Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Одеський національний морський університет і Батумська морська академія продовжили співпрацю

У Батумі пройшли переговори про продовження Договору про співпрацю між Батумський морську академію і Одеським національним морським університетом У Батумі пройшли переговори про продовження Договору про співпрацю між Батумський морську академію і Одеським національним морським університетом.

Дружба і співробітництво між фахівцями морегосподарського комплексу Одеси і Батумі сформувалися ще багато десятиліть тому, коли всі вони були випускниками однієї чорноморської "альма матер" - одеського "Водного" інституту.

За роки незалежності України і Грузії багато що змінилося, в тому числі, і в системі морського освіти двох країн. Батумське морехідне училище стало державної морської академією, ОІІМФ - національним морським університетом.

Грузинський уряд направило на морську освіту значні кошти, що дозволило створити тренажерні класи, що відповідають сучасним вимогам підготовки фахівців, залучити в цю систему викладацький склад міжнародного рівня з зарплатою від однієї тисячі доларів.

У ОНМУ теж є зрушення: обладнання практично не оновлюється, зарплата професора ледь перевищує дві сотні доларів, університет через несплату внесків вийшов зі складу міжнародних організацій, які об'єднують морські університети світу, рівень підготовки випускників перестав задовольняти вимогам підприємств і організацій морегосподарського комплексу.

Але, незважаючи на ці зміни, вчені та викладачі морських ВНЗ Одеси і Батумі в ході зустрічі відзначили плідність співпраці і обговорили плани на наступні 5 років. Професор ОНМУ Михайло Постан розповів своїм грузинка колегами про підготовку та хід проведення міжнародної науково-практичної конференції, яка посприяє розвитку морегосподарського комплексу всього Чорноморського регіону, узгодження навчальних програм майбутніх морських інженерів.

Особливий інтерес викликала пропозиція постав про об'єднання зусиль по організації плавпрактики для суднових фахівців. Ця проблема є найбільш актуальною в системі морського освіти і зачіпає практично всі морські вузи Черноморсого регіону. Професор ОНМУ Людмила Кошарське зробила акцент на можливості проходження практики для українських і грузинських кадетів на поромах СК "Укрферрі", яка протягом всієї своєї діяльності надає значну допомогу морським навчальним організаціям України. Менеджер Одеського навчально-тренажерного комплексу «Адмірал» Тетяна Лизіна розповіла про систему організації плавпрактики для кадетів, яка в багатьох країнах проходить на комерційній основі.

Проректор Батумський морської академії Іраклій Кацадзе інформував одеських гостей про міжнародне співробітництво вчених академії зі своїми європейськими колегами з Норвегії і також висловив стурбованість з приводу проходження плавпрактики для місцевих кадетів. В обговоренні цієї проблеми були намічені плани по організації співпраці з Організацією Чорноморського Економічного співробітництва та Асоціацією морських інститутів Чорноморського регіону.

Швидше за все, ця проблема буде обговорюватися на конгресі цієї асоціації, яка в кінці червня відбудеться в Стамбулі. Там же в місті на Босфорі планується зустріч вчених БМА і ОНМУ з керівництвом ОЧЕС для вирішення проблем плавпрактики для кадетів чорноморських країн.

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Новости