Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Як купити квартиру в Празі - нюанси і тонкощі покупки нерухомості в Чехії

  1. Нерухомість в Празі - причини придбання
  2. Квартири на будь-який смак і гаманець
  3. Керівництво та поради щодо купівлі житла в Чехії

Прага - не тільки дуже гарне місто, але ще і комфортне та сучасне місце для проживання. Чехію і Росію пов'язують багатовікові дружні відносини, а також певне культурне і національне спорідненість.

Сьогодні в чеській столиці проживає величезна кількість наших співвітчизників, які з тих чи інших причин переселилися в це прекрасне місто.

У багатьох іноземних громадян, які живуть в Празі, рано чи пізно виникає питання про покупку власного житла. У цій статті ми постараємося узагальнити всю наявну інформацію на цю тему і дати кілька корисних порад тим, хто замислюється про придбання квартири в Празі.

Нерухомість в Празі - причини придбання

Причини покупки житла в Чехії у всіх можуть бути різними:

  • Найчастіше росіяни (і громадяни багатьох інших держав) шукають сучасне житло виключно для особистих потреб. Як правило, це стосується тих іноземців, які переїжджають в Прагу з метою роботи або навчання і планують затриматися тут на тривалий термін, а можливо - і назавжди.

    Звичайно, багато хто віддає перевагу знімного житла. Але той, хто може собі дозволити покупку власної квартири, рано чи пізно набувають власну нерухомість для постійного проживання.

  • У багатьох випадках квартири в Празі купуються для того, щоб згодом здавати їх в оренду. Як показує практика, це може приносити досить відчутний і стабільний дохід. Це прекрасний варіант для інвестицій навіть для тих, хто не проживає на території Чехії постійно.

    Ринок житла в Празі знаходиться в стані активного розвитку, сотні тисяч людей, які приїжджають в це місто, шукають собі знімні квартири. Тому, яку б саме нерухомість ви не придбали, на неї завжди можна знайти орендаря.

Квартири на будь-який смак і гаманець

На сьогоднішній день в Празі можна придбати квартири та будинки абсолютно різного рівня. Переглядаючи оголошення про продаж житла, ви напевно стикалися з такими позначеннями 1 + кк, 2 + кк і т.д.

Зазвичай таке позначення дають однокімнатної або двокімнатної квартирі без окремої кухні, за ними закріпилася також назву «гарсонка«. Подібні варіанти нерухомості дуже поширені в Чехії.

В такому житлі немає кухні в звичному розумінні, а є лише невеликий кухонний куток, поєднаний з вітальні В такому житлі немає кухні в звичному розумінні, а є лише невеликий кухонний куток, поєднаний з вітальні. Квартиру такого типу в Чехії можна купити відносно недорого.

Квартири з окремим приміщенням для кухні в оголошеннях позначають так 1 + 1, 1 + 2 і т.д. Подібні варіанти обійдуться вам трохи дорожче.

Як правило, при пошуку квартири покупці, перш за все, звертають увагу на особливості розташування. Багатьох приваблює нерухомість в центрі, поблизу від історичних пам'яток, серед всіляких магазинів, клубів і ресторанів.

Однак є чимало тих людей, які не мріють жити в шумному і вічно активному центрі, а віддають перевагу більш спокійним і віддаленим районам Праги.

Традиційно найменшою популярністю користуються будинки і квартири, розташовані біля річки. Звичайно, з вікон таких квартир часто відкриваються дуже привабливі і мальовничі пейзажі, однак в подібних прибережних районах завжди є ризик повені (що для Праги досить часте явище).

Більш високо цінуються квартири в новобудовах. Досить часто вони представляють собою сучасне житло з незвичайною плануванням і стильним дизайном інтер'єру.

До середньої цінової категорії відносяться квартири в панельних будинках До середньої цінової категорії відносяться квартири в панельних будинках. Найдешевшим (і найменш престижним) вважається житло у віддалених районах Hájek і Dubeč. Придбати двокімнатну квартиру тут можна приблизно за 100 000 євро (що за тутешніми мірками досить недорого).

В середньому ціни на нерухомість в Чехії (навіть в столиці), значно доступнішими, ніж в Москві наприклад В середньому ціни на нерухомість в Чехії (навіть в столиці), значно доступнішими, ніж в Москві наприклад. Вартість житла безпосередньо визначається близькістю до центру: чим далі квартира від центральної частини міста, тим вона дешевша.

У заміських районах Праги вартість одного квадратного метра житла коливається на рівні 100 тисяч крон. В історичному центрі ця цифра може зростати до 300-400 тисяч за квадратний метр.

На вартість квартири, крім розташування, впливають такі чинники, як наявність в будинку гаража, кількість кімнат, близькість до шкіл, магазинах та інших важливих об'єктів, віддаленість від метро. Крім того, має значення і поверх, на якому знаходиться квартира: традиційно житло на більш високих поверхах вважається більш престижним (і, відповідно, дорогим).

В цілому ціни на нерухомість в цьому місті є цілком розумними і демократичними. Тому багато наших співвітчизників, які прибувають на тимчасове або постійне місце проживання в Прагу, віддають перевагу саме купувати житло, а не знімати його в оренду.

Зробивши прості підрахунки, нескладно зрозуміти, що купити власну квартиру набагато вигідніше, ніж на протязі декількох років орендувати житло. Купівля нерухомості в Празі - вигідна інвестиція, яка окупиться за короткий час.

Керівництво та поради щодо купівлі житла в Чехії

З юридичної точки зору, придбання квартири в Чехії - це досить нескладна процедура, яка з недавніх пір стала набагато доступніше для наших співвітчизників З юридичної точки зору, придбання квартири в Чехії - це досить нескладна процедура, яка з недавніх пір стала набагато доступніше для наших співвітчизників. Відповідно до чинного закону, прийнятому в 2009 році, купувати нерухомість в Чехії можуть громадяни будь-яких іноземних держав.

Для цього достатньо лише мати закордонний паспорт з діючою чеською візою і, зрозуміло, мати у своєму розпорядженні достатню суму грошей. Оформити квартиру можна на себе, можна розділити право власності навпіл з чоловіком або дитиною, а можна оформити покупку навіть на кілька осіб, які не є вашими родичами.

Незважаючи на всі ці сприятливі фактори, не рекомендується займатися придбанням житла самостійно. Щоб грамотно, законно і безпечно укласти угоду, слід звернутися в спеціалізовану компанію (благо, сьогодні існує величезна кількість агентств нерухомості).

Отже, якщо ви плануєте купити квартиру в Чехії, дії такі:

  • Виберіть агентство. Звертайтеся тільки в перевірені і надійні компанії з гарною репутацією і достатнім досвідом.
  • Обговоріть з співробітником компанії особливості житла, яке ви хотіли б придбати. Висловіть свої побажання з приводу площі квартири, її розташування, бажаних районів та інших особливостей.
  • Відповідно до ваших вимог співробітники агентства запропонують кілька варіантів відповідних квартир.

    У тому випадку, якщо ви купуєте житло, перебуваючи в Празі, можна особисто оглянути всі ці квартири, щоб вибрати оптимальну.

    Якщо ж здійснюєте операцію заочно, перебуваючи в Росії, вам буде надана можливість зв'язатися з господарями житла по телефону або через інтернет.

  • Після вибору ідеального варіанту буде складено договір, згідно з яким доведеться внести певну суму в якості завдатку. Цей документ підписується в присутності юриста або нотаріуса. Гроші можуть бути передані дистанційно (з особистого рахунку покупця).
  • Після перекладу даного резервації внеску необхідно подати офіційне прохання в кадастрові органи (з цим допоможуть співробітники агентства). Протягом місяця заявка буде розглянута. Вам залишиться тільки внести решту суми і підписати договір з власником житла. Бажано для цього особисто приїхати в Прагу.

Якщо грамотно і відповідально підійти до цього питання, при покупці квартири не повинно виникнути ніяких проблем. Як правило, ця процедура відбувається досить швидко і гладко. Проте, необхідно бути готовим до деяких труднощів.

Перш за все, певні побоювання можуть виникати, якщо угода відбувається не особисто, а через своїх офіційних представників. Це завжди пов'язане з певним ризиком, адже мова йде про великі фінансові сумах.

Крім того, особисто не оглянувши обрану квартиру, можна купити «кота в мішку». Тому настійно рекомендується персональна присутність покупця. Навіть якщо ви не живете в Чехії, постарайтеся хоча б на кілька днів приїхати в Прагу, щоб забезпечити собі надійну і безпечну покупку.

В іншому ніяких складнощів при придбанні житла, як правило, не виникає. Будь-який громадянин Росії (проживає в Празі чи ні) може на законних підставах придбати квартиру в цьому місті.

При покупці нерухомості враховуйте наступні важливі деталі:

  • Після укладання угоди доведеться регулярно виплачувати державі податок на нерухомість. Для цього необхідно буде офіційно оцінити свою нову квартиру і звернутися до чеських податкові органи. Сума виплат складає кілька тисяч крон на рік.
  • Власникам вторинного житла, крім того, доведеться регулярно виплачувати певні кошти в так званий «ремонтний фонд». Чим старіше будинок, то більша розмір цієї виплати.

Обов'язково подивіться відео, автор дає багато слушних порад щодо купівлі житла в Чехії:

Якщо ви замислюєтеся про покупку нерухомості за кордоном, придбання квартири в Празі - відмінний варіант. Тут завжди є безліч актуальних пропозицій, а вибір різноманітного житла задовольнить будь-який смак.

У Чехії ви напевно зможете знайти ідеальну квартиру з урахуванням ваших уподобань і рівня бюджету (незалежно від того, чи хочете ви особисто жити в цьому прекрасному місті або отримувати додатковий дохід, здаючи квартиру в оренду).

Вам може бути цікаво:

  1. Собор святого Віта і Вацлава
  2. Що таке чеські кнедлики?
  3. Як правильно вибрати страховку для туриста
  4. Де пошопилась в Празі - огляд
  5. Все що потрібно знати про празьких аутлетах

Новости