Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новий рік в Дагестані: менше суперечок, більше витрат

Пристрасті навколо «харамного» свята вщухли. Зате з'явилася інша біда - високі ціни Пристрасті навколо «харамного» свята вщухли

Тут і далі фото автора

Фаїна Качабекова Автор статті Фаїна Качабекова Автор статті

До Нового року в Дагестані ставляться неоднозначно. Хтось відзначає з розмахом, хтось виступає проти святкування чужого для мусульман свята. Правда, в цьому році пристрасті навколо ялинки і Діда мороза вщухли. Зате з'явилася інша біда - високі ціни. Однак дагестанці не збираються відмовлятися від свята. І ті, хто із задоволенням відзначає Новий рік, вносять в застілля свій національний колорит. Про подорожчали стравах і сімейні традиції - в матеріалі кореспондента КАВПОЛІТа.

Дорожче, ніж в минулому році

На дагестанських сторінках в соцмережах і раніше часто зустрічаються заклики не святкувати Новий рік, оскільки для мусульманина - це гріх. Але судячи по ажіотажу на ринках і в магазинах, більшість жителів республіки не поділяють цю позицію.

Схоже, дилема, відзначати чи «харамний» свято, вже не стоїть так гостро, як в попередні роки.

Сьогодні люди, скоріше, думають про те, як би зустріти Новий рік і дотягнути до наступної зарплати. Щоб влаштувати свято для рідних, доводиться на всьому економити.

Набридли банальні подарунки? Хочете більше креативності, різноманітності та емоційного змісту? Інтернет магазин подарунків і вражень http://go-go.ua надає вам широкий вибір незвичайних подарунків, які зможуть підкреслити унікальність і неповторність того, кому вони будуть адресовані. Завдяки великій різноманітності рубрик ви можете вибрати саме те, що шукаєте.

Гулішат родом з села Лологонітль ахвахском району. Її сім'я живе там, а дівчина вчиться і працює в Махачкалі.

Всупереч стереотипу, що в селах, особливо в аварських, Новий рік не відзначають, сім'я Гулішат до свята готується щороку. Правда, ялинку в будинку не наряджають, але кімнати увешивают гірляндами, щоб створити святкову атмосферу.

«На Новий рік вся родина намагається зібратися разом за святковим столом, - каже Гулішат, - Даруємо подарунки, ходимо в гості. Готуємо національні страви - аварский хинкал і БЕРКАНА (тонкі чуду з начинкою з сиру). І, звичайно, на столі будуть різні салати і фрукти.

На продукти та подарунки витратили вже 10 тисяч рублів. У цьому році свято обходиться набагато дорожче, ніж в минулому. Добре пам'ятаю, що, наприклад, мандарини рік тому в цей час коштували 50-60 рублів ».

Добре пам'ятаю, що, наприклад, мандарини рік тому в цей час коштували 50-60 рублів »

Сьогодні один з головних символів новорічного столу - мандарини коштують 90-100 рублів за кілограм. А за ялинку більш-менш презентабельного вигляду доведеться заплатити 700 рублів. Так що 10 тисяч на свято (з урахуванням подарунків) - досить скромна сума.

Без долми - і ні туди і ні сюди

В цілому, в Дагестані відзначають Новий рік так само, як і у всій країні. Відмінності лише на рівні сімейних традицій.

«У нас, наприклад, прийнято після 12 ночі ходити в гості до родичів, а потім всі разом кудись їдемо ще, - розповідає Лаура, молода жінка з Махачкали, Лачков за національністю.

- Ми обов'язково готуємо національні страви. К'ячів - це овальні, тонкі чуду з начинкою з м'яса і картоплі. При цьому м'ясо замочують в оцті, і воно виходить кисленьким. Взагалі, традиційно використовувалися нутрощі баранці, але ми вважаємо за краще м'ясо.

Ще готуємо манти з гарбузової начинкою і білу халву бакук. Її ще називають халва наречених. Ну, крім цього салати готуємо, фрукти і овочі. Всі продукти, звичайно, зараз значно подорожчали. Ми плануємо невеликий стіл з декількох страв і салатів. Приблизно на 3-4 тисячі рублів ».

Традиційним на дагестанських столах стравою є долма, або голубці. Незважаючи на те, що саме блюдо - НЕ дагестанський, в республіці без нього не обходиться жодне свято. Інгредієнти прості: м'ясо, капуста, рис, цибулю, болгарський перець за бажанням, сіль і перець.

М'ясо в новорічні свята подорожчало, зараз воно коштує 320-340 рублів кілограм. А так як м'ясні страви в Дагестані - найулюбленіші, то і новорічний стіл обходиться в цілому дорожче.

«Як-небудь доживемо до зарплати»

Свято Новий рік люблять і в південному Дагестані. У молодої дівчини Наіль в селі Куркент Сулейман-Стальського району живуть мама з батьком. Сама дівчина живе і працює в Махачкалі. Брати і сестра давно виросли і приїжджають до батьків в основному на свята.

Новий рік для них - відмінний привід, щоб зібратися разом. І незважаючи на те, що маленьких дітей в сім'ї Наілі вже немає, в їхньому будинку прийнято наряджати ялинку і готувати традиційні Лезгінська страви.

«Стіл у нас зазвичай складається з трьох гарячих страв, пари салатів, різних фруктів і соків, - розповідає дівчина. - Так як більшість продуктів ми вирощуємо у себе в господарстві, важко сказати, наскільки дорого обійшовся цей новорічний стіл.

У нас прийнято готувати Шюре - це листкові коржі, всередині яких волоські горіхи з цукром. І традиційний лезгинський афарар - чуду з тонких коржів з начинкою з пшеничної каші з куркою. У нас обов'язково батько запалює феєрверки в 12 ночі, а на наступний день ми ходимо в гості ».

Тим, хто має своє господарство, справлятися з подорожчанням продуктів, напевно, легше. Але треба сказати, в більшості своїй люди зараз не хочуть затьмарювати свято думками про те, наскільки подорожчав горошок і мандарини.

Деякі, звичайно, обурюються і навіть висловлюють своє обурення продавцям, але все ж купують необхідні продукти і сподіваються, що в новому році все буде по-іншому.

І так щороку.

«Витратилися в цьому році, ну що поробиш тепер? - сміється махачкалінка Мадіна, мати трьох дітей. - Все зараз дорого, але свято адже потрібно відзначити, дітям подарунки купити, ялинку нарядити, їжу приготувати. Як-небудь доживемо до наступної зарплати ».

1 Роздрукувати

Набридли банальні подарунки?
Хочете більше креативності, різноманітності та емоційного змісту?
«Витратилися в цьому році, ну що поробиш тепер?

Новости