Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Робота в Чорногорії: як знайти і влаштуватися?

  1. Де шукати роботу?
  2. Які навички та ресурси знадобляться?
  3. Юридичні питання
  4. Як це буває?

Дуже багато хто шукає роботу в Чорногорії з однією метою - отримати ВНЖ (вид на проживання). Але це питання ми розглядати зараз не будемо, до нього обов'язково повернемося пізніше.

Зараз мова піде саме про те, як влаштуватися на роботу, якщо завдання стоїть цілком однозначна - працювати і заробляти гроші.


Отже, Ви вирішили приїхати в Чорногорію надовго, і думаєте про джерела доходу. Практика показує, що всіх іммігрантів умовно можна розділити на кілька "таборів".

  1. Фрілансери. Власне, ті, для кого не важливо місце проживання, чому б і не Чорногорія? Для такого виду зайнятості, за великим рахунком, потрібно тільки час і високошвидкісний інтернет.
  2. Працівники за наймом. Це кваліфіковані фахівці, наприклад, в сфері медицини, юриспруденції, продажів, а також масажисти, викладачі іноземних мов та ін. Робота лікарем в Чорногорії - досить вигідне заняття, але доведеться підтверджувати свою кваліфікацію.
  3. Сезонні працівники. Туристичний сезон - час, коли потрібні хостес, офіціанти, кухарі, гіди, ріелтори, співробітники турфірм, а також прибиральники, покоївки, продавці ... У зимовий же сезон затребувані представники будівельних професій.
  4. Ті, хто працює на себе. Фотографи, оператори, майстри манікюру, няні, репетитори.

Специфіка цієї країни в тому, що вона живе від сезону до сезону, не рахуючи кількох професій, актуальних круглий рік (наприклад, ті ж медики). Ближче до зими бурхливе життя завмирає, потік клієнтів у всіх сферах зменшується. Тому приїжджати в Чорногорію краще в кінці зими-початку весни, щоб встигнути підготуватися до майбутнього напливу туристів і зрозуміти, яким чином можна забезпечити собі дохід.

Що потрібно знати для успішного працевлаштування?

  • По-перше, де шукати роботу.
  • По-друге, які навички і ресурси можуть стати в нагоді.
  • По-третє, як вирішити юридичні та бухгалтерські питання.

Де шукати роботу?

Розберемося докладніше.
Шукати можна точно так само, як і на батьківщині, в цьому сенсі не така вже й велика різниця - Україна це, Росія або Чорногорія. "Вакансії, робота в Чорногорії" - по цьому запиту Гугл видасть досить багато тематичних сайтів, наприклад, www.zaposli.me, www.prekoveze.me, posao.crna.gora.me, radnik.me, montenegro-today.com, crnagora.ru.
Соціальні мережі - потужне джерело інформації, тому є сенс зареєструватися в групах, присвячених Чорногорії , І регулярно їх переглядати, а, можливо, розмістити десь інформацію про себе.
Також можна звернутися до загальновідомих сайтам з пошуку роботи, зазвичай на них є вакансії з різних країн, у тому числі і з Чорногорії.

Якщо Ви хочете відкривати власну справу, є сенс вивчити тематичні форуми і, знову ж таки, зміст груп в соцмережах, щоб розуміти, які потреби є у місцевих жителів, емігрантів і туристів, які ніші висококонкурентний, а які, навпаки, вільні.

З досвіду можна сказати, що в туристичний сезон практично будь-яка діяльність, спрямована на приїжджих (трансфер, Ріелтерство, екскурсійні послуги, ресторанний бізнес), буде успішною - але, звичайно, за умови активного просування на ринку і високої якості послуг. Конкуренція не дасть розслабитися.

Якщо ж Ви орієнтовані на фріланс, то, швидше за все, вже працюєте, а якщо немає, то краще підготуватися ще до переїзду: зареєструватися на міжнародних фрілансерських сайтах, знайти клієнтів, реалізувати перші проекти і оцінити свої можливості по заробітку, щоб бути впевненим, що вони покриють майбутні витрати. Про фрілансі ми поговоримо більш детально іншим разом.

Які навички та ресурси знадобляться?

  • Іноземні мови. Це, в принципі, ні для кого не секрет, більш того, вони потрібні завжди і в будь-якій країні. Але все ж ще раз зробимо акцент: іноземні мови відкривають відразу багато дверей. В першу чергу, англійська, в другу - чорногорський (сербський), а також італійський і будь-які інші. Тому починайте вчити чи вдосконалювати прямо зараз, це стане в нагоді обов'язково.
  • Навички продажів, в тому числі і "продажу себе", комунікаційні навички. Домовлятися доведеться досить багато.
  • Наявність хоча б мінімальних заощаджень. Це дасть можливість займатися пошуком роботи спокійно і не розгубитися в разі якихось невдач.
  • Автомобіль. По-перше, це зручно для пересування по країні, а по-друге, це запасна можливість заробити за допомогою трансферу, доставки і т.д.
  • Контакти та знайомства. Можна заздалегідь знайти співвітчизників в інтернеті і познайомитися, можна зайнятися цим вже на місці. Але вибудовувати відносини, особливо в такий не дуже населеній країні, особливо важливо.
  • Способи для виведення грошей, якщо мова йде про фрілансі. Здається, тут немає ідеального варіанту, але пробувати можна PayPal, Payoneer, Skrill , Western Union, валютні рахунки вітчизняних банків. Але кожен із шляхів має недоліки у вигляді комісій, конвертації, вартості обслуговування і ін.

Юридичні питання

Насамперед, приїжджаючи в Чорногорію, необхідно оформити так званий "білий картон", або тимчасову реєстрацію.
З цим документом українці можуть знаходиться в Чорногорії 90 днів протягом 180 днів без оформлення ВНЖ.
Росіяни можуть залишатися в країні 30 днів, після чого необхідно виїхати за кордон на 1 день - і можна знову повертатися.
Якщо ж Ви плануєте затриматися тут надовго і при цьому не хочете регулярно перетинати кордон, доведеться зіткнутися з отриманням ВНЖ, офіційним працевлаштуванням та іншими принадами бюрократії.

Дозвіл на роботу дає право отримати ВНЖ. Є два способи "працевлаштуватися": відкрити власну фірму або найнятися на роботу. Перший дорожче і складніше з точки зору документації, другий має ряд своїх особливостей. Наприклад, з 1 квітня набуває чинності нововведення, згідно з яким переважне право на працевлаштування мають місцеві жителі, так що якщо на Вашу вакансію претендують стоять на біржі праці чорногорці, потрібно буде шукати щось інше. Крім-того, існують квоти для іноземців: щороку планується певну кількість дозволів на роботу, і, якщо квота перевищена, видача дозволів тимчасово призупиняється. Наприклад, в минулому році виникла така ситуація.

Що стосується документів, то можна, звичайно, займатися ними самостійно, а можна звертатися до місцевих бухгалтерам. Це в рази спрощує завдання, якщо Ви не готові самі ходити по інстанціях, пояснюватися з працівниками установ, переводити і заповнювати численні документи. Безумовно, є ризик зіткнутися з недобросовісністю тих, хто буде все це робити для Вас, тому краще звертатися до перевірених "кніговодам".

До речі, в Чорногорії багато фіктивних фірм, відкритих тільки для отримання ВНЖ. Їх власники продовжують займатися своїми справами, але справно платять податки в казну країни, тому всіх все влаштовує.

Як це буває?

І наостанок, один позитивний приклад того, як знайти роботу в Чорногорії. Хлопець і дівчина переїхали сюди з розрахунком влаштуватися на роботу вже на місці. Посада для дівчини знайшлася протягом 2-х місяців: спочатку вона розіслала своє резюме по всіх можливих вакансіях, а після пари співбесід отримала офіційну роботу на ресепшн в готелі. Важливу роль зіграло знання англійської і частково - німецької мов, а ось відсутність сербського навпаки в декількох випадках стало перепоною. Молода людина влаштувався в розплідник рослин.
Зарплати тут не дуже високі, але закрити основні потреби цілком реально.

Так що, як би банально це не звучало, головне - не здаватися, навіть якщо спершу щось не виходить. Вдалого пошуку!

Мітки: freelance , робота , Чорногорія

Де шукати роботу?
Які навички та ресурси знадобляться?
Власне, ті, для кого не важливо місце проживання, чому б і не Чорногорія?
Що потрібно знати для успішного працевлаштування?
Де шукати роботу?
Які навички та ресурси знадобляться?
Як це буває?

Новости