Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Особливості покупки нерухомості в Італії

  1. Процедура покупки нерухомості в Італії відбувається наступним чином:
  2. В Італії нотаріус володіє великими повноваженнями:
  3. Додаткові витрати, які понесе покупець, купуючи нерухомість в Італії:
  4. додаткові пільги

В Італії багатий природний ландшафт, велика кількість історичних пам'яток, унікальна архітектура, тому практично в будь-якому регіоні країни покупка нерухомості стає хорошим вкладенням коштів В Італії багатий природний ландшафт, велика кількість історичних пам'яток, унікальна архітектура, тому практично в будь-якому регіоні країни покупка нерухомості стає хорошим вкладенням коштів.

Однак, покупець, зацікавлений в придбанні нерухомості в цій країні повинен чітко уявляти собі цілі покупки, район, тип нерухомості, бюджет та форму оплати.

Вибір нерухомості в Італії дуже різноманітний - від самих ексклюзивних і фешенебельних вілл до апартаментів сезонного проживання та невеликих студій.

Перед потенційним володарем будь-якого об'єкта в Італії постає чимало питань, які треба враховувати при покупці. Якщо є бажання купити будинок, то потрібно представляти його площа, кількість спалень і ванних кімнат, площа ділянки, наявність саду навколо будинку (нерідко в Італії продаються будинки з виноградниками або оливковими деревами і т.д.), чи повинен цей будинок бути розташований недалеко від озер або морського узбережжя, в населеному пункті або ізольований.

Доцільно чесно відповісти самому собі на питання: чи буду я жити там постійно або періодично? Якщо будинок або апартаменти потрібні тільки для сезонного проживання, то можна розглянути варіанти без системи опалення. Будинки такого типу іноді зустрічаються на узбережжі країни.

Якщо покупець планує купувати житло в Італії для постійного проживання, то необхідно пам'ятати, що покупка нерухомості в цій країні не дає йому права на отримання виду на проживання. Його можна отримати або шляхом укладення шлюбу з громадянином Італії, або організувавши власний бізнес.

Варто відзначити, що при організації свого бізнесу, наявність нерухомості є вагомим аргументом для отримання посвідки на проживання.

В даний час на ринку нерухомості Італії представлено багато пропозицій, і зокрема, активно розвиваються нові туристичні області, наприклад, Калабрія, яка вже встигла завоювати популярність не меншу, ніж одна з найвідоміших областей Італії - Лігурія.

Калабрія - область на півдні Італії , Регіон можна порівняти за рівнем цін на нерухомість з Болгарією: так, вартість квартир починається від сум в 65-70 000 євро. Це єдиний досить недорогий і тому інвестиційно привабливий регіон країни.

Лігурія - Лазурний берег Італії, одна з найбільш респектабельних і дорогих областей. Тут покупцеві варто орієнтуватися на ціни від 150 000-170 000 євро за невелику квартиру. Звичайно, цими двома областями не вичерпуються пропозиції по Італії, однак дані області є прекрасною ілюстрацією різноманітності пропозиції нерухомості в країні, від недорогий і доступною, до ексклюзивної.

Незважаючи на те, що в Італії в принципі немає обмежень на покупку нерухомості іноземцями, там досить висока вартість операцій з продажу та купівлі об'єктів недвижимост і, чималі податки і непростий законодавство, яке обмежує права орендодавців, що в чималому ступені послаблює інтерес до інвестицій в Італію . Наприклад, податок на доходи іноземців від здачі нерухомості в оренду коливається в рамках від 25% до 45%.

Процедура покупки нерухомості в Італії відбувається наступним чином:

  • вибір об'єкта;
  • внесення передоплати та резервація об'єкта;
  • відкриття банківського рахунку та отримання податкового коду (codice fiscale);
  • перевірка нотаріусом юридичної чистоти об'єкта (якщо це вторинне житло);
  • підписання попереднього договору купівлі-продажу (compromesso) (Договір супроводжується оплатою 10% (іноді 20-30%, особливо при покупці в розстрочку) від вартості житлового об'єкта, обов'язково прописуються терміни остаточного договору купівлі продажу).

Реєстрацією договору купівлі-продажу займається нотаріус, при цьому він же стягує ті мита та податки, які треба сплатити при купівлі об'єкта нерухомості.

Варто відзначити, що ці витрати є додатковими і їх оплачує покупець.

В Італії нотаріус володіє великими повноваженнями:

  • Складає договір купівлі-продажу (contratto finale)
  • Проводить перевірку нерухомості на можливість продажу і на «чистоту» титулу.
  • Відповідальний за операцію і за здійснення нотаріального акту. Також він повинен довести до відома всіх учасників угоди їх обов'язки, підкреслити важливість і відповідальність їх дій.
  • Зобов'язаний проконтролювати оплату, передачу власності і завірити угоду з урахуванням законодавства Італії.
  • Як і російський нотаріус, італійський нотаріус зачитує договір купівлі-продажу вголос, задаючи учасникам угоди питання при необхідності.

Як правило, реєстрація договору купівлі-продажу проходить протягом 2-3 днів після його підписання, а його отримання на руки, відбувається тільки через кілька тижнів.

Необхідно звернути увагу на той факт, що якщо в наявності у покупця є вся грошова сума, необхідна для придбання обраного об'єкта нерухомості, краще обійтися без попереднього договору купівлі-продажу (compromesso), оскільки його підписання доречно тільки в тому випадку, якщо покупець змушений вилучати відсутню суму для покупки житла з бізнесу або купує житло в розстрочку (як правило, це стосується об'єктів, що будуються).

Однак, якщо попередній договір все-таки був підписаний, то до підписання остаточного договору необхідно перевести в Італію на свій банківський рахунок відсутню суму коштів і при підписанні остаточного договору провести повну оплату. Після нотаріального договору покупець отримує ключі і може приступити до переоформленню договорів з користування електроенергією, водою, газом на своє ім'я.

Додаткові витрати, які понесе покупець, купуючи нерухомість в Італії:

1. Витрати на оплату послуг Нотаріуса - не більше 3% від вартості об'єкта (1,5% - послуги, 1,5% -регистрация в Регістрі власників)

2.1. У разі, якщо житлова нерухомість (квартира, вілла) купується у будівельної компанії (первинний ринок), покупець сплачує:

  • 10% ПДВ від кадастрової вартості (вона, як правило, нижче ринкової);
  • фіксований іпотечний податок 168 євро (за перезапис майна в Реєстрі);
  • фіксований кадастровий податок 168 євро;
  • гербовий збір 168 євро.

2.2. У разі, якщо житлова нерухомість (квартира, вілла) купується на вторинному ринку, покупець сплачує:

  • гербовий збір - 7%;
  • іпотечний податок - 2% (за перезапис майна в Реєстрі);
  • кадастровий податок - 1%.

3. Комісія італійського ріелтора (відсоток ріелтора залежить від об'єкта, що здобувається).

Варто зазначити, що витрати для тих, хто має дозвіл на проживання (або збирається його отримати протягом 18 міс. Після придбання нерухомості) або громадянство Італії, набагато менше.

Якщо купується об'єкт нерухомості категорії "люкс" або відноситься до категорії "історичний, археологічний, художній", то в кожному конкретному випадку податки призначаються індивідуально.

додаткові пільги

Перш за все, всі купили нерухомість в Італії мають можливість отримання резидентської візи або мультивізи в країні. Віза дозволяє перебувати в країні протягом 180 днів. Більш того, дана віза є Шенгенської і дозволяє подорожувати практично по всій Європі.

Наявність нерухомості є вагомим аргументом при організації власного бізнесу на території Італії. У свою чергу наявність своєї справи дозволяє надалі звертатися за отриманням дозволу на проживання в Італії.

Покупку нерухомості в Італії можна розглядати як вдалу інвестицію, особливо це стосується об'єктів в районі берегової лінії або біля озер, зважаючи на їх високу курортної привабливості.

У загальному і цілому можна сказати, що об'єкти нерухомості в Італії привабливі для помірних інвесторів, що орієнтуються на вкладення коштів з низькими ризиками. Ситуація на ринку нерухомості Італії зараз більш стабільна, ніж в США, Іспанії або Великобританії.

Швидше за все, ринок нерухомості Італії буде залишатися досить стабільним в порівнянні з іншими західноєвропейськими країнами. В країні існують досить суворі обмеження на будівництво, тому надлишку пропозицій не було ніколи.

Варто відзначити, що інвестиції в Італію надійно захищені, оскільки держава цієї країни гарантує відшкодування коштів іноземним інвесторам в тому випадку, якщо у забудовника не вистачить коштів і будівля не буде добудовано.



Доцільно чесно відповісти самому собі на питання: чи буду я жити там постійно або періодично?

Новости