Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новорічна тематична вечірка "Лапландія-паті"

  1. як святкуємо
  2. Проведення заходу
  3. Новорічна вечірка по-лапландські: розваги, ігри, конкурси
  4. Читайте ще по темі:

Даний сценарій новорічної вечірки підійде для проведення свята і вдома, і на дачі. Хоча на дачі або в заміському особняку в стилі кантрі простіше буде створити потрібну атмосферу.

Якщо ж мова йде про корпоративну вечірку на Новий рік, варто вибрати кафе або ресторан, в оформленні яких переважають дерево і північні сільські мотиви. Чудово, якщо в місці проведення вечірки буде присутній затоплений камін.

як святкуємо

Тема вечірки. Відсвяткуємо Новий Рік вечіркою в скандинавському або лапландському стилі - як вам більше подобається. Відповідні назви для вечірки: «Подорож до Лапландії», «Лапландія-паті», «Скандинавія-паті», «Вечірка в Лапландії» і т.п.

Лапландія - це не країна, а культурний регіон, який з давніх-давен населяли саами, тобто лапландці. Територія Лапландії зачіпає аж чотири країни: Фінляндію, Норвегію, Швецію і Росію (Кольський півострів).

Саме туди ми і вирушимо на один вечір або навіть на всю ніч. Вибір не випадковий. Лапландія - північна казкова країна, в якій, за легендою, народився Санта Клаус і до сих пір живе фінський різдвяний дід Йоулупуккі. Одним словом, Лапландія - сама «новорічна» земля в світі.

Антураж. Отже, наша новорічна тематична вечірка пройде в сніговій Лапландії, де завжди морозно, а від холоду рятує тільки живий вогонь, теплий одяг і гарячі напої. Це саме те, що дозволить нам створити приголомшливу «лапландських» атмосферу. Варто підібрати скандинавські мелодії - в Інтернеті можна знайти безліч етнічних композицій.

Інтер'єр. Якщо є можливість, потрібно використовувати розпис по склу і намалювати на вікнах і скляних дверях морозні візерунки, крізь які можна розгледіти мордочки оленів та інших північних тварин, нібито стоять зовні і підглядають за святом в будинку.

Паперових сніжинок в інтер'єрі - чим більше, тим краще. Відмінною прикрасою стануть оленячі роги (нехай навіть несправжні), шкури північних тварин (або їх імітація), живий вогонь (в каміні і свічках ), Гілки хвойних дерев, плетені аксесуари і дерев'яні бочонки з напоями, гірлянди-рибки, що нагадують про розвішеного для сушіння риби. Крім того, варто використовувати традиційний новорічний декор, але обов'язково асоціюється з північчю - наприклад, ялинкові іграшки у формі бурульок, сніжок і оленів, білу, зелену і сріблясту мішуру і т.п.

Дрес-код. Одягнутися можна в що завгодно, але в костюмі обов'язково повинне бути присутнім щось в'язане - будь то шапочка, рукавиці, шарф, светр, жилет, бактус, шкарпетки, гетри або навіть панчохи.

А може бути, хтось підбере вдалі аксесуари з пряжі - наприклад, в'язана стрічка на голову, в'язана сумочка або в'язані намиста. До речі, на вечірці можна провести конкурс на найоригінальніший в'язаний аксесуар. Окремий приз коштує вручити тому, на кого буде більше в'язаних речей.

Проведення заходу

Вважається, що в Лапландії люди як вітання не тиснуть руку, а труться один з одним носами. Мабуть, це потрібно для того, щоб зайвий раз зігрітися і захистити ніс від відмороження. Ось і на нашій вечірці, прямо на вході, можна повісити плакат з написом: «Будь ввічливим! Поздоровайся з усіма, хто прийшов до тебе. Але пам'ятай, що під час привітання справжні лапландці труться носами! ». Буде весело!

Гостей потрібно відразу зігріти, запросивши до столу і подавши гарячі напої - наприклад, грог. А до напоїв - всілякі закуски по-скандинавськи. В основному це, звичайно, риба: рибне асорті, закуски з ікрою , Заливне з риби і т.п. Коли гості трохи розігріються, провідний поскаржиться, що Дід Мороз був дуже зайнятий і не зміг приїхати до Лапландії. Місцевий Йоулупуккі теж кудись поскакав на своїх оленях. «А може, - запропонує ведучий, - виберемо свого Йоулупуккі?».

Проводиться перший конкурс серед чоловіків «Кастинг на роль Йоулупуккі». Роль Йоулупуккі дістанеться тому, хто зможе заарканити оленя. Для цього знадобиться ласо з мотузки або довгої стрічки з петлею, досить великий для того, щоб накинути її на певний об'єкт, що виконує в даному випадку функцію оленя. «Оленем» може бути стілець, на який надітий чохол з зображенням оленя, або людина з натягнутими на голову рогами. Чоловіки по черзі намагаються накинути петлю на «оленя». Хто впорається - той і перемагає.

Якщо завдання виконають кілька людей, потрібно провести другий етап кастингу - виміряти обсяги животів. Чий живіт більше - той і займає вакансію Йоулупуккі. Йому надаватися шапочка Йоулупуккі (така ж, як у Санти) і вручається червоний мішок з сувенірами-подарунками, які стануть призами в конкурсах та іграх .

Після цього - знову збір за столом «для зігріву». А тепер можна і поспівати. До гостей виходить людина, одягнений чи як чукча, то чи як шаман, то чи як вахтовик з Ямалу. Загалом, по всьому видно - північна людина. Він вимовляє таку промову:

Ви мене, однак, знаєте

І шаманом називаєте.

Але я зовсім не шаман,

А лапландец я, саам.

Я прийшов не просто так,

А посилку вам доставити.

Але я, однак, не дурень,

Щоб за так її залишити.

Пропоную бартер я

За вигідною ціною:

Розвеселіть ви мене

Покажіть шоу мені.

Ні, не треба танцювати,

І стриптиз показувати,

Треба пісню співати,

Про зиму розповідати.

Заспівайте пісню мені про сніг,

І про чум, і про оленя,

Про оленячий заспівайте біг,

Можна навіть про тюленя.

І про чукчу підійде,

Бо споріднений народ.

Хто останнім проспіває,

Той посилку і візьме.

Проводиться конкурс «Зимова пісня». Якщо гостей на вечірці багато, їх можна розділити на кілька команд - наприклад, по столиках. А якщо вечірка проходить в досить тісному колі, конкурс може бути індивідуальним. Завдання: кожен учасник або кожна команда по черзі згадують пісню, хоч якось пов'язану з темою зими, і наспівують хоча б пару рядків. Це можуть бути пісні про чукчу в чумі, про сніг, сніжинки, інеї, морозі і т.д. Повторюватися, природно, не можна.

Той учасник або та команда, які згадають пісню останніми, виграють і отримують посилку. А в посилці може бути багато-багато морозива або кілька пляшок коньяку - в загальному, що-небудь холодне або дуже «гаряче».

Новорічна вечірка по-лапландські: розваги, ігри, конкурси

Всі розваги повинні відповідати темі. А яка у нас тема? Правильно, Лапландія. А з чим асоціюється Лапландія? Це олені, шамани, сніг, риба, теплий одяг, лід, мороз і північне сяйво.

1. Розвага «Ворожіння по-Шаманський»

У Лапландії здавна процвітав шаманізм. Навіть багаті європейці з шляхетських родин їхали в Лапландію вчитися магії і переймати шаманські знання і ведьмінскіе практики. Лапландські шамани були дуже «творчими» і особливо трепетно ​​ставилися до свого бубна. традиційним було ворожіння на бубні.

Подібне ворожіння можна провести і на вечірці. Необхідно підготувати реквізит. За основу можна взяти дерев'яне сито або великий іграшковий барабан, і обтягнути основу простий тканиною типу льону. На поверхні «бубна» зробити розпис по тканині, поділивши коло на кілька секторів. Розпис можна зробити фарбою, фломастером, гелевою ручкою. У кожному секторі - схематичний малюнок: пляшка, ліжко, подарункова коробка і ін. Необхідно також відзначити центр бубна.

Жартівливе ворожіння проводиться наступним чином: в центр «шаманського бубна» кладеться монетка або колечко. Знадобиться також невелика калатало (підійде, наприклад, дерев'яна ложка). Шаман може гадати всім, або кожен бажаючий ворожить сам собі.

Гадающий, притримуючи однією рукою бубон, іншою рукою стукає калаталом по боковині. Всього потрібно зробити 5 ударів калаталом. Монетка або колечко зупиниться в певному секторі. Відповідно до зображенням в секторі робиться прогноз на новорічні свята, тобто визначається, чим людина буде займатися в новорічну ніч і в інші святкові дні. Або це може бути передбачення на найближчий місяць.

Схематичні зображення і їх значення:

  • Ліжко - секс і тільки секс;
  • Пляшка - випивати, причому неабияк;
  • Подарункова коробка - отримувати подарунки (тут же вручається перший подарунок з мішка Йоулупуккі);
  • Сніговий замет - купатися в снігу;
  • Туфля зі зламаним каблуком - танцювати до упаду;
  • Подушка - проспати всі свята;
  • Тарілка - чекає велика кількість їжі і збільшенням ваги на 5 кг;
  • Стіл - видасться потанцювати на столі.

Значення на бубні не написані - їх зачитує ведучий або шаман.

2. Гра «Рибалка». Реквізит: береться дуже довга мотузка або стрічка (кілька метрів - чим більше, тим краще). До кінців мотузки прив'язуються дерев'яні палички (підійдуть звичайні олівці). Рівно посередині мотузки прив'язується муляж риби або справжня сушена рибка. Два учасники стають на відстані один від одного, беруть в руки кінці мотузки. За командою ведучого вони починають якомога швидше намотувати мотузку на паличку. Хто швидше примотати рибку до себе, той і перемагає. Йоулупуккі вручає йому приз.

3. Гра «Олені». Грати можуть двоє людей або дві невеликі групи по 2-4 людини. Знадобиться товста, міцна, але досить м'яка мотузка або гумка, яку потрібно зав'язати в кільце - вузол повинен бути дуже надійним. Мотузку можна прикрасити, зав'язавши на неї її кольорові стрічки. Якщо грають двоє, то мотузка повинна бути приблизно 3 метри завдовжки. Якщо грають групами в 2 людини, потрібно брати мотузку 4-5 метрів.

Учасники (або команди) стають спиною один до одного, ведучий «окольцовивает» всіх зав'язаною мотузкою - вона повинна виявитися приблизно в області пахв учасників. Відзначаються чотири лінії: дві - стартові і дві - фінішні. Вихідна позиція - олені стоять на стартових лініях - кожен на своїй. Фінішна лінія - на відстані приблизно 2 метри від кожного. Самим учасникам можна надіти «новорічні оленячі роги» і нагрудники із зображенням оленя.

Ведучий пояснює:

«Зараз ми дізнаємося, який з оленів (яка з оленячих упряжок) сильніше. Виберемо, так би мовити, кращий транспорт для нашого Йоулупуккі ».

Завдання учасників: рватися вперед, перетягуючи суперників на свою сторону. Той олень або та упряжка, яка першою вийде за свою фінішну позначку, перемагає.

5. Гра «Морозний подих». Знадобляться легкі паперові сніжинки. Учасники (їх може бути досить багато) стають в лінію - попереду має бути вільний простір і відмітка «фініш». Перед кожним кладеться паперова сніжинка. Завдання - відправити сніжинку за фінішну лінію, користуючись тільки своїми легкими, тобто дуючи на неї. Хто зробить це першим, той і переможець.

6. Гра «Розморозь бурульку». Заздалегідь потрібно заморозити лід у формі бурульки. Заморозити можна просто чисту воду або будь-якої напій - сік, пиво та ін. Добровольці, викликаних взяти участь, повинні якомога швидше повністю розморозити бурульку, користуючись тільки своїм тілом. Ламати її не можна, але можна терти в руках, дути і навіть смоктати. Хто перший - той оголошується найгарячішим хлопцем вечірки або найгарячішою штучкою і отримує якийсь символічний приз з натяком.

7. Гра «Спритні рукавички». Учасникам видаються товстелезні теплі рукавиці - в'язані або навіть хутряні. Далі потрібно дати завдання на дрібну моторику. Зазвичай в цій грі збирають з підлоги сірники, але для новорічної вечірки потрібно придумати інше завдання - наприклад, зібрати з підлоги драже m & m's або почистити апельсин. Перемагає або той, хто зібрав з підлоги більше предметів, або той, хто першим очистив апельсин. Йоулупуккі видає ще один приз.

8. Гра «Лапландська зігріває». Ведучий (або хоча б людина, хто грав роль шамана) пояснює: «Зараз я буду співати північну баладу. Той, про кого я говорю, повинен встати і знову сісти. Чи не зрозумів і вчасно не встав чи встав даремно - покладається шаманський штраф ». Коли, наприклад, провідний вимовляє слово «жінка» - повинні встати всі жінки. Коли він говорить про маму, повинні встати всі жінки, у кого є діти і так далі. Штрафом будуть «козячі какашки» - шоколадне драже. Тут потрібно нагадати, що Йоулупуккі - по-фінськи «різдвяний козел».

Ця гра може проводитися і під час танцю - тоді ті, кого згадав провідний, повинні, навпаки, присісти або вийти в центр кола і т.п.

Ведучий співає баладу на будь-який мотив, протяжно і повільно. Можна і просто читати, але з пісенної інтонацією. Між пропозиціями - пауза, щоб роздати штрафи.

Балада "Що бачу - то співаю"

Шкіра всіх жінок в нашій північній країні були білі, як сніг.

Рум'янець наших жінок, як яскраве світло сонця.

Милуються красою наших жінок навіть чужестранние чоловіки.

Наші північні чоловіки сильні, як справжні вікінги.

Наші північні юнаки спритні, як молоді олені.

Наші північні олені швидкі, як феррарі.

Наші північні чоловіки дуже люблять феррарі.

Катають наші північні чоловіки в феррарі своїх коханок.

Цінуються на нашій північній землі рибалки.

Цінується на нашій північній землі і хороша риба.

Ловити рибу в нашій північній землі вміють навіть хлопчики.

Навчили їх цього мудрі батьки.

А кого-то вчили рибальському майстерності досвідчені діди.

Ну а північні наші бабусі знають, як варити з цієї риби кращу юшку.

Під вуха у нас прийнято наливати горілку.

Однак на нашій північній землі немає алкоголіків.

Зате випити за свято ми ВСІ мастаки!

Всі, хто отримав штрафи, повинні тут же їх з'їсти.

9. Розвага «Північне сяйво». Чим можна замінити північне сяйво на новорічній вечірці? Звичайно, феєрверком. Феєрверк!

Після ігор і феєрверку можна організувати ритуальні танці з шаманом і його бубном. Не забудьте між справою зустріти прихід нового року , Якщо, звичайно, вечірка проходить в новорічну ніч. До речі, даний сценарій тематичної вечірки підійде і для святкування старого Нового року і просто для проведення чергової вечірки в новорічні свята.

Карколомної вам лапландської вечірки, однако!

Читайте ще по темі:

Медична вечірка: таблетка від нудьги

Ідеї для вечірок на Новий Рік

пивне свято

Вечірка в мексиканському стилі

Конкурсно-ігрова програма на Восьме березня, День краси та ін.

© 2010 До уваги! Сценарій розроблений спеціально для сайту Празднодар: енциклопедія свят . Повна або часткова передрук матеріалу і його публікація на інших веб-сайтах можливі лише з письмової згоди його автора Ксани Макферсон і редакції сайту Prazdnodar.ru. Спроби несанкціонованого використання матеріалів в комерційних цілях є протизаконними і переслідуються в судовому порядку.

Ви можете пропустити читання запису і залишити коментар. Розміщення посилань заборонено.

А яка у нас тема?
А з чим асоціюється Лапландія?
Чим можна замінити північне сяйво на новорічній вечірці?

Новости