирається форма дошки «Directional», у якій носова частина довша хвостовій, а зона під ногами більш жорстка, ніж спереду і ззаду. М'який і довгий ніс дошки, а також центр ваги, розташований в задній частині, дозволяють легко «спливати» при катанні по непідготовленій місцевості. У дошках для фрірайду використовується середній рівень гнучкості, що дозволяє легко управляти дошкою. Ще однією формою дошки, яка рекомендується для цього стилю, є «ластівчин хвіст». У цих моделей гострий м'який довгий ніс і жорсткий роздвоєний хвіст, який при повороті глибоко занурюється в сніг, забезпечуючи більш впевнене проходження повороту.

Ціна питання (середня): від 7 до 40 тисяч. Настільки широкий ціновий діапазон пов'язаний з безліччю пропозицій на ринку сноубордів, де кожна компанія дотримується власної цінової політики.

Швидкісний спуск

Поєднує в собі кілька стилів, орієнтованих на ковзання по вже підготовленим жорстким трасах - слалом (рух сноубордистів по паралельних трасах), слалом-гігант і карвінг (швидкісне катання на передньому канті, при якому сноуборд немов «розрізає» сніг). Ці напрямки об'єднують дуже високі швидкості, тому до дошки пред'являються максимальні вимоги щодо якості. Зазвичай це дошки з звуженою хвостовою частиною, що дозволяють зменшити опір при спуску і плавно завершити різаний поворот. Кріплення для черевиків зсуваються до задньої частини дошки, оскільки в цьому стилі спортсмен їде провідною ногою вперед.

Ціна питання (середня): від 14 до 30 тисяч. Дошки для швидкісного спуску випускаються всього декількома компаніями, що дозволяє знизити розкид цін.

універсальний сноуборд

Зі стилем катання точно може визначитися той, хто вже скуштував всі принади швидкісного спуску по сніжному схилу. А що стосується тих, хто ще не встиг визначитися зі своїм стилем катання або тільки починає освоювати сноуборд (як це по вихідним робить автор тексту), їм рекомендується вибрати універсальну модель сноуборду.

Кріплення на ньому стоять симетрично або трохи зміщені до задньої частини дошки. Найпопулярніша форма для універсальних дощок «All mountain». Жорсткість у них невисока, бічний виріз (лінія від носа до талії дошки) симетричний. На такому сноуборді можна кататися як на підготовленій трасі, так і на «цілині», а також почати освоювати трюки. Рівень гнучкості зазвичай визначений як «Легкогнучкі», що спрощує управління дошкою.

Ціна питання (середня): від 5 до 50 тисяч. Якщо перша цифра - ціна на сноуборди 2011-2012 роки, то остання відноситься до дощок з «лімітованих» колекцій або рідкісних порід дерева.

Крім цього, існують ще дві подразновідності дощок - дитячі і жіночі. Дитяча дошка, розроблена з урахуванням ваги і росту дитини, призначена забезпечити максимально комфортне і безпечне катання. У дитячого сноуборду підняті канти, щоб юному спортсмену було легше спускатися зі схилу і він не чіплявся за сніг. Жіночий сноуборд змодельований більш вузьким, щоб врахувати невеликий розмір ноги. Коли ступні сноубордистки дістають кантів, у неї більше шансів контролювати дошку під час повороту і зростає шанс не втратити над дошкою контроль. Найчастіше жіночі моделі м'якше і легше універсальних, а також відрізняються «жіночим» дизайном.

Вибравши дошку, не варто забувати про черевики і кріпильних. Вони - основа безпеки сноубордиста, оскільки жорстко фіксують ногу, дозволяючи уникнути вивихів і розтягнення м'язів при випадковому падінні. Пальці повинні нещільно упиратися в шкарпетку, а черевики - міцно облягати ногу в області ікри. Задня стінка кріплень (хайбек) повинна бути зроблена з товстого пластика з м'якою вставкою, а застібка, яка фіксує стопу, мати металеві замки. Кріплення завжди встановлюються з урахуванням провідної ноги, якої сноубордист управляє, на неї він переносить вагу тіла при спуску. Права нога або ліва є провідною - питання індивідуального зручності кожного.

коментар

Олександр Кріцук, викладач першої кваліфікаційної категорії, старший тренер зі сноуборду ДЮСШ «Уктусскіе гори»:

- Головне при виборі сноуборда - це зрозуміти, навіщо він вам і який стиль катання ви віддаєте перевагу. Необхідно врахувати і жорсткість дошки, а також зростання і вага бажає навчитися кататися на сноуборді. Окреме питання - як визначити на сноуборді провідну ногу. На заняттях з тренером перші вправи даються загальні, в результаті чого людина, починаючи кататися на сноуборді, сам інтуїтивно розуміє, якою ногою йому зручніше рухатися вперед. Але якщо такої можливості немає, можна спробувати знайти слизьку поверхню (наприклад, полій на вулиці), трохи розбігтися і постаратися проскользить на ній, як на ковзанах. Яка нога опинилася попереду - та й ведуча.

сюжет

«Величезний заряд енергії»   Зима «Величезний заряд енергії»
Зима. Спорт. «ОГ». Розказуємо про найголовніше і найцікавіше: від покупки спорядження та роботи спортоб'ектов в холодний період до секретів освоєння улюбленого виду спорту на снігу і льоду.

Новости