Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Традиції та звичаї в Німеччині: як святкують Новий рік і Різдво

  1. Зимові свята в Німеччині - фото
  2. Коли починаються свята?
  3. Історія
  4. розмах гулянь
  5. Як зустрічають Різдво?
  6. Як справляють Новий рік?
  7. Традиції та обряди святкування
  8. Новорічні та різдвяні символи
  9. Прикраси і атрибути
  10. Що дарують, і хто приносить подарунки?
  11. Особливості сервірування столу і подачі страв: що готують і їдять?
  12. Новорічний відпочинок
  13. Куди поїхати?
  14. Що подивитися?
  15. Цікаві факти

У кожній країні свої улюблені свята і свої традиції, з ними пов'язані

У кожній країні свої улюблені свята і свої традиції, з ними пов'язані. Якщо для більшості росіян головне свято в році - Новий рік, то в Європі основні гуляння припадають на Різдво. Проте ніч з 31 грудня на 1 січня є святковою у всьому світі. А як святкують Новий рік в Німеччині?

Зимові свята в Німеччині - фото

Зимові свята в Німеччині - фото

Зимові свята в Європі починаються Різдвом. Новий рік слід за цим святом.

Коли починаються свята?

Якого ж числа відзначають свята в Німеччині, і як називається напередодні Різдва? Підготовка до Різдва починається за місяць до самого свята. Це час називається Адвент.

25 грудня святкується католицьке Різдво, а вночі з 31 грудня на 1 січня настає Новий рік.

Історія

Історія

Вперше Адвент згадується ще в 524 році. Тоді на цей час були заборонені всі весільні церемонії, щоб люди могли підготуватися до Різдва. Це був час покаяння, коли все католики відвідували богослужіння і чекали появи Ісуса Христа. Саме це слово, «Адвент», означає «прихід», «прибуття».

У Німеччині з давніх часів збереглася велика кількість замків, які в поєднанні з білим покривом виглядають особливо по-різдвяно. Читайте тут про ці будівлях.

Переддень Нового року в Німеччині носить назву Сильвестр. Існує легенда, що в далекому 314 році Римський Папа Сильвестр вбив змія Левіафана і врятував наш світ від знищення. Сам святий помер 31 грудня 335 року і в пам'ять про нього ніч з 31 грудня на 1 Січня є святковою.

до змісту ↑

розмах гулянь

Різдво для німців - найулюбленіше свято і готуються до нього з великим розмахом. Новий рік більшість європейців зазначає скромніше.

Як зустрічають Різдво?

З початком Адвенту в будинках багатьох німців з'являється Адвент-календар, створений для відліку днів до Різдва. Найпростіший варіант цього календаря - велика коробка з віконцями, в яких лежать маленькі шоколадки, їх 24 по числу днів до Різдва. Кожен день треба відкривати одне віконце і з'їдати шоколадку.

Як правило, такі солодкі подарунки дарують дітям. Для дорослих Адвент-календарі складніші. За кожним віконцем ховається невеликий подарунок або вірш.

Існують навіть Адвент-календарі для домашніх вихованців з пакетиками корми.

У всіх містах і селах Німеччини відкриваються різдвяні ярмарки, на яких можна покататися на каруселях, придбати вироби ремісників, ялинкові іграшки або інгредієнти різдвяних страв, і, звичайно ж, покуштувати святкове частування. Тут є все:

  • пунш;
  • глінтвейн;
  • карамелізовані фрукти;
  • найрізноманітніші ковбаски, якими так славиться Німеччина;
  • традиційні пряники.

пунш;   глінтвейн;   карамелізовані фрукти;   найрізноманітніші ковбаски, якими так славиться Німеччина;   традиційні пряники

24 грудня - різдвяний Святвечір. У цей день німці ходять до церкви на святкове богослужіння, а діти розігрують сценки на біблійні сюжети. Різдво - сімейне свято і 25 грудня всі збираються вдома за великим святковим столом, а на наступний день наносять візити своїм родичам.

до змісту ↑

Як справляють Новий рік?

На відміну від сімейного Різдва, Новий рік проводять разом з друзями, весело і шумно. У Німеччині не прийнято в новорічну ніч сидіти вдома, площі міст, бари і ресторани заповнені веселяться людьми, на вулицях організують різні конкурси та ігри. Навіть якщо у Вас немає компанії, Ви ніколи не відчуєте себе самотнім в цю ніч.

Читайте також в нашій статті , Які цікаві пам'ятки можна подивитися в містах Німеччини.

На вулицях запускають численні феєрверки. Цей звичай пов'язаний із середньовічним повір'ям, за яким вважалося, що шум відлякує злих духів.

до змісту ↑

Традиції та обряди святкування

Звичайно ж, будь-яке свято супроводжується своїми традиціями і обрядами.

Новорічні та різдвяні символи

Під час зимових свят майже в кожному будинку в Німеччині розквітає «Різдвяна зірка» - пуансеттия. Цей яскравий червоний квітка розпускається в грудні , Тому німці традиційно прикрашають їм свої будинки на Різдво.

На кожному різдвяному базарі Німеччини серед великої кількості різноманітних сувенірів особливе місце займає дерев'яний Лускунчик. Ця іграшка для розколювання горіхів з'явилася більше трьохсот років тому в містечку Зайфен і стала дуже популярна задовго до того, як Гоффман написав свій знаменитий твір.

Саме після появи казки і балету Чайковського, Лускунчик став одним із символів Різдва.

У Німеччині існує забавний звичай - впригіваніе в Новий рік. В останні секунди року, що минає, німці забираються на будь-який піднесення, дивани або стільці, і з останнім ударом дружно зістрибує вниз. Потім всі вітають один одного і виходять святкувати на вулицю.

до змісту ↑

Прикраси і атрибути

Прикраси і атрибути

У перший день Адвента, який настає за чотири неділі до Різдва, німці прикрашають свої будинки особливими вінками з ялинових гілок з чотирма свічками. Щонеділі Адвента свічки запалюють. У першу неділю - одну, в другу - дві. Останнім, четверту неділю горять всі чотири свічки, символізуючи наближення цього світлого свята.

До третього неділі Адвента в будинку з'являється не тільки різдвяний вінок, але і ялинка. Мало хто знає, що сама традиція наряджати ялинку на Різдво прийшла до нас саме з Німеччини. У цій країні з давніх часів існував звичай йти на Новий рік в ліс і прикрашати там ялина різнобарвними ганчірочками і солодощами.

Згодом дерево стали зрубати і приносити в будинок. В письмових джерелах 16 століття вперше зустрічається згадка про те, що в німецькому Страсбурзі взимку ставлять в будинках ялинки. Поступово ця традиція поширилася по всьому світу. Німці дуже люблять прикрашати свої будинки напередодні зимових свят.

Житлові квартали в цей час сяють від тисяч різнобарвних гірлянд та світяться новорічних фігурок.

до змісту ↑

Що дарують, і хто приносить подарунки?

Німецькі діти отримують одразу два подарунки, які приносять їм два казкових персонажа. 6 грудня відзначається день Святого Миколая. Діти розвішують будинку шкарпетки і панчохи і Ніколаус наповнює їх подарунками. Наряд Святого Ніколауса відрізняється головним убором. На ньому замість ковпака надіта червона митра, як у Папи Римського.

У день Різдва подарувати щось має інша чарівник - Вайнахтсман або Різдвяний людина. Він одягнений в вивернула навиворіт шубу, підперезаний ланцюгом і несе мішок подарунків. Супроводжує Вайнахтсман прекрасна Крісткінд, яка приносить слухняним дітям солодощі.

до змісту ↑

Особливості сервірування столу і подачі страв: що готують і їдять?

Особливості сервірування столу і подачі страв: що готують і їдять

На Різдво у всіх німецьких будинках їдять гусака, запеченого в яблуках. Ще одне традиційне німецьке різдвяне блюдо - штоллен.

Штоллен - це сирний кекс з горіхами і цукатами, який печуть в перші дні Адвенту, за три - чотири тижні до подачі на стіл.

Крім штоллен кулінарним символом Різдва в Німеччині є пісочне печиво Plätzchen. Його роблять у формі зірочок, ялинок, рогаликів або пряникових чоловічків. Існує кілька різновидів цієї випічки. Найпопулярнішим є печиво з мигдалем, корицею і цедрою апельсина.

Новорічний стіл в Німеччині відрізняється своєю традиційною кухнею. Німецькі господині обов'язково подають:

  1. свинину;
  2. картопляний салат;
  3. тушковану капусту;
  4. ковбаски;
  5. печиво.

Особливе місце займає короп. Луска цієї риби схожа за формою на монетки, тому вважається, що таке блюдо принесе фінансове благополуччя в наступаючому році. Окрасою новорічного столу є святково декороване блюдо з яблуками, пирогами, горіхами і сухофруктами.

Читайте також в цієї статті , Які сувеніри, крім різдвяної атрибутики, можна придбати на німецьких ярмарках.

Вважається, що кожен, хто з'їв яблуко, дізнається суть добра і зла. Горіхи ж, з їхньою твердою шкарлупою і ніжними ядерця, символізують подолання перешкод, які підносить життя, і нагороду у вигляді досягнутої мети.

до змісту ↑

Новорічний відпочинок

Новорічний відпочинок

Німеччина - одна з найцікавіших європейських країн. Країна, в якій можна зануритися в атмосферу новорічної казки.

Куди поїхати?

Тисячі туристів з усього світу приїжджають в цю країну перед Різдвом, щоб відвідати найцікавіші різдвяні ярмарки.

  • Найстаріший різдвяний базар Німеччини - дрезденський Штріцельмаркт. Вперше він відкрився в 1434 році, а назву свою отримав від слова «Штріцель». Саме так в Дрездені називали традиційну різдвяну випічку - штоллен.
  • Зараз дрезденські ШТОЛЛ печуть по особливому запатентованому рецептом і спробувати їх можна відвідавши Штріцельмаркт.

  • За віком другим після дрезденського є ринок в Лейпцигу. Цей ярмарок знаменита своєю музикою. На балконі ратуші грають сурмачі, а в храмі Святого Томи виступає хор хлопчиків. Цей знаменитий колектив існує з 1212 року.
  • Різдвяні ярмарки Регенсбурга пропонують своїм гостям унікальні напої, які можна покуштувати тільки в цьому місті. Тут обов'язково треба спробувати глінтвейн, зварений з місцевої чорниці та яблук, або незвичайне гаряче пиво «по-шпітальскі».
  • Найзнаменитіша ярмарок Німеччини проводиться в Нюрнберзі . Вона відрізняється своїми розмірами, близько двохсот ринкових наметів встановлюється в цьому місті. Тут обов'язково потрібно звернути увагу на незвичайні прикраси, характерні тільки для Нюрнберга. Це фігурки з чорносливу, прекрасні різьблені шкатулки, золочені ангели і вироби зі скла.

Але є в Німеччині місто, в якому атмосферу зимових свят можна відчути в будь-який час. Це місто безмежного Різдва - Ротенбург. Це невелике містечко, в якому збережена атмосфера середньовічної Німеччини.

Особливою популярністю в зимові свята користується відпочинок в горах. Читайте тут , Які гірськолижні курорти Німеччини можна відвідати.

Основна тутешня визначна пам'ятка - музей Різдва. Тут можна побачити різноманітні різдвяні іграшки та традиційні прикраси, деяким з яких вже понад сто років. Також в цьому музеї найбільша колекція Лускунчиків.

А недалеко від музею розташувалася Різдвяна село. Кожен день, незалежно від сезону, тут продають ялинки і новорічні прикраси від знаменитої фабрики ялинкових іграшок Kathe Wohlfahrt. У цій чарівній селі можна побачити білосніжну п'ятиметрову ялинку, прикрашену тисячею прекрасних куль, величезну різдвяну піраміду заввишки 5,5 метра і вагою 2 тонни, а також найбільшого в світі Лускунчика, висота якого 3,8 метра.

до змісту ↑

Що подивитися?

Всі різдвяні ярмарки в Німеччині закінчують працювати на Різдво, тому на Новий рік краще поїхати в Берлін . Вдень 31 грудня тут проходить млинцевий забіг, учасники якого виходять на старт в карнавальних костюмах. Переможець забігу в якості призу отримує величезний млинець.

На площі біля Бранденбурзьких воріт влаштовують наймасштабнішу зустріч Нового року зі світловим шоу і концертами.

до змісту ↑

Цікаві факти

  1. Різдвяні базари в Німеччині відкриваються рівно 11 листопада об 11 годині 11 хвилин.
  2. У Німеччині дозволено запускати феєрверки тільки в Новорічну ніч, в решту часу це розвага під забороною.
  3. Якщо у звичайні дні жителі цієї країни відомі своєю ощадливістю і вважають за краще економити електроенергію, в різдвяний період святкова підсвічування не вимикається всю ніч.
  4. Дорослі традиційно отримують в подарунок книги, Німеччина - одна з найбільш читаючих країн. А найбажанішим подарунком є ​​подорож.
  5. У 18 столітті керівником хору хлопчиків в храмі Святого Томи був сам Йоганн Себастьян Бах.
  6. Регенсбурзький ярмарок у палацу Турн-і-Таксис входить в десятку найкрасивіших різдвяних базарів світу.

Рекомендуємо подивитися відео про те, як святкують Різдво в Німеччині:



Це цікаво:


Як справляють Новий рік?
Особливості сервірування столу і подачі страв: що готують і їдять?
Що подивитися?
А як святкують Новий рік в Німеччині?
Коли починаються свята?
Якого ж числа відзначають свята в Німеччині, і як називається напередодні Різдва?
Як зустрічають Різдво?
Куди поїхати?

Новости