Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Ринок нерухомості Кіпру: основні тренди і фактори впливу

Troika-Estate-Luxury-Blog

Політика кіпрського уряду останніх років активно спрямована на перетворення країни в туристичний і торгово-фінансовий центр на сході Середземномор'я. Однією з важливою складовою цього процесу є залучення на Кіпр іноземних капіталовкладень.

Прогноз зростання іноземних інвестицій в основний капітал складає 7-10% в 2017-2020 рр. Більшою мірою це пов'язано з реалізацією проектів, що фінансуються Європейським інвестиційним банком і Європейським банком реконструкції і розвитку. З метою більш привабливого клімату для іноземних інвесторів, уряд Кіпру ухвалив закон, який ввів поняття «Domicile» ( «домицилий»).

З липня 2015 року фізичні особи, які є податковими резидентами Кіпру, але не проживають на Кіпрі 17-ть з останніх 20-ти років класифікуються, як особи, не постійно проживають на Кіпрі «Non-Domiciled» ( «Не домицилий») і, отже, не обкладаються податком на доходи, отримані на Кіпрі або за кордоном від відсотків, дивідендів і оренди нерухомості.

Загальний опис економіки

Кіпрська економіка досить невелика за розмірами номінального ВВП (22,5 млрд. Доларів США), але варто відзначити її гнучкість і ефективність. Після кризи 2013 року, вона швидко набирає темпи і проявляє себе як швидко пристосовується структура, готова до трансформації і здоровим змін. Згідно з прогнозом Центрального Банку Кіпру, в 2017 році економіка країни зросте на 3%, при цьому позитивна динаміка збережеться до 2020 р

Основні показники економічного прогнозу до 2020 р

  • зростання ВВП на 2-3% в рік
  • зниження рівня інфляції до 0,5%
  • зростання особистого споживання на 2% в 2017-2020 рр.
  • збільшення експорту товарів і послуг на 2-3%
  • збільшення імпорту на 1-3%
  • зниження рівня безробіття до 8,5%

Найбільша питома вага в економіці Кіпру займає сфера послуг (близько 50% ВВП) і туризму (близько 20% ВВП). У цьому секторі працює понад 40% населення, а прибуток, принесена туризмом, є головним джерелом надходження іноземної валюти в бюджет республіки. За останні 3 роки прибуток від туристичного сектора збільшилася на 30%. Багато пляжів Республіки Кіпр нагороджені Блакитним прапором Євросоюзу за екологічну чистоту та інфраструктуру.

Найбільші курорти: Ларнака, Пафос, Лімассол, Айя-Напа

Ринок нерухомості Кіпру

Ринок нерухомості Кіпру показує стабільно зростаючі показники в 2017 році. Цьому сприяє позитивна динаміка економічного зростання. У 2016-2017 рр. обсяги продажів кіпрської нерухомості активно пішли вгору. Почався будівельний бум в Лімассолі і основних курортних містах острова, запускаються сучасні і амбітні проекти зарубіжних інвесторів. Зростання продажів нерухомості за останні 2 роки склав понад 40%. І на думку експертів Кіпру, динаміка активного зростання буде спостерігатися ще не менше 5-ти років.

Важливим фактором, що вплинув на ринок нерухомості, стали зміни в програмі громадянства: урядом країни був знижений поріг інвестицій і спрощена схема подачі документів. Також позитивно вплинуло на ринок нерухомості Кіпру зміна політичної ситуації в Туреччині і Єгипті.

Інвестиційна паспортна програма

Інвестиційна паспортна програма Кіпру була введена урядом країни в 2013 році. Вона користується стабільним попитом з боку заможних іноземців і приносить країні мільярди чистого доходу (за оцінкою експертів - вже понад 3 млрд. Євро).

З середини 2016 року програму стала ще більш привабливою. Знизився поріг інвестицій, необхідний для отримання громадянства Кіпру, з 5 млн. До 2 млн. Євро. Ця сума повинна бути інвестована в покупку нерухомості. Експерти відзначають, що величезний потік клієнтів став надсилати свої заявки на підбір відповідних об'єктів відразу ж після оголошення про зміни в програмі.

Паспорт Республіки Кіпр може отримати основний заявник, його чоловік або дружина і діти віком до 21 року (або, в окремих випадках, до 25 років, якщо діти навчаються у вищому навчальному закладі). При цьому, на відміну від колишніх умов, сьогодні кожен заявник може подавати документи індивідуально. Перш до розгляду приймалися лише колективні заявки кількох людей. Також відтепер на паспорт Кіпру можуть претендувати батьки головного заявника в разі придбання на їх ім'я нерухомості вартістю від € 500 000.

Плюсом програми також є і те, що протягом трьох місяців розгляду документів не обов'язково перебувати на Кіпрі, а після закінчення трьох років можна повернути інвестиції, залишивши лише нерухомість на суму € 500 000.

Можливості використання іпотечного кредитування для іноземців

На Кіпрі є програми іпотечного кредитування - як приватних осіб, включаючи іноземців, так і забудовників. Банки видають іпотечні кредити під 3-4% річних. У ряді випадків, на покупку бюджетних об'єктів, об'єктів під реконструкцію можна отримати під більш низький відсоток (2,2-2,5%).

Як правило, кіпрські банки кредитують до 70% вартості покупки, хоча комерційні організації можуть надати кредит, рівний вартості житла, що купується. Платіж по кредиту не повинен перевищувати 40% від середньомісячного доходу позичальника.

Види житлової нерухомості на Кіпрі з розподілом по площах

  • Студія - 40 - 50 кв.м.
  • Апартаменти з однією спальною кімнатою - 50 - 65 кв.м.
  • Апартаменти з двома спальнями - 75 - 100 кв.м.
  • Апартаменти з трьома спальнями - 120 - 150 кв.м.
  • Таунхаус - 150 - 160 кв.м.
  • Вілла - великий розкид площ; серед бюджетних варіантів - 150 - 200 кв.м., серед елітних варіантів - 250-400 кв.м.

Ціни на нерухомість

Ще 3-5 років тому оптимальним стартовим бюджетом для покупки нерухомості на Кіпрі вважалася сума в 50-60 тис. Євро, але сьогодні ціни значно зросли і такий бюджет теж можливий до розгляду, але це буде мінімальне по площі житло вторинного ринку, далеко від моря .

Квартири. Вторинний ринок.

За зведеними даними моніторингу пропозицій середня вартість квартири комфорт-класу c двома спальнями (близько 80 кв.м.) на Кіпрі становить близько 100 тис. Євро, проте в залежності від регіону. віддаленості від моря, класу житла - ціна може змінюватися. Так, в Нікосії така квартира обійдеться в 110 тис. Євро; в Лімасолі - 140 тис. євро; в Ларнаці - 125 тис. євро; в Пафосі - 95 тис. євро

Середня ціна квартири елітного класу на вторинному ринку становить 4560 Євро / м2. А середній бюджет покупки 500 000 Євро

Квартири. Первинний ринок.

Квартири в новобудовах на первинних стадіях будівництва, як правило дешевше на 10-15%. Сучасні квартири середнього цінового рівня (бізнес-класу «по-російськи»), як правило знаходяться на первинному ринку і в основному розташовані в Лімасолі, Ларнаці.

Квартири елітного класу розташовані як правило в Лімасолі (проекти Limassol Marina, OLYMPIC RESIDENCE, Duma, Residence, OPERA, The Residence, DEL MAR). Незважаючи на те, що ціна на них в 3-5 разів вищі за середньоринкові показників на них також спостерігається високий попит.

Один із знакових проектів - Limassol Marina. Це ексклюзивний прибережний проект, розроблений групою всесвітньо відомих архітекторів і інженерів. Це-перший проект з гаванню і спеціальної інфраструктурою для люксових яхт. Він пропонує 650 причалів для яхт довжиною до 110 м., 162 розкішні квартири, включаючи пентхауси, і 74 ексклюзивні вілли з приватними причалами або прямим виходом на пляж. На території курорту знаходяться ресторани, магазини і бутіки, спа і фітнес-клуб, історична будівля в якому розміщується центр з навчання навичкам яхтовожденія і культурний центр, де цілий рік проходять різні заходи.

Будинки, таунхауси, вілли

Будинок в оптимальному бюджеті на Кіпрі можна придбати в середньому за 250-300 тис. Євро. Це може бути окремий будинок або таунхаус з трьома спальнями в двох рівнях. Середня площа 150-200 кв.м. Найбільш високі ціни на будинки в Лімасолі, Пафосі, Нікосії. Оптимальні ціни на будинки в Ларнаці (на 10-15% нижче вищевказаних регіонів).

Елітні вілли знаходяться в вартісному коридорі від 700 тис. До 2,5 млн. Євро. Це нові просторі будинки з трьома-чотирма спальнями, площею понад 200 кв.м., як правило не більше ніж в 500 метрах від моря. Всі будинки оснащені сучасним обладнанням, мають ділянку близько 5-6 соток. Такі вілли користується великим попитом, особливо у сімей - учасників паспортної інвестиційної програми.

Оренда

На Кіпрі традиційно високий попит на оренду - як для відпочинку, так і для постійного проживання. Ціни на туристичні апартаменти (Summer flat) з двома спальнями починаються від 50-70 євро на добу для короткочасної оренди. Для сезонної оренди - апартаменти в Лімассолі від 1000 євро в місяць, в Ларнаці від 500 євро в місяць.

Оренда будинку з трьома-чотирма спальнями і басейном на першій лінії біля моря починається від 2500 євро в місяць з контрактом на рік або близько 200-250 євро на добу при короткостроковій оренді.

Новости