Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вступ до українських вишів: нові правила

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

15 листопада 2015 року, 7:29 Переглядів: 15 листопада 2015 року, 7:29 Переглядів:   PISA

PISA. Перевірять учнів на навички читання, математику і знання природничих наук.

Освіта в Україні виходить на новий рівень: наша країна приєднується до міжнародної програми оцінки знань студентів і учнів PISA, яку заснувала Організація економічного співробітництва та розвитку ( ОЕСР ). Ця організація складає рейтинг країн за якістю освіти. Це означає, що тепер міжнародне співтовариство буде оцінювати нашу освіту, що в довгостроковій перспективі допоможе його поліпшити і дасть можливість прирівняти наші дипломи до світових. Про таке нововведення днями повідомила заступник міністра освіти Інна Совсун.

В рамках програми 15-річні українці будуть проходити тести з навичок читання, на математичну грамотність і на знання природничих наук. Їх відбере спеціальна комісія. "Кілька місяців переговорів - і ось ОЕСР погодили заявку України на включення її до складу країн, які братимуть участь у міжнародному дослідженні PISA, - розповіла Совсун. - Звичайно, це тільки перший крок. Далі - забезпечення фінансування, створення національної команди по імплементації (саме ця команда визначить дітей-учасників тестування. - Авт.) ".

НОВІ ПРАВИЛА. А вже починаючи з 2016-го для українських абітурієнтів зміняться і правила вступу до вузів: відповідний указ затвердили в Міносвіти і передали до Мін'юсту в кінці жовтня. Так, в новому навчальному році абітурієнтів чекає кілька нововведень, наприклад з'являться кваліфікації "молодший бакалавр" (їх готуватимуть коледжі), а набір на "спеціаліста" та "молодшого спеціаліста" проведуть в останній раз. Таких освітніх рівнів більше не буде. Зміняться і терміни початку вступної кампанії. У відмінності від минулого року, подача документів на денну форму розпочнеться 11 липня, а закінчиться 20 липня (для тих, хто проходить співбесіди, іспити, творчі конкурси) і 27 липня (для всіх інших). Результати по бюджетникам оголосять 1 серпня і зарахують їх до 6 серпня. Для всіх же інших терміни зарахування - не пізніше, 12 серпня.

ПОДАННЯ ОНЛАЙН. Крім того, в цьому році молодим українцям знову дадуть можливість подавати документи в електронній формі: на платну форму навчання абітурієнти можуть подавати необмежену кількість заяв (було обмеження до п'яти заяв), а на бюджет - до 15 заяв на п'ять спеціальностей. У той же час виключно електронну подачу зробили для вступників на молодшого бакалавра, бакалавра, магістра та спеціаліста медичного, ветеринарного й фармацевтичного напрямків. "Електронна подача безумовно суттєво спростить вступну кампанію. Так наприклад людям з інших міст не доведеться витрачати час і їхати до вузу", - вважає глава ініціативи "Студзащіта" Андрій Черних.

ДЕРЖЗАМОВЛЕННЯ. Ще одна новинка - зміна моделі держзамовлення. Якщо раніше кількість бюджетних місць і перелік спеціальностей визначали в Міносвіти, то тепер частина повноважень віддали вузам. З 2016-му Міносвіти буде визначати загальну кількість бюджетних місць за спеціальностями, а самі вузи зможуть вирішити, скільки саме місць вони готові надати, з урахуванням рейтингів оцінок абітурієнтів (як і в минулому році при проходженні ЗНО студенти-бюджетники зможуть скористатися шкалою пріоритетів - відзначати куди б вони хотіли вчинити в першу чергу). "Рейтинговий підхід допоможе оптимізувати процес, - вважає Черних. - А ось плутанини в розподілі бюджетних місць не уникнути".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Надходження в українські вузи: нові правила". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Ірина Крикуненко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

Новости